Českotřebovský deník 321/2021 (16/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Druholigový hokejbal Lokomotiva - HBC Hradec Králové 1988 B

Hokejbalová sezóna již v České Třebové skončila, Jako vzpomínku na poslední domácí listopadový zápas Lokomotivy Česká Třebová proti HBC Hradec Králové 1988 B  ve II. hokejbalové lize ve skupině Čechy východ uvádíme sestřih ze zápasu. Zápas českotřebovští hokejbalisté vyhráli 5 : 2.  

Výzva pro občany, kteří mají zájem o očkování v mobilním očkovacím centru

Vážení občané, v nedávné době bylo město Česká Třebová osloveno Pardubickým krajem s nabídkou možnosti přistavení očkovacího kamionu v našem městě. Očkování v kamionu probíhá bez registrace pro dosud neočkované osoby i zájemce o třetí dávku vakcíny. Na výběr jsou jednodávkové vakcíny od společnosti Janssen a dvoudávkové od společnosti Pfizer. Dovolujeme si Vás požádat o nezávazné vyjádření Vašeho případného zájmu o přistavení očkovacího kamionu na e-mailovou adresu jiri.mares@ceska-trebova.cz do 18. 11. 2021.
V případě, že zájem o očkování bude dostatečný a Česká Třebová se zařadí do dalšího logistického plánu cesty očkovacího kamionu, zašleme zájemcům na jejich e-mail přesný termín a místo jeho přistavení. Děkujeme za Vaši pomoc.

 Seřaďovací nádraží v České Třebové bude zachováno 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal v pondělí v Praze s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou o problematice seřaďovacího nádraží v České Třebové, které je co do výkonů druhým největším v zemi. Správa železnic nyní vyhodnocuje celou síť s ohledem na vytížení a  potřebnou modernizaci jednotlivých stanic. U té českotřebovské bylo navrženo prověření její potřebnosti.
„V současné době funguje v železniční síti ve správě Správy železnic 51 stanic, které jsou určené pro základní vlakotvorbu železniční nákladní dopravy, z čehož 28 stanic je seřaďovacích. Na území  našeho kraje se jedná o železniční stanice Pardubice a Česká Třebová. Českotřebovské seřaďovací nádraží je navíc výkonově druhým největším seřaďovacím nádražím v zemi po Nymburku. V rámci železniční sítě je navíc seřaďovací nádraží v České Třebové důležité pro dálkovou vlakotvorbu, která je v České republice řešena také v Mostě, Nymburce a Brně-Maloměřicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Velké množství seřaďovacích stanic, zastaralost jejich infrastruktury a nezbytnost modernizace vedla Správu železnic k přípravě koncepce seřaďovacích stanic. „Tento materiál analyticky posuzuje výkony a roční náklady jednotlivých stanic, stav zabezpečovacího zařízení, budov či IT systémů. Na základě všech kritérií rozděluje stanice do třech kategorií od rozvojových, přes zachování stávajícího stavu až po prověření potřebnosti. Do poslední kategorie se na základě analýzy dostala mimo jiné Česká Třebová. V této kategorii jsou zařazeny stanice, jejichž kapacita převyšuje výkony s nevyužitou infrastrukturou a pravděpodobným postradatelným významem, jak uvádí materiál,“ vysvětluje hejtman, podle kterého bude význam seřaďovacího nádraží v České Třebové potvrzen zařazením do krajské koncepce dopravy, která byla v září schválena v zastupitelstvu.
Ten se na základě nastudování materiálu rozhodl jednat přímo s generálním ředitelem Správy železnic. „S panem generálním ředitelem jsme se domluvili, že Česká Třebová i nadále zůstane významným seřaďovacím nádražím. Ze čtyř svazků směrových kolejí bude jeden svazek prodán společnosti Metrans pro další rozvoj překladiště. Další tři svazky budou dále fungovat pro vlakotvorbu. Původní koncepce proti tomu počítala s postupným útlumem. Nyní mám garanci od Správy železnic, že by měly být do tří svazků uvolněny finanční prostředky, a to nejen do kolejiště, ale také do zabezpečovacích zařízení sovětského typu, která slouží již více jak 40 let. Obrovským problémem jsou v tomto případě náhradní díly, které de facto na trhu již nejsou, a proto bude muset být řešena celková postupná obměna těchto zařízení,“ řekl hejtman Martin Netolický, který od počátku intenzivně komunikuje s přednostou provozní oblasti Petrem Zeleným. „Požádal jsem Petra Zeleného o monitoring celé situace přímo v místě. Česká Třebová je na železnici stále navázána v mnoha provozech, a pokud by došlo k útlumu seřaďovacího nádraží, tak se bavíme o poklesu až o 100 zaměstnanců v různých železničních profesích, což by byl pro město a okolí citelný zásah,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Hravé a akční TECHNOhrátky na Skalce si hrály se světlem, zvukem i roboty

Programování a ovládání robotů, hrátky se světlem i zvukem, nýtování desky, výroba ptačí minibudky nebo jízda na originálním simulátoru elektrické lokomotivy. Těmito, ale i dalšími atraktivními činnostmi pozvala v úterý 16. listopadu Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová 110 žáků z devíti základních škol na jedenáctou zastávku projektu TECHNOhrátky.  Pestrou skladbou učebních a maturitních oborů z oblasti informačních technologií, elektrotechniky, strojírenství, dopravy a výroby nábytku prokázala, proč v poslední době zaznamenala největší nárůst počtu studentů v celém Pardubickém kraji.  Více ZDE


Turistické noviny - Zimní novinky z východních Čech

Jak si užít zimu roku 2021 v Pardubickém a Královéhradeckém kraji? Aktuální Turistické noviny z východních Čech vám mohou být inspirací při plánování zimních výletů i dovolených.
„Máme radost z toho, že čtenáři pozitivně zareagovali na novou, modernější tvář novin. Kromě celé řady užitečných rad a tipů na výlet či zajímavosti z různých koutů Pardubického a Královéhradeckého kraje jim přinášíme také několik novinek. Věříme, že v tomto čísle ocení i soutěžní křížovku o ceny,“ konstatoval Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch a informatiku.
Jako obvykle noviny obsahují pozvánky do atraktivních lokalit i na plánované akce ze všech turistických oblastí východních Čech. „V nejnovějším vydání přiblížíme coolinářské dobroty z Pardubicka. Hradecko budete moct poznávat všemi smysly. Chrudim představíme jako město tří muzeí. V Českém ráji objevíte Valdštejnovo muzeum a mincovnu. Zjistíte, proč je Litomyšl andělská, vypravíte se za Ježíškem do Betléma nedaleko Kuksu nebo si plnými doušky vychutnáte bílou pohádku. A to nejen na krkonošských svazích a běžeckých stopách. Potom můžete po zásluze uvolnit a prohřát své tělo v lázních či wellness centrech. Společně se vypravíme i na toulky Jaroměří a Josefovem nebo za krásou starých časů do Orlických hor a podhůří. Nabídneme vám také možnost prožít smršť zimních zážitků na Králicku a ukážeme, kde otevřete pokladnici zážitků nebo kde si užijete velkou porci zábavy a adrenalinu,“ poznamenala ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.
Podle jejích slov jsou tipy určeny všem – jednotlivcům, párům i rodinám. „Snažili jsme připravit takový obsah novin, který by zaujal a přinesl inspiraci všem generacím,“ podotkla Alena Horáková.
„Pevně věříme, že aktuální epidemiologická situace umožní uskutečnit i spoustu akcí a festivalů, které jsou pro vás na východě Čech nachystány. Přesto však raději doporučujeme si u pořadatelů předem ověřit, zda a za jakých podmínek se konají,“ upozornil Alexandr Krejčíř. 
Turistické noviny z východních Čech vychází v nákladu 60 tisíc kusů a díky vkladu do vybraných periodik se dostanou do rukou čtenářů po celé republice. Zastavit se pro ně můžete též v turistických informačních centrech Pardubického kraje nebo je prolistovat i elektronicky na webu https://www.vychodni-cechy.info/turisticke-noviny-zima-2021.
Také na tomto vydání spolupracovala Destinační společnost Východní Čechy s Královéhradeckým krajem, konkrétně s tamní Centrálou cestovního ruchu. Obsah novin opět tvořila redakční rada sestavená se zástupců všech turistických oblastí obou krajů, aby byl co nejvíce aktuální a poutavý.  Ing. Pavla Sedláková


Z centra - Spolek od sv. Kateřiny  https://youtu.be/NCEEg_EFxGY                

Právě včas - uprostřed příprav na 60, Jabkancovou pouť publikovalo Kulturní centrum, na svém youtube video kanálu další rozhovor z cyklu "Z centra", ve kterém přibližuje práci spolku od sv. Kateřiny a hl. přípravu Jabkancové pouti:

Logická olympiáda zná své krajské vítěze

Krajský úřad Pardubického okraje opět hostil účastníky krajského kola již 14. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 120 regionálně nejúspěšnějších soutěžících, kteří v základním kole obstáli v konkurenci 2 746 dětí z celého Pardubického kraje.
V kategorii A (3. – 5. třída základních škol) zvítězil Josef Pazdera ze základní školy v Sezemicích. První místo mezi žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojovala Barbora Hronová z gymnázia v Dašické ulici v Pardubicích. A Adéla Burešová z gymnázia v Hlinsku zvítězila v kategorii C (střední školy).
Nejlepší soutěžící se znovu utkají na celorepublikovém finále soutěže konaném v pondělí 29. 11. 2021 již tradičně v Míčovně Pražského hradu.
 
Nový Prostor slaví 22. narozeniny a 7 miliónů prodaných výtisků

Nový Prostor, časopis prodávaný lidmi bez domova, oslaví letos v prosinci už dvacáté druhé narozeniny. Za tu dobu se jeho prodejcům podařilo prodat již přes 7 miliónů kusů stejnojmenného časopisu. A právě díky prodeji časopisu a následné podpoře se více než 5500 lidí bez domova dokázalo znovu odrazit ode dna. V rámci narozeninové kampaně přináší Nový Prostor příběhy čtyř lidí, kteří padli na dno, ale nevzdali se a společnými silami se z něj snaží odrazit. To jsou prodejci Martin, Václav a Ludvík a prodejkyně Bronislava.
Po celé České republice se do prodeje časopisu Nový Prostor zapojuje více než 150 prodejců denně. Časopis se prodává v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Hradci Králové a Českých Budějovicích. „Nový Prostor svým klientům poskytuje také sociální služby, v rámci kterých jim pomáhá s nalezením pracovního uplatnění, hledáním vhodného bydlení, vyřizováním osobních záležitostí na úřadech, vzděláváním,“ vysvětluje princip fungování Dagmar Kocmánková, výkonná ředitelka projektu Nový Prostor.
Podstatou prodeje takzvaných street paperů je prodej časopisu, kdy z koncové ceny magazínu náleží polovina prodejci. První tři výtisky dostanou zdarma, další si nakupují za polovinu ceny, tím se učí hospodařit s vlastními financemi. Filozofií projektu je aktivní zapojení klientů do řešení vlastní situace, nejen pasivní přijímání pomoci. Nový Prostor, který právě projekt street paperů v tuzemsku zavedl, je také členem nadnárodní organizace International network of street papers.
Prodejci Nového Prostoru jsou lidé v obtížné sociální situaci, lidé bez majetku, bez domova, ale s vůlí získat finanční prostředky k pokrytí základních potřeb legální, tedy poctivou cestou. Škála jejich životních příběhů je překvapivě široká, od hloupých úrazů přes podnikatelské krachy až po vleklá citová strádání všeho druhu, pestré a často neuvěřitelné souhry náhod s drtivými následky. „Mezi nejčastější příčiny ztráty bydlení patří problémy v manželství nebo v partnerském vztahu, následně jde o ztrátu zaměstnání, komplikované dětství, závislost na alkoholu nebo drogách, dluhy a neschopnost platit nájem a také úmrtí v rodině,“ popisuje Kocmánková.
Nový Prostor vznikl v roce 1998 jako odpověď na narůstající trend bezdomovectví. Inspirací mu byly podobné zahraniční street papery, které již roky fungují v mnoha jiných zemích. Podstatou je vydávání časopisu, který je distribuován lidmi v sociální tísni. Prodejci NP si v denním centru časopis nakoupí a poté jej nabízí na stanovených prodejních místech. Z prodeje mají polovinu ceny.
 
Komunální politici apelují na premiéra:

Platy poslanců a senátorů vzrostly, 60 tisícům komunálních politiků však hrozí už druhý rok zmrazených odměn
Sdružení místních samospráv dnes oslovilo dopisem Andreje Babiše. Vyzvali jsme premiéra, aby vláda co nejdříve projednala navýšení odměn představitelů samospráv, jinak hrozí, že po dvou letech nezvyšování těchto odměn je inflace znehodnotí o minimálně 10 procent.
Pokud vláda o navýšení odměn nerozhodne do konce roku, budou muset starostové, starostky a další komunální politici čekat na valorizaci odměn až do roku 2023. „Vzhledem k tomu, že k navýšení jejich odměn nedošlo ani v letošním roce, bude negativní dopad inflace na odměny představitelů samospráv minimálně desetiprocentní, možná i vyšší. Jedná se přitom o lidi, kteří pracují ve volených funkcích pro své obce, mnohdy ve svém volném čase a za velmi nízkou odměnu,“ vysvětluje Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR. „Požádali jsme proto premiéra, aby materiál zařadil na nejbližší zasedání vlády a nechal ho schválit ve variantě III, kterou navrhlo právě SMS ČR a která představuje navýšení odměn představitelů obcí o 6 procent, což odpovídá reálným inflačním očekáváním.
Platy poslanců a senátorů vzrostly, 60 tisícům komunálních politiků však hrozí už druhý rok zmrazených odměn
Vláda Andreje Babiše se rozhodla navýšením odměn komunálních politiků nezabývat s tím, že je to úkol až pro novou vládu. „Rozhodnout o odměnách pro rok 2022 je ale třeba do konce letošního roku. Reálně přitom hrozí, že budoucí vláda o navýšení odměn rozhodnout nestihne, zvláště když není vůbec jasné, kdy bude skutečně jmenována,“ dodává E. Olšáková s tím, že zmrazení odměn by dopadlo na více než 60 tisíc představitelů samospráv. Připomíná také, že zatímco platy poslanců, senátorů a dalších představitelů státní moci jsou navázány na průměrnou mzdu a její vývoj, odměny komunálních politiků jsou závislé na libovůli vlády: „Stávající situace je dalším dokladem toho, že oblast odměňování představitelů samospráv vyžaduje zásadní reviziO odměnách starostů a zastupitelů by podle našeho názoru měly rozhodovat samotné obce, kde tito lidé působí, nikoliv vláda.“
Andrej Babiš veřejně sliboval, že bude pracovat naplno až do ustanovení nové vlády,“ doplňuje Stanislav Polčák, europoslanec a čestný předseda SMS ČR. „Prosté navýšení odměn, které nepokrývá ani výši inflaci, přitom nepředstavuje žádné zásadní politické rozhodnutí ani zásah do státního rozpočtu, protože se jedná o platby z rozpočtů samospráv,“ doplňuje Polčák s tím, že státní rozpočet by na zvýšení odměn naopak profitoval díky vyšším odvodům daně z příjmu a plateb pojistného na sociální zabezpečení nebo zdravotní pojištění. „Starostové a další představitelé obcí stáli v pomyslné první linii v době boje s covidem a premiér osobně je za to slovně oceňoval. Teď má podle nás ideální příležitost změnit slova v činy,“ dodává na závěr S. Polčák