Českotřebovský deník 310/2021 (5/11)
V roce 2021 byly kromě posouzení stavu tří stromů soudním znalcem, kultivace trávníku, průběžných kontrol všech stávajících dřevin, realizovány zásahy u odborně posouzených stromů (ošetření javoru a kácení břízy a vrby) a upraveny plochy přímo navazující na budovu krematoria. V nejbližších dnech budou vysazeny nové stromy. Jedná se o realizaci náhradní výsadby, která je kompenzací za pokácené dřeviny. Osmnáct stromů (9 jehličnanů a 9 listnatých stromů) bude vysazeno podle jediného projektu výsadby, který je v současné době k dispozici, a s kterým jste byl seznámen. Další tři okrasné třešně plánujeme vysadit do upravované plochy v blízkosti obřadní síně. V roce 2022 předpokládáme pokračování ve výsadbě stromů podél ulice Hřbitovní a keřů tvořících "živý plot" podél zahrad rodinných domů v ulici Na Slunečné.
Orientaci ve výsadbě může dát přiložená mapa, kde jsou však ještě znázorněny všechny stromy v parku před kácením, takže z toho nepoznáme, které stromy v prostoru již nerostou. Text připravil odbor životního prostřední MěÚ.

Tělocvična gymnázia voní novotou

Gymnázium má naštěstí dvě tělocvičny, zatím si škola musela vystačit pouze s bývalou aulou a s venkovními sportovišti. Navíc škola využívala možnost bruslení na blízkém zimním stadionu, zvláště v rámci dvouhodin tělesné výchovy. Rekonstrukce tělocvičny byla vynucena zejména stavem podlahy, která byla ve špatném stavu. Současně však byla provedena výměna obložení stěn, radiátorů vytápění, v tělocvičně je také nové osvětlené, nedávno zde byla také vyměněna okna. Dnes 5. listopadu dodavatel stavby ukončil práci. Byl proveden poslední nátěr podlahy, která se nyní lekne  opravdu jako nová, uprostřed tělocvičny je nově nakreslený černobílý znak gymnázia.  Od pondělí se zde ještě cvičit nebude, ale v dalším týdnu se zde již počítá s provozem podle stanoveného rozvrhu hodin. Ještě v listopadu pak bude provedeno slavnostní předání stavby a uvedení do provozu.  Celkové náklady na tuto investiční akci byly téměř 2 miliony korun.

Dětská atrakce "selka" je v opravě

Od listopadu 2021 do jara se v parku Javorka zejména rodiny s dětmi budou muset obejít obejít bez možností shlédnout a spustit  oblíbenou dětskou atrakci. Dříve byla poháněna vodou, nyní samozřejmě elektřinou.  Jak již bylo oznámeno, nastal čas na její revitalizaci. na které spolupracuje několik subjektů. Společným působením  bude atrakce na jaře opět vlastně nová. Přemýšlím jen o tom, zda by nestálo za to napsat na nyní opuštěné místo nějakou informaci o tom, že se selka na své místo zase vrátí.... (mm)
 

Sdružení místních samospráv proti stavebnímu zákonu

Republikové shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky včera kromě volby nového vedení vyhlásilo také výsledky anket Počin roku a Přešlap roku v oblasti samosprávy. V obou kategoriích byl v hlavní roli stavební zákon. Zatímco anticenou za podobu stavebního zákona bylo oceněno Ministerstvo pro místní rozvoj, tak Počinem roku se stal návrh Pardubického kraje směřující k odložení účinnosti stavebného zákona, který předložil hejtman Martin Netolický.
„Ocenění od starostů měst a obcí za naši legislativní iniciativu jen dokazuje, že nová podoba stavebního zákona je pro samosprávy nepřijatelná. Ukazuje se, že byla protlačena politicky na sílu bez hledání širší shody v území, a to především s těmi, kterých se ve výsledku bude také dotýkat, a to jsou města a obce,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se novým stavebním zákonem dlouhodobě zabývá a návrh zákonodárné iniciativy spočívající v odložení účinnosti stavebního zákona krajským zastupitelům předložil. „Nové složení poslanecké sněmovny nám dává velkou naději, že nový stavební zákon ve stávající schválené podobě bude minimálně o rok odložen, čímž se vytvoří prostor pro skutečnou odbornou debatu napříč politickým spektrem se zapojením všech sdružení zastupujících zájmy krajů, měst a obcí. Musíme si uvědomit, že novým stavebním zákonem tak, jak je navržen, de facto reformujeme celou veřejnou správu na úseku stavebního práva, což znamená obrovské změny a nejistotu v době, kdy je naopak nezbytné výstavbu a investiční činnost urychlit,“ řekl hejtman Netolický.
Na druhém místě v kategorii Počin roku skončila iniciativa „Milostivé léto“, na třetím místě pak Senát ČR za úpravu tzv. daňového balíčku, čímž bylo zabráněno vyšším výpadkům v příjmech samospráv. V rámci anticeny Přešlap roku získalo Ministerstvo pro místní rozvoj za podobu stavebního zákona 69 procent všech hlasů. Na druhém místě se umístil odpadový zákon, a na třetím pak povinnost zveřejňovat vyhlášky samosprávných celků v centrálním registru.
Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Vakstav má na opravu vodovodu a kanalizace na Křibě ještě měsíc

