Českotřebovský deník 272/2020 (21/9)

Oslavy 75 let založení českotřebovské průmyslovky budou na konci týdne. Mimo sobotních "venkovních oslav s průvodem" je plánován další doprovodný program. Jeho součástí je také dopravní konference "Cesty budoucnosti", která se uskuteční v sále školy na Skalce v předvečer oslav v pátek 25. září od 17 hodin.
 
Program oslav v sobotu  26. září

Sobota 26. 9. 2020

9:00 - 12:00

Prezentace účastníků a výdej "balíčků" (budova Habrmanova).

9:00 - 19:00

Prohlídka školy (budova Habrmanova, areál Skalka).

Ukázky v odborných učebnách a dílnách.

Provoz zahradní železnice s parní a motorovou lokomotivou (budova Habrmanova).

10:00

Slavnostní otevření modelového kolejiště v budově Habrmanova.

10:00, 11:00, 12:00

"Toulky historií školy" s Martinem Šebelou (budova Habrmanova).

13:00

Oficiální zahájení oslav (budova Habrmanova).

Průvod městem do areálu Skalka.

14:00 - 22:00

Doprovodný program - hudební odpoledne v areálu Skalka.

19:00

Ukončení oficiální části oslav.

od 19:00

Setkání tříd (třídy si organizují samostatně, seznam restaurací).

 
Setkání současných i bývalých učitelů školy
Vážení a milí bývalí kolegové, přijměte srdečné pozvání k setkání kolegů bývalých i současných, které se uskuteční v průběhu oslav 75. výročí založení naší školy. Přivítáme Vás v budově školy na Habrmanově ulici v učebně 114 v 11:30 hod.  Doufáme, že Vás zaujal program oslav a že si mezi jednotlivými akcemi vyberete. Zveme Vás do průvodu na čestné místo do čela mezi pedagogický sbor. V průběhu hudebního odpoledne v prostorách budovy a jejím okolí Na Skalce bude pro nás také vyhrazeno místo ke společnému posezení. 
Jaké budou oslavy
Oslavy 75. výročí založení školy se konají ve dnech 25. 9. - 26. 9. 2020 v obou areálech školy (Habrmanova, Skalka). Začínají v pátek 25. 9. 2020 v 17:00 hod. dopravní konferencí a oficiálně končí v sobotu 26. 9. 2020 ve 22:00 hod. Prohlídky obou školních areálů jsou možné v sobotu od 9:00 do 15:00. V sobotu večer pak probíhají absolventská setkání tříd, která si třídy organizují samostatně.   Za organizační tým se na setkání těší  Mgr. Jan Kovář


Českotřebovské vinobraní   

25. – 27. září 2020 (pátek – neděle) Začátek: 16.00
Staré náměstí Česká Třebová. Pořádá: Vinotéka Karla IV. Česká Třebová
25. září na Starém náměstí v České Třebové začínáme v 16.00 hod., v sobotu od 10.00 do 23.00 hod. a v neděli od 10.00 do 20.00 hod. Je připraven bohatý program. Například v neděli se můžete setkat s herečkou Bárou Štěpánovou, hrát bude Velký swingový orchestr.
 
Skautská regata v Lanškrouněv režii 5. oddílu vodních skautů

Od pátku 18. do neděle 20. září se konalo na nedalekém lanškrounském Dlouhém rybníku již 26. Skautské mistrovství ČR v jachtingu SkaRe – Skautská regata. Letošní ročník byl v režii českotřebovského 5. oddílu vodních skautů pod vedením kapitána Oldy Pešiny.
Závody se měly konat původně první květnový víkend na Máchově jezeře, ale vzhledem k nouzovému stavu, souvisejícímu s koronavirovou epidemií, byl přesunut na podzimní část sezóny. Loňské závody se konaly na Slezské Hartě s účastí asi 350 skautů. Ty letošní měly oproti loňsku asi poloviční počet účastníků, což vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci není nikterak překvapivé. Odměnou pro všechny zúčastněné bylo krásné podzimní slunečné počasí a mírný vítr.  Více ZDE

