Studio Táňa přichází s předvánočním receptem, který se může hodit jak
pro obohacení svátečního menu, tak i jako dárek pro milovníky dobrého
jídla. Takovou vynikající hořčici totiž nikde nekoupíte. A přitom to je
tak jednoduché a suroviny pro přípravu jsou dostupné. A to není všechno.
K videu přidáváme další předvánoční recepty Studia Táňa, které mohou
být inspirací na změnu i návratem k tradicím.
Předvánoční recepty Studia
Táňa najdete ZDE
Najdete zde: Exkluzivní hořčici - dárek pro tatínky (video)
Když mám u práce klid, myšlenky se zastaví a soustředím se na tvorbu a
vůně koření navozuje sváteční a výjimečnou atmosféru. Co na tom že
nejsem pekařka ani cukrářka, to co vyrobím je originál. Dílo, které
nikdy nikdo jiný nevytvořil. Přeji vám v době adventu co nejvíc chvil,
kdy pocítíte uvolnění a radost.
Co potřebujete:
17 dkg medu, 0,5kg hladké mouky,
8 dkg hery, 2 lžíce kakaa,
2 vejce, 14 dkg práškového cukru
1 lžičku sody a 1 lžíce perníkového koření
Jabkance doma
Rada
Pardubického kraje schválila zapsání tradiční výroby jabkanců v České
Třebové na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury
Pardubického kraje.
Tento seznam vedeme od roku 2012 po odborným dohledem našeho poradního
orgánu z Muzea v přírodě Vysočina
se sídlem v Hlinsku. Výroba jabkanců
je už desátým kulturním statkem, který je tu zapsaný.
Pojmem jabkanec se v České Třebové označuje placka z bramborového
těsta, která se plní tvarohem, v minulosti povidly, a nasucho peče na
plátech kamen. Upečeny se následně mastí máslem a sype cukrem.
Historie přípravy jabkanců v České Třebové je dlouhá a bývá spojována
s poutěmi k románské rotundě zasvěcené svaté Kateřině,“ řekl
hejtman a rodák z České Třebové Martin Netolický.
Kvašená
zelenina obranný štít k posílení imunity VIDEO
Po tisíce let naši předkové uchovávali
čerstvou zeleninu formou kvašení. Mléčné kvašení je výborným
konzervantem a díky němu si zelenina uchovává čerstvost a kvašením se
zvyšuje její výživová hodnota. Šlo o udržení potravin v poživatelném
stavu v zimním období a to , že je tato zelenina udržovala ve formě a
pomáhala proti chorobám věděli, ale nejspíš si nedokázali vysvětlit
proč. Dnes víme, že bakterie mléčného kvašení výborně podporují
imunitu, aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek,
regeneruje jaterní tkáň a do těla se tak dostává řada enzymů, které
regenerují buňky, podporuje tvorbu krve a hormonů. Zlepšuje
obranyschopnost a umožňuje bojovat proti únavě a stresu. Kromě těchto
účinků bioaktivního mléčného kvašení obsahuje řadu vitamínů skupiny B,
C, K , minerální látky, draslík, hořčík a enzymy. V současné době
vřele doporučuji tuto zeleninu zařadit co nejčastěji do jídelníčku.
Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a je výborným
obranným štítem proti infekcím. Tento jednoduchý, přírodní a levný
způsob je navíc velmi chutný a nemůžeme se jím předávkovat na rozdíl
od chemických vitamínů.
Seriál videorecepty
Studia Táňa startuje a bude přinášet zdravé, dobré, ale třeba i
zapomenuté recepty formou, ze které bude dobře poznat jak je příprava
náročná na čas nebo na peníze a nabízí i možnosti jak recept
modifikovat. Začínáme jednoduchým receptem na zdravou polévku z
lososa.... Táňa Řeháková přeje dobrou chuť!
Delikátní
uzený losos
Dnes jsem pro vás
vykouzlila uzeného lososa bez udírny. Nejen že je to delikátní
pochoutka, ale opět tímto receptem posilujeme obranyschopnost, plíce,
imunitu a dodáme tělu potřebné živiny.
Budeme potřebovat:
jalovec, čerstvou saturejku, plátek uzeného lososa, filet z lososa,
brokolici, jedlé květy řeřichy a batáty.
Jak na uzeného lososa -
lososa nařízneme v proužcích jen po kůži, aby zůstal vcelku. Naplníme
plátky uzeného lososa a lístky saturejky. Na povrchu osolíme a vložíme
na jalovec do horkovzdušné fritézy. Fritujeme 20 minut. Přílohu můžete
zvolit jakou máte rádi, tato příloha je v rámci stravování při snižování
sacharidů u diabetiků i nadváhy. Kontakty na možnost výběru kvalitních
mořských ryb s dovozem až k vám na přání zajistím, tel. 776 793 552
Dobrou chuť !
Losos
se sváteční přílohou
Lososa naložím na pár
hodin se saturejkovými lístky a připravím v horkovzdušné fritéze. Lososa
můžete získat z naprosto čistého chovu a několik hodin po výlovu jej
můžete mít na stole. Tento unikátní projekt nám umožňuje tu
nejkvalitnější, dietní rybu mít v co nejvyšší kvalitě a výživové hodnotě.
Informace na telefonu : 776 793 552
Příloha - batátové hranolky, hokkaido v kabátku a cuketová roláda se
sýrem a uzeným lososem.
Batátové hranolky připravím v horkovzdušné fritéze bez tuku
Hokkaido nakrájím na špalíčky a obalím do plátku moravského uzeného. Upeču
na pečícím papíru v troubě asi 20 minut.
Cuketová roláda lze využít s řadou náplní, ale uzený losos je opravdu
delikátní a navíc roládu můžeme jíst i za studena.
400
g cukety
200 g strouhaného sýru Eidam
100 g lososa
50 g mandlové mouky
5 vajec
Cuketu nakrájím škrabkou na dlouhé plátky a naskládám na plech s pečícím
papírem. Plech vložím do předehřáté trouby a nechám cuketu zavadnout.
Z pěti bílků a špetky soli vyšlehám sníh, přidám 100 g strouhaného Eidamu,
mandlovou mouku a žloutky. Lehce spojím a těsto naliji na cuketu. Peču v
předehřáté troubě na 200°C asi deset minut. Ihned po vyndání z trouby
zasypu zbylým sýrem a stočím do tvaru rolády.
Jídlo na stole vypadá opravdu svátečně, je vzhledem k množství D vitamínu
hodnotné, ale také plně odpovídá stylu plnohodnotné výživy Efektivního
hubnutí Studia Táňa.
Ani to není všechno.
Na povídání o vitamínech už nyní navazuje seriál receptů. Budou uváděny
postupně, aby byly později shrnuty do samostatného souboru, kde budou
navíc tříděny podle zaměření. Pokusíme se k tomu připravit také o bohatší
fotodokumentaci ..