Českotřebovský deník 341/2021 (5/12) 

Mikulášská nadílka po dvou letech

Není to tak, že by loni nechodil Mikuláš, nebyl však v Malé scéně, prostě úřady to zakázaly. Loutkáří, kteří organizují Mikulášské nadílky v Malé scéně snad od jejího postavení se museli přizpůsobit a  tak loni byl advent o hodně chudší. Loutkáří potom nemohli hrát ani svou další pravidelnou "jarní pohádku" a tak měli docela dlouhé prázdniny. O to více se těšili až to opět "rozbalí" na letošního Mikuláše.
Punťovy Vánoce
V sobotu 4. prosince se konala dvě loutková představení dopolední bylo určeno pro děti z železničářských rodin, představení si objednali odboráří  z depa a dalších připojených organizací a bylo to představení velmi vydařené. Odpoledne se pak konala mikulášská nadílka pro příchozí veřejnost. Její součástí byla letos pohádka "Punťovy Vánoce" a byla opravdu moc hezká.  Na představení nechyběl Českotřebovský deník a tak mimo pár fotografií Mikulášské rodiny a pár záběrů z představení ve zvláštním článku (ZDE) uvede také celý videozáznam (stream)  pohádky, vlastně celé Mikulášské besídky a také kratší videoreportáž o tom, jak vypadá takové představení z pohledu diváka v sále a jak se na něm podílí sami loutkáři. Režisérkou představení byla stejně jako v mnoha minulých letech Libuše Němcová, a uplatnil se celý loutkářský soubor Čtyřlístek a jeho přátelé. 
Na besídku samozřejmě přijela celá "nebeská delegace":  Mikuláš (Martin Brejcha) čert (Lukáš Brejcha) andělíček (Helena Kočová) spolu s kočičkou (Hana Kočová), kteří uvedli představení a podíleli se na správném rozdílení dárků.  Více ZDE

Taneční škola přiváží radost a mistrovské tituly! 

Mistrovství ČR.:  Taneční škola se vrací v nedělní podvečer z Mistrovství ČR a přiváží tituly: 2x mistři ČR, 1x 1. vicemistří ČR, 1x 2. vicemistři ČR, 4x vítěze žebříčku ! Podrobnosti budou brzy.

Píše Josef Tomáš z Melbourne: musím Vás ještě jednou obtěžovat. 

Na moji e-mail o stavu mladé generace jsem dostal mnoho souhlasných odpovědí.
Až na jednu, od jednoho významného intelektuála, (Martina Vopěnky) kterou zde připojuji:
Kdo je Martin Vopenka: Narodil se v Praze v rodině matematika Petra Vopěnky, pozdějšího ministra školství ČR, a Heleny Vopěnkové, rozené Levčíkové; po matce je židovského původu. Protože otec trval na jeho vysokoškolském vzdělání, vystudoval Fakultu jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Studium ukončil v roce 1987, vystudovanému oboru se však nikdy nevěnoval. Do roku 1990 pracoval ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze. V roce 1991 založil nakladatelství Práh. Příležitostně píše polemické články, zejména do deníku Mladá fronta DNES. Je členem českého PEN klubu. V roce 2013 byl zvolen předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Žije v Praze, je rozvedený. Je otcem dvou vlastních a dvou nevlastních dětí.
 
CO PROSÍM MYSLÍTE TÍM : „TAK NA NĚ“!!!
Jistě, každý apel na ekologické chování je dobrý a prospěšný. Ale mladá generace takováto už zdaleka není. Vidím spoustu zodpovědných mladých lidí, kteří omezují konzumaci masa, nekupují, ale jen sdílejí auta atd. Oni jsou naší velkou a jedinou nadějí. Posrali jsme jim to my – to my jsme poslali svět do éry drancování. A jedině díky aktivitám mladým jako Greta Thunberg dnes už politici před touhle výzvou nemohou uhnout.  Takže: To vaše „Tak na ně“ mi zavání názorem dinosaura, který nepochopil dobu. S pozdravem Martin Vopěnka

