Českotřebovský deník 362/2021 (28/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Novoroční vystoupení starostky města Magdalény Peterkové

Přání do nového roku 2022 je doplněno stručným shrnutím významných událostí a akcí roku 2021 a  vytyčením nejvýznamnějších úkolů roku následujícího


Závěr roku bude i letos bez ohňostroje

Je to v souhlasu s nařízením proti covidu. Všichni máme zájem aby všechna omezení byla co nejdříve zrušena a odřeknutím ohňostroje nikdo velkou újmu neutrpí. Sice i tak bude hluk a rachejtličky, tomu nikdo nezabrání, ale odpadne shlukování lidí, které může být příčinou zhoršení zvláště v době, kdy k nám proniká zase další prevít. Vydržme.  Bude nový rok, tak ať covid co nejdříve vyženeme.

Kohouti na přelomu roku

Kohouti odehráli v nadstavbové části soutěže pět vítězných utkání. Získali 15 bodů, nastříleli 30 gólů, o které se podělilo jedenáct hráčů.
Střelci: – Augustin, 5 – Fúzik, 3 – Schejbal, 2 – Pavlovský, Plášek, Sedlák, Prachař, Veverka, 1 - Semorád, Čada, Polodna.
Nejbližší utkání (7. kola) hrají Kohouti ve středu 5. ledna  v Novém Městě nad Metují od 19 hodin. Termín zápasu 5. kola s HC Náchod je stanoven na pátek 14. ledna od 17 hodin na ZS na Skalce.

Neformální silvestrovský výšlap bude i v roce letošním

Připomeňme si, loni se šlo na Palici vlastně "na tajňačku"  byl nouzový stav a žádné skupiny se netrpěly.  A přesto na Palici přišla spontánně spousta lidí, třeba postupně. Letos se chystá silvestrovský výšlap znovu, jak ze Třebové, tak z Rybníka, kde je sraz v 9 hodin v Srnově u kurtů.... Jen tolik sněhu nebude, jako je na přiložených historických fotografiích

Mapujeme 100 let městské knihovny

V roce 2022 společně oslavíme sto let od otevření veřejné knihovny v České Třebové. K této příležitosti plánujeme několik speciálních akcí, které vám postupně představíme. Už teď ale shromažďujeme materiály z dlouhé historie českotřebovských knihoven, protože ještě před otevřením Jiráskovy veřejné knihovny fungovaly knihovny v různých spolcích a veřejná knihovna na Parníku a Lhotce. Knihovna se také několikrát stěhovala. Máte doma v rodinném albu fotku knihovny? Pamatujete si, jak vypadala knihovna třeba před 50 lety a kde sídlila? Máte vtipnou zkušenost z knihovny?
Zajímají nás vaše příběhy a zážitky s knihovnou, historické i ty současné. Hledáme fotky a videa z knihovny do roku 2010. Pokud souhlasíte s jejich zveřejněním, pošlete je na e-mail 100@moderniknihovna.cz. Můžete poslat i odkaz na úschovnu. Těšíme se, že společně zaznamenáme proměnu českotřebovského knihovnictví až do současnosti!

Počítačové kurzy pro začátečníky i pokročilé 

Máte doma počítač nebo notebook a chcete se na něm naučit pracovat? Pokud máte zájem o výuku na počítači, přihlaste se do 14. ledna 2022 osobně v městské knihovně nebo přes e-mail info@moderniknihovna.cz. Vhodné i pro úplné začátečníky. Počet míst je omezen. Jedná se o 7 lekcí. Cena celého kurzu je 350 Kč. Výuka probíhá jednou týdně na oddělení Teenspace v přízemí knihovny v pátek odpoledne. Těší se na vás lektorka Adéla Kusá.

Francouzský Forbes pozval čtenáře do Litomyšle a do Kladrub 

Destinační společnost Východní Čechy uspořádala na podzim s kolegy z Dolnoslezské turistické organizace poznávací cestu pro francouzské novináře po památkách UNESCO. V Pardubickém kraji novináři navštívili Národní hřebčín Kladruby nad Labem a zámek v Litomyšli. V Polsku obdivovali papírnu v lázeňském městě Duszniki Zdroj i kostely Míru ve Swidnici a Jaworu. Výsledkem je nyní mimo jiné pět stran vynikající propagace těchto památek v zimním speciálu francouzského vydání uznávaného časopisu Forbes.
„Taková propagace našich dvou hmotných památek UNESCO je opravdu skvělá a ve výsledku není drahá. Velmi tomu prospěla i spolupráce s přeshraničním Dolnoslezským regionem v Polsku, jehož nádherné památky máme skoro za rohem. Zimní speciál Forbesu ve Francii vychází ve stotisícovém nákladu a zaměřuje se na cílovou skupinu, která je pro náš cestovní ruch velmi zajímavá,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Press tripy jsou marketingovým nástrojem s vysokou efektivitou. Nejsou náročné na finance, ale na pečlivou organizací předem. Je potřeba připravit odborný doprovod během jejich konání a věnovat se i potřebné komunikaci po skončení press tripu. A samozřejmě zcela zásadní je výběr periodik a novinářů. S tím nám v tomto případě pomohl pařížský CzechTourism. Z Forbesu jsme tu měli Yvese Deraie, který byl po celou dobu velmi aktivním a zvídavým účastníkem,“ konstatovala Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy, která účastníky tentokrát osobně provázela.
V Kladrubech byl pro novináře připraven kočár s dvojspřežím starokladrubáků, který je povozil unikátní krajinou. Obhlédli plemenné hřebce ve stájích, kočárovnu se vzácnými exponáty i komnaty zámku, kde kdysi pobýval císař Franz Josef s císařovnou Sissi. Při cestě do Litomyšle se krátce zastavili v našem krajském městě a prošli si historickou část Pardubic od Zelené brány přes Pernštýnské náměstí až k zámku. „Byli velice nadšeni z nádherného renesančního centra města, které bylo do té doby pro ně naprosto neznámé,“ poznamenala Horáková.
V Litomyšli obdivovali celé Zámecké návrší, včetně zámku, piaristického chrámu a rodného domu Bedřicha Smetany. Cestu na našem území zakončili v Olomouci a poté pokračovali poznávat památky na polské straně.

Nová ředitelka není v galerii nováčkem

Novou ředitelku Východočeské galerie v Pardubicích představil na setkání se zaměstnanci této příspěvkové organizace Pardubického kraje náměstek hejtmana Roman Línek. Klára Zářecká se ujme vedení instituce na začátku ledna. V krajské galerii není neznámou, před časem zde byla externí kurátorkou výstavy Paříž, věčná láska, kterou však bohužel značně zkrátil covid.
„Cílem Pardubického kraje, je udělat z galerie, která byla ukrytá jako Popelka v koutě hospodářských budov zámku, svébytnou královnu. Získali jsme k tomu reprezentativní hlavní budovu bývalých Automatických mlýnů navržených architektem Josefem Gočárem, což je národní kulturní památka. Její rekonstrukci navrhl vynikající současný architekt Petr Všetečka, který má velké zkušenost právě s obnovou památek.  Kraj do samotné budovy investuje velké množství finančních prostředků a pomáhá i evropská dotace. V příštím roce bude hotová stavba a přijde na řadu vnitřní vybavení. Spolu s elegancí a funkčností kdysi průmyslové stavby se ale musí pojit i stejně atraktivní obsah, který sem bude lákat návštěvníky. A to je víceletý úkol pro novou paní ředitelku,“ řekl Roman Línek.
Ten zároveň poděkoval Haně Řehákové za dosavadní práci ve vedení galerie. V posledních letech se značně rozšířila edukační činnost. Galerie byla i díky spolufinancování Pardubického kraje a dobře napsaným žádostem velmi úspěšná v získávání grantů Ministerstva kultury na nákup uměleckých děl, které doplnily mezery ve sbírkách.