 
COVID ZLOBÍ VŠUDE, HODNĚ V LITOMYŠLI

Krajská hygienická stanice v sobotu 19. září informovala vedení MŠ v Líbánkách o tom, že minimálně do 25. září bude školka včetně odloučeného pracoviště MŠ Zámecká dočasně uzavřena kvůli šíření covid-19 mezi zaměstnanci. Do preventivní karantény muselo v sobotu 68 % pedagogů.  Pozitivní případy jsou i mezi českotřebovskými občany, zvětšuje se počet hospotalizovaných. Nebezpečí rozhodně nepodceňujte, každý opravdu nemusí mít v případě nemoci hladný a bezproblémový průběh.
Testování na COVID-19 

Nemocnice Pardubického kraje nabízí odběry pacientů s příznaky a podezřením na nákazu koronavirem na čtyřech stacionárních odběrových místech, a to v Pardubické, Chrudimské, Litomyšlské a Orlickoústecké nemocnici.
Z důvodu snížení epidemiologického rizika a zvýšení komfortu pro pacienty zavádíme rezervační formulář. Na odběry je možné se objednat pouze prostřednictvím rezervačního formuláře, který naleznete níže. Pacient se nově musí registrovat na konkrétní den a hodinu.
REZERVAČNÍ FORMULÁŘ
PRAVIDLA PRO REZERVACI: Registrovat se na následující den je možné do 11.00 hodin. Pro potvrzení rezervace je třeba zadat e-mail, na který bude zaslán souhrn informací. Rezervace se provádí na časové rozmezí 1 hodiny (např. 9–10 hod), ve které bude odběr uskutečněn. V případě, že najdete v souhrnu při zpětné kontrole zaslaných údajů chybu, neprovádějte rezervaci znovu, chyba bude opravena a vyřešena při samotném odběru.
 
Provozní doba odběrového místa v Ústí n.O.
Orlickoústecká nemocnice – vstup z ulice J. a J. Kovářů  pondělí, středa, pátek: 8.00–12.00

Výstava Paměti národa Osvobození bez svobody doputovala do Chrasti 
V srpnu byla výstava k vidění na českotřebovském Starém náměstí.
Paměť národa Východní Čechy připravila výstavu příběhů pamětníků z Pardubického kraje, jejichž osudy byly ovlivněny totalitami 20. století. Venkovní výstava Osvobození bez svobody je putovní. Výstava bude postupně představena v osmi městech celého kraje. Z Pardubic se výstava 15. září na čtyři týdny přesunula na Náměstí do Chrasti u Chrudimi. Na čtrnácti panelech představí příběhy pamětníků i téměř dvacetiletou činnost neziskové organizace Post Bellum, která spravuje sbírku Paměti národa.
Chrasteckým zástupcem na výstavě je Ladislav Bartůněk, celoživotní skaut, jenž před komunisty nikdy nesklonil hlavu. Pomoc partyzánům za 2. světové války zlehčuje jako „dobrodružství vesnických kluků“. Když ve své plnoletosti vyráběl a vylepoval s kamarády po únorovém puči protikomustické letáky, bylo to však již plně uvědomělé rozhodnutí. Následně si zažil věznění a zejména mučení od Státní bezpečnosti.
Portál Paměti národa dokumentuje osudy tisíců pamětníků, z nichž deset bude představeno na putovní výstavě Osvobození bez svobody. Jsou mezi nimi hrdinové a veteráni 2. světové války Jarmila Halbrštátová a Vasil Timkovič. Vězni koncentračních táborů Eva Pytelová, Vladimír Munk či Jaroslav Vomočil. Richard Husch, který si prošel poválečným pogromem, a mnoho dalších. Jednotlivé příběhy pamětníků z výstavy budou také zveřejněny v Magazínu Paměti národa a průběžně publikovány v Deníku.
Pardubický kraj si ve 20. století prošel těžkými zkouškami obou totalit. Paměť národa upozorňuje na příběhy lidí, kteří dokázali svému těžkému osudu čelit se vztyčenou hlavou. „Cílem výstavy je vyprávět příběhy dál, a oživit tak historickou paměť měst. Je totiž velmi důležité pro vztah k místu, kde žijeme, abychom tam znali a věděli o lidech, které semlely velké dějiny,“ dodává kurátor výstavy a ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller.

