Českotřebovský deník 102/2021 (12/4)
Nové video Českotřebovského deníku: Návštěva poslance Marka Výborného

  Plná velikost videa ZDE

V pátek 9. dubna přijel  pozvání starostky města Magdalény Peterkové poslanec KDU-ČSL za Pardubický kraj Marek Výborný.  Do České Třebové nepřijel poprvé, v průběhu tohoto volebního období pomáhal vyřešit ve prospěch naší městské samosprávy několik důležitých misí, na které bychom vlastními silami nestačili. Připomeňme např. jeho listopadovou návštěvu v roce 2019,  tehdy spojenou s přednáškou na téma "30 let nabyté svobody" v malém sále Kulturního centra.  Na setkání na radnici starostka Magdaléna Peterková informovala Marka Výborného o investicích města do rozšíření kapacity mateřské školy U koupaliště, kde bude stavba zahájena 3.  května a hovořila také o celkové modernizaci mateřské školy U Stadionu. Zde již s dotací na zateplování budovy. Hodnotil se také dopad covidových omezení na městský rozpočet. Českotřebovský deník se zajímal také o možnosti řešení současného kulturního půstu, který postihuje profesionální i amatérskou kulturu. V doprovodu okresního předsedy KDU-ČSL Petra Čady  Marek Výborný také navštívil Domov pro seniory v Bezděkově. Zde měli hosté možnost posoudit situaci provozu tohoto zařízení v době vyhlášených covidových  opatření.  Díky dobré spolupráci Senátu ČR a Taiwanu již u nás pracují dvě linky na výrobu nyní velmi potřebných respirátorů. Podle dohodnutých podmínek provozu linek vznikla možnost poskytnout ve prospěch českotřebovského domova pro seniory dar - respirátory pro jeho obyvatele, které ředitelce Domova JUDr. Magdaléně Peterkové přiveze a předá v nejbližší době Petr Čada.

 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 12. 4. 2021 7:52

Za neděli 0 nových případů (v sobotu 3) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána.
V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 137 případů ke včerejšku na 135 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 58; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.88 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1169. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1165.) jsme se posunutím o 4 příčky zlepšili. Patříme mezi 19 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Před 10 lety otevřela firma Charouz na Lhotce prodej automobilů

Na Lhotce vznikla  od jara 2011 nová automobilová prodejna. To co před lety postavila firma Hác a nemohla využívat je po řadě let využívání "jen tak na půl" konečně využito zase naplno. Firma Charouz zde před deseti lety začala prodávat vozy Suzuki a Ford  a alespoň z počátku se obchody dařily. V prosinci 2011  se zde konal v prostorách této autoprodejny dokonce velmi zdařilý vánoční koncert....
Byla zde  zde prodejna a servis vozů byl to zase další cíl motoristů z širokého okolí. Původní záměr, prodávat vozy značky Škoda stejně vedle sebe ve Třebové a v Ústí neměl velkou šanci na úspěch. Také Firma Janák pak při likvidaci firmy Hác koupila zdejší zařízení spíše jen proto, aby zabránila vzniku nějaké konkurence. Vlastní prodej automobilů zde brzo zrušila a soustředila v Ústí nad Orlicí, kde pak  následně investovala. Na Lhotce pak bylo zaměření na autosport a záviselo na mnoha jevech, hlavně na penězích.  Hala pro tento účel také  nebyla ideální, zařízení je přece komponováno jako prodejna a servis v jednom celku a  tak se na jaře 2011 zase areál na Lhotce vrátiul původnímu využití, ovšem pro jiné značky aut.  Dlouho to ale nevydrželo.  A tak znovu areál osiřel, aby jej zakoupil řetězec Hecht. Uvidíme, jak to bude dále, v Hylvátech u křižovatky silnic I/14 a II/315 (na místě, kde kdysi mělo stát ústecké TESCO) se přece staví nový Hobby market Uni Hobby, také pro širší region.