Smutná zpráva : Ve věku 93 let zemřela Blanka Krejčí

Blanka Krejší měla historii svého města opravdu v malíčku a dokázala souvisle  bez přerušení hovořit o době od války do dneška snad jako nikdo další, měla opravdu v malíčku vztahy mezi lidmi v několika generacích, byla neocenitelným zdrojem informací o době, kterou mnozí nepamatují.
Byla dlouhodobě součástí českotřebovského kulturního života, hrála divadlo od svých studentských let. Necítím se na přesný popis významu, který pro město měla, o napsání zasvěceného nekrologu jsem požádal Martina Šebelu.  Bydlela v Litomyšlské ulici, nyní již sama a  po úraze nemohla bez trvalé pomoci v domě bydlet. Proto strávila poslední rok života v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí.  Byl jsem jí byl v letošním roce dvakrát navštívit (S Martinem Šebelou) a obě návštěvy na mne udělaly velký dojem. Naštěstí máme  její vyprávění zachyceno na kamerovém záznamu.
Blanka Krejčí byla např. spolužačkou a kamarádkou letos zemřelé Mileny Asmanové. Smluvili jsme si další pokračování jejího vyprávění, ale už se jej splnit nepodaří.
Věřím že se podaří život a činnost Blanky Krejčí dobře popsat, její vzpomínky budou bohatým zdrojem informací o době, která už nemá pamětníky.
Čest její památce! Milan Mikolecký

Poslední letošní druholigový volejbal s plným bodovým ziskem

Poslední dvojzápas letošního roku a současně první poloviny  halové sezóny  ročníku 2021/22 se odehrál v České Třebové na Skalce Ženy Sokola Geodézie Česká Třebová porazily  VK Prostějov B v obou zápasech 3 : 1 a 3 : 0 a připsaly si do tabulky plný počet bodů.  Další zápasy budou až 15 ledna příštího roku. Proto se vyplatí publikovat tabulku této druholigové skupiny C:

5. prosinec: pár čertů a Mikulášů, jinak město bylo prázdné....

Martin Šebela píše: "Narazil jsem jen na dvě skupiny, první na Novém nám. a druhá byla potom v Moravské ul. Jinak město vymetené. Živo ale bylo na akci DDM Kamarád v Javorce....


  • Nová vánoční výzdoba v Ústí nad Orlicí
    Město Ústí nad Orlicí vstoupilo do adventního času s novou vánoční výzdobou. Má ji dvanáctimetrový vánoční strom na Mírovém náměstí, koule přírodního stylu nahradily modré a stříbrné baňky v barvách města. Nová je i hvězda, která září z vršku stromu.
    Vánoční výzdoba se obnovuje pravidelně, jedním z důvodů je i to, že trpí působením přírodních vlivů. Dosloužila již vánoční výzdoba na přirozeně rostoucích stromech, nahradila ji nová vánoční výzdoba instalovaná na lampy pouličního osvětlení, například na Podměstí, v Hylvátech nebo u domu s pečovatelskou službou. Vánoční symboly zdobí i prostranství před novým domem dětí a mládeže, kde stojí další novinka – vánoční brána, ve které se mohu lidé vyfotit nebo udělat si selfíčko. Do centra města byly umístěny celkem tři trojrozměrné světelné objekty, na křižovatce ulic T. G. Masaryka a Příkopy (vedle Modré lékárny) se nachází světelná fontána, v amfiteátru v parku Kociánka stojí anděl.

    V Litomyšli už budou schvalovat rozpočet roku 2022

    Zatímco v České Třebové a jiných městech se koncem roku schvaluje v zastupitelstvu města zpravidla rozpočtové provizórium na dobu do schválení řádného rozpočtu, tak v Litomyšli volí jinou taktiku, schvalují již nyní v prosinci přímo rozpočet roku příštího. Konkrétně bude mít podle návrhu na usnesení tyto parametry (v tisících korun):
    Příjmy rozpočtu roku 2022 ................... 348.232,80
    Výdaje rozpočtu roku 2022................... 356.239,80
    Splátky úvěrů vedených v rozpočtu ........ 11.636,00
    Financování rozpočtu r. 2022……   ….. 19.643,00
    Podobně schvaluje rozpočet příštího roku již v prosinci Pardubický kraj. Oba způsoby jsou možné, neboť Ministerstvo financi již včas (někdy v září) dává pro města a obce parametry pro daňové příjmy roku příštího a z těchto čísle je tedy možné vycházet, není třeba čekat až na únorové termíny schvalování rozpočtu. V únoru přesto může být o řadě investic z rozpočtu jasněji, proto  volí třeba město Česká Třebová právě tuto možnost. Do února je možné vytvořit rozpočet odpovědněji.