 

Týden s hudbou 

Brno. Devátou sezonu cyklu barokní a klasicistní hudby Bacha na Mozarta! zahájí operní pantomima Sen. Na koncertě v Besedním domě 24. září zazní Symfonie č. 26 d moll „Lamentatione“ Josepha Haydna a Der Traum Michala Haydna ve formě poloscénické pantomimy. V roli vypravěče vystoupí Arnošt Goldflam, sólových partů se ujmou K. T. Lichtenecker, J. M. Procházka a M. Böhmová. Koncert začíná v 19:30 hodin

Koncerty a představení streamované online 


Úterý 22. září
Právě probíhající 
Musikfest Berlin nabídne na domácí půdě Berlínských filharmoniků koncert, jehož titul odkazuje k pedagogickému odkazu Herberta von Karajana. Program s názvem Scholars of the Karajan Academy and Enno Poppe uvede premiéry děl Rebeccy SaundersMilicy Djordjevič a Enno Poppea. Digitální platforma Berliner Philharmoniker Digital Concert Hall zpřístupní odkaz koncertu ve 20:00 hodin.

Středa 23. září
Hudebně multižánrový projekt tvůrců z USA 
Adagio Live uvede program zaměřený na hudbu současné skladatelky Chayy Czernowin. Hudba Czernowinové zazní v podání Rachel Fenlon a to od 20:00 hodin místního času.

Čtvrtek 24. září
Colburn School Lunchtime Concerts pokračují dalším z mikrokoncertů, ve kterých instituce představuje své nejtalentovanější studenty. Tentokrát zazní z kalifornského Los Angeles Beethovenova Sonáta pro housle a klavír č. 5.

Pátek 25. září
Newyorská 
Metropolitní opera uvede v rámci svých Nightly Met Opera Streams Pucciniho Toscu. V představení z 27. ledna 2018 vystoupili například Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo či  Željko Lučić. Dirigoval Emmanuel Villaume. Stream začíná v 19:30 hodin místního času.

Sobota 26. září
Bard Music Festival, který letos kvůli epidemii koronaviru musel veškerý svůj program přesunout do online podoby, odvysílá další koncert ze svého letošního programu. Zazní hudba vskutku málo hraná a to z pera Josepha Bologneho – Rytíře de Saint-Georges a Dukea Ellingtona. Dvě méně klasická čísla doplní Bartokovy Rumunské tance. Hraje dvorní soubor této univerzity na severu New Yorku The Orchestra Now za řízení jeho uměleckého vedoucího Leona Botsteina. Přenos začíná v 17:30 hodin místního času.



REMA od října plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

Každý sběrný dvůr a obecní sběrné místo, které je nebo se nově stane součástí kolektivního systému REMA, získá od října vyšší finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru na sběrném místě za každý kilogram svezeného elektrozařízení. Ten například u televizoru či monitoru může znamenat obvykle částku od 2 do 9 korun za kus, a to podle hmotnosti vysloužilého výrobku.
REMA zajišťuje pro obce zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení kontinuálním způsobem tak, aby zařízení byla ze sběrných dvorů svážena k recyklaci bez zbytečných odkladů a aby byl jejich sběr obvyklým způsobem financován. Komplikací není ani malá hmotnost objednávky a není také potřebné sebraná elektrozařízení třídit podle jejich typů či značek. Prostřednictvím online aplikace je možné si pohodlně objednat svoz, který proběhne podle standardních pravidel.
 Samozřejmostí je bezplatný systém svozu a dopravy, stačí jedna smlouva
Kolektivní systém REMA zajišťuje sběr, svoz a zpracování všech šesti skupin elektrozařízení. Na sběrných dvorech sice nejčastěji končí velké domácí elektrospotřebiče, jako jsou pračky, sušičky či lednice, ale také menší spotřební elektronika, zejména televizory, monitory a rádia. S kolektivním systémem REMA je možné zajišťovat svozy všech druhů elektrozařízení. Svoz z obecních sběrných dvorů i sběrných míst je pro obce bezplatný. Dopravu elektroodpadu do zpracovatelského zařízení zajišťuje kolektivní systém REMA na své náklady.