Ing. Ladislav Jindra by letos v dubnu oslavil devadesátku

Mezi jubilanty měsíce dubna patřil českotřebovský patriot, stavební odborníka, statik, old skaut a dlouholetý předseda Okrašlovacího spolku Česká Třebová Ing. Ladislav Jindra .
Jako absolvent českotřebovského gymnázia nastoupil na České vysoké učení technické do Prahy a odtud potom - jak bylo v té době zvykem - na umístěnku do Priemstavu Bratislava, do jeho brněnského střediska, které bylo zaměřené na tehdy velmi moderní prefabrikované stavby. Domů do České Třebové dostal na nově založené projekční středisko projekce pro železniční opravárenství. Od sedmdesátých let se přestěhovala do nově vybudované Svářečské školy ve Slovanské ulici, kde pak bývalo sídlo Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera.  
Pár řádků z rodinného života:  Svatba v roce 1954 po sedmileté známosti, manželka mu pak byla celoživotní oporou, zvláště v posledních letech života když zdraví již tolik nesloužilo Syn Ladislav (* 1955)  pracoval dlouhá léta v polském Chemapolu, nyní ve firmě  Fering, dcera Ivana Adamcová (*1963). je učitelkou na ZŠ Parník.
Ing. Ladislav Jindra je jako českotřebovský patriot zapojil také do společenského a veřejného života.  Byl předsedou technické komise TJ Lokomotiva, zasloužil se např. o výstavbu fotbalového stadionu na Skále.   Projektoval také hernu stolního tenisu  u sokolovny na Skále a podílel se na přípravě nové haly, která je dnes v majetku VDA. Společně s architektem Janem Duchoslavem připravili projekt na stavbu Malé scény, tehdy tak řečené "Loutkárny", proto také pozorně sledoval její  rekonstrukci Musím uznat, že si jubilant pozornost města zasloužil už proto, že dlouhá léta předsedal Okrašlovacímu spolu, který pod jeho vedením udělal ve městě spoustu užitečné práce. Spoustu práce jubilant vykonal pro instituce i občany města ať to byly projekty, tak statické výpočty a posudky. Celý život s fandil skautingu. Projektoval dnešní Junácký domov ve Farské ulici. K tomu L. Jindra říká: "V roce 1968, kdy právě skauting znovu ožil, byl původní skautský domov v Javorce zničen a  bylo třeba postavit nový. Měli jsme tehdy velké plány, postavit dům ve tvaru písmene U nebo alespoň  L.  Byl jsem střediskový vedoucí a také zástupcem v okresní radě Junáka, jezdil jsem i na radu Junáka do Pardubic a do Prahy. Pak se ale změnil režim a další výstavba byla zastavena. Podařilo se alespoň zajistit, aby areál sloužil dále dětem, tedy pionýrské organizaci. Po sametové revoluci se opět vrátil Junáku a dále se rozšířil přístavbou sálku).
Dubnové nedožité jubileum Ing., Ladislava Jindry proto jistě nepřehlédli ani sokolové, skauti či bývalí členové Okrašlovacího spolku Ladislav Jindra stále zastával až domkonce žiovota myšlenku, že stále stojí za to se aktivně zajímat o zlepšování vzhledu našeho města, i když je celá práce v podstatě v rukou profesionálů.  Ladislav Jindra nám  všem ukázal, že má stálý zájem o naše město a  má stále další a další nápady a náměty co by mohlo být jinak  (mm)


90 let od vzniku evangelického sboru v České Třebové

Často si kladu  otázku, zda je důležité slavit různá výročí. A stále častěji docházím k názoru, že je potřebné si je alespoň důstojně připomínat. Poznávat naše kořeny a posilovat uvědomění si cesty, po které jdeme, neboť, jak řekl novinář, politik a spisovatel Ferdinand Peroutka, zapomenutá historie nikoho ničemu nenaučí.
Evangelický sbor v České Třebové vznikl 3. května 1931 vyřízením žádosti o přeměnu kazatelské stanice litomyšlského sboru ve filiální sbor. Dnes se již tohoto názvu nepoužívá a mluví se o administrovaném sboru, což je samostatný sbor bez vlastního faráře. Slavnostní shromáždění při příležitosti ustavení filiálního sboru se konalo 25. května 1931 v rýsovně gymnázia. Na vlastní kostel si třebovští evangelíci pak museli počkat ještě 8 let a na prvního faráře samostatného sboru 15 let.  JN
 
