Českotřebovský deník 112/2021 (21/4)
DISTANČNÍ SOUTĚŽ KE DNI ZEMĚ S MOBILEM I BEZ MOBILU

Vydejte se ve dnech 22.-25.4. soutěžit do Parku Československých legií v České Třebové u městské polikliniky. Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové ve spolupráci s organizací Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová připravily pro návštěvníky distanční soutěž ke Dni Země a ke Dni skautů.
U vstupu do parku si do mobilu přes QRkód načtete formulář pro odpovědi a pak hledáte. Na stromech v parku naleznete informace a kvízové otázky, které jsou rozdělené pro tři věkové kategorie.  Můžete se tak dozvědět, jak chránit přírodu, jak pomoci zlepšit životní prostředí i ledacos o skautingu. Někde naleznete i odkazy na nápovědu v podobě YouTube vysílání. Nechcete používat mobil? Nevadí. Odpovědi můžete zaznamenávat na přiložené záznamové archy a ty pak odevzdat do schránky v ekocentru Podorlicko nebo si odpovědi zapsat a odeslat je emailem. Vyhodnocení kvízu proběhne v pondělí 26.4. 2021 a úspěšné řešitele budou čekat věcné odměny. 
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 22. 4. 2021 8:01  

Za středu přibyly 3 nové případy (v úterý 4) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 78 případů ke včerejšku na 66 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 21; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.43 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1891. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1752.) jsme se posunutím o 139 příček zlepšili.
 
Suché větve stromů u sportovního areálu na Horách mohou ohrozit sportovce

Celá louka sportovního areálu na Horách včetně věže rozhodčích je v majetku města. Město pozemky odkoupilo před několika lety od Ing. Felixe Křížka. Patří sem i sportovní plocha s posilovacími prvky, která byla vybudována pro sportovce všeho věku využívající zdejší pilinovku. Byl to správný počin jde o důležitou plochu umožňující sportování v létě i v zimě. Sekání porostu zajišťuje nájemní smlouva se zemědělcem z Ostrova.  Na okraji lesa je pak řada dalších prvků pro trénink a to už hodně let. Lesní pozemky v okolí, třeba i ty na kterých je vybudována kilometrová pilinová dráha s dalšími odbočkami (imitacemi) se již nachází na soukromých parcelách a její vybudování je ukázkou dobré spolupráce vlastníků a města. Při jarní prohlídce areálu však každého musí upoutat i poměrně špatný zdravotní stav stromů na okraji lesa, některé suché větve opravdu padají a mohou ohrozit sportovce, právě na takové z části ulomené větvi je zavěšeno lano na šplhání. Právě díky dobré spolupráci s vlastníky by nebylo na škodu, kdyby město vzalo na sebe ošetření zdravotního stavu stromů na okraji lesa tak, aby se  sportovcům zde působícím nemohlo nic stát. Náhoda je blbec.... (mm)

René Živný jediným kandidátem na post předsedy VV Pardubického krajského fotbalového svazu

Krajský fotbalový svaz zveřejnil na svých oficiálních webových stránkách přehled všech kandidátů do volených funkcí pro řádnou valnou hromadu, která se uskuteční v sobotu 24. dubna ve Společenském domě v Žichlínku na Ústeckoorlicku
Ke stanovenému termínu uzávěrky pro podání návrhů do jednotlivých funkcí obdržel sekretariát svazu jedinou nominaci na pozici předsedy Výkonného výboru PKFS. O tu se bude ucházet čerstvě zvolený předseda VV OFS Pardubice René Živný, jehož navrhly všechny čtyři okresní fotbalové svazy a další čtyři kluby krajských soutěží. René Živný byl v minulém volebním období úspěšným radním pro oblast sportu a volnočasových aktivit  a je předsedou tělovýchovné jednoty Sokol Semín a fotbalového oddílu této jednoty.
Je zřejmé, že o příštím víkendu dojde k zásadní obměně složení nejvyššího krajského fotbalového orgánu, neboť z jeho dosavadních členů se o znovuzvolení ucházejí jen dva.
Členové VV PKFS za komoru okresních fotbalových svazů (volí se 3):
Aleš Meloun, Jindřich Novotný, Roman Žďárský
Členové VV PKFS za komoru klubů (volí se 3):
Pavel Brandejs, Petr Netolický, Kamil Schmeiser, Miroslav Švihálek
Členové Odvolací a revizní komise PKFS (volí se 5):
Karel Čupr, Jaroslav Gála, Jiří Hrabčuk, Antonín Kadlec, Eduard Kraus, Luboš Pilař (podle Orlického deníku)
 
Ve Vysokém Mýtě loni vyrobili 4522 autobusů 

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic vloni vytvořil zisk po zdanění 2,218 miliardy korun. Je to o 528 milionů korun méně než rok předtím. Tržby se snížily o osm procent na 22,341 miliardy korun. ČTK to zjistila z dokumentů zveřejněných na webových stránkách firmy. Společnost minulý rok vyrobila 4522 autobusů, v roce 2019 dosáhla její produkce 4612 vozidel. Kvůli koronavirové pandemii byl vysokomýtský závod loni na jaře více než měsíc zavřený.
Téměř dvouhektarový pozemek mezi výpadovkou na Ostravu, cyklostezkou a sportovním a relaxačním areálem města v lokalitě Pod černým lesem zatím zůstane vymezený pro zemědělství, přírodu, sport a rekreaci.

