Českotřebovský deník  35/2021 (4/2)  
Nové video Českotřebovského deníku: Centrum zdravého domova
Zdravá kuchyně - ekologické čištění ovoce a zeleniny

Video v plné velikosti najdete ZDE
Seriál pořadů Studia Táňa v roce 2021 se věnuje zdravé kuchyni a zaměřuje se na metody a přípravky které zatím běžně nejsou rozšířeny a přitom dokážou vlastně zázraky. Jde o zajímavé recepty ale znovuobjevenou přípravu kysané zeleniny, správný výběr ingrediencí, které  nám umožňují zdravě žít a přitom si užívat dobrého jídla.
V roce 2021 jde již o třetí pořad studia Táňa s touto tématikou. Za nový třetí díl seriálu jsme proto zařadili i oba předchozí díly seriálu, zaměřené na hubnutí a  správné využívání tuků a  také vysvětlení  celého změření  Centra zdravého domova.
Táňa Řeháková se už těší na dobu, kdy nebudou platit koronavirová omezení a kdy bude moci opět pokračovat ve svých kurzech a přednáškách. Zatím je možný pouze "distanční přístup", do kterého patří jednak telefonické konzultace, objednávání zdravých a dietních přípravků (např. Ketomix) a také tento seriál videopořadů a videoreceptů. 
Další  příspěvky (recepty) Studia Táňa najdete ZDE
 
Výživné čtení: vyrozumění o odvoláních proti D35 u Litomyšle 

Na úřední desce města Litomyšl byla  v pondělí 1. února zveřejněna obsáhlý 99ti stránkový materiál odboru dopravy a silničního hospodářství Pardubického kraje o odvoláních proti vydanému územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D35 v úseku Litomyšl Janov.  Číst se to opravdu na jeden zátah nedá, je to ukázka spousty promarněného času.  Pro dobrodružné povahy uvádím odkaz na tento materiál na litomyšlském webu www.litomysl.cz
Odkaz na dokument je zde: KM_287-20210202121720 (litomysl.cz)
Z úřední desky ale bude po uplynutí zákonné doby jistě odstraněn, takže doporučuji zájemcům jeho stažení k prostudování  někam "domů" do počítače. Samozřejmě se i zde objevují znovu námitky proti možnosti budoucího zakomponování exitu Litomyšl sever. Materiál jsem si táhl do vlastního serveru jako dokumentu pdf, který má velikost 11,8 MB a v případě potřeby jej mohu tedy zájemcům zpřístupnit nebo poslat. problém dálnice u Litomyšle je velmi zapeklitý, podle tohoto dokumentu to na brzkou dohodu nevypadá, i kdy ne tak dávno byla publikována informace o tom, že vše k dohodě směřuje. Uvidíme, zvlášť bych dal "za trest"  přečíst a opsat celý tento dokument těm, kteří zajistili naši "českotřebovskou bezmocnost" domáhat se svého v memorandu v roce 2006 deklarované právo na přímý přístup k budované dálnici. ztratili jsme ho tím, že jsme se zcela bezdůvodně odmítli připojení na vyprojektovaný  exit Litomyšl sever, který byl součástí hodnocení EIA Nyní nejen že nemáme nic, ale musíme mlčet a  jen se dívat, jak se u Litomyšle hádají o maličkosti, zatímco na nás se zvysoka kašle. (mm)
 
Taneční škola informuje

Taneční škola Česká Třebová se zúčastní MČR CDO.
 
Dne 6. a 7. února 2021 se naši tanečníci zúčastní Mistrovství České republiky 2020.
 
Vzhledem k situaci roce minulém, se toto mistrovství koná retroaktivně a distančně. Naši borci zamakali doma a pod odborným vedením trenérů připravili taneční vstupy, které natočili a takto vytvořená taneční videa jsme zaslali na náš sportovní svaz (CDO).
Struktura soutěže zůstala zachována, budou předkola, postupy, finále, bodování i veřejné hodnocení porotců. To vše můžeme tentokrát sledovat doma - přes sportovní internetovou televizi TV COM.
Moc se těšíme, že si o víkendu uděláme popcorn a společně budeme našim reprezentantům držet palce!
 
 
Taneční škola Česká Třebová na mezinárodní soutěži.

Nový formát soutěží není žádnou novinkou pro Taneční školu. Koncem prosince se zúčastnila mezinárodní soutěže DANCE OSTRAVA GRANT PRIX 2020, kde nasbírala potřebné zkušenosti. I přes veškerá úskalí on -line soutěží, získala  krásné 2. místo v kategorii HIP
HOP sólo.


