Českotřebovský deník 110/2021 (9/4)  
Jednalo zastupitelstvo města, schválilo záměr privatizace "jezevčíka"

Ve velkém sále Kulturního centra se v pondělí 19. dubna 2021 konalo druhé letošní jednání zastupitelstva a to za poměrně velké účasti veřejnosti. Prvním bodem jednání bylo projednání nového jednacího řádu zastupitelstva, který přináší  především novou možnost . a to svolání zastupitelstva distančním způsobem, což může být výhodné nejen při epidemiích letošního typu, ale při jiných příležitostech, kde je třeba např. při výskytu dotace s pevným termínem schválit usnesení , ke kterému by jinak bylo třeba svolávat jednání  do zasedacích prostor a po pěti minutách by se zastupitelé mohli  odejít.
Majetkové záležitosti.  Zde byly všechny předložené záměry a prodeje majetku odsouhlaseny podle doporučení rady města.  Je třeba napsat, že o každém prodeji majetku se hlasuje dvakrát, poprvé se schvaluje záběr, po té se mohou k záměru vyjádřit zájemci nebo další občané a teprve nejdříve na dalším jednání zastupitelstva se schvaluje samotný prodej majetku. Všechny prodeje nebo nákupy majetku, byť sebemenšího musí schválit zastupitelstvo města.
Záměr prodeje obytného souboru jezevčík. Jde vlastně také o majetkovou záležitost, která se připravuje již od roku 2019.  Projednání záměru předcházela setkání s nájemníky, anketa, několikateré projednání v radě města, pořízení znaleckého posudku, projednání se zastupiteli všech zastupitelských klubů. Výsledkem byla dohoda o podání záměru, který počítal s poskytnutím slevy ve výši 30 + 5% Přesto byl na jednání podán Jiřím Ducháčkem protinávrh kterým se zastupitelé za pirátskou stranu od dohody o poskytnutí slevy distancovali a navrhovali prodej za plnou cenu podle posudku. S podobným návrhem vystoupil Ing. Aleš Spirman, který objasnil požadavek na prodej bez slevy tím, že sleva není dobře zdůvodněna. To vyvolalo dost ostrou reakci dalších diskutujících z řad občanů, kteří ukázali, že na poskytnutí slevy opravdu existuje dostatek důkazů. Klub zastupitelů "Nestraníci" požádal o lepší vysvětlení důvodů pro poskytované slevy. Přestože se  zúčastnili  schůzky, kde bylo právě na tuto problematiku možné dobře reagovat a poradit, tak si nechali všechno zase přečíst znovu. Před hlasováním požádali o pětiminutovou přestávku, po které chtěli doplnit pro radu města do usnesení doplněk úkol vyřešit další zdůvodnění poskytnutých slev (i když to mohli udělat kdykoliv předtím). O doplnění usnesení se hlasovalo, návrh přijat nebyl. Zejména proto, že jde v 1. fázi o schválení záměru, který bude ještě připomínkován a znovu posuzován a kde bude i znova účelnost použitých formulací zvažována, dokonce za účasti zástupců všech zastupitelských klubů, kteří budou mít zájem.  Nakonec se hlasovalo o původním návrhu z rady města, který byl přijat 16 hlasy z 27 zastupitelů. 
Usnesení bylo obsáhlé a je uvedeno zvlášť na závěr tohoto souboru a ZDE
Schválení dotací  z rozpočtu města. Zastupitelstvo schválilo všechny podané návrhy zrady města. Jde o individuální dotace pro Nadační fond S námi bude líp Orlickoústecké nemocnice, pro Nadační fond Jana Pernera,  dotace pro sportovní kluby na mládež a trenéry a dotace na rekonstrukce, opravy a opravy sportovišť a zařízení.  Přehled dotací uvádím ve zvláštních tabulkách.
Přehled dotaci na sportování mládeže a trenéry ZDE                          
Přehled dotací na opravy, úpravy a modernizaci  sportovišť ZDE
Sadové úpravy v parku u krematoria. Zastupitelé byli seznámeni se zprávou kontrolního výboru ZM, a s plněním úkolu pro vedoucí odboru životního prostředí, ve které seznámila zastupitele a veřejnost s dalším postupem úprav  parku u městského krematoria. Obě zprávy vzali zastupitelé na vědomí.  Kontrolní výbor se sešel dvakrát dne 9.4. a 15.4. ale zastupitelé obdrželi text zápis z druhé schůzky až tzv. "na stůl" těsně před jednáním zastupitelstva bez příloh spolu s dalšími informacemi a nestačili jej prostudovat. K problematice úprav parku u hřbitova považuji za potřebné se ještě vrátit po prostudování všech souvisejících dokumentů. 
Zápis z jednání KV ze dne 15/4 (fotokopie textu).
Návrh Soni Mužíkové na zlepšení trasparentnosti zveřejňovaného rozpočtu města. Návrh počítal s tím, že zastupitelstvo projeví zájem na tom, aby se přihlásilo k platfomě Otevřena města a učinilo tím kroky ke splnění předvolebních záměrů většiny stran kandidujících do zastupitelstva města. Schválení kroku by mohlo znamenat učinit "krok do neznáma" alespoň v tom smyslu, že by na jen vágně "předvolebními sliby většiny stran" odůvodněný návrh  vznikl konkrétní závazek aplikovat do městského informačního systému  další zatím nevyzkoušený prvek, o kterém nemá naprostá většina zastupitelů žádné informace. Proto Mgr. Milan Mikolecký podal protinávrh na to, aby byl nový systém  prakticky předveden, aby se ukázala jeho náročnost a užitečnost a aby mohl být porovnán se současnými možnostmi informačního systému města, které ještě nejsou zdaleka plně využity. Protinávrh byl nakonec přijat  při 8 absencích.
Jednání zastupitelstva města bylo poprvé přenášeno on line kolektivem pracovníků Kulturního centra na platformě youtube.com. Byl to další vynikající počin, který ukazuje na začátek nové éry v České Třebové. Po úspěšném uvedení prvního on-line koncertu se chystají ještě dva obdobné koncerty dalších dvou českotřebovských hudebních skupin a mimo to i další zajímavé pořady, besedy a rozhovory, do kterých bude moci pomocí chatu vstupovat i  veřejnost. Tento počin tak trochu posunuje mediální situaci v našem městě, dosud odkázaného na zpravodajství OIKTV, kde je vše uváděno v pelmelu s dalšími zprávami z okolních měst. Situace se tedy mění, začala jiná doba internetu. Milan Mikolecký
 
