Českotřebovský deník 349/2021 (13/12)

Špatné zprávy z městských společností      

Zvýšení cen vodného a stočného 

Od 1.1.2022 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starostky města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat a obci Němčice - Zhoř.
V uvedených lokalitách byly od 1.1.2022 schváleny následující ceny vodného a stočného:
 
vodné celkem 37,30 Kč/m3 +  DPH ( cena vodného vč. DPH 10% celkem 41,03 Kč/m3 ),
stočné celkem 34,40 Kč/m3 + DPH  ( cena stočného vč. DPH 10% celkem 37,84 Kč/m3).
 
V r. 2022 dochází proti roku 2021 ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT celkem o 7 % bez DPH, což odpovídá pravidlům, stanoveným rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ČR v souvislosti s obdrženou dotací na výstavbu kanalizace a rekonstrukcí ČOV v České Třebové, kdy meziroční nárůst cen vodného a stočného nařizují ve výši min. 2% nad předpokládanou inflaci. Nárůst ceny je obdobný u vodného i stočného, když v ceně a celkovém hospodaření společnosti bylo nutné zohlednit vysoký meziroční nárůst ceny elektrické energie. Tento nárůst je meziročně více než dvojnásobný a pro VSČT s.r.o. představuje ročně náklady navíc ve výši cca 3400 tis. Kč.
V r. 2022 je v ČR předpokládána podle dostupných údajů průměrná cena vodného a stočného ve výši cca 98 Kč/m3 vč. DPH ve výši 10%. Proti ceně vodného a stočného v České Třebové bude stejně jako v minulých letech  průměrná cena v ČR vyšší  téměř o 25%.
Ve schváleném plánu oprav a investičních akcí společnosti na rok 2022 budou jako finančně nejrozsáhlejší realizovány  opravy vodovodních rozvodů v Kozlově, Přívratu, ve Zhoři a oprava vodovodu  v ul. Na Výšině. Nejvýznamnějšími investičními akcemi jsou pokračování rekonstrukce vodovodu v ul. Masarykova, rekonstrukce kanalizace v ul. Masarykova, ul. Riegrova, ul. Kubelkova a rekonstrukce kanalizačního přivaděče. Rekonstrukcí projde  i vodovod v ul. U Starého hřbitova a biologická linka čistírny odpadních vod.  Jednotlivé opravy a investiční akce vč. splácení jistiny úvěru na rekonstrukci ČOV a vč. obnovy provozního majetku společnosti byly valnou hromadou schváleny v celkovém předpokládaném rozsahu 28.107,0 tis. Kč.
Marek Novotný, jednatel společnosti VSČT s.r.o.

TEZA, s.r.o. je nucena od ledna dramaticky zvýšit cenu tepla

Cena tepla pro rok 2022 bude vlivem souběhu více nepříznivých okolnosti  uvedených okolností bude zhruba 2,5x vyšší než v roce letošním. Pro průměrnou bytovou jednotku to bude znamenat zaplatit měsíčně za teplo o 1000 až 1800 Kč více v závislosti na jeho spotřebě. Alespoň drobným pozitivem zůstává, že cena pro rok 2021 se podařila udržet velmi nízká až do 31.12. a to i přes podzimní oznámení ukončení činnosti našeho stávajícího dodavatele energií, se kterým byla v minulých letech vždy výborná spolupráce. Již teď je jasné, že evropská energetická krize je obrovský problém a nutí nás ke změně přístupu k nákupu energií a jednání s našimi odběrateli. Plyn bude hrát v příštích letech ještě důležitou roli a upustit od něho není ve středně dobrém výhledu možné. Současná predikce vývoje ceny plynu pro rok 2023 a roky následující předpovídá pokles jeho ceny.  Celý článek najdete ZDE


Počty hospitalizovaných s covidem v kraji pozvolna klesají

Aktuální průběh koronavirové pandemie v regionu, naplněnost nemocnic a kapacity testování a očkování. To byla hlavní témata pondělního jednání Krizového štábu Pardubického kraje. Dobrou zprávou je postupný pokles hospitalizovaných pacientů s koronavirem.
„Důležitou a dobrou zprávou je, že již několikátý den postupně klesá počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem v našem kraji. Zatímco vrcholem této vlny bylo přibližně 320 hospitalizovaných, tak dnes jsme na 257 osobách. Bohužel však zatím neklesá počet hospitalizovaných pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. To je samozřejmě i nadále limitem pro obnovování elektivních operací. Důležité je však, že zátěž našich nemocnic před vánočními svátky postupně klesá a pevně věříme, že tento trend bude pokračovat i v příštích dnech,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Náměstkyni hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaelu Matouškovou těší aktivní spolupráce praktických lékařů při očkování. Ti ještě na začátku prosince aplikovali vakcínu 750 lidem v kraji denně a nyní, poslední pracovní dny před víkendem, se dostali na počet 1900 oočkovaných denně. Ode dneška si i k nim mohou pro třetí posilující dávku přijít lidé ve věku 55+ a od příštího pondělí 50+. „Těmto praktickým lékařům moc děkuji a prosím o podobné zapojení všeobecných praktických lékařů pro děti a dorost, se kterými jsme jednali minulý týden. Od 19. prosince může tým očkovacího kamionu formou Walk In očkovat děti od 5 do 11 let, a to od 9 do 18 hodin v prostorách Fakulty zdravotnických studií v Průmyslové ulici č. 395 v Pardubicích. Velmi nutně proto potřebujeme pomoc pediatrů formou výpomoci v očkovacích centrech, nebo očkováním v ordinacích,“ uvedla Matoušková. Dodala, že kromě týmu společnosti Podané ruce budou pro očkování dětí od 5 do 11 let ve vymezené provozní době otevřena očkovací místa Nemocnice Pardubického kraje v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Vakcinovat tyto děti bude také očkovací místo v Hlinsku a v Seči.


