Českotřebovský deník 286/2021(12/10)
Myčka aut naproti Lídlu roste před očima

Montuje se technologie a stavební práce se dostávají do pokročilého stavu. Příjezd a výjezd bude z ulice na Milíři, kde dochází k rozšíření komunikace tak, aby zde mohla být zachována parkovací místa v ulici podél  sousedního bytového domu.  Dodavatelem profesionální mycí techniky je firma DiBO, specializuje se  zejména pro dodávky systémů samoobslužných myček vozidel.  Oproti kartáčovým a ostatním typům myček je v ČR Zastoupení  technologie DiBO výrazně nižší – 5% – 10%,  proto se společnost rozhodla vstoupit na český trh a nabídnout své produkty i zde. Jelikož lidé hledají levné mytí svého vozu, a budou jej hledat stále častěji, mají samoobslužné myčky vysoký potenciál využití. Místo zcela nevzhledného a nevyužitého pozemku, který vznik zbouráním předchozího objektu zde bude nové zařízení blízko obchodní zóny, kde je velký automobilový provoz.

Cesta k Florianovi dostane hluboký základ

Podle dále uvedených obrázků je zřejmé, že na  rekonstrukci cesty k Florianovi se začalo a úprava budě důkladná, spojená s velkými objemy převážené zeminy a štěrku. Jako by tudy měla vést hodně zatížená silnice. Projektanti  zde nešetřili. Platí to ovšem Pozemkový fond ze státního rozpočtu. Aspoň pak cesta vydrží na věky. Pozemkový fond by měl ovšem nést všechny náklady spojené s rekonstrukcí trasy, tedy i práce s úpravou zeleně a štěpkováním odtěžených větví. Věřím, že se tak stane, i když se tyto práce zatím provedly na objednávku města. Město financuje pouze poslední krátké úseky u chaty Florian. (Fotografie z 11. října.)

30 let místního televizního vysílání

28. října 2021 uplyne právě 30 let od doby, co se v systému kabelové televize přihlásilo Městské televizní studio a zahájilo pravidelné místní televizní vysílání.  Byl to především trumf pro další rozvoj kabelové sítě v České Třebové, která je jednou z vymožeností doby po listopadu 1989. Připomeňme si obrovský zájem veřejnosti o celý tento nový systém, naprosto přeplněnou Malou scénu, kde byly výhody tohoto systému prezentovány. A připomeňme si ovšem také naprosto chudý výběr, které tehdy poskytovaly  televizní stanice českým a slovenským divákům. Díky tomu rostly  videopůjčovny jako houby po dešti, byť kvalita dabování  kazet a někdy i kvalita záznamu byla často velmi chabá.
Místní televizní vysílání bylo jedním z trumfů, které kabelovka v té době přinášela. Větší nabídku. To byl tehdy hlavní důvod pro pořízení přípojky.  Před 30 lety ještě nebyla ani jednotná celoměstská síť kabelové televize, přípojky byly budovány zejména na sídlištích, kde se to vyplácelo a pak postupně  v ulicích, kde v té době Telecom budoval  telefonní sítě. Takže pro vysílání na Lhotce bylo třeba zajet tehdy s kazetou do dalšího provizorního vysílacího pracoviště. Místní televizní vysílání zajišťovali tehdy nadšenci zdarma jako volnočasovou aktivitu, vysílání podporovala Kabelová televize resp. společnost Intes invest, s.r.o., která  kabelové sítě budovala. Celý text ve zvláštním článku ZDE

Zóna placeného parkování v Litomyšli pro rok 2022


Rolba pro Bukovou horu 

Sdružení obcí Orlicko pořádá veřejnou sbírku za účelem získání finančních prostředků na pořízení stroje na úpravu lyžařských běžeckých stop – rolby v území Suchého vrchu a Bukové hory.
Sdružení obcí Orlicko zabezpečuje od roku 2001 strojovou úpravu lyžařských stop mezi Mladkovem, Suchým vrchem, Červenovodským sedlem, Bukovou horou a Štíty. Této nabídky lyžařských stop využívají každoročně desítky tisíc běžkařů. Od roku 2004 upravuje Orlicko stopy rolbou, která je již v havarijním stavu a proto se sdružení obcí rozhodlo pořídit novější stroj.
"Protože se jedná o veřejně prospěšný projekt neumožňující přímé příjmy z využívání lyžařských stop, rozhodlo se Sdružení obcí Orlicko uspořádat veřejnou sbírku, když můžete přispět libovolnou částkou na transparentní účet zřízený pro tento účel u České spořitelny, číslo účtu: 5932392369/0800. Sbírka potrvá do 31. prosince 2021," okomentoval manažer sdružení Antonín Fiala.
Zima se blíží a bez nové či zánovní rolby se Orlicko neobejde. "Stroj, který chceme pořídit, stojí 5 až 6 milionu Kč. Financování stroje půjde z více zdrojů. Sdružení obcí Orlicko má na rolbu vyčleněnu částku 1 milion Kč. Obce svazku přispějí dalším 1 milionem Kč, starou rolbu prodáme za 400 tisíc. Pardubický kraj poslal dotaci půl milionu Kč, od dalších obcí obdržíme více jak půl milionu. Na transparentním účtu k dnešnímu dni leží cca 155 tisíc Kč. Podtrženo, sečteno, aktuálně nám na pořízení rolby chybí ještě nějaký ten stotisíc," popsal aktuální stav Fiala.

