Českotřebovský deník 278/2021 (4/10) 
Návrh řešení stavebních úprav vnitrobloku "ČTVEREC"

Odbor rozvoje města a investic ve spolupráci s městským architektem Ing. arch. M. Hájkem, odborem majetku města a společnostmi TEZA s.r.o. a Eko Bi s.r.o. připravil studii revitalizace vnitrobloku bytového domu „Čtverec“. Po několika projednáváních byla doporučena „varianta 4“ (viz obrázek) včetně barevného řešení fasád.   Řešení vnitrobloku a fasád projednala i komise městského architekta dne 14.07.2021.  Studii revitalizace vnitrobloku bytového domu „Čtverec“ projednala na svých jednáních 20.9. a 4. 10. rada města a souhlasí s dalším postupem řešení. Podrobnější popis řešení bude zveřejněn během 10 dnů.

Parkovací katastrofa na parkovišti u Billy

Parkoviště slouží všemu možnému, jen na zákazníky Billy se jaksi nedostane. Je to tak vlastně každý den dopoledne. Je to parkoviště soukromé, patří zřizovateli řetězce Billa a ten by se měl starat, aby byl smysl tohoto parkoviště naplněn. Může také rezignovat a tabuli označující za parkoviště pro zákazníky Billy vyměnit za jinou, odkazující např. na volná parkoviště v U  Tesca. Prostě u nás v Bille mají  motorizovaní zákazníci  šanci tak v sobotu a v neděli. Řešení je zřejmé: nejjednodušší bude omezit dobu parkování na 1 hodinu, za oknem aut tedy bude muset být nastaven čas příjezdu. Nevěřím, že by pak chodili řidiči vozidel tento čas po hodinách posunovat, protože jsou buď v sousední škole  nebo odjeli někam jinam. Nebo zde stanovit placené parkování  s hodinovým limitem zdarma. tedy se závorou, která ovšem bude muset fungovat také o víkendech a v noci. Iniciativa musí přijít z Billy. Aby byla, je třeba psát Bille stížnosti, jinak to zůstane při starém.....
V této souvislosti je dále trefně zařazen článek "Den bez aut", byl by velmi potřeba a nejen den, lépe týden, měsíc... (mm).

Parkování se bude řešit na besedě v Kulturním centru 

Dne 5. 10. 2021 od 16:00 hodin se v sále Kulturního centru uskuteční prodiskutování záměru rezidenčního parkování na sídlišti Trávník.. Součástí akce bude také prezentace návrhu na nové řešení parkovacích stání na Trávníku od In. Matyse.

Den bez aut na ZŠ Ústecká

Ve středu 22. září se naše škola zúčastnila celorepublikové akce - Den bez aut. Organizace celé akce se zhostil školní parlament, vytvořil krásné plakáty a jednotlivé třídy výborně motivoval.
Jelikož se naše škola nachází u frekventované silnice, bylo naším cílem snížit počet aut, která zastavují u školy, a zvýšit tak bezpečnost dětí přicházejících do školy. Dalším neméně významným cílem bylo žáky motivovat k většímu a častějšímu pohybu.  
Jednotlivé třídy dostaly za úkol přijít do školy nejlépe pěšky, případně na kole, koloběžce. Žáci ze vzdálenějších obcí mohli využít MHD. Za jednotlivé způsoby dopravy byly vždy přiděleny body. Během první vyučovací hodiny členové parlamentu sečetli body v jednotlivých třídách a třída s nejlepším průměrem bodů získala chutnou snídani. Jelikož většina žáků přistoupila k akci zodpovědně, výsledky byly velmi těsné. Na 1. stupni se pěšky do školy dopravilo nejvíce dětí z 2. A, kterou dobře namotivovala třídní učitelka Mgr. Sylva Elčknerová, a na 2. stupni  zvítězila třída 9. B s třídní učitelkou Mgr. Adrianou Vítkovou. Fotoreportáž najdete ZDE
Všem žákům patří velká pochvala a díky za zapojení a jednotlivým vítězům gratulujeme.
Školní parlament Mgr. Lucie Šurá

