Českotřebovský deník 125/2021 (4/5) 
Staveniště kontejnerové přístavby MŠ U Koupaliště je předáno 

V pondělí 3.5. byla oficiálně předáním staveniště zahájena přístavba MŠ U Koupaliště předání staveniště kontejnerové přístavby MŠ U Koupaliště.  Záměr na rozšíření MŠ U Koupaliště vyšel z potřeby navýšit kapacitu zařízení předškolního vzdělávání v našem městě především v souvislosti se docházkou mladších než tříletých dětí do školek.  Harmonogram stavby je poměrně napjatý, od září by se mělo v nové přístavbě  už pracovat  Proto paní starostka Magdaléna Peterková apelovala na dodavatele stavby, aby byl harmonogram a termín předání dodržen.
Investiční akce má dvě části - základovou desku v hodnotě 2,4 mil. Kč, obsahující  demolici bazénku, a zpevněné plochy, přípravu podkladu pod železobetonovou desku a provedení přípojek vody, kanalizace a plynu provede společnost RYDO Česká Třebová. Proti ceně z projektu jde o úsporu cca 500 tis. Kč. Na základovou desku přijde pak vlastní kontejnerová nástavba.  Ve výběrovém řízení na tuto část investice uspěla společnost  ZRUP Příbram s nabídkou ve výši 5 430 tis. Kč vč. DPH. I zde bylo při výběrovém řízení dosaženo úspory proti projektované ceně vyšší než 100 tis. Kč. Do prostor bude následně instalována vzduchotechnika, zabezpečovací zařízení (přístupový systém a požární hlásiče). Samostatnou dodávkou je pak ještě vnitřní vybavení dle požadavků mateřské školy (to však již nejsou investiční peníze). Porovnáme-li částky na investici do přístavby MŠ U Koupaliště  podle výsledků výběrového řízení s částkou, která byla určena pro tuto akci v rozpočtu města (12,8 mil. Kč), tak můžeme konstatovat úsporu ve výši až 4 mil. Kč.  Budeme je jistě potřebovat na financování rekonstrukce další mateřské školy U Stadionu, která současně probíhá a kde  byly zjištěny rozsáhlé nutné vícepráce, které naopak tuto investici prodraží.  A na to dokonce uspořené 4 miliony na přístavbě MŠ U Koupaliště stačit nebudou.  Více ZDE

Čapí hnízdo není jen Babišovo,  mají ho také na ZŠ Ústecká. A plně obsazené!

Čáp s čápicí na komíně u parnické školy. Pozor na ně! Obsadili skutečně strategické místo, mají dobrý přehled, kdo jezdí na blízkých semaforech na červenou! Na komíně u parnické školy se usadili čápi, máme zajímavé aktuální aktuální fotografie  Čápi zde nejsou prvním rokem, hnízdo je zde evidované, má číslo 1489. Loni v r. 2020 se bohužel vyvést mláďata nepodařilo.  Čápi na Parníku mají svou webovou stránku zde



Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 5. 5. 2021 7:56

Za úterý přibyl 1 nový případ (v pondělí 3) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 36 případů ke včerejšku na 35 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 8; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.23 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2006. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2069.) jsme se posunutím o 63 příček zhoršili.
Výstava v Litomyšli  otevřena! 
Výstava PŘÍBĚHY Z OBRAZŮ JOSEFA VOLESKÉHO pro Vás bude otevřena v městské galerii v Litomyšli na Smetranově náměstí denně mimo pondělí od 4. 5. do 25. 7. 2021. Přijďte se seznámit s tvorbou i životními osudy litomyšlského rodáka, akademického malíře Josefa Voleského (1895–1932), jenž na svých obrazech jako malíř-portrétista zachytil podobu mnoha významných osobností meziválečné Litomyšle. Svůj zájem obracel ale také ke krajinomalbě, a to především ke krajině Českomoravské vrchoviny. A jako jeden z nejpovolanějších místních znalců umění stál v roce 1926 u otevření Městské obrazárny v prostorách litomyšlského zámku.  Výstava se koná pod záštitou ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka. Ve vnitřních prostorách galerie platí povinnost nosit respirátor. Návštěvníky také prosíme o dodržování dvoumetrových rozestupů.

Streamovaný on-line koncert Pavla Šporcla  - Kocianovo Ústí na videu

Pavel ŠPORCL – housle Lubomír BRABEC – kytara https://youtu.be/FMAR3SKJHOs

Koncert bylo možné shlédnout  4. 5. od 20 hodin. Koncert byl natočen v kostele v Ústí nad Orlicí.

