Českotřebovský deník 99/2021 (9/4)    
Očkovací místo v České Třebové bude v areálu technické školy Na Skalce

Jedním z pěti nových očkovacích míst v Pardubickém kraji, která by měla zahájit svůj provoz od května, by mělo být očkovací místo v České Třebové. O fungování tohoto centra jednal v pátek hejtman Martin Netolický se starostkou města Magdalénou Peterkovou a ředitelem VOŠ a SŠ technické v České Třebové Janem Kovářem. „V tuto chvíli funguje očkovací místo v Orlickoústecké nemocnici na tři očkovací týmy, což už je z hlediska personálního, ale i prostorového hraniční. Oblast Ústí nad Orlicí a České Třebové je souměstím, které má přes 35 tisíc obyvatel, a proto bychom chtěli vytvořit ještě jeden očkovací tým s denní kapacitou okolo 100 očkovaných. Naším požadavkem na vznik nového očkovacího místa je minimálně 400 očkování týdně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.  Foto z jednání starostky na krajském úřadě. Více ZDE
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 10. 4. 2021 7:52

Za pátek přibylo 13 nových případů (ve čtvrtek 9) dle aktualizací dat ÚZIS. Z toho 3 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 142 případů ke včerejšku na 136 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 58; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.88 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1216. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1188.) jsme se posunutím o 28 příček zlepšili. Patříme mezi 19 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Od středy 14. dubna 2021 bude knihovna znovu otevřena pro veřejnost

Půjčování bude možné na všech odděleních. Vracení do biblioboxů nebo osobně. Nekonají se žádné akce.
Platí běžná provozní doba knihovny s jednou výjimkou - v sobotu bude zatím zavřeno. Pouze do 13. dubna funguje výdejní okénko a rozvoz knih. Bohužel máme naplánovanou výměnu koberce, proto nemůžeme otevřít ihned v pondělí.


Zprávy z gymnázia: 

l Student Filip Záleský obsadil první místo v okresním kole Geologické olympiády. Letošní ročník soutěže probíhá online a je organizován Masarykovou univerzitou Brno. 
 
l Žluté krokusy v trávníku před školou opět krásně kvetou. Tyto květiny byly vysázeny před třemi lety současnými kvintány jako připomínka jednoho a půl milionu židovských dětí a tisíců dalších dětí, které zemřely za 2. světové války během holocaustu. Žlutá barva krokusů symbolizuje Davidovu hvězdu, kterou byli Židé nuceni během nacistické okupace nosit.
 
Českou Třebovou navštívil poslanec Marek Výborný 

V pátek 9. dubna v dopoledních hodinách navštívil Českou Třebovou poslanec KDU-ČSL za Pardubický kraj Marek Výborný. Na pozvání starostky města Magdalény Peterkové nepřijel  do České Třebové poprvé, v průběhu tohoto volebního období pomáhal řešit několik potřebných kroků ve prospěch naší městské samosprávy. V doprovodu okresního předsedy KDU Petra Čady  také navštívili českotřebovský Domov pro seniory. Zde měli možnost posoudit situaci provozu tohoto zařízení v době vyhlášených covidových  opatření. Díky dobré spolupráci Senátu ČR a Taiwanu již u nás pracují dvě linky na výrobu nyní velmi potřebných respirátorů . Podle dohodnutých podmínek jejich provozu vznikla možnost poskytnout ve prospěch českotřebovského domova i dar - respirátory pro jeho obyvatele, které ředitelce Domova JUDr. Magdaléně Peterkové předá v nejbližší době Petr Čada. Z návštěvy Českotřebovský deník natočil krátkou reportáž, která bude publikována na youtube  v neděli 11. dubna večer.  Více o návštěvě Marka Výborného ve zvláštním článku ZDE
 
Od pondělí 12. dubna už neplatí nouzový stav

11. dubna končí nouzový stav v Česku. Poslední nouzový stav trval celkem 188 dnů. Země tak bude postupovat podle krizového zákona.
Nouzový stav v česku platil od začátku pandemie na jaře 2020 celkem 254 dnů. První nouzový stav byl vyhlášen 12. března loňského roku a skončil 17. května téhož roku. Trval 66 dní a díky němu mohla vláda reagovat na nastupující vlnu epidemie koronaviru zavřením obchodů, restaurací a omezit volný pohyb osob a jejich setkávání. 
Druhý nouzový stav byl odsouhlasen 30. září a začal platit 5. října původně na 30 dní. Postupně byl prodlužován až do 26. března, kdy ho sněmovna vládě umožnila prodloužit do 11. dubna. Nouzový stav skončí v noci z neděle na pondělí 11. dubna. 
Společně s koncem nouzového stavu 11. dubna přestane platit zákaz cestování mezi jednotlivými okresy a také zákaz nočního vycházení. Nově se budou moci setkávat lidé ve skupinách uvnitř 10 osob a venku 20 osob. Od 12. dubna se také začnou vracet do škol žáci prvního stupně základních škol. 
Od pondělí 12. dubna zároveň otevřou obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy. Otevřou se i zoologické zahrady ale pouze do 20 % kapacity a budou se moci konat závěrečné zkoušky v autoškolách. Sportovat se bude moci pouze venku, a to v maximálně dvacetičlenných skupinách.
 