Stavbu v ulici bratří Čapků na rekonstrukci vodovodu a kanalizace sleduji od samotného povolení. Stavba byla zahájena až s nějakou prodlevou, má být dokončena do 10. 12. 2021. To už může být opravdu mizerné počasí.   Zatímco kalendář velí motoristům přezouvat se do zimních pneumatik a chystat se na zimu, připravují se plány zimní údržby, tak tady na Křibu se naopak nic před zimou neuklízí, nedokončuje, ale práce na investici jsou ještě v plném proudu. Jistě je třeba využít celou sezónu beze zbytku.V neposlední řadě jde přece o kvalitu odvedené práce a provedení definitivních úprav povrchů. Podle fotografie z dnešního dne je zřejmé, že chodník v této ulici rozházeli pořádně....

Cyklopecky zabodovaly i letos. Výherci si odnesli atraktivní ceny

Jubilejní 10. ročník cestovatelské soutěže Cyklopecky Východní Čechy už zná své vítěze. Letos si šťastní výherci odvezli ze slavnostního vyhlášení pět kol značky Merida a pět poukazů na pobyty ve východočeských hotelech. Dalších deset výherců obdrželo dárkové balíčky s praktickými potřebami pro cyklisty a vstupenky do památek. Poprvé v historii soutěže byli oceněni také ti, kterým se podařilo projet všech patnáct soutěžních tras.
„Na počtu soutěžících je vidět, že i po tolika letech je tato letní cestovatelská soutěž stále v oblibě. Letošního ročníku se zúčastnilo 1241 soutěžících a dvaceti vylosovaným výhercům jsme předali zajímavé ceny. Díky sbírání soutěžních razítek poznávají cykloturisté známá i méně známá místa obou krajů a napomáhají tak rozvoji cestovního ruchu v regionu,“ řekl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch a sport.
Principem soutěže, která probíhala od 1. 6. do 30. 9., bylo získat minimálně pět razítek z pěti různých tras do hrací karty. Milým překvapením při vyhodnocení soutěže bylo 54 vyplněných hracích karet od účastníků, kteří projeli všech 15 soutěžních tras! Všem těmto nadšencům byla zaslána speciální cena, sportovní batoh a drobné ceny.
Turisté si mohli vybrat z patnácti tras různé náročnosti i délky. Nejčastěji si soutěžící vybírali kratší a méně náročné trasy, nejvíc jich projelo trasu To nejlepší z Bohdanečska o délce 33 km. Ta cyklisty vede prakticky po rovině. Druhá nejoblíbenější trasa byla Za podkrkonošským královstvím o délce 29 kilometrů s již mírným převýšením.
„Díky spolupráci s Pardubickým krajem jsme mohli pro cyklisty všech výkonnostních kategorií připravit tipy na 15 výletů po zajímavých místech. Cykloturistiku budeme i v následujících letech aktivně propagovat, a to nejen pomocí budování cyklostezek, ale i pomocí propagačních akcí, jako jsou například Cyklopecky,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Královéhradeckého kraje Martina Berdychová.
Oblíbenou soutěž pro aktivní turisty organizovala již tradičně Destinační společnost Východní Čechy s Centrálou cestovního ruchu Královéhradeckého kraje. Tato spolupráce trvá již několik let – poslední tři ročníky soutěže tak proběhly napříč oběma kraji – Pardubickým a Královéhradeckým. Do soutěže bylo zapojeno velké množství partnerů, např. CzechTourism, Cyklopoint Pardubice, Merida Czech s.r.o., Kongres hotel Jezerka Seč, hotel reStart Jičín, wellness hotel Vista Dolní Morava, klášter Broumov, Herecké muzeum Viktorka Ratibořice a další.
Na webových stránkách www.cyklopecky.info je zveřejněn seznam výherců letošního ročníku, ale také všechny trasy soutěže, které mohou v mimosezónní době sloužit jako inspirace k výletům.

Bilance DSC GYM Česká Třebová je obdivuhodná 

Nechce se věřit, že od posledního bilancování DSC GYM Česká Třebová uplynul  již rok. Oddíl, který se primárně zaměřuje na brazilské jiu jitsu navázal na úspěšnou loňskou sezonu a ani v nepříznivém roce 2021 nezahálel. V České republice byly na začátku roku turnaje zakázané a tak jedinou cestou, jak udržet kvalitní sportovní formu, byla pečlivá tréninková příprava a měření sil na významných soutěžích v zahraničí. Třebováci absolvovali finančně náročný okruh po státech Evropy, zápolili na tatami v Slovinsku, Holandsku, Ukrajině, Bulharsku, Itálii, Rakousku, Španělsku, Německu, Slovensku a také si odskočili do Spojených Arabských Emirátů. Z úspěšného turné přivezli 74 medailí, a když se v závěru roku otevřela i  kolbiště domácí , přibylo ještě 26 cenných kovů. Souhrnem se tak klubová sbírka rozrostla o 32 zlatých, 40 stříbrných a 28 bronzových medailí. Více v samostatném textu ZDE

