Českotřebovský deník 132/2021 (11/5)

Výzva k veřejnosti v souvislosti s nedávnou nehodou u měnírny na I/14 

V obci Rybník na okraji České Třebové se ve středu 5. května převrátil na koleje kamion, který jel po souběžné silnici. Přes vysypané kamení následně projel vlak. „Jen zázrakem vyvázl bez zranění, ale vysypaný náklad skončil až na železniční trati, kde právě projížděl vlak Leo Expres, který se o kameny poškodil,“ řekla mluvčí policie Eva Maturová. Protože je v místě široké kolejiště, nedošlo k významného omezení a vlaky nenabíraly větší zpoždění. Policie však nyní vyzývá svědky nehody, aby se přihlásili a pomohli celý incident objasnit.. 
Také Správa železnic na tuto situaci reagovala a chce požadovat na správci souběžné komunikace I/14 opatření, které by mělo obdobným nehodám na tomto místě zabránit, místo není zcela bezpečné, při kolizních situacích na silnici může dojít k dalšímu ohrožení železničního provozu.
V této souvislosti hledáme také pamětníky dalších nehod, které se zde staly a včetně jejich časového určení, podle kterého by bylo možné vyhledat k nehodě dokumentaci. Připomínám si na tomto místě smrtelnou noční nehodu osobního automobilu s mladým řidičem ?. J. (vzpomínám si jen na příjmení), ke které došlo někdy na konci devadesátých let. Řidič se vracel domů (bydlel v Libchavách) a sjel z vozovky na trať, převrátil se a při nehodě zemřel. Pokud si někdo vzpomene na bližší okolnosti nehody, může to pomoci pro další bezpečnější zajištění tohoto místa. Možná se zde staly i další nehody. Prosím o upozornění, která budou předána na patřičná místa. (mm)

Primona znovu ožije

Současná podoba bývalé slavné textilky, která zaměstnávala  i přes dva tisíce pracovníků ze Třebové i z širokého okolí je smutná, ale všechno jednou skončí.  A konec současné podoby se poměrně rychle blíží, připravuje se něco nového a zajímavého.   Jedná se o studii zastavitelnosti areálu Primony za účelem výstavby komplexu bytových domů.
Prostor, který je v dobrém místě blízko komunikací a současně, není nikde umístěn na žádném "vystrkově" za městem. Je třeba jej dobře využít, zaplní určitou neobydlenou a nevyužitou mezeru v zástavbě města. Pro realizaci tohoto záměru nyní vzniká nová šance, která může ovlivnit rozvoje města i oblasti, protože bydlení v této lokalitě je skutečně velmi atraktivní. Je to něco, na co jsme dlouho čekali.
Více v dalším rozsáhlejším textu s ukázkami, který najdete ZDE

Covid Report - Česká Třebová aktuální k 12. 5. 2021 7:50

Za úterý přibyl 1 nový případ (v pondělí 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 22 případů ke včerejšku na 16 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 8; v porovnání se čtrnáctidenní historií je situace stejná.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2331. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2183.) jsme se posunutím o 148 příček zlepšili


