Českotřebovský deník 277/2020 (26/9)
Nové video Českotřebovského deníku  - Události v měsíci září 2020

  Video v plné velikosti ZDE
Přehled událostí v měsíci září
Souhrn události měsíce září začíná připomínkou desetiletého výročí otevření dopravního terminálu Jana Pernera u českotřebovského nádraží, hodnotí, jaký je stav prací na českotřebovských stavbách koncem měsíce. Českotřebovský deník navštívil ZŠ na Parníku, aby se seznámil s provedenými prázdninovými investicemi do úprav sociálního zařízení a nového osvětlení chodeb v budově I. stupně, ale také s dalšími potřebami této školy, mezi které patří také nová úprava zastaralého sportovního areálu. Rodiče zdejších žáků a také učitele trápí i potřeba dalšího zvýšení bezpečnosti na přechodu přes stále frekventovanější komunikaci I/14.
Českotřebovský deník také navštívil farmářské trhy. V měsíčním souhrnu jsou také zkratky reportáží z turnaje o pohár Maxe Švabinského v rapid šachu, z vernisáže výstavy ke 100 letům významného umělce a restaurátora doc. Jiřího Josefíka, ze zahájením mezinárodního varhanního festivalu a na závěr dvacetiminutového souhrnu je přidána reportáž z hokejbalového zápasu Lokomotivy s celkem Chlumec nad Cidlinou. Lokomotiva se do nového ročníku soutěží rozjela docela dobře...
Českotřebovský deník natočil během září 20 videoreportáží, dokumentů a medailonků v celkové délce více než 100 minut, všechny  do měsíčního přehledu nelze zamontovat. Všechny videa Českotřebovského deníku najdete  v sekci VIDEOARCHIV. Celkem je zde již zveřejněno více než 120 videí. Natočené reportáže a dokumenty zveřejňujeme na webu Českotřebovského deníku, na webu Orlický.net a na facebookovém profilu Českotřebovského deníku.
Do konce měsíce září budou zveřejněny další rozpracované nebo již dokončená videa. Budou zaměřeny k oslavám 75 let od založení českotřebovské průmyslovky a dopravní konferenci, další ohlédnutí bude za Krosem po lyžařských tratích, který se uskutečnil 19. září na Horách a již dokončený dokument k 250. výročí hostince na Horách čeká na svou premiéru na semináři pro pamětníky v úterý 29. září v přednáškovém sále městského muzea.
JUDO Česká Třebová na letním táboře 

Ve dnech 21. – 28. 8. 2020 jsme uspořádali spolu s dalšími oddíly juda Pardubického kraje a s finanční pomocí Pardubického kraje tradiční letní soustředění judo, letos ve Tvrzi Holešice u Orlické přehrady vzdálené cca 250 km od České Třebové.
Soustředění se zúčastnilo 80 dětí a trenérů z celkem 5 judistických oddílů z Pardubic, Heřmanova Městce, Chocně a samozřejmě České Třebové. Judisté ve věku 10 – 20 let se připravovali pod vedením zkušených trenérů na podzimní část judistické sezóny, která by měla restartovat po jarním a letním omezení z důvodu koronavirové pandemie. V průběhu 6 kalendářních dnů se děti věnovali jak fyzické přípravě, tak technicko-taktické přípravě a zbyl čas i na projížďku na motorovém člunu na Orlické přehradě a také na stezku odvahy, kterou podstoupili všechny děti mladší 15 let. A jako dohlížející trenér na trase musím potvrdit, že strach měli opravdu všichni.
Od září nás čeká návrat do oddílových dojo a na oddílové tatami a věříme, že i návrat na tatami závodní. JUDU ZDAR


Oslavám 75 let průmyslovky v České Třebové nepřálo počasí ani koronavir

Před 75 lety koncem září roku 1945 byla v zahájena výuka na průmyslové mistrovské škole v České Třebové. Oslavy, uspořádané ve dnech 25. a 26. září 2020  se tedy trefily do výročí vlastně úplně ideálně. Jenže původní záměr byl oslavit výročí koncem června a na to, že hygienické a epidemiologické podmínky toto neumožní nikdo při začátku příprav v loňském roce ani nepomyslel.  Termín oslav byl z června odložen na konec září, kdy se však epidemie a s ní přísná hygienická opatření vrátila. Přesto se na oslavy školy registrovalo na 500  absolventů. Škola k výročí připravila a vydala  dobře připravený almanach, který bude trvalou vzpomínkou na školu a její historii. Na oslavy se také dobře připravila po organizační stránce. V předvečer oslav se v sále konala Dopravní konference cesty k budoucnosti, kde v rolích přednášejících vystoupili absolventi školy. A vybrali si témata skutečně zajímavá, témata pro budoucnost dopravy.
Dopoledne byl ve škole Den otevřených dveří. Škola v Habrmanově ulici byla v plné permanenci, bylo se zde možné  seznámit s mnoha aktivitami, které jinde běžně neuvidíte. Modelové kolejiště, trenažer elektrické lokomotivy, nově vybavené moderní učebny, prezentaci studentských firem, setkávali se zde bývalí spolužáci, také se svými učiteli.  Odpoledne se centrum oslav se přesunulo do areálu na Skalku. Slavnostního zahájení na postaveném pódiu uprostřed areálu Skalka  uvedla svým koncertem dechová hudba Řetůvanka.  Více v samostatném textu s fotografie ZDE
 
