Českotřebovský deník 263/2020 (13/9)
16. ročník Varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka zahájen
Nové video Českotřebovského deníku 

  Video v plné velikosti je ZDE
Úvodní koncert byl 12. září prvním koncertem nové sezóny. To dříve nebývalo, pro varhanní koncerty bývaly vyčleněny říjnové  pátky. V posledních letech se termíny přesunuly na sobotu a stále blíž ke konci léta. To bývá v chrámových prostorách  příhodné klima. Varhanní festival se koná v letošním roce již po šestnácté. Zahájení festivalu se konalo za osobního přispění starostky města Magdalény Peterkové, dramaturga festivalu Jana Lorence a faráře O. Miloše Kolovratníka, který poděkoval městu i Kulturnímu centru za to, že ani složité podmínky letošního roku neodradily organizátory od pořádání festivalu, který tak neztratil svoji kontinuitu.  Více ve zvláštním článku, který najdete zde a na novém videu, které najdete ZDE.

Setkání po 50 letech

Na fotografii:  Mgr. Dagmar Štýrská (uč.), Miloš Habrman, Mgr. Jarmila Dušková (Hájková), Dagmar Rybková (Misarová), Ivana Škeříková (Kybová), doc. PaedDr. Jiří Štýrský (uč.) 2. řada: Vojtěška Vohralíková, Hana Maťátková (Kuklová), Jaroslava Vondráčková (Matyášová), Ing. Vladimír Doležal  3. řada: Hana Tesařová (Vlčková), Marie Ropková (Kubelková), JUDr. Marie Chalupová (Herynková), Miroslava Červinková (Koštová), Mgr. Milena Čermáková (uč.)
V sobotu 12. září 2020 se sešli spolužáci III. B gymnázia (tehdy SVVŠ, maturitní ročník 1970), aby zavzpomínali na dobu „malin nezralých“.  Po prohlídce školy včetně zrekonstruované zahrady,  se dvanáct spolužáků se třemi kantory sešlo v restauraci Esperanto. Po zahájení zazněl zpěv neoficiální studentské hymny Gaudeamus igitur a vzpomínka na naši třídní profesorku Hanu Habrmanovou a spolužačku Irenu Švecovou – Nádvorníkovou. Počet účastníků srazu po 50 letech od maturity byl značně poznamenán koronavirovou situací, ale na samotný průběh setkání covid vliv neměl, bylo velmi srdečné a přátelské. Mirka Červinková
 
K epidemiologické situaci, která je den ze dne vážnější 

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v Pardubickém kraji svolává hejtman Martin Netolický na pondělí 14. 9. od 14:00 jednání krizového štábu. Po tomto jednání, nejdříve však v 15:15, se v sále Zastupitelstva Pardubického kraje uskuteční tisková konference za přítomnosti hejtmana a krajské epidemioložky Olgy Hégrové. Tisková konference bude zároveň přenášena živě na oficiální facebookové stránce Pardubického kraje. V České Třebové se v této době bude konat zasedání městského zastupitelstva, také se zajištěním všech hygienických pokynů.
V SANATORIU TOPAS HOLICE JIŽ 102 NAKAŽENÝCH. STAV K 20.00 H. Doplnění informace o situaci v sanatoriu Topas Holice. Na základě aktualizace údajů od Krajské hygienické stanice Došlo zde k nárůstu  počtu nakažených Covid-19 na počet 102 osob. Jde o údaj aktuální k 20. hodině večerní.
Situace v kraji se trvale zhoršuje a  i když je na tom Orlickoústecký okres v kraji nejlépe, tak i zde  počet evidovaných pozitivních případů covid 19 roste. Na gymnázium jsou dvě třídy v karanténě, další na VDA.  První nemocní jsou také již hospitalizováni a nejen na Bulovce, v Pardubicích, také u nás. Je třeba důrazně připomínat dodržování povinností u dětí ve škole, nakupujících občanů v supermarketech a podobně. Je z vlastní zkušenosti těžké napomínat lidí, kteří přebírají pečivo bez použití ochranných pomůcek velmi těžké napomínat nebo roušky nosí jen formálně a tedy neúčinně. Jejich význam je v tom, že je nosí všichni a preventivně.
Nikdy nevíte, kolikrát jste se již setkali také zde v České Třebové s pozitivně testovaným člověkem, ať již na nádraží, v autobuse nebo v prodejně potravin. Garantuji vám, že tací mezi námi jsou! Nepanikařme, ale nebezpečí nepodceňujme. Můžeme dělat jen málo: Dodržovat nařízenou karanténu, nosit účinné roušky a soustavná důsledná dezinfekce.  (mm)
Opravdu také nevím, zda je čas na velké akce a oslavy.... V Litomyšli na to přišli.