Streamovaný koncert Jana Stigmatora - středa 5. května ve 20 hodin

Streamované koncerty, které vysílají v Ústí nad Orlicí prostřednictvím festivalových webových stránek festivalu Kocianovo Ústí 2021, můžete zhlédnout zcela zdarma. Je třeba poděkovat všem partnerům a institucím za jejich finanční podporu, bez které by nešlo akci zorganizovat

Koncert Jana Stigmatora a kapely můžete zhlédnout 5. května od 20.00 hodin na tomto odkazu ZDE

 

 
 
Iscarex cup byl sice vyhlášen, ale závody se zatím nekonaly 

Zrušen byl mimo jiné Běh Javorkou, prozatím odložen je prvomájový Běh kolem poličských hradeb, stejně jako mistrovství České republiky v běhu do vrchu nahoru-dolů na Pekláku v České Třebové.
Přesto se však zablýsklo na lepší časy, a to díky aktivitě pořadatelů v Žamberku a Letohradu, kteří našli způsob, jak běžcům zápolení umožnit. Prvním příkladem je Běh na Rozálku – Memoriál Vládi Kalouse, tedy závod do vrchu k Tyršově rozhledně v Žamberku. V rozmezí od 23. dubna do 9. května si každý zájemce může zaběhnout vyznačenou trasu sám si změří dosažený čas a ten zaznamená do výsledkového formuláře. Výsledková listina běhu bude zveřejněna 11. května. V podobném virtuálním režimu se uskuteční také Letohradská pětka, v jejím případě to je podruhé. „Okno“ bude otevřeno dokonce po celý tento měsíc (od 1. do 31. května) a na okruh od Orlovny v Orlici může rovněž přijít každý, kdo má chuť. Jen musí svůj dosažený výkon zaznamenat na zařízení umožňující záznam času a uběhnuté vzdálenosti a odkaz odeslat pořadatelům. Je ovšem otázka zda lze možné takto výkony srovnávat, byly přece vytvořeny při různých podmínkách, hromadný závod je hromadný závod....
 
ROP spouští výzvy REACT-EU 

IROP spouští výzvy REACT-EU na oblasti zdravotnictví a integrovaného záchranného systému
Dvě miliardy korun jsou pak určeny na projekty zaměřené nasociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností. Může se jednat o nákup objektů, zařízení a vybavení, výstavu a stavební úpravy budov, které budou sloužit pro kvalitní poskytování sociálních služeb a zároveň budou v souladu s moderními energetickými standardy. Vyhlášení výzvy se předpokládá v květnu.
IROP spouští výzvy REACT-EU na oblasti zdravotnictví a integrovaného záchranného systému
Integrovaný regionální operační program (IROP) byl jako jediný operační program v České republice vybrán k tomu, aby pomohl rozdělit finance, které Česká republika obdrží od Evropské unie za účelem snížení dopadů pandemie covid-19 prostřednictvím investičního nástroje REACT-EU. České republice bylo přiděleno 21,7 mld. Kč, kdy je EK v říjnu navýší na celkových cca 26 miliard Kč. Ty budou poskytnuty na projekty ze zdravotnictví, integrovaného záchranného systému a ekologičtější infrastrukturu pro sociální služby. Nyní otevíráme první žádosti na oblast zdravotnictví. Tři výzvy na oblast zdravotnictví byly zveřejněny 15. 4. 2021 a nyní jsou otevřeny žadatelům ke zpracování projektů.
Na podporu integrovaného záchranného systému (IZS) bylo vyčleněno přes 4 miliardy korun, které poputují na posílení vybavení základních složek IZS technikou, věcnými a ochrannými prostředky, dále na modernizaci stanic a vzdělávacích a výcvikových středisek složek IZS nebo pořízení informačních technologií IZS. Dvě výzvy na oblast IZS byly zveřejněny 21. 4. 2021.
Dvě miliardy korun jsou pak určeny na projekty zaměřené na sociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností. Může se jednat o nákup objektů, zařízení a vybavení, výstavu a stavební úpravy budov, které budou sloužit pro kvalitní poskytování sociálních služeb a zároveň budou v souladu s moderními energetickými standardy. Vyhlášení výzvy se předpokládá v květnu.
 Evropská komise ještě tento rok v říjnu navýší rozpočet REACT-EU o dalších zhruba 5 miliard Kč na celkových cca 26 miliard Kč.