V Podbranské ulici to teď vypadá na trasu průplavu Dunaj - Odra - Labe

Zatím ovšem jen ve stadiu výstavby. Fotografie byly pořízeny v pátek 25. 9. 2020. Vstup pro neplavce není doporučen.

Nová tělocvična v Lanškrouně pro zemědělskou školu

Při své návštěvě Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun jednal radní pro školství Bohumil Bernášek s ředitelem školy Davidem Hruškou o připravované výstavbě nové školní sportovní haly v areálu školy a o dalších investičních akcích.   
„Pardubický kraj chystá na zemědělské škole v Lanškrouně stavbu nové tělocvičny, která nahradí  tu stávající ze 70. let. Důvodem je to, že původní objekt, přestává vyhovovat současným nárokům a hygienickým požadavkům. Hala by sloužila ke školní výuce tělesné výchovy, ve večerních hodinách by pak mohla být pronajímána sportovním oddílům či jiným zájemcům,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
O sportovní vyžití žáků se chce postarat škola i dalším způsobem. V plánu je nové kolbiště, které bude sloužit jako výukový prostor pro předmět jezdectví a bude zde možno pořádat populární školní závody. Součástí bude i zázemí pro pedagogický sbor i žáky. Předpokládané náklady jsou 4 miliony korun.
Společně s MAS Lanškrounsko kraj financuje další projekt na výstavbu venkovních učeben pro předměty chovu koní a jezdectví, vybudováno bude boxové ustájení koní. „Díky tomuto projektu budou koně ustájeny na jednom místě a umožní to zefektivnit praktickou výuku,“ informoval ředitel školy David Hruška.
„Kromě uvedených akcí chceme také lépe hospodařit s dešťovou vodou a to v rámci programu OPŽP. Jedná se o vybudování tří podzemních retenčních nádrží.  Největší je na 161 kubíků vody a další na 40 a 34 kubíků. Voda bude sváděna ze sedmi tisíc metrů čtverečních plochy střech a najde využití na oplachování v dojírně, mytí strojů nebo očistu koní. Náklady jsou odhadovány na 12,5 milionů korun, zapojeny budou prostředky z EU,“ informoval Bohumil Bernášek.   
Před několika týdny byla ve škole dokončena elektroinstalace za 6,7 milionů korun.  Jednalo se o rekonstrukci slaboproudých systémů ve dvou objektech školy. Práce byly provedeny ve dvou etapách, vždy o prázdninách, tak aby nebyl narušen chod školy. Do školní kuchyně byl pořízen nový konvektomat za 400 tisíc.  

Pozvánka na akce ochránců přírody 

PŘEDNÁŠKA S PROMÍTÁNÍM O EXPEDICI MONOXYLON III
Středa 30.9.2020 v 17:00
Koná se v malém sále Kulturního centra, Nádražní 397, Česká Třebová
Povídání o třech cestách “do pravěku” na dlabaných lodích po evropských mořích. Setkání s účastníky expedic experimentální archeologie MONOXYLON. Vyprávění  Jiřího Milera z Jaroměře a Jardy Šplíchala z Rybníku.
Promítnutí nového dokumentárního filmu „Den dlouhý 28,5 hodiny“ Koná se ve spolupráci s KC Česká Třebová.
 
RODINA NA STEZCE
Neděle 4.10.2020  Vycházka se soutěží pro rodinné a přátelské týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“. Na trase se seznámíte s ježky, plošticemi, houbami, lidovými zvyky, lesními plody, s ohněm.  
Start od 13,30 do 15,30 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky. Cíl 15,00-17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.
Startovné 50 Kč 
 
VÝSTAVA HUB v ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici
Pátek 9.10. – neděle 11.10.2020
Srdečně zveme veřejnost na výstavu čerstvých hub a mykologickou poradnu.
Pá 9.10.2020      8:00 - 18:00        So 10.10.2020   9:00 - 17:00
Ne 11.10.2020 9:00 - 14:00   Vstupné na výstavu: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč, učitelé zdarma