Českotřebovský deník 40/2021 (9/2)   
Nové video Českotřebovského deníku:
Videorecept Studia Táňa: Křehké ražniči se sýrovým přelivem

  Video v plné velikosti ZDE
Videorecept Studia Táňa je připraven na základě loni vydané publikace Táni Řehákové "Díky paní Dobromile" a patří recepty, které se nejvíce osvědčily. Na přípravu je možné využít maso podle vlastního výběru a doplnit libovolnou přílohou. Táňa Řeháková doporučuje v dietním režimu použít maso z vepřové kotlety a domácí uzené, potřené hořčicí (nejlépe opět domácí) a zapečené s cibulí v troubě. Během pečení ražniči lze připravit podle návodu zajímavý sýrový přeliv, jehož základem jsou olomoucké syrečky a tvaroh. Když využijete jen část tohoto přelivu nevadí, máte materiál pro výrobu dalších tvarůžků, které jistě vzbudí pozornost všech, kterým je předložíte, opěr v různých podobách....

Lesík v Benátkách je z poloviny pryč

Určitě si zvykneme a pokud bude nyní prázdná stráň opět zalesněna a udržována, pak je vše, co se nyní děje, užitečné.  Nahoře z ulice v Břízkách se všem projíždějícím otevřel nový pohled na město. Takový známe jen na starých pohlednicích. Jenže bez těch garáží, které údolí Třebovky v Benátkách opravdu nijak nekrášlí.  Práce na obnově původních krás tohoto údolí je  však strašně moc a nejsou na to peníze. A tak je zde území nikoho. Buňka  u plochy bývalého (na černo postaveného)  BMX areálu  slouží bezdomovcům a nepořádek v okolí  je letitou bolestí. V poslední době byla plocha alespoň posekána, to dříve nebylo pravidlem. Megalomanský záměr o vybudování  maxidopravního hřiště s velkou dotací vzal za své a jsme opět na začátku. V době, kdy se zde po povodních v roce 1997 bourali bývalé "choceňské baráky" jsme si od lokality představovali víc. Záměr na dopravní hřiště nezanikl, ale původní rozměry mít nemůže. Hokejbalisté potřebují nové šatny, jejich (bývalý svazarmovský) linkusák se rozpadá. Je zde i záměr vést cyklostezku nikoliv po silnici v Benátkách, ale za řekou podél Třebovky, vadí však provoz Niťárny, který nelze obejít. A tak zatím záměr čeká ... Více ZDE

V kraji bylo podáno 12,5 tisíc vakcín.
Dostali ji téměř všichni lékaři, kteří projevili zájem

Na tradiční úterní videokonferenci s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a předsedou vlády Andrejem Babišem řešili hejtmani kromě aktuálního stavu očkování a dodávek vakcín také plány na návrat posledních ročníků středních škol.
„V tuto chvíli máme v kraji proočkováno celkem 12 471 dávek. Téměř pět tisíc jich šlo ke zdravotníkům v nemocnicích a do zdravotnické záchranné služby a 2 200 do ambulantního sektoru, což je de facto stoprocentní proočkovanost u těch, kteří nám projevili zájem být očkováni, a jejich zdravotní stav to umožňoval. Zároveň máme 4 600 očkovaných nad 80 let a toto číslo stále narůstá v návaznosti na dodávkách vakcín,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že celkem bylo podle prezentovaných dat naočkováno v celé České republice necelých 400 tisíc osob, z toho přibližně třetina druhou dávkou. „Pan premiér nás informoval, že celorepublikově chybí v kategorii nad 80 let očkovat přibližně 200 tisíc osob. K tomu by mělo podle jeho slov dojít od 1. března k otevření centrálního rezervačního systému pro další věkovou skupinu, a to nad 70 let, což je přibližně 1,1 milionu osob. Stejně jako v prvním případě je však nutné druhým dechem dodat, že čekací době budou opět navázány na dodávky vakcín. Zároveň si musíme při dodávkách vakcín uvědomit, jak je tato věková skupina v krajích zastoupena a podle toho se musí rozdělovat vakcíny. Jinak budou velké nepoměry v proočkovanosti,“ řekl hejtman s tím, že při rozdělování vakcín by mohlo být zohledněno také kritérium čekajících ve frontě či aktuální epidemická situace v daném kraji.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové zatím kraj očkuje vakcínami Pfizer a Moderna. „Prozatím nemáme přesnou informaci o tom, kdy by měla do našeho kraje dorazit vakcína AstraZeneca, jelikož ve čtvrtek by měl být vybrán celostátní distributor. Již včera však byly tyto vakcíny zavezeny do tří krajů, což opět způsobuje nerovnosti a především vyvolává dotazy občanů, proč náš kraj nic neobdržel. S očkováním souvisí také stále diskutované zapojení praktických lékařů a jejich navázání na centrální systém. Ani dnes nám nebylo sděleno, jakým způsobem a za jakých podmínek se budou moci praktičtí lékaři do procesu očkování zapojit. Přitom spolupráci s nimi očekáváme už od 1. března,“ řekla náměstkyně Matoušková, která připomněla, že kraj má i v tuto chvíli nastavené vyšší očkovací kapacity, než činí dodávky vakcín do kraje.
V Pardubickém kraji v tuto chvíli funguje pět vakcinačních center, a to přímo v budově krajského úřadu v Pardubicích, dále pak v nemocnicích v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí a v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách. „Další vakcinační centra pro druhé čtvrtletí připravujeme v nemocnicích následné péče a dalších zdravotnických zařízeních Pardubického kraje,“ uvedla Michaela Matoušková.