Zasoutěžte si na Den Země

Ve čtvrtek 22. dubna si připomínáme Den Země. Každoročně tento den upozorňuje na ekologické hrozby, řada organizací pořádá vzdělávací akce, které mají za cíl zvýšit povědomí lidí o recyklaci odpadu nebo obecně učí zodpovědnému chování vůči přírodě a životnímu prostředí. Tento rok si organizace Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta (EVVO) v Pardubickém kraji připravila třídenní akci Den Země 2021 v Pardubickém kraji, která nabízí osvětu i zábavu pro děti i dospělé.
„Je třeba děti učit, že přírodě se má pomáhat. Že si musíme více vážit půdy, vodních zdrojů nebo lesů. Environmentální osvěta vedená zábavnou formou je skvělý nápad, který má mou velkou podporu. Vzhledem k momentální covidové situaci je to i dobrý způsob, jak se odreagovat a smysluplně využít volného času,“ sdělil krajský radní pro oblast životního prostředí, venkova a zemědělství Miroslav Krčil.
Program akce je pestrý. Do soboty 24. dubna probíhá hlasování o nejhezčí video se zajímavým obsahem o přírodě, které natočily mateřské a základní školy, ekocentra a záchranné stanice v Pardubickém kraji. Ve čtvrtek je třeba vyplnit kvíz, kde lze vyhrát krásné ceny, a to adopční list na jedno ze tří zvířat v Záchranné stanici Lipec a plyšáky v podobě adoptovaných zvířat. V pátek a sobotu pak na účastníky akce čekají další soutěže, do kterých se mohou zapojit a vyhrát tak další ceny.
Více informací o soutěži najdete zde: https://ekoosveta.cz/den-zeme-2021/
na 22. dubna připadá Den Země a v rámci něho také akce Ukliďme Svět. V únoru jsme si s optimismem zaregistrovali do databáze na tento den i naši úklidovou akci, ale současné nařízení vlády nám nedovoluje svolat klasický úklid pro veřejnost. A tak jsme se na poslední chvíli museli rozhodnout, zda to úplně zrušit nebo zvolit náhradní řešení. Tímto Vás tedy zveme na:

ČSOP Podorlicko pořádá neoficiální komorní spolkovou úklidovou akci 2+0
(pochopitelně s dodržením všech platných vládních opatření)
Sraz:
čvrtek 22. dubna v 16 hodin na parkovišti před Bohmplastem - https://mapy.cz/s/juvobevafu
Co nás čeká: úklid v blízkém okolí (bohmplast, řeka, domov důchodců, lesejk ...)
Co pro Vás budeme mít: pytle, provázky, vozejček ;)
Co sebou: dobrou náladu, pití, něco na zahřátí, teplé pracovní oblečení a
rukavice

DISTANČNÍ SOUTĚŽ V PARKU LEGIÍ

Ve dnech 22.4. až 25.4.2021 se v České Třebové v Parku československých legií u polikliniky bude konat akce Den Země.
Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové ve spolupráci s organizací Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová připravily pro návštěvníky distanční soutěž. Na stromech v parku naleznete informace a kvízové otázky. Můžete se tak dozvědět, jak chránit přírodu, jak pomoci zlepšit životní prostředí i ledacos o skautingu v našem městě. Odpovědi můžete zaznamenávat na přiložené papíry nebo odesílat mobilem. Vyhodnocení kvízu proběhne v pondělí 26.4. 2021 a úspěšné řešitele budou čekat věcné odměny. V parku byla v roce 2018 vysázena lípa jako Strom svobody a nyní k ní přibyla pamětní deska.