Pandemický zákon 

Neumožňuje omezení pohybu v Česku. Nezakazuje ani možnost vycestovat do zahraničí. Nedodržování opatření ale bude možné lépe vymáhat a budou i vyšší pokuty. Samotný zákon je upraven čistě pro pandemii koronaviru. Pomocí tohoto zákona může Ministerstvo zdravotnictví, krajská hygienická stanice nebo Hygienická stanice hlavního města Prahy přijímat mimořádná opatření, která by měla vést k zastavení šíření nemoci COVID - 19.
Mimořádná opatření jsou:
omezení veřejné dopravy nebo stanovení podmínek jejího provozování,
omezení činnosti obchodní nebo výrobní provozovny nebo provozu obchodního centra nebo stanovení podmínek pro jejich provoz,
omezení provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry nebo solária, poskytování kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb nebo provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže, nebo stanovení podmínek jejich provozování nebo poskytování,
omezení provozování přírodního nebo umělého koupaliště nebo sauny nebo stanovení podmínek pro jejich provoz,
zákaz nebo omezení konání veřejných nebo soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, nebo stanovení podmínek jejich konání snižujících riziko přenosu onemocnění COVID-19, včetně stanovení maximálního počtu fyzických osob, které e jich mohou účastnit; zákaz nebo omezení nelze vztáhnout na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných nebo soukromých osob, které se konají na základě zákona, a shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím,
omezení výuky nebo jiného provozu vysoké školy nebo stanovení podmínek pro výuku nebo jiný provoz vysoké školy,
příkaz poskytovatelům zdravotních služeb vyčlenit věcné, technické nebo personální kapacity ve zdravotnických zařízeních,
zákaz nebo omezení nebo stanovení podmínek návštěv ve zdravotnických zařízeních, zařízeních sociálních služeb nebo ve věznicích,
příkaz používat ochranné, mycí, čisticí nebo dezinfekční prostředky a další protiepidemická opatření,
příkaz poskytovatelům zdravotních služeb nebo poskytovatelům sociálních služeb v týdenním stacionáři, domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory nebo domově se zvláštním režimem poskytnout ministerstvu nebo krajské hygienické stanici informace z jejich činnosti za účelem nastavení protiepidemických opatření,
omezení provozu dotčených prvků kritické infrastruktury a stanovení pravidel pro zajištění jejich provozu,
přemístění osob ve výkonu vazby nebo ve výkonu trestu odnětí svobody do jiné věznice nebo vyloučení volného pohybu těchto osob mimo věznici,
příkaz testovat zaměstnance a jiné pracovníky na přítomnost onemocnění COVID-19.

Stavba obchvatu Doudleb na I/11 zahájena  

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) včera slavnostně zahájilo výstavbu obchvatu obce Doudleby nad Orlicí na silnici I/11. Trasa obchvatu je situována severně od stávající obytné zástavby.
Obchvat bude připojen na stávající silnici I/11 v prostoru mezi Kostelcem a Doudleby nad Orlicí průsečnou křižovatkou. Přeložka končí na kruhovém objezdu mezi Doudleby a Vamberkem na okružní křižovatce. Směrem k obci jsou u budoucí silnice navrženy dvě protihlukové stěny s výškou 2,5 metru. V rámci stavby vzniknou také dva rámové mosty a jeden most přes místní komunikaci.
„Stávající trasa silnice I/11 prochází skrz Doudleby nad Orlicí v těsné blízkosti obytných domů. Trasa se vyznačuje také mnoha nepřehlednými křižovatkami, častá jsou prudká stoupání a klesání. Realizací nové přeložky bude veškerá tranzitní doprava odvedena mimo zastavěné území obce, což povede ke snížení hluku a zlepšení životného prostředí. Po dokončení výstavby budou moci řidiči využívat novou kapacitní komunikaci, která bude výrazně bezpečnější a provoz na ní plynulejší,“ představil přínosy nově budovaného obchvatu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
Na stavbě aktuálně probíhá záchranný archeologický výzkum a byly již zahájeny práce na dešťové kanalizaci. Realizována je také přeložka vysokého napětí a most přes místní komunikaci.
 
