Českotřebovský deník 268/2020 (17/9)
II. čtvrteční vydání večer 17/9

Dělal jsem toho moře - první vernisáž v muzeu po  půl roce

Restaurátor a umělec Jiří Josefík by se letos dožil stovky. Narodil se v České Třebové 29.7. 1920., zemřel ve věku 86 let v listopadu 2006. K tomuto výročí otevřelo Městské muzeum Česká Třebová spolu s fakultou restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli znamenitou výstav, kterou stojí za to projít a vlastně prožít. Je třeba pochopit podstatu úkolů u jednotlivých  technik a případů pokochat se vystavenými obrazy, také z vlastní tvorby  Vernisáži byla přítomná také dcera Jiřího Josefíka Tereza se svým synem. Ta úzce spolupracuje s litomyšlskou fakultou restaurování a předala jí velké množství podkladů a dokumentací pro zdejší využití. Protože Jiří Josefík byl nejen restaurátor praktik, ale také pedagog, který vydal navíc i mnoho  publikací o používaných metodách a technikách restaurování. Je zde možné také ocenit i tuto  úlohu odborníka - publicisty.  Výstavu uvedla Mgr. Vladislava Říhová z litomyšlské fakulty, která se pracemi Jiřího Josefíka spolu se svými studenty zabývá a je také spoluautorkou scénáře a snad i názvu výstavy. Velmi dobře si rozuměla s PhDr. Ludmilou Kesselgruberovou, která také s fakultou restaurování spolupracuje. Výstava potrvá až do 8.- listopadu 2020. (Foto: Jiří Josefík s dcerou Terezou).
"První vernisáž po půl roce" (uvedeno v nadpisu) je třeba vysvětlit. Neznamená to, že by zde výstavy nebyly, poslední dvě výstavy se uskutečnily bez vernisáže. Až nyní to podmínky dovolovaly, i když s velkým omezením.  Z vernisáže připravuje Českotřebovský denik videoreportáž, jako vždy bude uvedena co nejdříve, v tomto případě v pátek 18/9 večer. (mm)  Více ZDE
Ze životopisu
doc. Jiřího Josefíka 

Ve svém rodišti navštěvoval reálné gymnázium a v nedaleké Chocni abiturientský kurs při obchodní akademii. Po těchto studiích střídal různá zaměstnání až do konce války. Naposledy pracoval v českotřebovských dílnách ČSD. V roce 1945 byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze (profesoři Sychra, Slánský), kde absolvoval v roce 1953. Restaurování jako umělecké disciplíně věnuje téměř všechen svůj čas. Napsal řadu odborných článků, do dnešních dnů opravil nespočet nástěnných maleb, hlavně závěsných obrazů všech dob a slohů, naši vlast zastupoval na kongresech pořádaných organizací UNESCO. Na akademii vychoval celou řadu svých následovníků. Zemřel 13.10.2006, když mu bylo 86 let. Více ZDE
 
Covid 19 na školách

Stovky žáků a desítky  v karanténě hlásí střední školy zřizované Pardubickým krajem. Zatím jsou ale všechny školy otevřené. „Máme sledovací tabulku, kterou aktualizujeme dvakrát denně. Covid-19 ovlivňuje výuku ve 47 našich školách. Jedná se o kombinaci karantény a pozitivně testovaných studentů nebo zaměstnanců. Pozitivně testovaných máme zatím 22 žáků a pět pracovníků,“ uvedl Martin Kiss, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje. Karanténu má v současné době nařízeno 355 studentů a 55 zaměstnanců škol. V Njhorší situace je  na gymnáziu v Litomyšli a uzavřena je i v obci Čistá na Litomyšlsku. V České Třebové na gymnáziu je jedna pozitivně testovaná studentka (z Litomyšlska), včera ve čtvrtek 17/9 provedl armádní testovací tým přímo v areálu školy  druhý test  třídy, která je nyní v karanténě. Ten první byl negativní. Bude-li negativní i druhý test půjdou žáci této třídy v pondělí do školy.  V karanténě je ještě jedna třída I. stupně Nádražní.
 
