Českotřebovský deník104/2021 (13/4) 
Uhynulý srnec na pastvině žaluje na panující nepořádek

V lokalitě Dolečky za bývalým kravínem v Rudoltičkách ve směru k Rybníku byl na pastvině nalezen uhynulý srnec zamotaný parůžky a hlavou do chuchvalce pastevního lanka. Jedná se o neobvyklý, podle myslivců však ne ojedinělý případ. Chuchvalce pastevního lanka by se neměly válet po pastvině.  Následek na přiložených fotografiích je varující.

Česká Třebová a železniční budoucnost v osobní dopravě

Stojí za to si představit článek publikovaný na webu spravazeleznic.cz, který uvádím v samostatném odkazu ZDE. Jeho autorem není nikdo jiný než ředitel Správy železnic Bc. Jiří Svoboda, MBA. Článek je věnován rozvoji vysokorychlostních tratí  v Česku. jejich budoucnost a trasování jsou více méně známé a často se píše o jejich přípravě. Zajímavé ovšem je právě to co se týká "ostatní" neboli současné sítě železničních tratí  a provozu na nich.  Vše je ve formě konceptu a tedy může a bude podléhat změnám. Koridorová trať vedená přes Českou Třebovou směrem  samozřejmě zůstane důležitým železničním tahem. Ze zveřejněného však bohužel vyplývá, že význam stanice může (respektive ve výhledu má) klesnout na  úroveň stanic Choceň, Svitavy, Skalice nad Svitavou apod., neboť se zde počítá pouze se zastavováním vlaků  třídy "R" expresy a vlaky vyšší kvality např. s mezinárodním směrováním zde tedy podle tohoto návrhu mít nebudeme. (Jde o plánování vztažené k roku 2050, tedy za třicet let). Naše generace tu dávno nebude, ale budou tu naše děti a vnuci.  Myslím, že je třeba si "protřít oči" a  snažit se ovlivnit už nyní státní, nebo alespoň krajskou dopravní politiku tak, aby si železniční uzel Česká Třebová uchoval pro region svůj význam už proto, že síť celostátních páteřních vysokorychlostních tratí bude vedena  jinak, minimálně s expresy na Lince E2 tedy Praha - Olomouc - Ostrava. Jen zde ovšem zastavovat nemají. Více v samostatném textu.   Více ve zvláštním textuZDE
 
COVID REPORT k 14.4.  8:00 

Za úterý přibylo 11 nových případů (v pondělí 6) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 3 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 122 případů ke včerejšku na 121 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 57; v porovnání se čtrnáctidenní historií je situace víceméně stejná. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.79 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1176. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1261.) jsme se posunutím o 85 příček zhoršili. Patříme mezi 19 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Online škola pruda je, má však cenné údaje, zpívají žáci z České Třebové

VIDEO: Chybí jim škola, kamarádi i známé tváře pedagogů. Distanční výuka už je příliš nebaví, a tak se rozhodli natočit další ze série videoklipů. Žáci ze Základní školy Ústecká v nich přezpívávají slavné české melodie a hrají na rozličné hudební nástroje.
Na webu Orlického deníku si všímají další úspěšné přezpívané písničky z dílny učitelů a žáků ZŠ Česká Třebová Parník, tentokrát s názvem "Online škola pruda je", kterou statně od víkendu nabízí Českotřebovský deník na svých stránkách a má již více než 1200 shlédnutí. 
Odkaz  na článek z webu Orlického deníku najdete ZDE. Máme k němu přece jen jedinou poznámku: redaktorce Karolíně Velšové se podařilo přejmenovat autorku záměru a videoklipu  Pavlu Skopalovou dokonce během jednoho článku dokonce dvakrát. Během několika hodin se pak ale přece jen podařilo redakci Orlického deníku uvést jméno na správnou míru. Nejhorší chyby jsou právě ve jménech, všechno ostatní se dá odpustit....
 