Kraj chce pomoci při pořádání lyžařských kurzů. Testování dětí bude dostupnější

Koronavirová pandemie komplikuje výrazným způsobem školám pořádání zimních lyžařských kurzů. Pardubický kraj proto ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje připravuje systém, který by měl školám, rodičům a především samotným dětem účast na lyžařském kurzu co nejvíce usnadnit. Jedná se o děti, které nejsou proto covidu-19 očkované a pro účast na kurzu potřebují negativní PCR test. K jeho provedení se budou mít možnost přihlásit ve speciálně vyčleněných termínech v rámci Nemocnice Pardubického kraje.
„Přestože nejsou lyžařské kurzy výslovně zakázané, tak pravidla pro jejich pořádání jsou natolik složitá, že řada škol zvažuje, že kurzy v letošním roce konat vůbec nebude. Jedná se především o povinné PCR testování u dětí ve věku od 12 do 18 let, které nejsou proti koronaviru očkované. Proto chceme maximálním způsobem školám, rodičům a samotným dětem vyjít vstříc tak, abychom uskutečnění lyžařských kurzů usnadnili,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „S generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem jsme se domluvili, že budeme pracovat na vyčlenění kapacit v průběhu víkendů tak, aby je mohly využít právě děti, které budou odjíždět na týden na lyžařský kurz. V tuto chvíli totiž platí, že pro vzdělávací nebo zájmovou činnost je PCR test pro děti ve věku od 12 do 18 let platný sedm dní. Problémem však nadále zůstává třídenní platnost testu pro stravovací služby a využívání lanovek a vleků. Osobně jsem přesvědčen, že speciálně pro lyžařské kurzy by měla být platnost testu nastavena plošně na sedm dní. Neměli bychom dětem klást další překážky pro utváření sociálních kontaktů a rozvoji sportovních aktivit,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla je nutné, aby nebyly školákům házeny klacky pod nohy, ale spíše se hledalo řešení, jak lyžařské kurzy umožnit. „Testování neočkovaných dětí před odjezdem na lyžařský kurz rozumím, ale nedovedu si reálně představit, jak v průběhu kurzu celá skupina hledá testovací kapacity v horách tak, aby bylo možné všechny účastníky přetestovat a pokračovat v kurzu. Ministerstva zdravotnictví a školství by měla nastavit taková pravidla, která nebudou pro pořádání kurzů logistickou a finanční zátěží. Jednou z možností je z mého pohledu přetestování dětí v průběhu kurzu antigenními testy za přítomnosti pověřeného zdravotníka, který na těchto kurzech bývá,“ řekl radní Josef Kozel.


Pardubický kraj pomůže včelařům, když jejich včelstva zdecimuje mor nebo neznámá otrava

Pardubický kraj připravil pro včelaře další dva dotační tituly. Ty mají pomoci s obnovením činnosti a motivovat včelaře v případech, kdy včelstva zlikviduje nákaza včelího moru nebo otrava neznámého původu. V rozpočtu kraje pro rok 2022 je pro včelaře připraveno celkem 550 tisíc korun.
„Chceme pomoci všem včelařům, kterým v tomto důsledku uhynulo včelstvo, nebo byli nuceni zlikvidovat své úly. Kromě tradičního finančního příspěvku pro začínající včelaře budou moci v příštím roce včelaři zažádat o další dva dotační příspěvky. Týkají se těch, kteří přišli o své úly jejich spálením z důvodu nákazy moru včelího plodu v roce 2021 nebo 2022 a také těch, jejichž celá včelstva v roce 2021 nebo 2022 uhynula v důsledku otravy, u níž není znám původce,“ vysvětlil krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
Každý z dotačních podtitulů má stanoveny podmínky pro uplatnění. Pro dotační příspěvek na zakoupení nových nástavkových úlů platí, že žadatel bude muset likvidaci úlu s potvrzeným výskytem moru prokázat a zároveň bude muset uplatnit žádost o náhradu podle zákona o veterinární péči. „Podpora ze strany Pardubického kraje by mohla napomoci zabránit dalšímu šíření nákazy moru včelího plodu a měla by být motivační v tom směru, že obnova úlů proběhne výhradně novými, nástavkovými úly,“ poznamenal radní Krčil.
Příspěvek na pořízení nových oddělků nebo hotových včelstev pak obdrží žadatel za předpokladu, že k úhynu došlo průkazně v důsledku otravy včelstev následkem aplikace přípravků na ošetřování a ochranu porostů a rostlin a nepodařilo se zjistit původce otravy.  
Veškeré informace a také formuláře k jednotlivým žádostem jsou k dispozici na www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-podpory-zacinajicich-vcelaru/114689/.