Testovací kapacity nemocnice budeme zvyšovat  

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal v návaznosti na videokonferenční jednání Asociace krajů se členy Vlády ČR a nově přijímaná opatření jednání krajského krizového štábu. Jeho členy jsou zástupci Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, Nemocnice Pardubického kraje a vedoucích příslušných gesčních odborů Krajského úřadu Pardubického kraje.
„Jednání krizového štábu je jednoznačnou reakcí na aktuálně prezentovaný vývoj. Bohužel jeho závěry nemáme komu zasílat, protože ústřední krizový štáb prozatím nebyl ustanoven, byť po jeho fungování voláme již dlouho. Věřím, že pan premiér dnes chápe, že krize vzhledem k vývoji nákazy nastává,“ sdělil hejtman Netolický v návaznosti na prezentaci Ministerstva zdravotnictví České republiky. „Krizový štáb kraje budeme nadále svolávat dle potřeby či po aktualizaci semaforu, pokud bude některý z okresů oranžové barvy. Poté je možné na úrovni kraje po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí ukládat další opatření,“ řekl hejtman.
Jedním z témat jednání byla kapacita testování v rámci Nemocnice Pardubického kraje. „Naše nemocnice nyní testují okolo 700 vzorků s tím, že snahou je výrazné navýšení až na dvojnásobek. Toho dosáhneme zdvojením odběrových týmů v Pardubické nemocnici a zahájením testování v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, kde by měla být odběrová místa v provozu v pondělí, středu a pátek. K tomu budou fungovat dva mobilní odběrové týmy z toho jeden nemocniční a jeden Zdravotnické záchranné služby,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že snahou je také rozšířit kapacity laboratoří v rámci společnosti. Generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald potvrdil, že krajské nemocnice mají k dispozici přibližně 160 lůžek pro COVID pozitivní pacienty, z toho přibližně 70 lůžek intenzivní péče. „Pacientů, kteří nyní vyžadují plicní ventilaci, jsou k dnešnímu dni pouze jednotky,“ řekl Gottvald. 

Kohouti vyhráli v přípravě nad Náchodem i podruhé

Náchod - Česká Třebová 3:6 (2:3, 1:2, 0:1)
Branky: 3. Chaloupka (P. Škoda), 11. Pfeifer (Řezníček, Šrenk), 25. M. Škoda (Steklík). – 1. Polodna (Veverka, Hradil), 12. Polodna (Plášek), 16. Plášek (Veverka), 32. Polodna (Plášek, Pažourek), 36. Fúzik (Hradil, Augustin), 47. Sedlák (Fúzik, Hybeš). Rozhodčí: Pecha – Vodička, Horák. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváků: 60. Nejlepší hráči: Rojšl, Pfeifer – Polodna, Plášek, Veverka, Sedlák.
Náchod: Novotný – Chaloupka, Jičínský, Steklík, Srba, Šrenk, Sodomka – Havrda, P. Škoda, Oppelt – Rojšl, Vondřejc, M. Škoda – Řezníček, Pfeifer, Haklička.

Česká Třebová: Vlk (33. Peřina) – Pažourek, Žouželka, Hradil, Král, Sedlák, Hybeš, Jemelka -  Křečan, Filip, Rozlílek – Veverka, Polodna, Plášek – Augustin, Fúzik, Pavlovský – Dvořák, Švub, Novotný.

O rychlé vedení Kohoutů se již ve 45. vteřině hry postaral přesným švihem z pravého křídla Polodna – 0:1. Domácí vyrovnali při první přesilové hře. Do návratu vyloučeného Fúzika chybělo deset vteřin, když se v čase 2:58 trefil od modré Chaloupka – 1:1. V sedmé minutě pykali Kohouti za příliš mnoho hráčů na ledě, tentokrát se bez problémů ubránili.