Jak se mění Pardubický kraj? To ukáže znovu v putovní výstavě

Kraj se už od roku 2015 účastní putovní výstavy Má vlast cestami proměn a ani letos tomu nebude jinak. Na svém pondělním jednání to schválili krajští radní.
Putovní roční výstava upozorňuje na opomíjená místa a objekty nebo na proměny původně chátrajících staveb. Přihlásit se do ní mohou obce, města, kraje nebo neziskové organizace. „Každoročně jsou na výstavě prezentovány opravy rozličných staveb, a to od budov obecních úřadů, škol, kulturních center až po krajinářské úpravy v parcích a sadech. Do samotných rekonstrukcí se často zapojují i místní obyvatelé, což vnímám velmi pozitivně. Náš kraj má v tomto směru velký potenciál a věřím, že výstava nabídne zajímavou podívanou,“ uvedl krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Po celý rok je pak výstava k vidění ve vestibulech nádraží, krajských úřadů, knihoven, škol, univerzit, infocentrech, na návsích a náměstích. Z důvodu opatření souvisejících s šířením koronaviru nebude letos akce zahájena slavnostní vernisáží na Vyšehradě, ale nahradí ji video zveřejněné v den zahájení 13. ročníku výstavy.
k pravidelnému jednání s vládou, včetně nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, se v úterý ráno sešli zástupci Asociace krajů ČR. Ministr hejtmany informoval o aktuálním vývoji epidemie, modelech na příští týdny či prvotním testování ve školách. Debata byla tradičně také o postupu v očkování včetně avíza dodávek na další týdny. V kraji bylo ke včerejšímu dni proočkováno 93 588 dávek z toho 3 238 v pondělí.


Od května více vakcín 

„V průběhu května a června by mělo být do České republiky dodáváno až o 30 tisíc dávek vakcíny Pfizer týdně více. Další navýšení se očekává ve 3. a 4. čtvrtletí. V tomto týdnu máme avizovanou dodávku 15 940 dávek, ze kterých 14 040 jsou vakcíny od společnosti Pfizer. Zbývající dávky jsou od společnosti Astra Zeneca a stejně jako v předchozích případech je v plné míře budeme distribuovat praktickým lékařům na základě rozdělovníku, který tvoří krajská koordinátorka praktických lékařů. Vakcínu od Moderny v počtu 3 700 dávek máme slíbenou až v příštím týdnu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Počínaje květnem by podle aktuálních informací z Ministerstva zdravotnictví mělo do kraje docházet více vakcín od Pfizeru. „Pro tuto chvíli předpokládáme dodávky 13 plat týdně oproti stávajícím 12 platům. Zatím však nevíme přesně, v jaké výši budou chodit zbývající vakcíny do jednotlivých krajů. Již v tomto týdnu by mělo do České republiky dorazit 14 400 dávek vakcíny Janssen, které by měly pokrýt jednotlivé objednávky od praktických lékařů. V rámci nastaveného objednávkového systému však nebudeme mít jako kraje na rozdělení dávek mezi praktiky pro vakcíny Janssen a Astra Zeneca žádný vliv. Konečnou odpovědnost za rozdělení bude mít koordinátor praktických lékařů,“ řekl hejtman s tím, že kromě Pfizeru budou všechny zbývající látky dodávány do ordinací praktických lékařů tak, jak již bylo avizováno.
Očkování pedagogických pracovníků
V rámci očkování prioritní skupiny pedagogických a nepedagogických pracovníků patří Pardubický kraj v poměru k celkovým počtům těchto pracovníků k republikovému nadprůměru. „V tuto chvíli máme proočkováno přes sedm a půl tisíce pracovníků ve školství. Zatímco celorepublikový průměr na sto pracovníků činí 34 osob, tak v našem kraji se nyní pohybujeme na počtu 44 očkovaných. Pokud se podíváme na celkové počty, tak v celé republice se prostřednictvím unikátních kódů přihlásilo 71 tisíc pracovníků ve školství a 40 tisíc ještě čeká na první termín. V našem kraji čeká na nabídku termínu jeden a půl tisíce pracovníků, z nichž valná většina je pod 40 let věku,“ řekla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.


Koronavirová nemocnost profesionálních hasičů je na nule. Očkování zabralo.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s ředitelem Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Alešem Černohorským a krajským starostou dobrovolných hasičů Josefem Bidmonem. Řeč byla o stávajícím systému distribuce antigenních testů a roušek do škol, ale také očkování v rámci takzvané kritické infrastruktury či dotačních prostředcích kraje pro dobrovolné hasiče.
„Profesionální hasiči jsou jednoznačně součástí kritické infrastruktury, kterou jsme začali očkovat ještě před rozhodnutím státu. První skupinou byli pracovníci operačních středisek, kteří jsou pro fungování celého systému naprosto nezbytní. Nyní jsou již profesionální hasiči očkováni prostřednictvím zdravotnických zařízení Ministerstva vnitra a my postupně po menších skupinách očkujeme hasiče JPO II a JPO III. Do konce příštího týdne bychom i tuto skupinu měli mít proočkovanou a pojedeme plně všechny ostatní skupiny,“ řekl hejtman.
Podle ředitele HZS Pardubického kraje Aleše Černohorského je i díky očkování v tuto situace v rámci profesionálních hasičů více než dobrá. „V současné době máme díky Pardubickému kraji a našemu generálnímu ředitelství proočkováno přibližně 65 procent všech našich zaměstnanců. Zbývající, například z důvodu prodělaného onemocnění, být očkováni v tuto chvíli nemohou. Dnešní den je pro nás prvním od srpna, kdy nemáme žádného pozitivního či v nařízené karanténě,“ řekl Aleš Černohorský.
Součástí jednání byla také debata o nastavení krajského příspěvku ke státní dotaci na pořízení dopravních automobilů či na rekonstrukce a stavby hasičských zbrojnic. „Celkově jsme za dobu trvání dotačního titulu podpořili nákup 214 dopravních automobilů, což je víc jak polovina ze všech jednotek, a nyní uvažujeme o tom, že bychom se více zaměřili na stavby. Žádosti je možné prostřednictvím on-line formuláře podávat až do 13. května,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v rámci státní dotace je připraveno na kraj dalších 21,3 milionů korun.

 

Retenční biotop jsme za více než dva miliony budovali v Benátkách a tady jej máme zdarma jako dědictví po našich předcích.....
Fotografoval Luboš Kozel

Sedmý ročník Odpadového Oskara zahájen

PRAHA – Spolek Arnika vyhlašuje soutěž, ve které hledá města a obce České republiky s nejnižší produkcí komunálních odpadů. Kritériem je dosažení maximálně 150 kg směsných odpadů na obyvatele za rok 2020. Zvláštní ocenění čeká na města s nízkou produkcí a zároveň vynikající mírou recyklace nebo zajímavým nápadem pro hospodaření s odpadem. Výsledky Arnika vyhlásí během letošního září.
Svou obec můžete přihlásit na milan.havel@arnika.org.
“Každý z nás ročně průměrně vyhodí opravdu velké množství odpadů, konkrétně 195 kg směsných a 30 kg objemných. Do roku 2025 mají obce za úkol dosáhnout zákonem daného cíle a snížit roční produkci směsných odpadů na 150 kg na obyvatele dokonalejším tříděním a materiálovým využitím. Jako každý rok ty nejúspěšnější odměníme Odpadovým Oskarem,” říká Milan Havel z Arniky.
Graf
Produkce 400 kg/ob/rok je součet produkce obcí a sběren, které se mohou pro plnění oběhového hospodářství nově započítat.
Průměrné hodnoty 150 kg na obyvatele a rok běžně dosahují města a obce ve vyspělých státech, jako například v Německu nebo Rakousku. Během šesti ročníků soutěže Arnika zjistila, že těchto hodnot docilují i obce v České republice. Obce do 500 obyvatel dokážou dokonce snížit svoji produkci pod 100 kg.
Zvláštní ocenění získají obce, které výrazně zlepšily své odpadové hospodářství a mohou jako vzor sloužit ostatním. Toto ocenění je trvalé a zatím ho získaly tyto obce: Červený Kostelec, Dvůr Králové nad Labem, Fulnek, Jeseník, Jihlava, Kyjov, Písek, Příbor, Vysoké Mýto, Nový Hrádek, Břežany, Chvalšiny, Dalešice, Družec, Mikulčice, Mokré, Nezvěstice, Ploskovice, Staré Hradiště a Telnice. Popis odpadového hospodářství těchto obcí lze nalézt na webu: https://arnika.org/kauzy-odpady.
Více informací včetně výsledků soutěže z minulých let je na www.arnika.org/odpadovy-oscar.


Komunisté ve skutečnosti brání Babiše, i když se s ním na oko rozchází

Nikoho jiného ke spolupráci stejně nemají! Řetězové maily posílané ve velkém důchodcům mluví za vše. Cílo na ovlivnitelnou část  naší společnosti, která tomu věří stejně jako "šmejdům" a podomním prodejcům s "výhodnými velkými slevami" Proboha tyto maily nečtěte. Neztrácejte rozum! Napadlo mne  jejich texty a "obrázky" prezentovat a konfrontovat se skutečností, a nemuselo by to být pochopeno, tak radši od toho dál. Snad pomůže, když  připomenu, že s těmito maily může přijít vir či trojský kůň a s ním i vybílený účet v bance. Snad to zabere....