Město hledá využití pro svůj majetek
Věž rozhodčích ve sportovním areálu Hory a kramářské boudy u restaurace na Horách
Více informací na odboru majetku města Česká Třebová (Ing. Jiří Smrčka). Termín do června 2021

V Žamberku bylo na jednání zastupitelstva horko.  Jednalo se o změně územního plánu, o možnost obchodní zóny u areálu Pod Černým lesem

Jeho změně na komerční plošně rozsáhlou plochu v rámci občanské vybavenosti zabránila covidová karanténa zástupce investora, který hodlá postavit blíže nespecifikovaný retail park. Obchodní zóna má vzniknout na poli patřící soukromému majiteli vedle zimního stadionu a autokempu, do kterých v minulosti v rámci projektu areálu aktivní turistiky Pod Černým lesem investovalo město nemalé peníze.
V programu v bodě 3 byla naplánována prezentace společnosti PH rozvojová, která se měla dotýkat jejich záměru výstavby, ale statutární zástupci firmy jsou ale v karanténě. Starosta proto zastupitelům navrhl neprojednat změnu územního plánu, která se měla na jednání schvalovat a je potřebná k realizaci záměru investora. Samotná prezentace má být na veřejném  projednání mimo zastupitelstvo.
Investorská firma PH rozvojová na svých internetových stránkách prezentuje své dosavadní projekty. Mezi nimi retail park v pražských Šterboholích a nebo OC Rotunda v Havířově. Z vizualizace druhého z nich vyplývá, že v případě havířovského projektu se jedná o architektonicky nenáročnou skeletovou stavbu s několika obchodními jednotkami a parkovací plochou v sousedství tamního autobusového nádraží.
Úternímu schválení změny územního plánu předcházelo veřejné projednávání. Ale ani tam zastupitelé zjevně neměli v podkladech informace o rozsahu záměru investora, snad kromě toho, že majitel pozemků, pan David Anthony Parish,o změnu úztemního plánu požádal. V Žamberku tedy vládne i skepce - pokud tady proběhne nějaké veřejné jednání (o záměru investora retail parku), tak občané stejně nebudou moci podávat připomínky, ty lze podávat jenom v rámci toho veřejného projednávání územního plánu. Vedoucí oddělení územního plánování vyřčené dementoval. "Trvám na tom, že veřejné projednání proběhlo řádně, mám stanovisko svého nadřízeného orgánu územního plánování Krajského úřadu Pardubického kraje," prohlásil Martin Mimra.
Záměr investora vyvolal debatu také na sociálních sítích. "Pro podnikání jsou k dispozici jiné zóny - např. bývalá kasárna, prostor za VaKem směrem k Vonwillerce, bývalá mlékárna atd. Pod Černým lesem je sportovně relaxační zóna a sportoviště by se měla/mohla do budoucna kam rozrůstat," napsal Martin Fenik. "Chybí ubranistická studie," dopln il Jiří Pelinka.
"Sportovní a rekreační areál pod Černým lesem! Tak tam pro více sportu a rekreace povolíme retail park!" napsal Jan Bříza. "Ano, tak nějak to bude vypadat, stavba bez nápadu, obchody s laciným zbožím druhořadé kvality, parkoviště pro auta, možná i ruční myčka aut. V této lokalitě je to ZLOČIN!" reagoval jeden z občanů města. Město zde chce buiovat krytý zimní stadion a potřebuje, aby další investor vybudoval sjezd ze silnice I/11 za svoje a město tím ušetřilo.....
 
Připomeňme si Hudební festival Antonína Bennewitze
Jaro v České Třebové bylo od roku 1999 spojené s hudebním festivalem, hlásícím se svým jménem k rodákovi z Přivrata, hudebnímu pedagogovi a dlouholetému řediteli pražské konzervatoře Antonínu Bennewitzovi.  Vznikal těžko, ale s pomocí pražské konzervatoře  a především osobě Oldřicha Tomeše se to nakonec podařilo.  Po nesmělých začátcích se rozmáchl hodně silně  zejména po nástupu doc. Františka Preislera do funkce ředitele Kulturního centra. od té doby se vždy konal v rámci festivalu také velký symfonický koncert, který předtím Česká Třebová vlastně nepoznala.  Zde bylo možné využívat především kontakty na přední česká a moravská symfonická tělesa a profesionální pěvecké sbory, přijížděli  skuteční hvězdní sólisté.  Hvězdné bývalo pravidelně také vystoupení dirigovaní Františkem Preislerem nejmladším. Můžeme si připomenout třeba právě rok 2006. Tehdy před 15 lety zde  vystoupila Moravská filharmonie Olomouc...  Více ZDE 
Fotografie z festivalového  koncertu Moravské filharmonie a Mariny  Vyskvorkiny, dirigent Fr. Preisler (2006)
 
Fesťák Jam rock  se odkládá na rok 2022 
Vzhledem k tomu, že stále trvá pandemický stav a lidé v kultuře se zatím nedočkali žádných přesných informací nebo čísel o limitech konání festivalů, organizátoři festivalu JamRock odkládají jeho konání na 9. na 11. června 2022.
"Podle toho, co naznačují různí činitelé a taky s ohledem na to, jak se vše vyvíjí (nebo spíš nevyvíjí) , musíme náš milovaný fesťák opět přesunout. Všechny vstupenky, které jste si vyměnili a máte na nich nyní rok 2021 zůstávají v platnosti. To, zda se budou muset opět měnit nebo ne se dovíme, až ministerstvo kultury vyhlásí závazná pravidla na časy budoucí," uvádí se v prohlášení organizačního týmu na sociálních sítích. "Program na rok 2022 budeme postupně zveřejňovat na oficiálních stránkách i na sítích. Těšíme se na vás všechny v lepších časech, kde si všechno vynahradíme! Děkujeme za podporu, kterou jste nám v takovém množství dopřáli!" vzkazují organizátoři JamRocku. Majitelé vstupenek, kterým se nepodařilo vyměnit ty z roku 2020, organizátorský tým žádá o zaslání požadavku či problému na adresu info@jamrock.cz.