I/11 Doudleby nad Orlicí, obchvat:
Hlavní trasa: délka: 2,8 km, kategorie: S 11,5/90, počet stavebních objektů: 20
Zhotovitel: Strabag, Mados  Nabídková cena: 148 mil. Kč bez DPH  Předpokládané zprovoznění stavby: 2023
Ředitelství silnic a dálnic plánuje v letošním roce zahájit v Královehradeckém kraji ještě další dva obchvaty. Jedná se o obchvat Jaroměře na silnici I/33, kde nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele, a obchvat Nové Paky na silnici I/16, kde bude výběrové řízení na zhotovitele zahájeno v průběhu dubna. Obě stavby mají pravomocné stavební povolení.
 
V nových pavilonech v Náchodě začalo fungovat první lůžkové oddělení

V nových prostorách se ještě nedávno pohybovali dělníci, kteří odstraňovali závady odhalené při předávání stavby, počínaje úterkem už část budovy slouží zdravotníkům ortopedického oddělení a jejich pacientům. Do administrativní části nového pavilonu se již v minulých měsících nastěhovali někteří zaměstnanci nemocnice, fungoval zde také ambulantní covidový stacionář pro rizikové pacienty a v přízemí se od ledna nachází očkovací centrum.
„V náchodské nemocnici se skutečně odehrávají zcela zásadní věci, první nastěhovaní pacientů na lůžkové oddělení a pozítří i první operace. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na stavbě a vybavení velké části nové nemocnice 3. tisíciletí v Náchodě podíleli a popřát všem bezproblémový provoz s pozitivním dopadem na široké okolí,“ řekl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.
Stěhování náchodské ortopedie do třetího podlaží pavilonu J se uskutečnilo na konci března a začátku dubna. Obnášelo náročný přesun veškerého potřebného vybavení lůžkového oddělení a také prozatím jednoho ze dvou superaseptických operačních sálů.
„Předpokládám, že do konce léta bychom všechna oddělení, které máme naplánovaná na přesun z horního areálu nemocnice do nových pavilonu, měli mít přestěhovaná,“ uvedl hejtman Martin Červíček. Královéhradecký kraj nový pavilon soustavně dovybavuje a připravuje na provoz. Do nově zařízených prostor vstoupili zdravotníci v úterý ráno. V uplynulých měsících sloužila část lůžkové ortopedie jako covidové oddělení, stěhování a částečná obnova provozu je umožněna zlepšením epidemické situace, a právě možností zakonzervování jedné covidové stanice, která sídlila na ortopedii. Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem, které slouží spádové oblasti pro více jak 200 tisíc obyvatel. Za první etapu modernizace nemocnice zaplatil kraj celkem 1,4 miliardy korun a byla dokončena loni v září. Další položkou je pořízení vybavení pavilonů za 400 milionů korun. V rámci druhé etapy by mělo v budoucnu dojít k výstavbě dalšího pavilonu a k adaptaci těch stávajících tak, aby se horní část nemocničního areálu mohla přemístit do té dolní.

 

Za zvýšený počet požárů může poctivá zima, nedbalost, ale i covid 

Podle čerstvé statistiky hasičů došlo během topné sezóny od října 2020 do konce března 2021 ke zvýšení počtu požárů od komínů na 1 116. To je o 166 požárů více než v minulé topné sezóně a jedná se o největší nárůst za posledních 6 let. Společenstvo kominíků České republiky hledá vysvětlení v poměrně tuhé zimě, nedbalosti provozovatelů, ale také okolnostech spojených s epidemickou situací v naší zemi.
„V zimě se teploty pohybovaly až o několik stupňů pod dlouhodobými průměry, v lednu  i únoru mrzlo celé týdny. Lidé zároveň v lockdownu trávili více času v domácnostech. To vedlo k častějšímu a intenzivnějšímu vytápění, což se mohlo podepsat i na technickém stavu spalinové cesty. Zároveň však lidé situaci podcenili a nevěnovali tolik pozornosti péči  o otopnou soustavu. Vzhledem k okolnostem se jim vlastně nedivím, ale na druhou stranu i v tomto případu jde o zdraví,“ komentuje statistiku HZS ČR prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.
Dle výsledků šetření vznikne nejvíce požárů právě přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Kvůli sazím se stalo 1 207 požárů, přičemž celkový počet požárů od komínů za rok 2020 činil 1 352 případů. Mezi další příčiny požárů patřila nevhodná konstrukce komínů  (79 případů), zazděný trám v komínech (37 případů), nebo špinavé spáry v komínech (29 případů). Úhrnná výše škod způsobená požáry se vyšplhala na téměř 46 miliónů korun.
„Náležitá péče o otopnou soustavu je základním předpokladem bezpečného vytápění. Proto společně s hasiči pravidelně apelujeme na lidi, aby minimálně jednou za rok zavolali kominíka na čištění a kontrolu spalinové cesty. Na druhou stranu chápeme, že se letos kvůli pandemii mohla značná část populace bát pustit do domácnosti kohokoliv cizího, včetně kominíka,
 a proto samotnou kontrolu odložila,“
uzavírá bilanci komínových požárů Jaroslav Schön.