Českotřebovský deník 269/2020 (18/9)
Dělal jsem toho moře - nové video Českotřebovského deníku

  Video v plné velikosti ZDE
Výstava celoživotní umělecké práce a tvorby českotřebovského rodáka doc. Jiřího Josefíka
V českotřebovském městském muzeu se po dlouhé době opět konala vernisáž.  Ve čtvrtek 17. září zde byla otevřena velmi zajímavá výstava hodnotící celoživotní tvorbu umělce a restaurátora docenta Jiřího Josefíka, který by  letos červenci oslavil 100. narozeniny. Českotřebovská veřejnost zde má možnost se  seznámit s širokým záběrem působení tohoto umělce vůbec poprvé.
Jedná se o ucelenou výstavu zahrnující výběr z celoživotního díla. představuje Jiřího Josefíka jako špičkového odborníka, nadaného výtvarníka a neuvěřitelně pracovitého člověka.  Na výstavě jsou zapůjčena významná restaurovaná díla z řady muzeí i od soukromých sběratelů.  Výstava je otevřena  do 8. listopadu
 
V Rybníku pokračují práce na protipovodňových opatřeních.
Kraj bude s Povodím Labe jednat o opravě poničených komunikací 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek dopoledne obec Rybník nedaleko České Třebové. Se starostou Alešem Procházkou hovořil především o velké státní investici do protipovodňových opatřeních na řece Třebovce. Úprava toku a výstavba ochranných prvků je prováděna v úseku Třebovice – Česká Třebová. Jedná se o poslední část celého rozsáhlého systému protipovodňových opatření. Po dokončení stavby bude kraj po Povodí Labe žádat úpravu silnic, které ničí těžká nákladní doprava.
 „Investice do koryta Třebovky začaly před 20 lety. Po povodni v roce 1997 začalo vyhodnocování kapacity koryta a následně od roku 2000 první etapy. Nejdříve byly vybudovány čtyři poldry na Třebovce a Dětřichovském potoce. Dalším opatřením byla rekonstrukce hráze rybníka Hvězda, poté byly provedeny úpravy toku Třebovky v úseku Dlouhá Třebová – Hylváty a v obci Opatov. Investorem této poslední etapy za více než 440 milionů korun je Povodí Labe,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten se starostou Alešem Procházkou hovořil také o stavu krajských silnic, které jsou v průběhu stavby ničené nákladní dopravou. „Povodí Labe při zahájení stavby přislíbilo, že prokazatelné poškození silnice upraví. Po dokončení stavby, které je plánováno na letní měsíce příštího roku, budeme o opravách jednat,“ řekl hejtman Netolický.
Foto ze zahájení stavby v Rybníku za účasti ministra zemědělství v červenci 2019
Rybník  V obci žije v současnosti trvale přes 830 obyvatel. Do budoucna se plánuje výstavba rodinných domů, bytovek a řadových domů v oblasti Podhorka. V katastru obce se nachází velké množství zahrádek, soustředěných zejména do dvou kolonií, k níž patří i velká chatová oblast Srnov. V obci je celkem 77 rekreačních chat a 37 zahrádek.


Informační centra hodnotila nejistou sezónu 

Setkání turistických informačních center (TIC) z Pardubického a Královéhradeckého kraje hostil letos Pardubický kraj v areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Pracovníci východočeských „íček“ se sešli, aby zhodnotili letošní náročnou sezónu a zároveň si sladili plány do budoucna.
Letošní sezóna začala nejistě, ale v letních měsících se rozjela na plné obrátky. Pocítila to v návštěvnosti i informační centra, která jsou mnohdy prvním místem, kam návštěvník v nové destinaci zavítá.
„Z většiny míst jsme slyšeli, že letos sice ubylo zahraničních turistů, ale o to více bylo těch domácích,“ uvedl René Živný, radní Pardubického kraje pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity. „Velmi si vážím práce zaměstnanců TIC, kteří jsou v každodenním styku s turisty a kteří přístupem a informovaností mohou velmi ovlivnit dojem a spokojenost zákazníka. Velká část zaměstnanců TIC jsou srdcaři, kteří svoji práci vykonávají nejen zodpovědně, ale také s velkou dávkou nadšení. I proto jsem přesvědčen, že je smysluplné síť TIC v kraji finančně podporovat dotačním titulem, v kterém rozdělujeme na základě žádostí celkem 1,6 miliony korun,“ dodal René Živný.
Setkání pracovníků cestovního ruchu bylo doplněno i odbornými přednáškami, např. o místních poplatcích z pobytu, kde došlo k velké změně novelou zákona s účinností od  1. ledna 2020. Na četné dotazy odpovídal Ing. Petr Studnička, Ph.D. z Vysoké školy hotelové v Praze. O dobrovolnictví v zahraničí ve spojení s cestovním ruchem informovala ve svém zajímavém příspěvku PhDr. Monika Nová, Ph.D. z Univerzity Karlovy v Praze.
Destinační společnost Východní Čechy představila česko-polský projekt „Hrady a zámky nás spojují“, který realizuje společně s polským partnerem projektu Dolnoslezskou turistickou organizací z Wroclavi a českým partnerem Destinační společností Orlické hory a Podorlicko. Projekt je realizován na podporu a prodloužení návštěvnosti s využitím unikátnosti historických skvostů jak ve Východních Čechách, tak i v Dolnoslezském vojvodství.
Příjemným zakončením celého pracovního dne byla pro všechny prohlídka areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem, včetně zámku, kočárovny i stájí.

Jevíčko odhalilo pomník na paměť židovské obce

V posledních týdnech se na řadě míst Pardubického kraje připomínají prostřednictvím „Kamenů zmizelých“ židovské rodiny, které po staletí spoluvytvářely společenství naší země. Jedním z takových míst je i Jevíčko v moravské části Pardubického kraje, kde ve druhé polovině 19. století žilo až 1300 židovských obyvatel. Po roce 1942 jich bylo pouze 111 a všichni byli odesláni do takzvaných transportů smrti. Nyní jim město ve spolupráci s Pardubickým krajem odhalilo pomník na paměť židovské obce před bývalou synagogou.
Synagoga sice už neslouží svému původnímu účelu, ale je kompletně opravená a město ji využívá ke kulturním účelům. Úpravou prošlo celé dláždění ulice a před synagogou vznikl malý pietní prostor. „V letošním roce se na průčelí budovy po více než 70 letech vrátily Mojžíšovy desky s desaterem a jsem rád, že Pardubický kraj mohl přispět významnou částkou také na pomník židovské obce, který tu připomíná dříve početné obyvatele města,“ řekl při slavnostním aktu 1. náměstek hejtmana Roman Línek.