Zastupitelstvo města Ústí n.O. schválilo dotaci na publikaci o Janu Steklíkovi

Město přispěje 50 tisíc korun na vydání publikace o Janu Steklíkovi, významné osobnosti českého výtvarného umění (* 5. 6. 1938 v Ústí nad Orlicí, † 11. 11. 2017 v Ústí nad Orlicí). Kniha, která poskytne první komplexní pohled na tvorbu Jana Steklíka a přinese informace o Ústí nad Orlicí v době normalizace, vyjde v nakladatelství HOST. Součástí projektu bude také vytvoření anglické verze publikace. Jan Steklík obdržel v roce 2003 cenu města za celoživotní dílo a za propagaci Ústí nad Orlicí, roce 2016 získal nejvyšší ocenění - čestné občanství města (za reprezentaci města na poli výtvarného umění a za celoživotní dílo, které významně ovlivnilo podobu moderní české grafiky).

K petici za záchranu Janderovy vily město Ústí publikovalo vysvětlení

FAKTA O VILE V PARKU U ROŠKOTOVA DIVADLA
Dlouhodobou snahou města je revitalizovat zanedbaný městský park u Roškotova divadla. Součástí projektu je mimo jiné i zbourání tzv. Janderovy vily, ve které dříve sídlil dům dětí a mládeže. Navržené architektonické řešení bylo od roku 2019 několikrát veřejně prezentováno a diskutováno na zastupitelstvu za účasti autora arch. Šolce. Záměr byl představen nejen ve veřejném prostoru nákupního centra Nová Louže a v ul. 17. listopadu, ale také na červnovém setkání s veřejností v Malé scéně. Projekt byl odsouhlasen Národním památkovým ústavem a na jeho rozsah bylo vydáno územní rozhodnutí. Zastupitelstvem města byl projekt schválen 13. 12. 2021.
V souvislosti se záměrem realizace projektu a s plánovanou demolicí uvedené vily se v minulých dnech objevilo na sociálních sítích několik nepravdivých informací a spekulací, které chce město uvést na pravou míru.
Objekt je prázdný a nevyužívaný od podzimu 2011, kdy jej kvůli havarijnímu stavu opustil dům dětí a mládeže. Bývalý soukromý vlastník vilu marně prodával prostřednictvím realitních kanceláří v letech 2012 a 2013. Město Ústí nad Orlicí vilu odkoupilo v červnu 2014 za jeden milion korun se záměrem provést demolici objektu a otevřít park směrem do centra. Průchodnost parkem mezi ulicí Ježkovou, Lukesovou a Husovou bylo a nadále je dlouholetou prioritou vedení města, které současně nabídlo uměleckoprůmyslové škole vilu dočasně využívat pro studentské aktivity. Vzhledem ke stavu objektu nebyla nabídka využita, ani následně nenašla budova jiné uplatnění a v průběhu uplynulých let nebyl předložen žádný alternativní návrh.
Vila je již od roku 2011 ve špatném technickém stavu. Po přestavbách ztratila svou původní historickou i estetickou hodnotu. Rekonstrukce objektu bude velmi nákladná. Odborným posudkem byla stanovena na zhruba 24 milionů korun a znamenala by výrazné prodražení revitalizace parku, která je vyčíslena na 30 milionů korun.
Fotografie současného stavu objektu:
 
Případný prodej objektu nezaručuje jeho plnohodnotnou rekonstrukci, zároveň výrazně zmenší plochu městského parku a zásadně zkomplikuje nebo znemožní průchodnost parku z Lukesovy ulice. Město Ústí nad Orlicí za uplynulých 7 let nikdy žádnou oficiální nabídku k prodeji vily nedostalo a nebylo vyzváno k žádnému jednání za účelem případné směny pozemků.
(Z webové stránky města Ústí nad Orlicí)