Běž domů, Ivane...  Už to je 31 let  

Smlouva o odsunu sovětských vojsk byla podepsána v Moskvě 26. února roku 1990. Jejich armáda byla postupně dislokována na 64 místech země, největší hustota jejich posádek byla v severovýchodním pohraničí poblíž hranic s Polskem. Útvar ve Vysokém Mýtě byl největší ve východních Čechách. Celkem Československo k 30. 6. 1991 v 925 transportech opustilo 73 500 vojáků a 39 000 rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice. Poslední železniční transport překročil hranici 21. 6. 1991. Málo se přitom ví, že částečný odsun probíhal již za normalizace, během roku 1989, a to na základě moskevského rozhodnutí. Tehdy se však posádky snížily jen o 1500 vojáků, 192 tanků a 20 bojových letadel. V roce 1990 měla být stažena ještě jedna tanková divize a dokončen přechod zbývajících divizí na tzv. obrannou strukturu. Z České Třebové se sovětská armáda odstěhovala především 18. dubna, kdy probíhalo nakládání tanků na překladišti. V pondělí tomu bude tedy 21 let. Zbytek velení zde však byl ještě 9. května na známé akci "Den otevřených dveří v sovětských kasárnách", kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí, ze které uvádím k tomuto textu fotografii. bude to letos 31 let (mm). 

Záchranný sběr obojživelníků u Přívratu loni ani letos nekonal. 

Záchranný transfer ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Podorlicko provádí už od roku 2004, loni se však neuskutečnil podobně ani letos. Přesto realizované ročníky  mají svůj význam. Podařilo se zachránit  desetitisíce obojživelníků a navíc zmapovat jejich druhové složení. Jsou tu nejen většinové ropuchy obecné, také ropuchy zelené, ale i  další vzácnější druhy žab a čolci: Skokan hnědý, zelený také rosnička zelená a blatnice skvrnitá, která je chráněným druhem. Dá se říci, že právě díky jejímu výskytu  získávali zdejší ochránci přírody na tuto činnost potřebné peníze. Každá žába i čolek projdou nejméně dvakrát jejich rukama a jsou zaznamenáni. Počet zachráněných žab při transferu závisel především na teplotě a vlhkosti. V prvních dubnových dnech se každoročně transfer rozběhl naplno. Nejvíc napočítali za jeden den sedmnáct stovek.  Jedním z nejaktivnějších zachránců je Vítek Bednář z našeho gymnázia, který se nakonec potom stal hlavním organizátorem této akce.
Právě před 10 lety  v dubnu 2011 se úspěšně prezentoval  v okresním i krajském kole  Festivalu vědy a techniky Amavet, pro kterou připravil prezentaci, vlastně odbornou práci zabývající se vlivem měsíční fáze na migraci obojživelníků.  Jeho práce byla vybrána i do národního kola tohoto festivalu.  Pečlivě zaznamenával  a třídil veškerá data spojená s migrujícími obojživelníky. Studuje především závislost počtu (po jednotlivých druzích)   na teplotě, srážkách, vlhkosti a  navíc i  na fázi měsíce. (foto: Vít Bednář na festivalu Amavet 2011)
Úsilí českotřebovských ochránců přírody nakonec přineslo ovoce v podobě instalace pevných zábran s propustky na jedné sekci , tedy u silnice vedoucí ze Zacharovce na Řetovou. Chrání tedy obojživelníky i letos, (stejně jako loni)  a to nejen při dubnovém transportu z lesů do rybníků, ale také později při opačné trase, kdy se již záchranný sběr neprováděl.

Spanilá jízda Taneční školy pokračuje 
O víkendu 2.-4.4. se konalo otevřené mistrovství České republiky Taneční skupiny roku v disciplínách streetdance, moderndance a discodance pro kategorie sólo a duo. Po mistrovských soutěžích CDO je TSR další organizací, která se do organizování tanečních online soutěží pustila. Českou Třebovou reprezentovalo 34 tanečníků. Z celé České republiky i Slovenska v soutěži bojovalo o tituly přes 800 tanečníků. Tři dny hodnotila mezinárodní porota taneční videa. Taneční škola vybojovala tři velmi cenné tituly. Za hiphop duo získala Andělka Linhartová a Martin Prossa titul Mistrů republiky a Martin Prossa se stal i prvním vicemistrem v kategorii hiphop sólo. Na místě třetím a s titulem druhého vicemistra skončila Kamila Škrabálková a Tomáš Kalousek (hiphop duo). Dařilo se ale i dalším tanečníkům a k titulům přibyly i medaile: 1x stříbrná, 3x bronzová a dvě cenná 4. místa. Celkově se nám do finále soutěže probojovalo 13 tanečníků.   Více v samostatném článku ZDE