V polovině první třetiny se Náchod poprvé a naposledy dostal do vedení, v čase 10:29 pálil z mezikruží pohotově Pfeifer – 2:1. O bleskovou odpověď se v čase 11:11 postaral hráč s číslem 11, útočník Polodna – 2:2. Čtyři minuty před první sirénou pustil obránce Hybeš do úniku Rojšla, který vyloženou šanci neproměnil. Ještě v probíhající 16. minutě předvedli Kohouti akci zápasu, po krásné kombinaci s Polodnou a Veverkou skóroval do prázdné náchodské branky Plášek – 2:3. V úvodu druhé třetiny mohl Plášek přidat další gól, smůlu měl Veverka, který trefil tyčku. Vzápětí udeřilo na druhé straně. Nahození obránce Steklíka od modré vyrazil brankář Vlk pouze před sebe, a tak jej v čase 24:40 zblízka překonal M. Škoda – 3:3. Při dvou přesilovkách dostali Kohouti soupeře pod silný tlak, střelecky však jeho branku vážně neohrozili. K definitivnímu obratu zavelel nejlepší hráč na ledě, útočník Polodna. Díky jeho střelecké pohotovosti se hosté v čase 31:28 znovu dostali do těsného vedení – 3:4. Hradil s Augustinem pak neservírovali puk Fúzikovi, který v čase 35:36 poslal Kohouty do dvougólového vedení – 3:5. Závěr druhé třetiny patřil hokejistům České Třebové, kteří mohli přidat dalších pět branek. Král trefil horní tyčku, další šance neproměnili Jemelka, Plášek, Veverka a Hybeš. Kohouti pokračovali ve výborném výkonu, do dalších střeleckých příležitostí se v úvodu třetí třetiny dostali Polodna, Pavlovský a Fúzik. Šesté branky se fanoušci Kohoutů dočkali v čase 46:41, po výborné Fúzikově přihrávce s přehledem skóroval obránce Sedlák – 3:6. Také domácí hokejisté mohli přidat další góly. V 53. minutě zlikvidoval gólman Peřina nájezd Rojšla, o dvě minuty později mířil Pfeifer do levé tyčky, v předposlední minutě předvedl Peřina parádní zákrok při vyložené šanci Pfeifra. V 60. minutě pálil tvrdě z pravého křídla Pavlovský. Vypadalo to, že se puk odrazil od vnitřní konstrukce branky, sudí však nechali pokračovat ve hře…
V utkání nenastoupili obránci Daněk s Pražákem a útočníci Korhoň, Hemský a Prachař.

Příští přípravné utkání – neděle 20. září: Lanškroun – Česká Třebová (17.00)


Velká kumulace techniky v Podbranské je znát
Po polovičkách se řeší křižovatka pod Klácelovou ulicí

Je třeba vyhrabat podloží, které je plné hlíny a velkých kamenů a dává se tam nový materiál požadovaných vlastností.  Dále se pokládá drenáž a bohužel je to práce plná překvapení. Tak třeba dnes byla objevena jakási šachta, díky které zítra nastoupí opět vodaři. O kousek dál v Podranské zase byl zjištěn únik plynu Prostě zde nikdy nevědí, na co kde narazí. Je to zde jedno velké dobrodružství.

 


Kros po lyžařských tratích na Horách bude v sobotu 19/9  

V sobotu 19. 4. 2020 se sejdeme v běžeckém lyžařském areálu Hory v České Třebové. Běh se koná ke 100. výročí narození Mons. Karla Otčenáška, dále jako XXIII. ročník memoriálu Fr. Jindry a XXII .ročník veřejného závodu v přespolním běhu. Start dětských kategorií je naplánován na 10 hodinu (přihlášky do 9:30 - žactvo, dorost). Uzávěrka přihlášek juniorů a dospělých je v 11 hodin. Na tratě 4, 6 a 9 km se vydají v pravé poledne. Zároveň mohou změřit na trati 1 kilometr i příchozí v lidovém běhu. Předpověď slibuje chladnější, ale slunečné počasí. Tedy pro běh ideál. Těším se letos i proto, že startuji poprvé na trati 6 km, a tak nepoběžím sám třetí kolo ;-) Petr Borek
 