Iscarex nejúspěšnějším oddílem na 77. ročníku Ústeckého desetiboje

V pořadí 77. ročník Ústeckého desetiboje - krajského přeboru Pardubického kraje ve vícebojích mužů, žen, staršího a mladšího žactva, se o uplynulém víkendu konal na atletickém stadionu v Ústí nad Orlicí. Náš závod je nejstarším desetibojem v České republice, kterého se letos účastnilo celkem 56 závodníků ze 13 oddílů.  Podle kategorií se soutěžilo v pětiboji, sedmiboji, devítiboji a desetiboji. Nejúspěšnějším oddílem, s nejvíce získanými body, se stal Atletický klub ISCAREX Česká Třebová s kategorií žákyň. Nejlepším závodníkem se stal Rostislav Groulík z Atletiky Chrudim. Za domácí TJ Jiskru Ústí nad Orlicí byl nejlepším závodníkem Jiří Winkler, který se celkově umístil na 9. místě. Kompletní výsledky podle disciplín a kategorií naleznete ZDE: https://online.atletika.cz/vysledky/48691

Krajský fotbalový přebor: Remíza v Holicích

Rohovládova Bělá - Moravská Třebová 3:8 (1:6)
Lanškroun - MFK Chrudim B 2:2 (2:0)
Holice - Česká Třebová 1:1 (0:0)
Choceň - Pardubičky 3:1 (1:0)
Luže - Heřmanův Městec 1:2 (1:0)
Proseč - Litomyšl 0:5 (0:1)
Svitavy - Třemošnice 3:1 (2:1)
Horní Ředice - Moravany 1:0 (1:0)      FK Česká Třebová je po 10 kolech na 10. místě s 13 body

Oblastní  liga ledního hokeje: Chrudim - Česká Třebová 6:4 (1:1, 4:1, 1:2)

Branky: 11. Karásek (Koreček), 27. Karásek (Haltuch), 34. Pejzl, 38. Kišš (Plch), 38. Urban (Haltuch), 55. Hejl – 20. Korhoň (Semorád, Daněk), 25. Pavlovský (Augustin, Sedlák), 43. Pavlovský (Augustin), 44. Rozlílek (Augustin, Adolf).
Rozhodčí: Kratochvíl – Teplý, Pilný. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváků: 236. Střely na branku: 40:38. Zásahy brankářů: 34:34.
Č. Třebová: Vlk – Sedlák, Blažej, Hradil (21. Adolf), Jemelka, Král, Daněk – Křečan, Filip, Fúzik – Korhoň, Semorád, Plášek - Augustin, Pavlovský, Veverka – Rozlílek.
Další výsledky: Litomyšl – Lanškroun 4:1, Moravská Třebová – Polička 11:1.

II. Hokejbalová liga: Lokomotiva bodovala v Hradci Králové

HBC Hradec Králové 1988 B vers.  Loko Česká Třebová 2 : 7 . Důležité  body z venkovního prostředí pomohou v tabulce.
 