Českotřebovští kuželkáři mimo hru

Letošní rok je pro českotřebovské kuželkáře katastrofou. Zatímco na jaře bojovali o dobré umístění v nejvyšší česko-slovenské kuželkářské interlize, na podzim  vypadli vlastně ze všech  špičkových soutěží České kuželkářské asociace. Z ekonomických důvodů se do dalšího ročníku interligy nepřihlásili a  po prázdninových diskuzích se ukázalo, že nedostanou ani místo v ligových kuželkářských soutěžích ČKA.  Nejlepší hráči z Lokomotivy přestoupili zpět do ligových oddílů, do Olomouce, Hořic nebo Valašského Meziříčí, Bína pak na Slovensko do Podbrezové . Českotřebovský kuželkářský sen se rozplynul.   Byla to nejvyšší soutěž, ve které kdy nějaký českotřebovský tým působil a  vystoupili jsme z ní, aniž by se to někde řešilo, bylo to pro většinu lidí tedy velké překvapení. Navíc v "covidovém roce", kdy  je třeba si pomáhat a kdy by jistě bylo možné nějaké přechodné řešení nabídnout.  Pro mne osobně to je rozčarování a ukázka, jak rychle se mohou dobré zprávy změnit na zprávy špatné. Také ukázka toho, jak problematická je podpora vrcholového sportu v České Třebové. Zda opravdu  stojí  za  to, nebo zda nezůstat tedy jen u podpory sportující mládeže. Otázek  zaměřených k podpoře sportu je nyní více než dřív a stojí za to si to znovu probrat a stanovit nějaká pravidla. (mm)
Fotografie z dubna 2017: Kuželkáři slaví postup do interligy (Kde ty loňské sněhy jsou...)

Akce ochránců přírody 

PŘEDNÁŠKA S PROMÍTÁNÍM O EXPEDICI MONOXYLON III
Středa 30.9.2020 v 17:00
Koná se v malém sále Kulturního centra, Nádražní 397, Česká Třebová
Povídání o třech cestách “do pravěku” na dlabaných lodích po evropských mořích. Setkání s účastníky expedic experimentální archeologie MONOXYLON. Vyprávění  Jiřího Milera z Jaroměře a Jardy Šplíchala z Rybníku.
Promítnutí nového dokumentárního filmu „Den dlouhý 28,5 hodiny“
Koná se ve spolupráci s KC Česká Třebová.
 
RODINA NA STEZCE
Neděle 4.10.2020  Vycházka se soutěží pro rodinné a přátelské týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“.  Start od 13,30 do 15,30 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky. Cíl 15,00-17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.  Startovné 50 Kč  r
 
VÝSTAVA HUB v ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici
Pátek 9.10. – neděle 11.10.2020
Srdečně zveme veřejnost na výstavu čerstvých hub a mykologickou poradnu.
Pá 9.10.2020      8:00 - 18:00        So 10.10.2020   9:00 - 17:00
Ne 11.10.2020 9:00 - 14:00
Vstupné na výstavu: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč, učitelé zdarma
 
PŘEDNÁŠKA „ŽIVÁ KRAJINA“  

Úterý 3.11.2020 v 18:00  Koná se v malém sále Kulturního centra, Nádražní 397
Představení projektu Živá krajina. Chceme Vás upozornit na problematiku zajištění vody a představit fungující modely zadržení vody v krajině. Seznámíte se s praktickými modelovými zásahy do krajiny ve Zdoňově, v Křinicích na Broumovsku a dalších místech Pardubického kraje. Jsou udržitelné a vytvářené bez podpory státu a za minimálních finančních prostředků. Společně jsme schopni sami vytvářet krajinu, která je udržitelná a příjemná nejen pro nás, ale i naše potomky. Vezmeme-li v potaz klimatické změny, je nutné klimatickou udržitelnost vzít do vlastních rukou. Získáte praktické rady cenné zejména pro majitele pozemků, zemědělce, geodety, zaměstnance státní správy.  Koná se ve spolupráci s KC Česká Třebová a sdružením Živá voda z.s.