Českotřebovský deník 296/2021(22/10)
Minulý pátek se ve Františkových Lázních konala celostátní soutěž žáků ZUŠ a hudebních gymnázií ve hře na smyčcové hudební nástroje. Adamovi, žákovi českotřebovské základní umělecké školy se dařilo a ze soutěže si přivezl diplom za první místo. Adam Janíček je žákem MgA. Bohuslava Mimry, klavírní doprovod na soutěži zajistila BcA. Miluše Mimrová. K úspěchu na soutěži Blahopřejeme.  Není to jediná soutěž, které se Adam účastní. Také o týden později absolvoval další prestižní, tentokrát Mezinárodní houslové soutěži Dr. Josefa Micky v Praze, která se koná již tento víkend 22.10. – 24.10.2021  Více ZDE

Slavnostní otevření už zabydlené MŠ U stadionu

Během rekonstrukce a modernizace budov MŠ U Stadionu našly děti útočiště v prostorách bývalé ZŠ na Lhotce. Od února do září zde pracovníci společnosti Agile provedli výměnu dřevěných výplní otvorů za nové plastové či hliníkové výplně, osazení vzduchotechnických rekuperačních jednotek do tříd a kuchyně, rekonstrukci sociálních zařízení, výměnu podlahových krytin ve třídách, osazení fotovoltaických panelů na střechu hospodářského pavilonu, výměnu vnitřní elektroinstalace a osazení nových inteligentních svítidel, rekonstrukci plynové kotelny, zateplení obvodových stěn kontaktním zateplovacím systémem a zateplení i výměnu krytiny plochých střech všech pavilonů mateřské školy. Celkové náklady na tuto investiční akci čítají 25 437 000 Kč. Přibližně dvě třetiny z těchto nákladů jsou hrazeny z městského rozpočtu.
Pro operační program ŽP byly uznány výdaje ve výši 13 415 tis. Kč, které  bylo možné snížit poskytnutou dotací ve výši 8 049 tis. Kč, t. j. 60%.  Částka ve výši 8 300 000 byly poskytnuta formou dotace ze Státního fondu životního prostředí České republiky.
Investice do budovy MŠ U Stadionu v letošním roce zahrnovala nejen zateplení budovy a s tím spojená úsporná opatření, výměny okenních výplní, výměnu zdroje tepla, instalaci nového osvětlení, ale také další práce spojené s nutností rekonstruovat budovou školky postavenou v akci Z před 40 lety.  Náklady lze tedy rozdělit na ty, na které se vztahovala dotace poskytnutá z Operačního programu životní prostředí, ale i další náklady, které bylo nutné hradit plně z rozpočtu města Česká Třebová.
Jde však o investici do školství, nejsou to prostředky vyhozené, ale užitečně investované. Každé město se přece snaží  zajistit pro děti ve školkách a školách co možná nejlepší podmínky.  Díky  realizaci této investice má Česká Třebová všechny čtyři mateřské školy po modernizaci a zateplení. V jiných městech se s tímto úkolem vyrovnali dříve, Česká Třebová tento nedostatek z minulosti dohání až v současné době.
Slavnostní otevření se konalo ve čtvrtek 21. října dopoledne. Po úvodním přestřižení pásky se zástupci školských zařízení města, městského úřadu, zhotovitele a jeho dodavatelů vydali na prohlídku rekonstruovaných prostorů. Ta byla zakončena vystoupením dětí, kterým bude nové vybavení školky sloužit.

Přehlídka středních škol a zaměstnavatelů byla také v Enteria aréně

Zatímco v České Třebové, kde se koná největší přehlídka středních škol a zaměstnavatelů v našem okrese  se tato akce koná v sále SŠ dopravní a technické na Skalce, v Pardubicích se tak děje v Enteria aréně. Už to dává takové akci velký význam.  Byla však pouze jednodenní. V době rostoucí infekčnosti covidu šlo i tak o dost riskantní podnik.
Přehlídka se uskutečnila v pátek 21.10 v pardubické Enteria aréně a zúčastnilo se jí více než 70 škol a podniků. Na akci zavítal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  „Myslím, že si žáci mohou vybírat z opravdu pestré nabídky středních škol, zastoupení tu mají obory gastronomické, technické, automobilní, stavební, ale i chemické nebo všeobecné v podobě gymnázií. Pro školy a firmy je to příležitost, jak prezentovat svou činnost a přesvědčit ke studiu či práci zatím nerozhodnuté žáky základních škol. Ti mají zase možnost lépe poznat, co se na které škole naučí a kde později mohou své nabyté vědomosti a schopnosti zužitkovat,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj dlouhodobě s podnikateli hovoří o jejich propojování se středními i základními školami.
Pro žáky, kteří se do Enteria areny vydali, si organizátoři připravili webovou aplikaci s názvem Zlatanova výzva, která jim může s výběrem oboru či školy pomoci. Kromě toho na ně čekala také řada soutěží nebo autogramiáda hráčů BK JIP Pardubice.

Netolický: Přeji si, aby nová vláda obcím a krajům naslouchala

V Hradci Králové byl včera zahájen XVIII. sněm Svazu měst a obcí ČR. Zahájení sněmu se kromě hostů z řad současné vlády a dalších představitelů státní správy zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ve svém vystoupení hodnotil předešlý rok z pohledu samospráv, hovořil například o jejich ekonomické situaci či rekodifikaci stavebního zákona.
„Spolupráce vlády a samospráv je nesmírně důležitá. Byl bych rád, aby nám bylo nasloucháno. Nejen v případě rekodifikace stavebního zákona se tak bohužel nestalo. Vítám proto, že se toto téma bude s příchodem nové vlády znovu otevírat,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že má směrem k nové vládě hned několik přání. „Přeji si, abychom nebyli vnímáni jako potížisté a přítěž, ale jako opravdoví partneři, se kterými je možné jednat a debatovat, a naše názory alespoň zvažovat. Také si myslím, že jakékoliv změny v oblasti veřejné správy by měly být koordinovány a konzultovány s lidmi, kteří jsou k tomu zákonem předurčeni. Přeji si, aby se koncepční materiál Klientsky orientovaná veřejná správa 2030 vrátil opět na jednání vlády. A na závěr prosím, abychom neměli každých deset let tendenci měnit organizační uspořádání v tomto státě,“ sdělil Martin Netolický.
Ten také ocenil dosavadní spolupráci se Senátem České republiky a jejím předsedou Milošem Vystrčilem, který se sněmu rovněž účastnil.
Na úvodní konferenci zazněla i další aktuální témata, jako je hrozba zhoršení epidemické situace v souvislosti s covidem -19, energetická krize nebo Zelená dohoda pro Evropu.

Kácení suchých topolů u bývalého koupaliště, padl dub na Trávníku 
V minulých dnech byly pokáceny dva topoly v ulici U Koupaliště, které byly již velmi proschlé. Bohužel musel být také skácen dub na sídlišti Trávník z důvodu praskající tlakové vidlice, kdy hrozilo rozlomení stromu. Požadavky na kácení dalších dřevin jsou průběžně zpracovávány a v případě realizace kácení bude veřejnost informována