Podpořte českotřebovské video
"Povídání o ptáčcích"
Hlasuje pro Českou Třebovou!

(na krajském webu ČSOP ZDE)

V soutěži je 14 natočených videí, video ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Povídání o ptáčcích" získalo zatím 120 hlasů a  je  toho času na desátém místě. Přitom před námi jsou další videa jen o pár hlasů a nemusí být problém tyto "soupeře" předběhnout a zlepšit pozici. Soutěž bude ukončena vyhlášením výsledků 24. dubna. 
Od včerejška došlo k velkému zlepšení, máme ještě šanci předběhnout ve výsledkové tabulce alespoň dva soupeře. Hlasujte, sdílejte, ať máme ještě lepší skóre.  19. večer už máme 160 hlasů, před námi jsou dvě videa podpořená 166 resp. 169 hlasy.  Určit to dokážeme změnit!
Máme tedy ještě několik dnů na hlasování. Je třeba napsat, že nehlasujete spuštěním videa, ale na krajském webu ČSOP a vlastní hlasování je až dole na stránce! 
Odkaz na hlasování najdete ZDE

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 20. 4. 2021 7:53

Za pondělí přibylo 6 nových případů (v neděli 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 86 případů ke včerejšku na 88 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 27; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila.
Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.57 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1575. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1529.) jsme se posunutím o 46 příček zlepšili. Patříme mezi 25 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Kunětická hora pernštejnská, ale s rukopisem architekta Dušana Jurkoviče

Kunětická Hora a okolní panství byly tím prvním majetkem Viléma z Pernštejna, které získal ve východních Čechách. Z podoby zámku Kunětická hora, jak byl tehdy nazýván, zbyly do dnešních dnů na mnoha místech jen obvodové zdi. Ovšem ze zříceniny, která málem zanikla kvůli lámání zdejšího kamene v 18. a 19. století, se v posledních sto letech stává znovu svébytný hrad a pozoruhodná památka s velkým společenským potenciálem.
„Návštěvníci Kunětické hory se tu rozhodně s pernštejnskými stopami setkají, i když po následující dvě sezóny bude uzavřený hlavní hradní palác kvůli další etapě rekonstrukce. Už jen deska s rodovou pověstí ve vstupní bráně i portál do paláce, který zdobí klepadlo s hlavou zubra, dávají tušit, který rod zde zanechal své stopy.  Od května tu bude také jedno z 15 stanovišť programu 500 let renesance ve východních Čechách s cestovatelskou hrou,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten si prohlédl právě dokončovanou první etapu evropského projektu obnovy v západní části hradu.
Úplné devastaci hradu totiž zabránil v roce 1919 pardubický Musejní spolek, který hradní zříceninu zakoupil. Z jeho podnětu bylo ustaveno Kunětické družstvo, které následně zahájilo opravy a zabezpečovací práce. K projektu si tehdy pozvali významného architekta Dušana Jurkoviče. Jeho plány se nyní vrátily do hry a byly pro Národní památkový ústav podkladem pro současnou rekonstrukci západní části hradu.
Hned jak to situace dovolí, se tedy otevře část hradu, která byla po 50 let zavřená z důvodu havarijního stavu. „Obnova se chýlí k závěru. Máme hotové interiéry šesté brány, které se realizovaly podle projektu Dušana Jurkoviče a byly opraveny a už tu máme i repliky dřevěného nábytku a dalšího zařízení podle Jurkovičova návrhu,“ informuje kastelán Miloš Jiroušek.
Do západní části paláce byla vestavěna samonosná oceloskleněná konstrukce. Bude v ní expozice věnovaná Jurkovičovi a jeho dílům a rekonstrukci hradu na počátku 20. století, kterou prováděl Muzejní spolek. V této části hradu budou běžné prohlídky s průvodcem. Na šesté bráně je venkovní ochoz, ze kterého je krásný výhled do okolí a který nyní nahradí výstup na hlavní věž hradu, která je nyní uzavřena z důvodu rekonstrukce.
Už vloni byla dokončena obnova prvorepublikové dřevěné verandy podle upraveného Jurkovičova návrhu. Tady bude prostorné občerstvení s možností posezení na verandě. Vedle bufetu je nová hradní pokladna v Jurkovičově duchu. Repasovaná jsou také dřevěná vrata v obou hradních bránách u vstupu.
„Snad už to nebude dlouho trvat a Kunětická hora se v řádu týdnů, maximálně měsíců otevře veřejnosti,“ dodává Roman Línek.

 

 Usnesení k záměru prodeje obytného souboru jezevčík
Co uváděl Českotřebovský deník na videu loni na jaře: