Českotřebovský deník 334/2021 (28/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Starém náměstí

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Starém náměstí v České Třebové  se konalo na první adventní neděli 28.11. sice bez připraveného kulturního programu ale nikoliv bez veřejnosti. Na náměstí přišly celé rodiny s dětmi aby viděli rozsvítit vánoční nádheru v plné kráse.  Vánoční strom na českotřebovském náměstí bude jako symbol Vánoc připomínat, že přichází doba adventním, doba přípravy na Vánoční svátky, svátky klidu a míru.

Následně potom od 17 hodin byla v Městskému muzeu vernisáž tradiční výstavy betlémů. Vzhledem k nařízeným vládním opatření bylo účastníků vernisáže málo, ale  ti co přišli mohou dát svědectví o tom, že i letos připravilo Městské muzeum na Vánoce pěknou a zajímavou výstavu. Představíme ji na Českotřebovském deníku v samostatném videu.


Na VDA přijede generální ředitel Českých drah 

V pondělí 29.  listopadu dopoledne bude vzácným hostem českotřebovské střední školy technické a dopravní generální ředitel Českách drah Ivan Bednárik, MBA.  Podle jeho plánovaného programu bude přijat ředitelem školy  Mgr. Janem Kovářem, navštíví  realizovaný projekt učitelů a žáků školy v podobě trenažéru lokomotivy a zúčastní se besedy se žáky "železniční akademie". Českotřebovská průmyslovka vznikla jako průmyslovka strojní a železniční a nyní se zpátky"ke kolejím " vrací, od začátku letošního školního roku má ve svém názvu "Střední kola technická a dopravní" čímž je návrat k oborům spojeným se železnicí potvrzen. 
K názvu "železniční akademie": Koncem školního roku pak přípravy projektu vyvrcholily. Škola podala na Drážní úřad žádost o akreditaci školicího střediska strojvedoucích, která byla nakonec i za přispění spolupracujících partnerů schválena. V srpnu 2021 se tak škola zapsala mezi oficiální školicí střediska, která mohou vychovávat nové strojvedoucí. Pro studenty, kteří absolvují Železniční akademii, to znamená, že ještě před maturitou je může čekat tzv. zkouška všeobecné odborné způsobilosti přímo ve škole, po jejímž úspěšném složení se stanou držiteli licence strojvedoucího.
O železniční akademii a jejím významu pro školu a její studenty píšeme ve zvláštním článku ZDE

Sgrafita na autobusové zastávce na Kozlovském kopci

Posluchači Fakulty restaurování v Litomyšli se po loňském letním pobytu na v Chatě Maxe Švabinského na Kozlovském kopci vrátili zpět "na místo činu". O Velikonocích  v roce 2006 zorganizovali v Kozlově výstavu prací, které v loňském roce vznikaly v okolí vesničky. Studenti zde také vystavovali své seminární práce. Za úkol právě dostali vytvořit návrh na téma vnější podoba kozlovské autobusové zastávky. Na třech vnějších stěnách autobusové zastávky měly být podle objednávky vytvořeny poutače na Chatu Maxe Švabinského, hasičskou hospůdku U Siťařů a na  penzion Kozlov v budově bývalé školy. Práce posoudila tehdy porota složená z majitelů a nájemců uvedených zařízení  p. Kortyš a p. Peterka a p. Voleský.   Byly vybrány dvě práce, byly zkombinovány a vytvořeny jako sgrafito na stěnách autobusové zastávky. Autoři vítězných prací měli za úkol práce do konce školního roku  přenést své práce na stěny autobusové zastávky. Dnes již můžeme posoudit výsledek jejich práce a také to, v jakém stavu sgrafita přežily 15 let od jejich realizace. Současně uvádím i některé další návrhy, abychom mohli posoudit, zda byly vybrány skutečně ty nejlepší motivy. 
  

Další návrhy z "velikonoční výstavy" v sále U Sitařů v Kozlově  před 15 lety v roce 2006                                      


Litomyšl připravuje několik projektů rekonstrukcí kulturních zařízení

Rekonstrukci potřebuje knihovna, městská galerie v domě U Rytířů i rodný byt Bedřicha Smetany. Podmínkou však bude, aby město na úpravy získalo dotace, zdůrazňuje místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
„O knihovně dlouhodobě víme, že je v nevyhovujících prostorách. Máme dvě studie, jedna počítala s tím, že by se přesunula do budovy v Ropkově ulici. Nyní pracujeme s novou verzí, že by zůstala na staré radnici, ale předělala by se,“ uvedl Kašpar. Podle odhadu by přestavba knihovny stála asi 50 milionů korun.
Projekt na přestavbu a modernizaci zadního traktu galerie má radnice hotový už několik let, se žádostí u norských fondů neuspěla. Náklady by podle dřívějších propočtů dosáhly zhruba 40 milionů korun, ceny by ale bylo nutné aktualizovat.
Radnice by také chtěla upravit rodný byt Bedřicha Smetany v přízemních prostorách bývalého zámeckého pivovaru, který je nyní pobočkou Regionálního muzea v Litomyšli. Prvotní návrh již existuje, náklady Kašpar odhaduje na 15 až 20 milionů korun. V roce 2024 uplyne 200 let od skladatelova narození. Město spolu s Českou filharmonií a ministerstvem kultury plánuje velké oslavy výročí.
Můžeme k tomu také připočítat úpravy městské obrazárny, které se začnou na jaře realizovat na litomyšlském zámku. zde již byly nyní koncem října poslední komentované prohlídky a vše se připravuje na jarní zahájení rekonstrukčních prací. Rekonstrukcí projde celý litomyšlský zámek včetně jeho sgrafit.

V Hlinsku otevřeli 27. 11. novou sportovní halu za 100 milionů 

Sobotní odpoledne patřilo v Hlinsku otevření nové sportovní haly, která je jednou z nejvýznamnějších investic města v posledních letech. Slavnostního otevření haly se vedle starosty a krajského radní pro venkov, životní prostřední a zemědělství Miroslava Krčila zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
Pro naše město je otevření víceúčelové sportovní haly v hodnotě zhruba 100 milionů korun jedním z velkých milníků. Vedle například nového dopravního terminálu, koupacího biotopu nebo infrastruktury pro 80 nových rodinných domů je to za posledních deset let největší investice, kterou jsme realizovali. Výstavbou řešíme dva dlouholeté problémy. Jednak jsme potřebovali zlepšit zázemí pro naší Základní školu Resslova, a pak také vytvořit funkční a moderní prostředí pro pořádání sportovních akcí a důstojné prostřední pro sportovní oddíly. Jedná se například o futsalisty, florbalisty, ale i další kluby, které dnes bohužel musely často dojíždět do jiných měst,“ řekl starosta města a krajský radní Miroslav Krčil s tím, že do rozvoje občanské vybavenosti investovalo Hlinsko v posledních sedmi letech téměř půl miliardy korun.
Hlinsko není jediným městem v kraji, které v poslední době otevřelo novou sportovní halu. „Po Červené Vodě, Moravské Chrastové a naposledy Proseči se moderního zázemí dočkají sportovci také v Hlinsku. Je jednoznačně dobrou zprávou, že se podmínky pro sport dětí, ale i široké veřejnosti zlepšují a není tak nutné dojíždět do jiných měst v regionu. Je tak možné ke sportu obecně přilákat více dětí, což je obzvláště v poslední době nesmírně důležité,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Součástí nově vybudovaného komplexu jsou kromě samotné sportovní haly také nové centrální šatny pro základní školu, dvě nové třídy a další zázemí pro školu včetně technického zázemí. Sportovní hala má dvě tribuny pro 260 sedících diváků, dalších zhruba 100 míst je tzv. na stání. Dále nechybí občerstvení a hala díky svým technickým parametrům i vybavení splňuje parametry pro pořádání vyšších sportovních soutěží.