Českotřebovský deník 343/2021 (7/12)
Mistrovské tituly pro Taneční školu

V neděli 5. prosince vyvrcholila podzimní soutěžní tour MČR 2021  v kategoriích: sóla, dua a malé skupiny.
Celá podzimní sezóna byla náročnější o stále sílící protiepidemická opatření. Opakované testování a karantény bohužel některé naše tanečníky i den před soutěží z akce vyřadily. Přesto se na tento soutěžní vrchol sezóny podařilo z České Třebové vypravit 32 reprezentantů. Úroveň tanečníků z celé České republiky je na MČR tradičně vysoká. Proto nás čekaly velké boje, nejen o pěkná umístění, ale v neposlední řadě šlo i o nominace na evropské a světové šampionáty. Po celodenním soutěžním maratonu jsme získali mnoho mistrovských titulů a postupů za základních kol až do semifinále a finále. Řada tanečníků šanci nominovat se na ME a MS proměnila v realitu.
Součástí soutěžního dne MČR bylo i zakončení série pohárových soutěží pro začínající a mírně pokročilé tanečníky „O pohár prezidenta CDO“. I zde jsme zaznamenali dobré výsledky a skvělé sportovní zážitky. Soutěžení však není jen rivalita mezi soupeři. Proto k medailovým ziskům musíme zařadit další, neméně cenné artikly. Vznikla nová přátelství, užili jsme si soutěžní den plný vzájemné podpory a pomoci napříč soutěžními týmy.  Všem tanečníkům děkujeme za píli, pracovitost, nezlomnost a gratulujeme k dosaženým výsledkům.
Výsledky:
Medailová a finálová umístění:
1. místo - Linhartová Anděla + Prossa Martin (duo junioři) Mistři ČR
1. místo - Prossa Martin (sólo junioři muži) Mistr ČR
2. místo - Kalousek Tomáš (sólo junioři muži) 1. vícemistr ČR
3. místo - BROWNIES (malé skupiny junioři) 2. vícemistři ČR
5. místo - Prossa Marek (sólo dospělí muži)                                                                         Další  výsledky a celý článek ZDE
 

Jaký byl letošní rok na Pekláku:

ZIMA:
Loňská zima byla bez provozu, přestože povětrnostní a sněhové podmínky  byly dobré až výborné. Areál se podařilo připravit na sezónu, ovšem zbytečně. Zasněžování probíhalo od 13. ledna do 13. února, kdy došlo k rozhrnutí vyrobeného sněhu. Potom bylo rozhodnuto o ukončení provozu lyžařských areálů. Ztracená sezóny byla kompenzována Ministerstvem průmyslu částkou 2 279 tis. Kč. Tato kompenzace ovšem znamenala nežádat o další příspěvky na provoz např. z rozpočtu města Celkem bylo v zimní sezóně spotřebováno cca 6800 m3 vody a vyrobeno 16 300m3 technického sněhu. příjmy z vleku nebyly žádné.
LÉTO
Letní sezóny odstartovala 13. května. Zajímavostí byla akce Trail Hunter Day nebo také projížďka trailových tratí. V areálu proběhl závod Pekelný kilometr, v srpnu pak finálový závod a také kvalifikace na MS v běhu do vrchu systémem nahoru - dolů. Akce související s obvykle pořádaným Týdnem sportu byly zrušeny. Během sezóny navštívilo areál Peklák 13575 platících diváků. O prázdninách se jezdilo denně mimo pondělí. V půjčovně bylo k dispozici 19 kol. Průměrná denní návštěva v provozní den je 121 platících návštěvníků, kteří uskutečnili 116 132 jízd. Letní sezóny na Pekláku byla ukončena 31. října 2021.

Ještě si připomeňme, jak se na Pekláku v roce 2010 rolba vykládala:


Příspěvek na dopravní obslužnost pro krajský rozpočet

Pardubický kraj zajišťuje dopravní obslužnost území linkovými autobusy meziměstské dopravy. Jako doplněk  trasy se v některých případech navíc objednává spoj na přání jednotlivých měst a obcí.  Za tyto navíc objednané spoje, které slouží pouze jako městská doprava jue potom nutné Pardubickému kraji zaplatit. Tento způsob je mnohem výhodnější než zřízení vlastní linky městské dopravy. Konkrétně pro Českou Třebovou činí tento příspěvek pro příští rok 2022 248 tisíc korun a je splatný do 30. dubna 2022. Příspěvek vychází z velmi výhodné základní sazby 23 Kč / km Poskytnutí příspěvku na dopravní obslužnost Pardubickému kraji bylo schváleno na pondělním zasedání zastupitelstva města  Ve výšee uvedené tabulce je přehled linek, na jejichž provoz město Česká Třebová přispívá, na které doplácí. 
Město může jistě jednat také o zavedení dalších spojů, je ovšem třeba, aby se dobře "vešly" do možností dopravce a nezvyšovalo by mu to mzdové náklady. Tyto možnosti nejsou nekonečné, ale v odůvodněných případech je možnost zvýšit dopravní ovbslužnost v některých lokalitách (na trase stávajících autobusových linek) i na základě zvýšeného doplatku na dopravní obslužnost. Bude to vždy levnější než zavedení jedné linky městské dopravy bude stát nyní již více než 2 miliony korun.Na tuto linku se pak nevztahují žádné dotace.  

Rozpis služeb stomatologické pohotovosti v regionu


Kohouti budou hrát v Litomyšli 

Po vydřené výhře nad Novým Bydžovem, který vyhrál základní část krajské ligy na Hradecku, čeká Kohouty další těžká překážka. Pokusí se ji zdolat ve středu 8. prosince v Litomyšli, na ledě nejlepšího týmu základní části soutěže na Pardubicku. Hraje se od 18.30 hodin.
První vzájemný zápas se hrál 6. října v České Třebové, po prodloužení se radovali Kohouti (7:6). Také odvetné střetnutí v Litomyšli 21. listopadu přineslo vyrovnanou bitvu, tentokrát se prosadili domácí (5:4). Litomyšl odehrála na Pardubicku třináct zápasů s bilancí deseti výher a třech porážek po prodloužení, zaslouženě se radovala z prvenství.
Nedělní výhra nad Novým Bydžovem by měla mužstvo psychicky povzbudit, v souboji se silnou Litomyšlí se však musíme vyvarovat chyb v defenzivní činnosti. Čeká nás další těžká bitva, v níž chceme bodovat. Těšíme se a věříme, že na derby přijde hodně diváků,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
Další středeční program: Chrudim – Choceň, Nový Bydžov – Jaroměř, Nové Město nad Metují – Náchod.

Elektrotechnickou školu v Pardubicích čeká rozsáhlá rekonstrukce areálu

Projekt rekonstrukce areálu Do Nového, který je součástí Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy Pardubice, je jedním z prioritních krajských projektů pro uplatnění v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP).
Pokud budou výzvy programového období 2021+ zveřejněny v průběhu příštího roku, mělo by ve stejném roce dojít i k výběru dodavatele stavby. Samotné zahájení stavby je pak plánováno na rok 2023 a stavět by se mělo po dobu dvou let.
Radní pro oblast školství Josef Kozel se byl na současný stav budov podívat. „Školu čeká nelehké období plné mnoha stavebních úprav - kromě areálu Do Nového, který bude kompletně rekonstruován, dojde také k zateplení hlavní školní budovy na ulici Karla IV.,“ vysvětluje radní Kozel a pokračuje: „V areálu Do Nového se nachází dvě budovy. Jedna z nich projde modernizací, druhá bude zbourána a místo ní postavena nová.
Obě budovy budou nově bezbariérové.“
V budově, která bude modernizována, budou vyměněny rozvody, rekonstrukcí projde podlaha, střecha, budou vyměněna okna a dveře a celkově budou změněny dispozice budovy. Počítá se i se zateplením zdí, rekonstrukcí kotelny a vytápění. V druhé, nově postavené budově, pak vzniknou další učebny, šatny a výdejna jídel. Nově by u areálu mělo být k dispozici i 25 parkovacích míst.
„Předpokládané náklady na stavbu dle původní projektové dokumentace činí 137,4 milionů korun včetně daně, vzhledem k rostoucím cenám se ale bude muset částka aktualizovat a celkové náklady se tak velmi pravděpodobně zvýší,“ dodává Josef Kozel.
 

Litomyšl prodává vilu Klára a hodnotí projekty zájemců           

Kvůli onemocnění zájemců o odkoupení vily Klára musel být v listopadu odložen seminář zastupitelů, na němž se měli účastníci blíže seznámit se záměry investorů. Z tohoto důvodu nebude prodej na programu prosincového jednání zastupitelstva, o budoucnosti objektu se bude rozhodovat až na konci února 2022. V této aktualitě přinášíme autorizovaný text investora s dodanými podklady, kde se dozvíte více informací o tomto záměru.

Komunitní centrum Klára

Našim cílem je zrekonstruovat vilu se zahradou pro neziskové komunitní centrum zaměřené na generaci 65+ a současně otevřené i širšímu spektru občanů. Chceme vytvořit krásné a funkční prostředí, kde se senioři budou moci setkávat, věnovat se svým zálibám a vzdělávání a kde budou moci uplatnit své celoživotně nabyté zkušenosti. Na základě svých zájmů pak mohou pomoci vytvořit nabídku drobných nedostatkových služeb, kterých rádi využijí ostatní lidé napříč generacemi. Podobné instituce fungují již léta v anglosaských zemích, Skandinávii a díky velké podpoře EU se dynamicky rozvíjejí i v západní Evropě. Jejich úkolem je vytvářet prostorové, organizační a technické zázemí pro vznik sociálních vztahů, podporu celoživotního vzdělávání a smysluplné životní náplně, která vede k dobrému fyzickému a psychickému zdraví, a tedy i vyšší kvalitě života seniorů.
Aby byl náš záměr finančně udržitelný, plánujeme budovu vertikálně rozdělit, přičemž severozápadní část objektu bude nabídnuta k pronájmu, zatímco jihovýchodní křídlo osídlí komunitní centrum. S nabídkou dlouhodobého pronájmu plánujeme oslovit fakultu restaurování, jež ve svém strategickém záměru deklaruje potřebu rozšíření výukových prostor. Možnou koexistenci institucí vnímáme jako oboustranně přínosnou. V půdní vestavbě plánujeme ubytování s kapacitou 10 lůžek, které bude jednou z vedlejších hospodářských činností neziskové organizace. U objektu navýšíme počet parkovacích míst ze 3 na 11.
 
Za objekt nabízíme 7 260 000,- Kč vč. DPH. Vzhledem k rozpočtu rekonstrukce a neziskovému charakteru záměru je nabídnutá cena naše možné maximum. Jsme přesvědčeni, že vila Klára, po desetiletí vnímaná jako dům smutku, si zaslouží najít nový rozměr sociálního využití a stane se pýchou města nejen jako krásné místo, ale i významná a smysluplná instituce.

Přínosy projektu:

obnova historického objektu a revitalizace zahrady,
dům a zahrada se zázemím pro veřejnost (letní kavárna, altán, griloviště),
dynamická kulturní a sociální náplň tvořená zájmy obyvatel města.
prevence samoty a sociálního vyloučení,
zprostředkovávání drobných nedostatkových služeb,
možnost přivýdělku a uplatnění pro seniory na základě jejich zájmů,
napojení na školy, domov pro seniory, Zámecké návrší, knihovnu aj.,
mezinárodní projekty a partnerství,
naplnění odkazu K. Sedláka, jenž vilu věnoval k dobročinným a lidumilným účelům,
navýšení parkovacích míst v okolí objektu.
Vizualizace a popisky k nim najdete v souboru, který si můžete stáhnout níže.
Architektonickou studii vypracoval ateliér ABTSMOLEN

Hasiči zachránili zraněnou labuť

Dvě jednotky hasičů byly přivolány k rybníku Černý Nadýmač u Břehů, kde byla na hladině zraněná labuť. Nejen hasiči přispěchali k rybníku, ale také pracovník Záchranné stanice Pasíčka.„Labuť byla zhruba tři sta metrů od břehu a hasič ve speciálním obleku se bořil ledem až k labuti,“ popisuje dosti dramatické chvíle u případu velitel zásahu Ladislav Dufek ze stanice Přelouč.
„Musím pochválit zasahující hasiče, především statečného plavce, který se nemohl smířit s tím, že by měl tento největší pták v Česku větší výdrž než samotný hasič. Krásně labuť nasměřoval k břehu, kde jsem si ji už odchytil do sítě,“ upřesňuje Milan Oppa ze Záchranné stanice Pasíčka.
Labuť byla zachráněna. Musela podstoupit operaci, protože měla tržnou ránu pod pravým křídlem. Ránu ji pracovníci záchranné stanice vyčistili, sešili a teď se bude muset vyčkat až se labuť uzdraví.