Na Parníku publikují v pátek 5/2 v poledne hned 8 nových videoklipů! 

Tentokráte v nich ale nezpívají učitelé, ale žáci. Parnická ZŠ je dost možná jediná základní škola v ČR, která se pustila do tak odvážného projektu, ve kterém mohli žáci uplatnit své nadání a tvořivost v různých oblastech. Jejich úkolem bylo společnými silami vymyslet vlastní text na jimi vybrané téma  a na melodii známé písně a písničku nazpívat a narapovat.
Výsledné audio a klip byl vytvořen ze zvukových, výtvarných, foto- a video- příspěvků jednotlivých žáků. Takto vzniklo 7 nových předělávek písně Cizí zeď od ONEMANSHOW Foundation a 1 nová předělávka písně Být stále mlád...
Playlist odkazy na nové videoklipy najdete také a webu Českotřebovského deníku ZDE

Svolávám JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA na pondělí 22. února 2021 do Velkého sálu Kulturního centra Česká Třebová Jednání bude zahájeno v 15:00 hodin
PROGRAM: 1. Schválení rozpočtu města na rok 2021 2. Majetkové záležitosti 3. Investiční projekty, žádosti, dotace, financování 4. Obecně závazná vyhláška č. 1/2021 o době nočního klidu 5. Koncepce politiky na podporu stárnutí města Česká Třebová pro období let 2021 - 2025 6. Různé
Zasedání je veřejné, k účasti zvu také občany našeho města.  Magdaléna Peterková, starostka města

V pátek večer od 20 hodin na youtube kanálu Kulturního centra 

Repríza adventního koncertu scholy u sv. Prokopa Dlouhá Třebová
(premiéra byla 13. prosince 2020 - 40 minut)
100 let českotřebovského pohyblivého Unzeitigova betlému
dokument o vzniku a historii betlému který je dnes trvale umístěn v Kulturním centru
Je doplněn o vyprávění Olgy Preislerové, dcery Čeňka Unzeitiga a jejího syna Ing. Zdeňka Preislera, který  betlém stavěl jak doma v pekárně, tak nyní v Kulturním centru.
Adventní výstava betlémů v českotřebovském městském muzeu
dokument o prosincové výstavě betlémů v městském muzeu Česká Třebová
Odkaz na pořad, který  bude odstartován v pátek ve 20 hodina najdete ZDE
 
OD BŘEZNA BUDE NOVÁ PROVOZNÍ DOBA ČESKÉ POŠTY NA NÁMĚSTÍ JANA PERNERA

Od 1. 3. 2021 bude z provozních důvodů  upravena provozní doba provozovny České pošty, Česká Třebová 2 na náměstí Jana Pernera 584.  Provozní doba bude opět omezena návrat k původním hodinám pro veřejnost, dosud byl posílen vánoční provoz.  V sobotu  tak bude pošta otevřena dopoledne pouze 2 hodiny. Občané  naopak očekávali, že omezení dané koronavirem budou končit a opět bude pošta otevřena prakticky po celý den od 8 - 18 jak pravidelně bývalo.  Bude dobré porovnat  provozní dobu s ostatními městy v regionu...

Den v týdnu 

Původní HpV 

Upravené HpV 

PO 

10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 

10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 

ÚT 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

ST 

10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 

10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 

ČT 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

PÁ 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 

SO 

08:00 – 12:00 

09:00 – 11:00 

NE 

ZAVŘENO 

ZAVŘENO 

 


Duchovní svět Bohuslava Reynka nabízí výstava Ruka v rouně 

Východočeská galerie v Pardubicích se může pyšnit mimořádnou sbírkou grafických listů Bohuslava Reynka (1892 – 1971). Život básníka, grafika a překladatele z francouzštiny a němčiny byl spjatý především se statkem Petrkov u Havlíčkova Brodu, který nedávno od jeho dědiců odkoupilo Ministerstvo kultury. Východočeská galerie i přes nepříznivou epidemickou situaci připravila ve svých prostorách na Zámku Pardubice novou Reynkovu výstavu nazvanou podle jedné z grafik Ruka v rouně.
„S kulturou to nesmíme vzdávat, naše kulturní instituce pracují dál. Reynkovu výstavu budeme zatím propagovat pomocí krátkého dokumentu na webu a sociálních sítích, a jakmile to bude možné, pozveme i milovníky umění,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který je patronem této výstavy. „Myslím, že Bohuslav Reynek se se svou niternou tvorbou uzavřenou v krajině jeho zahrady, koček na kamnech, výhledu z okna a biblických témat, stává čím dál populárnější u široké veřejnosti. Konečně jeho výstava v roce 2014 ve Valdštejnské jízdárně byla druhou nejnavštěvovanější výstavní akcí roku a přišlo na ni asi 56 tisíc návštěvníků,“ dodal Línek.
A čím je pardubická výstava jiná?
Ve sbírkách Východočeské galerie v Pardubicích se nachází soubor 113 grafických listů, vytvořených v letech 1948–1971. Naposledy byl vystaven v létě 2005 v Domě U Jonáše. Kromě obsáhlého výběru z těchto sbírek představuje nynější výstava kurátorky Lenky Dolanové též materiály, odkazující k pardubickému kontextu. Jedná se o tiskoviny k pardubickým výstavám v letech 1929 a 1987, knihy z Vokolkovy tiskárny, na nichž Bohuslav Reynek spolupracoval, rukopis Reynkova překladu, výběr z básní či pohledy a dopisy Vlastimila Vokolka. Prostředí Petrkova připomenou také fotografie pardubického fotografa Štěpána Bartoše.
Více informací na webu: vcg.cz
 
U Hradce Králové bude logistické centrum

Stavitel průmyslových zón Panattoni navazuje na současné úspěšné rozšiřování dálniční sítě v ČR a připravuje klíčovou infrastrukturu pro maloobchod. Na konci dálnice D11 u Smiřic vyroste Panattoni Park Hradec Králové North, a naváže tak na svého předchůdce s přízviskem South. Developerovi se již podařilo do jižního areálu přilákat jednoho z největších hráčů z oblasti maloobchodu a současně podal žádost o posouzení vlivů na životní prostředí EIA k nově připravované severní části. Zatímco budova v jižním areálu s rozlohou 50 000 m2 nabídne až 900 pracovních míst, v budově severního areálu o velikosti 25 000 m2 bude pracovat až 160 lidí.  „Stejně jako je pro českou ekonomiku důležitý každý kilometr nové dálnice, je neméně důležité na tyto prostory navázat adekvátní infrastrukturu pro průmysl a logistiku. Jde o zásadní kroky k tomu, abychom Česko vrátili do mezinárodní soutěže o zahraniční investory. Do soutěže, z níž jsme kvůli covidové paralýze českých úřadů bohužel na čas vypadli. Lokalitu u Smiřic rozšiřujeme s vizí vybudovat u prodlužující se dálnice D11 logistické centrum s kritickou kapacitou pro zásobování celého Královéhradeckého a Pardubického kraje,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.
Panattoni Park Hradec Králové North těží z potenciálu vynikajícího napojení na dopravní infrastrukturu. V roce 2022 bude dostupný přímo z dálnice D11 prostřednictvím nově vybudovaného sjezdu 104 Smiřice.
 
Pasťák v Králíkách neprodali ani napotřetí

Ani další pokus o prodej bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách nevyšel. Do dnešní veřejné dražby se žádný zájemce nepřihlásil, i když už vyvolávací cena z původních 35 milionů klesla na necelých 25 milionů. Další aukce se zřejmě přesune do virtuálního prostoru. „Budeme pokračovat v přípravách prodeje. Zřejmě bude rozhodnuto o jiném způsobu realizace, pravděpodobně se tak stane prostřednictvím elektronického aukčního systému. Veškeré údaje budou zveřejněny na našich webových stránkách včetně podmínek veřejné aukce,“ uvedla ředitelka odloučeného pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Ústí nad Orlicí Jana Mayerová. Není vyloučeno, že cena za areál ještě klesne. Elektronický aukční systém pro prodej nepotřebného movitého i nemovitého státního majetku úřad spustil v roce 2018, průběh i výsledky aukcí lze sledovat online.
Bývalý ústav pro problémové děti šel do dražby v minulém roce, když pro něj stát nenašel využití. Státní instituce sice od roku 2015 přicházely s různými záměry, nejdříve to byl azylový dům pro uprchlíky a poté ženská věznice, po četných protestech však byly odvolány. Město má o objekt zájem, ale bezúplatným převodem. Dosud proběhly dvě dražby, do dražební místnosti ale zájemci nedorazili. (Orlický deník)