Rekonstrukce nadjezdu u pardubické nemocnice se posunula za bod zlomu 

Stavbaři právě dokončují stavbu pilíře, který byl natolik poškozen, že musel být nahrazen novým. Po třech týdnech bude možno položit desku a práce na rekonstruovaném mostě půjdou do finále.
Hotovy by měly být podle aktualizovaného harmonogramu v dubnu příštího roku. „Prodloužení termínu znovuotevření tohoto frekventovaného nadjezdu o pět měsíců je nepříjemné, ale bohužel nutné. Technický stav jednoho z mostních pilířů byl tak špatný, že musel být na jeho místě postaven nový, což si vyžádalo nejen čas navíc, ale i zvýšené náklady,“ konstatoval primátor Pardubic Martin Charvát. „Nadjezd sloužil bez větších oprav nepřetržitě téměř 60 let. Není tedy divu, že až jeho rekonstrukce odhalila, v jak špatném je technickém stavu,“ dodal primátor.
Oprava a modernizace nadjezdu, který slouží motoristům nepřetržitě od roku 1964 a propojuje centrum Pardubic s městskou částí Pardubičky, začala v březnu letošního roku. První překvapení čekalo dělníky při demolici mostních říms, kde byla prokázána přítomnost azbestu. Odstranění a likvidace materiálu obsahujícího azbest prodloužilo již v začátcích dobu nutné uzavírky o několik týdnů.
Skutečný technický stav mostu, po němž denně projížděly tisíce vozidel, nákladní automobily a MHD nevyjímaje, odhalil až diagnostický průzkum ložisek a úložných prahů, který bylo možno provést až po zvednutí mostních polí. Ložiska, uložená pod deskami mostních polí, byla natolik zkorodovaná, že je nebylo možno repasovat, ale musí se nahradit ložisky novými.
Další průzkum ukázal, že stávající sanace pilířů a jejich hlavic není dostatečně soudržná a nelze ji tedy jen očistit, ale je třeba vrstvu celoplošně odstranit a provést novou sanaci. Další práce si vyžádá i odstranění příčin i důsledků dlouhodobého zatékání vody s obsahem posypové soli do stativ pilířů, jejímž důsledkem je koroze betonářské a předpínací výztuže.
Největší zdržení stavby ale způsobila degradace materiálu pilíře stojícího mezi železničním koridorem Praha - Česká Třebová a jižní spojovací kolejí. Tady průzkum prokázal, že působením bludných proudů v blízkosti trakce a slané vody došlo k padesátiprocentnímu úbytku třmínkové výztuže a značnému narušení statiky pilíře. Poškozený pilíř se musel odbourat a nahradit pilířem novým. Dokončen byl před několika dny, nyní betonáři pracují na jeho hlavici, na níž bude možné, zhruba za tři týdny po dokončení, uložit desku mostního pole, která je základem pro samotnou vozovku.
Město na opravu nadjezdu získalo příslib dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, již dnes je ale zřejmé, že původní náklady na opravy, které se měly pohybovat kolem 240 milionů korun, budou minimálně o 20 milionů vyšší. Práce na mostě by měly skončit v dubnu 2022.


Lanškroun -. parcipativní rozpočty uspěly, vandalové práci ničí

V rámci participativních projektů se občané města zapojují do podávání návrhů a hlasování o investičních akcích hrazených z městského rozpočtu. Každý tak má možnost hlasovat pro investici, kterou vidí jako smysluplnou a prospěšnou. Stromy podél cest byl název jednoho z takovýchto projektů.
V květnu letošního roku se sešla široká komunita lidí, kteří se chtěli na této akci přímo podílet. Společně podél polní cesty směrem od Jakubovic k areálu Střední zemědělské a veterinární školy v Dolním Třešňovci vysadili na 50 ovocných stromků.
Za poslední měsíc se ale objevily případy postupného ničení těchto vysázených stromů. Celkem došlo k poškození devíti z nich neznámým vandalem nebo vandaly, kteří stromky v aleji polámali. Radnice si uvědomuje, že pro některé zúčastněné měla akce hlubší význam než jen zasazení stromů. Město se proto zavázalo zajistit adekvátní nápravu vzniklé škody.
Referent odboru životního prostředí Aleš Dřímal uvádí, že poničené stromky budou dle jejich stavu ošetřeny nebo nově vysazeny ve vhodném klimatickém období. „Zvažujeme také k nově přesazeným stromkům umístit vyšší kůly, ke kterým by se dal stromek v případě potřeby upnout, a byl by více chráněn,“ dodává na závěr. Stoprocentní ochrana před takovýmto vandalismem ale neexistuje.