Omezení vnitřních hromadných akcí nad 10 osob

Od pátku 18. září od 18 hodin se z nařízení ministerstva zdravotnictví s výjimkou výstav, trhů, veletrhů a jim podobných akcí budou moci konat vnitřní hromadné akce s účastí přesahující ve stejný čas 10 osob jen za podmínky, že každý účastník akce bude mít určeno místo k sezení.
Na vnitřní hromadné akce tak nebude možný prodej vstupenek jinak než na konkrétní místo k sezení. „Vzhledem k rapidnímu nárůstu počtu nových případů nákazy covid-19 v posledním týdnu jsme se s epidemiology rozhodli přistoupit k dalšímu opatření, kterým snížíme sociální kontakt v rizikových provozech a současně neomezíme kulturní a sportovní život. Situaci nadále nepřetržitě monitorujeme a budeme ji vyhodnocovat zase po týdnu. V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Opatření se týká nejen organizovaných akcí, ale také provozoven typu restaurace, bar či klub. Provozovatel nově nepřipustí ve vnitřních prostorech provozovny stravovacích služeb více zákazníků, než je ve vnitřních prostorech provozovny míst k sezení pro zákazníky. „Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určitého distancu od ostatních. To však neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo se mohou v roušce normálně pohybovat po provozovně. I nadále tak bude možné pořádat například plesy, taneční a další akce. Každý účastník takové akce však bude muset mít své místo k sezení,“ upřesnil vedoucí Epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví profesor Roman Chlíbek.
Ve vnitřních provozovnách stravovacích služeb se zpřesňuje používání roušek. Platí, že zákazníci nemusejí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů pokud sedí u stolu. Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Nelze využít této výjimky např. při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně.

Ústí nad Orlicí zvítězilo v krajské soutěži "O perníkovou popelnici"

V soutěži Pardubického kraje "O Perníkovou popelnici 2019" získalo město Ústí nad Orlicí 1. místo ve zpětném odběru elektrozařízení v kategorii obcí nad 5000 obyvatel. Součástí tohoto prestižního ocenění je i dar v hodnotě 20 000 Kč od společnosti ASEKOL a.s. V roce 2017 jsme posílili pět kontejnerů zpětného odběru elektroodpadu umístěných ve městě o dalších devět. Občané města, ale i z okolních obcí také mohou bezplatně odevzdávat nepotřebné elektrospotřebiče do sběrného dvora v Ústí nad Orlicí. Jsme rádi, že se náš dlouhodobý rozvoj odpadového hospodářství zúročil v tomto ocenění. Stále ale nákladně sbíráme vyhozené elektrospotřebiče v příkopech a v lese okolo města, je tedy stále co zlepšovat.

Elektroodpad jako zdroj cenných surovin. Jejich využití je třeba podpořit

V elektroodpadu, který byl globálně vyprodukován, se podle odhadů zprávy ukrývají znovupoužitelné suroviny v hodnotě kolem 57 miliard dolarů. Z oněch 17 procent recyklovaných vysloužilých elektrozařízení tak bylo možno získat suroviny zhruba za 10 miliard dolarů. Zvýšení využití druhotných surovin z odpadů obecně by v následujících letech mělo být jednou z priorit, neboť je tím možné výrazně snížit ekologické dopady těžby a nabízejí se i ekonomické benefity. Pouhé využití recyklovaného železa, hliníku a mědi ušetřilo asi 15 tun CO2, ekv., oproti jejich těžbě.
„Potenciál elektroodpadu pro cirkulární ekonomiku je opravdu velký, a proto je kriticky důležité naučit se suroviny recyklované z vysloužilého elektra opravdu využívat. To, že u nás sběr elektroodpadu rok od roku roste, je skvělé. Je ale potřeba se zaměřit na podporu skutečné recyklace a použití recyklátu jako druhotné suroviny,“ říká David Vandrovec. „V této souvislosti bych rád zmínil, že se zanedlouho znovu rozběhne jednání Parlamentu ČR k nové odpadové legislativě. V té dosud chybí právě nástroje a motivační prvky pro podporu recyklace a využití druhotných surovin. V předložených návrzích neexistuje jediný nástroj, který by tyto odpady přiklonil k recyklaci a zajistil jak faktické provedení OEEZ, tak následné uplatnění recyklovaného materiálu na trhu. Již přes rok se v rámci pracovní skupiny RecHelp v reakci na připravovanou novelu aktivně snažíme tuto podporu prosadit. Prozatím bohužel neúspěšně, ale zůstávám optimistou, že se nám to podaří,“ dodává.