Krajské zdravotnictví zůstane dále ve veřejných rukou

V Sukově síni Domu hudby v Pardubicích se v pondělí a úterý koná 20. ročník konference INMED, kterou pořádá společnost Stapro ve spolupráci s Univerzitou Pardubice. Účastníci konference mají na programu debatu o kybernetické bezpečnosti a systémech ve zdravotnictví, online službách pro pacienta či o právních aspektech poskytování zdravotní péče. Hejtman Martin Netolický vystoupil v roli přednášejícího s tématem „Pardubický kraj v roli vlastníka a investora ve zdravotnictví.“
„Pardubický kraj je jediným a klíčovým hráčem v oblasti akutní lůžkové péče v regionu, což nás odlišuje od dalších regionů, kde tuto roli plní soukromé subjekty. V našem kraji zůstane akutní zdravotní péče ve veřejných rukách, ale samozřejmě se nebráníme spolupráci se soukromými subjekty v oblastech, které mají smysl jak pro naše nemocnice, tak pro samotného pacienta,“ řekl hejtman Martin Netolický, který hovořil také o aktuálních zkušenostech kraje z období zvládání koronavirové pandemie a očkování. „Oproti krajům, kde fungují státem přímo řízené fakultní či vojenské nemocnice, tak v našem regionu bylo vše na našich nemocnicích akutní péče, následné péče a na pracovnících krajského úřadu. Proto je do budoucna nutné se zaměřit na roli státu, krajských hygienických stanic a regionů. Není možné, abychom do budoucna postupovali každý kraj jiným způsobem,“ uvedl hejtman Netolický.
Ten účastníky konference seznámil také s významnými krajskými investicemi v oblasti zdravotnictví. Těm vévodí rozestavěný centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici za 1,9 miliardy korun, který by měl být dokončen na konci roku 2023. „Jedná se o největší stavbu v oblasti zdravotnictví v celé České republice. Příprava trvala velice dlouho, protože bylo nutné sladit finanční možnosti kraje a často nereálné představy jednotlivých aktérů v rámci projednávání. Nakonec se nám po složitých jednáních podařilo najít kompromis a stavba byla v květnu letošního roku zahájena,“ sdělil hejtman, který odprezentoval také stavbu centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici za 500 milionů korun, dokončený pavilon psychiatrie v Pardubické nemocnici či stavbu nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové za 288 milionů korun.
Hejtman se v rámci své prezentace vyjádřil také k projektům v rámci programu REACT-EU, ze kterého Pardubický kraj získal prostředky na oba centrální urgentní příjmy či na projekty v Chrudimské, Litomyšlské a Svitavské nemocnici. „I přesto, že patříme mezi úspěšné kraje, tak považuji časovou klikací soutěž za velmi nedůstojnou, protože pod rouškou transparentnosti je vytvářena zcela umělá konkurence mezi poskytovateli zdravotní péče v České republice. Pardubická nemocnice totiž není konkurencí pro nemocnici v Českých Budějovicích nebo například v Chebu. Bohužel jsme šli touto cestou, která však jednoznačně není z pohledu celého zdravotnického systému správná,“ řekl Martin Netolický.
Pondělní dopolední program konference byl zaměřen na krajské zdravotnictví. Kromě hejtmana Martina Netolického vystoupili také vedoucí oddělení informatiky Kraje Vysočina Petr Pavlinec či ředitel odboru IT a elektronizace zdravotnictví na Ministerstvu zdravotnictví ČR Martin Zeman.  Odpolední program se týká úhrad zdravotní péče, a proto na konferenci vystoupí mimo jiné náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová či tématu právních aspektů poskytování zdravotních služeb. Úterní program bude ve znamení workshopů na témata: „Aktuální úkoly managementu týkající se covid situace a cz-drg“ a „Online služby zaměřené na pacienta v praxi.“
 
V Jablonném nad Orlicí otevřeli tartanovou běžeckou dráhu

Olympijské hry 2020 v Tokiu se odehrály až letos, stejně jako fotbalové Euro 2020. Nejinak tomu bylo i se slavnostním otevřením stadionu ve městě. V sobotu 2. října proběhlo o rok odložené Slavnostní otevření běžecké dráhy na stadionuv Jablonném nad Orlicí. Do štafetového maratonu se 105 úseky bylo nejprve přihlášeno 72 účastníků, ale krátce před začátkem už byla přihlášena skoro stovka. Na startu maratonu se vystřídali mladí i dospělejší atleti, fotbalisti, hokejisti, skuteční maratonci, mladí i dospělejší hasiči JSDH Jablonné nad Orlicí, členové ČČK a KČT Jablonné nad Orlicí, volejbalisti, rybáři, tanečnice České besedy, firemní kolektivy, rodiny, kamarádi, zastupitelé města Jablonné nad Orlicí, dítko v kočárku i dámy s řadou životních zkušeností. Výsledný čas jablonského štafetového maratonu je 3:09:46.