Českotřebovský deník 77/2021 (18/3) 
Nové video Českotřebovského deníku:
MADOS uklízí Třebovku metodou "pošli to dál"

Video v plné velikosti ZDE
V březnu se pracovníci společnosti MADOS opět na stavbu mostu v Lidické ulici vrátili.  Práce ještě není hotova  - čekají dokončovací práce včetně zábradlí a také úklid okolí stavby, který se týká i řečiště Třebovky.
Zejména pro zajištění  provizorního mostu  bylo při  stavbě do řečiště umístěno  nemálo materiálu. Hodně se podařilo odvézt již loni v listopadu. Ten zbytek byl likvidován nyní v březnu a to podivným způsobem. Bagr umístěný  v korytě řeky dokázal v týdnu po 15. březnu vrstvy přebytečného materiálu v řece rozrušit, rozmělnit a rozhrabat tak, aby bylo možné naplaveniny pokud možno se vším co obsahují poslat zase po proudu dál, v našem případě do Benátek a na Parník.
Je dobře, že se tento úklid po stavbě provádí, ale neméně důležité je i to, jak je tento úkol proveden. V tomto případě firma zvolila ten nejlacinější a nevhodný způsob. Spočívá v tom, že co možná nejvíce materiálu odplavíme jinam, kde se již o něj starat nemusíme.  Jako kdybychom odpady nelikvidovali, ale jen přemísťovali tam, kde to není tolik vidět.
Zvýšený jarní průtok v Třebovce  dokázal s pomocí bagru odnést skutečně nemálo z nánosů, které zůstaly nejen přímo na staveništi, ale také v regulovaném úseku na Zámostí.  Voda ve zdrži nad jezem nebyla zadržena déle než rok. Za tu dobu zde v korytě vznikly pevné náplavky, na kterých zakořenila vegetace a kde se chystá hnízdit přítomné vodní ptactvo.
Odklízení náplavek je problémem správce toku, tedy Povodí Labe. Je otázka, zda je na to nyní ta nejlepší doba....

JUBILEJNÍ KNIHA BLANKY KOSTŘICOVÉ

Vážení a milí čtenáři mých knih a posluchači autorských čtení,
dovoluji si oznámit vám, že ve vydavatelství Grantis vyšla další moje kniha – Dobré umění není proti životu s podtitulem Recenze, kritiky, stati. (Název je parafrází jednoho výroku literárního kritika Bedřicha Fučíka.) Jde o výbor mých odborných textů, které jsem psala v průběhu uplynulého zhruba čtvrtstoletí pro literární a literárněvědné časopisy (Host, Souvislosti, Tvar, Literární noviny, Proglas, Listy, Bohemica litteraria, Bohemica Olomucensia, Studia Bohemica, Kontexty literární vědy…), v 90. letech i pro kulturní rubriku Lidových novin.
Kniha je „jubilejní“ – desátá, a také k mému dubnovému jubileu směřovaná. Měla jsem v úmyslu ji představit na svém – donedávna obvyklém – jarním třebovském autorském čtení, které mělo být rovněž jubilejní – čtyřicáté. (Když jsem se pokusila spočítat svá čtení mimotřebovská, došla jsem – rovněž k číslu čtyřicet…) Knihu jsem zamýšlela uvést jen stručně; vlastní čtení mělo být průřezem celé mé tvorby – ze všech svých knížek jsem chtěla vybrat ty texty, které v českotřebovské knihovně ještě nezazněly, a sestavit je v nějaký smysluplný celek.
Letos na jaře se tedy čtení neuskuteční. Ale – loučím se s vámi parafrází výroku J. A. Komenského: Věřím i já v Bohu, že po přejití vichřice pandemie do knihovny se zase navrátíme!
A citací písně Voskovce a Wericha: Na shledanou v lepších časech.   Blanka Kostřicová   Více ZDE
 
Chcete se stát dobrovolníkem? 

Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje připravilo pro zájemce individuálně organizovaný Den otevřených dveří. Uskuteční se ve středu 24. března od 9 do 15 hodin v prostorách v Klášterní ulici 54 v Pardubicích i online.
„Mnoho lidí se v těchto těžkých dnech ptá, jak mohou pomoci. Pokud nepotřebuje pomoc někdo v bezprostředním okolí, je nejjednodušší zavolat nebo napsat právě do krajského dobrovolnického centra v Pardubicích. Najdete ho na webu pod názvem Dobrokraj a mohou vám tam nejen poradit, ale i zprostředkovat poptávku po dobrovolnících,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola.
Na Den otevřených dveří je potřeba si vzhledem k epidemické situaci rezervovat termín na e-mailu dobrokraj@konep.cz, a to nejpozději do 22. 3. 2021. Je možné přijít osobně, nebo se připojit online prostřednictvím rozhraní Google Meet.
„Rádi uvítáme zájemce, kteří se přihlásí, a probereme s nimi jejich dotazy. Zabýváme se nejen zprostředkováním nabídky a poptávky po dobrovolnictví, ale také organizujeme bezplatné vzdělávání dobrovolníků a jejich koordinátorů a poskytujeme poradenství pro organizace i jednotlivce v této oblasti,“ dodává Kateřina Mužíková, koordinátorka aktivit Regionálního dobrovolnického centra Pardubického kraje.
 
Na Pekláku se ještě lyžuje a děti mají svoji překážkovou dráhu

Sněhu je ještě na lyžovačku dost. Je to jarní firn, ale dobře sjízdný. Horší to je s možností dopravy "nahoru" To musíte pěkně pod svých. Jízda je ale parádní, určitě se to vyplatí, tak jako třeba dnes 18.3. dopoledne. Sluníčko svítilo.... Z toho všeho vyplývá, jaká to zde mohla být letos (po několika letech) parádní sezóna....

 

Děti mají zase na parkovišti připravenu tradiční překážkovou dráhu, kterou mohou naplno využívat. Zájem dnes nebyl velký, ale s jarním sluníčkem sem jistě přijdou další děti s rodiči....


Aktuální informace k epidemické situaci, očkování, dodávkám vakcín


Video z facebookové stránky Pardubického kraje mělo premiéru dnes ve 14 hodin.

Aktuality z našeho regionu v živém rozhovoru s hejtmanem Martin Netolický

epidemická situace - dodávky vakcín - postup očkování


Covid Report - Česká Třebová k 18. 3. 2021
Za čtvrtek přibylo 19 nových případů (ve středu 14) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 302 případů ke včerejšku na 290 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 132; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1783. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1698.) jsme se posunutím o 85 příček zlepšili. Patříme mezi 28 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
Za středu 17/3 přibylo 14 nových případů (v úterý 20) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 320 případů ke včerejšku na 302 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 140; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1698. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1604.) jsme se posunutím o 94 příček zlepšili. Patříme mezi 27% obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
Situace v pátek 19/3 ráno
 Česká Třebová (1,89 %)
 Řetová (1,85 %)
 Němčice (1,66 %)
 Strakov (1,63 %)
 Semanín (1,61 %)
 Rybník (1,21 %)
 Přívrat (1,18 %)
 Dlouhá Třebová (1,06 %)
Vlčkov (0,99 %)
 
Nové přírůstky:
Česká Třebová (+19)
Řetová (+2)
Němčice (+2)
Semanín (+1)
Dlouhá Třebová (+1)
2. Česká Třebová vs. širší okolí
Pozice
 
Pardubice (1,90 %)  
Česká Třebová (1,89 %)
 Svitavy (1,75 %)
 Chrudim (1,44 %)
 Šumperk (0,80 %)
 
Nové přírůstky:
Pardubice (+50)
Chrudim (+23)
Česká Třebová (+19)
Svitavy (+19)
Šumperk (+17)

Silnice Ústí nad Orlicí - Hrádek bude od 22. března do 31. října uzavřena

Uzavírka povede od křižovatky sil. II/315 (ul. J. Haška) k nádraží ČD po silniční most k obci Hrádek.
Stanovená objízdná trasa: silnice I/14 Ústí nad Orlicí, Libchavy, Č. Libchavy, sil. II/312 Orlické Podhůří-Rozsocha, Mostek, Choceň, sil. II/317, sil. II/315 Choceň, Zářecká Lhota, Svatý Jiří, Jehnědí, dále směr Sloupnice. Objízdná trasa je obousměrná. Uzavírkou budou ovlivněny autobusové linky 700905 700920 a 700942 a městská autobusová doprava. Zastávka Ústí n. Orl., Kerhartice, Pod Lesem se po dobu uzavírky nebude obsluhovat, náhradní zastávka bude Ústí n. Orl., Kerhartice, Perla.