Trvalá změna provozní doby na poště u nádraží:
Opět se stáváme městem druhé kategorie

Pošta je zřejmě svými klienty stále více obtěžována, ačkoliv je zařízením  státním a zajišťuje služby, na které má monopol. Občané prostě musí chodit do práce a teprve potom na poštu a tato možnost je stále více omezována. Neustálý tlak na omezování počtu poštovních úřadů, počtu otevřených přepážek a  k tomu přichází i omezování provozní doby. Je to systematicky postupující omezování, jsem zvědav kam se  dostaneme  v tomto stylu za rok. V České Třebové  byly tradičně tři poštovní úřady, přitom pošta u nádraží byla otevřena vždy od 8 - 18 hodin a také v sobotu. Tak tomu je dosud ve Svitavách nebo v Ústí nad Orlicí. V České Třebové, Lanškrouně, Vysokém Mýtě apod je již omezení, prostě na nás je třeba šetřit.  Opět tedy žijeme ve  městě druhé kategorie. Díky umístění pošty na nádraží s nepřetržitým provozem jsme v této pozici vlastně nikdy nebyli. 
Struktura poštovního provozu se mění, to jistě, ale pošta přece zajišťuje řadu služeb, které nelze zajistit jinde. A přijde-li k tomu koronavirové omezení a celodenní mrazy, pak si jednu cestu na poštu skutečně užijete.  Třeba jen proto, že poštovní doručovatelka neměla dost trpělivosti postát u vašich dveří a doručit doporučený dopis. Nevyčítal bych jí to v případě, kdyby bylo možné pro zmíněný dopis zajít na poštu s rozumnou provozní dobou.
Ještě větší omezení je na poště na Parníku. Otevřeno 8 - 11 13 - 16 hodin a v sobotu zavřeno.  Pošta Partner na Chmelnici (provozovaná Konzumem) se zatím drží provozní doby zdejšího prodejny: 9 - 17 hodin a v sobotu od 9 - 11 hodin.  (mm)
Provozní doba pošty 02 od 1. března  oznámená na webu města (na webu pošty změna není)
Den v týdnu
Od 1. března 2020
PO 
10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 
ÚT 
08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 
ST 
10:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 
ČT 
08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 
PÁ 
08:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 
SO 
09:00 – 11:00 
NE 
ZAVŘENO 
 

K dopravní nehodě ze 4. února  na Lhotce

Policie se obrací na občany, zda by mohli pomoci s vysvětlením dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 4. února 2021 krátce před 11. hodinou dopoledne České Třebové na silnici č. I/14 na přechodu pro chodce před budovou lhotecké školy. Ve výzvě je nesprávně uvedeno číslo popisné 48, správně má být čp. 98. Došlo ke střetu vozidla s chodkyní, která vstoupila na přechod pro chodce ve chvíli, kdy k přechodu přijížděl řidič vozidla Volkswagen Passat. Zda měl šanci řidič zareagovat na jednání chodkyně či nikoliv, to je předmětem prověřování. Chodkyně po střetu utrpěla zranění, s nímž byla převezena do nemocnice. Výpovědi svědků mohou přispět k rozuzlení nehodového děje a míry zavinění. Pokud jste viděli a víte, co přesně se stalo, volejte kolegy z orlickoústecké skupiny dopravních nehod na čísle 974 580 251.
 
Taneční škola soutěžila na MČR on-line 

V sobotu a neděli 7.-8. února proběhlo Mistrovství ČR CDO 2020 v hip hopových a discodance sólech a to distanční formou. Tanečníci Sportovního tanečního klubu Česká Třebová (Taneční škola ČT) si pod vedením zkušených trenérů připravili soutěžní vstupy. Ty jsme, natočené na video, spolu s přihláškami a registrací odeslali na náš sportovní svaz. Po celý víkend probíhalo mistrovství formou soutěžní přehlídky těchto vstupů formou online přenosu na renomované sportovní internetové televizi TVCOM. 
Účast a zájem o tuto soutěž byl překvapivý. 798 nejlepších tanečníků z celé České republiky se rozhodlo odpovědět na výzvu a utkalo se o prestižní tituly mistrů ve 14ti kategoriích. Proto jsou i postupy do finálových i semifinálových kol MČR opravdu velkým úspěchem. Celý článek s výsledky najdete ZDE
 
Příměstský tábor Veselá věda 

 Naše organizace Veselá věda pořádá i letos příměstské tábory. Ačkoli doba volnočasovým aktivitám pro děti nepřeje a situace je pro nás těžká a smutná, nevzdáváme se a s nadějí tábory pilně chystáme. Letos je však, vzhledem k omezenému provozu škol, velmi složité dostat informaci o táborech k rodičům a dětem. Obracíme se na Vás proto s prosbou o pomoc a podporu.
Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?

4 dny plné bádání, pozorování a pokusů:
Zkoumání vody ve všech podobách  
Co voda dovede?
Umí lámat světlo?
Pohánět motory?
Vzduch kam se podíváš -
Co, jak a proč se díky vzduchu pohybuje?
Kdo by nerad dobroty -
Je vaření nuda nebo alchymie?
Příroda kolem nás 
Kdo žije a co roste za humny?
Co umí rostliny  a co se vědci naučili od zvířat?
plus 1 celodenní prázdninový výlet
 
Kde:    Ekocentrum Podorlicko,
Česká Třebová, Podbranská 959 
Kdy:    23.-27.8.2021 
 
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz,
kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  
 
Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00.
Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim.
 
Součástí programu je celodenní výlet.
Cena tábora 1950 Kč týden.
Je možné hlásit se na jednotlivé dny.