Automobilní obory vyučují také na průmyslovce v Holicích

Střední škola automobilní v Holicích oslavila v září 70 let své existence. Pardubický kraj investoval do školy za posledních několik let přes 65 milionů korun. O dalším rozvoji školy a plánovaných aktivitách jednal v úterý s ředitelem školy Michalem Šedivkou hejtman Martin Netolický. Škola si v posledních letech nemůže na nezájem studentů stěžovat a snaží se reagovat na poptávku trhu práce.
„Automobilní obory patří obecně v tuto chvíli mezi naplněné a škola si rozhodně nemůže na nezájem z řad studentů nijak stěžovat. Důležité je, že se oborovou skladbu snaží upravovat také v návaznosti na požadavek trhu práce a firem, se kterými je pan ředitel de facto v každodenním kontaktu. Domluvili jsme se proto na navýšení celkového počtu studentů z 510 na 540 s ohledem na plánované otevření jednoletého kurzu v oboru autolakýrník. O něj je zájem jak mezi žáky, tak právě mezi zaměstnavateli. Jedná se o ideální provazbu na již existující obory, kdy absolvent oboru autoklempíř si může v rámci jednoletého studia rozšířit portfolio svých dovedností, řekl hejtman Martin Netolický. 
Ten školu navštívil v rámci oslav 70 let od jejího založení. 1. září 1951 bylo v Holicích otevřeno středisko pracujícího dorostu pod patronací ČSAD Pardubice se zaměřením na dvouletou výuku automechaniček a autoelektrikářek. „V posledních letech jsme do školy investovali částku přesahující 65 milionů korun, a to včetně odkupu části areálu, který byl v soukromých rukách. Nejvýznamnější z těchto investic byla modernizace dílen odborného výcviku a praxe za 26 milionů korun. V tuto chvíli v areálu řešíme opatření na zodpovědné nakládání se srážkovými vodami a obměnu povrchů za propustné zatravňovací dlaždice, což nás vyjde v souhrnu na přibližně sedm milionů korun,“ připomněl krajské investice do školy hejtman Netolický.
 
Vědecké sympózium v Ústí nad Orlicí 

V tomto týdnu hostí Městské muzeum v Ústí nad Orlicí celostátní sympozium na téma VENKOVSKÉ TECHNICKÉ OBJEKTY. Účastníky z celé republiky a Slovenska spojuje technické a technologické provedení venkovských staveb, používané materiály, společenské souvislosti, potravinářská výroba nebo muzejní souvislosti.
Nechybí odborníci z různých profesí jako například archeologové, hydrologové, památkáři, historici umění nebo archiváři.
Součástí programu, který v pondělí společně s ředitelem muzea Radimem Urbánkem zahájil také starosta města Petr Hájek, jsou odborné přednášky, exkurze po zajímavých objektech v našem městě a okolí nebo praktické dílny.
Cílem sympozia je propojení jednotlivých oborů, nakontaktování specialistů v rámci oborů a prohlubování vzájemných znalostí. Připomeňme, že téma sympózia se velmi dobře kryje se zaměřením Radima Urbánka a v řadě jeho prací je toto téma zachyceno.
 
Předány ceny města Litomyšl - pardon - plakety rady města...  

Ve Smetanově domě se ve středu 6. října uskutečnilo předávání cen města. Starosta Daniel Brýdl a místostarosta Radomil Kašpar večer předali Plaketu Rady města Litomyšle hned sedmi osobnostem, což je nejvyšší počet v historii. Všem přítomným večer zpříjemnilo hudební vystoupení Václavy Krejčí Houskové a Jiřího Hrubého, moderátorem slavnosti byl Dominik Kalivoda. 
Přehled oceněných Litomyšlanů:
Stanislav Cimburek byl oceněn za dlouholeté zásluhy v trénování dětí a mládeže v basketbalu a vedení mladé generace ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.
Jan Kubíček byl oceněn za dlouholeté zásluhy v trénování dětí a mládeže v atletice a vedení mladé generace ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.
Jiří Smékal byl oceněn za dlouholeté zásluhy v trénování dětí a mládeže v karate a vedení mladé generace ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.
Karel Novotný byl in memoriam oceněn za dlouholeté zásluhy o rozvoj města Litomyšle v oblasti sportu.
Petr Doseděl byl oceněn za dlouholetou pedagogickou činnost, příkladné vedení základní školy ve funkci ředitele a podporu studijních a volnočasových aktivit žáků.
Eva Maršová byla oceněna za dlouholetou práci ve zdravotnictví, zásluhy v oboru plicního lékařství a lidský přístup k pacientům i kolegům.
Blanka Brůnová byla oceněna za významnou lékařskou, vědeckou a pedagogickou činnost související s výzkumem, aplikací a zdokonalováním kontaktních čoček.
Předávání cen msta je obvyklé všude v okolí, svého času předávali ceny obce dokonce i v Dlouhé Třebové.  Ocenění s tímto názvem by ovšem mělo být schváleno zastupitelstvem jako nejvyšším orgánem ve městě. Zde se ze zveřejněného textu dovídáme, že šlo o udělení "Plakety rady města". Udělená ocenění tedy byly schváleny pouze radou města, která přece jenom nereprezentuje všechny zvolené zastupitele.  Ocenění bylo předáváno ve Smetanově domě.