V kraji bylo podáno přes 161 tisíc očkovacích dávek. Nyní funguje 17 center

Aktuální statistiku spojenou s očkováním komentovali členové vlády na dnešním jednání s hejtmany a zástupci krajů, kterou pravidelně jednou týdně svolává Asociace krajů České republiky. Jednání se dnes zúčastnil hejtman Martin Netolický a jeho náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková. V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni podáno 161 500 očkovacích dávek, a to primárně v krajem zřízených očkovacích centrech.
„K dnešnímu ránu jsme naočkovali 161 500 dávek s tím, že dvě dávky očkování obdrželo přes 45 tisíc lidí. Do našeho kraje jsme dosud obdrželi 188 820 dávek vakcín, z nichž nejvíce bylo Comirnaty od firmy Pfizer, kterou očkují lékaři ve všech sedmnácti krajských očkovacích centrech,“ uvedl Martin Netolický.
Někteří hejtmani požadovali rychlejší otevření možnosti očkovat zájemce bez věkového omezení. „Rozdíly v uplatňování národní strategie v krajích se projevují od počátku až do dnešních dnů, a to jak v pojetí očkovacích míst, jejich kapacit a počtů, tak i v přístupu k preferovaným prioritním skupinám,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Co se týká pouštění dalších kategorií, upřednostňujeme raději postupné otevírání nižších věkových skupin a vždy s uvážením intervalů. A to s ohledem na objem dodávaných vakcín a na kapacitu očkovacích center ve většině krajů. Podle zájmu občanů 45+ bude puštěná další kategorie, s tím, že kapacita očkovacích míst na květen je zabezpečena a zvyšovat ji nelze, protože odpovídá avizovaným dodávkám očkovacích látek.“
Další důležitou informací pro veřejnost je, že na konci května a na začátku června se veřejnosti, že zřejmě přístup k první dávce zpomalí. „V poslední dekádě května přijde na řadu velké množství lidí k druhému očkování, kteří byli naočkováni první dávkou v březnu a interval pro druhou dávku byl tehdy prodloužen na 42 dny, namísto dosavadních 21. Natažením tohoto intervalu vznikla velká diference mezi počtem podaných prvních a druhých dávek. To je důvod, proč budou zpomalovat očkování prvními dávkami a budou dobíhat očkování druhými dávkami,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „Na červen také plánujeme v souladu s krajskou koncepcí posílit očkování v kraji o další tři očkovací místa, a to v Králíkách, Poličce a Lanškrouně,“ dodala.
Všichni zástupci krajů využili přítomnosti ministra školství Plagy a zajímali se o testování ve školách a ve firmách. Vyjádřili přání, aby rozhodnutí o tom, zda antigenní nebo PCR testování ve školách i ve firmách přišlo s dostatečnou přípravou s dostatečným předstihem tak, aby jak školy, tak další poskytovatelé byli schopni se na to dobře připravit. „Po bouřlivější diskuzi jsme byli ministrem ubezpečeni, že školy budou mít včas všechny potřebné informace k PCR testování,“ uzavřela Michaela Matoušková.
Občanská poradna: „Na problémy nejste sami.“

Občanská poradna (dále OP), kterou provozuje Oblastní charita Ústí nad Orlicí od roku 2003, nabízí občanům v nepříznivé sociální situaci bezplatné poradenství v oblasti sociálních služeb a dávek, důchodového a nemocenského pojištění, bydlení, sousedských a rodinných vztahů, pracovních vztahů a zaměstnanosti, ochrany spotřebitele a především v oblasti dluhové problematiky. Občané mohou buď osobně navštívit jedno z šesti kontaktních míst, nebo mohou svůj problém konzultovat po telefonu či e-mailem.
Na konzultace je možné se dopředu objednat. OP přijímá i neobjednané klienty, pokud to kapacita služby dovolí. Objednaní klienti mají však vždy přednost. Délka jedné konzultace je 45 minut.
Odborné poradenství je zajištěno sociálními pracovnicemi, které se snaží vést klienty k co největší samostatnosti, pomáhají jim sepisovat různé dopisy, podání, vyjádření, žádosti, návrhy, žaloby, opravné prostředky atd., posuzují věcnou správnost listin, vysvětlují dokumenty, vypočítávají splátky, apod. Vše probíhá diskrétně, nestranně a nezávisle. Pracovnice neposkytují právní ani psychologické služby.
Občanská poradna je členem Asociace občanských poraden a je registrovanou sociální službou. V roce 2018 získala akreditaci pro poskytování služeb v oblasti oddlužení od Ministerstva spravedlnosti ČRdluhovému poradenství se věnují pracovnice zhruba ve třetině případů, pomáhají klientům bezplatně podávat návrhy na povolení oddlužení.
Jak ovlivnila službu pandemie koronaviru, jsme se zeptali její vedoucí Marcely Náhlíkové:Od začátku pandemie služba fungovala bez omezení. Dodržovali jsme hygienická opatření. Upřednostňovali jsme telefonické a mailové komunikace. Osobní konzultace také probíhaly, klienti se na ně objednávali, ale bylo jich oproti předchozím rokům méně. A právě proto došlo k poklesu celkového počtu klientů, protože klienti ke konzultacím využívají nejvíce osobní setkání. V roce 2020 využilo službu 653 klientů, avšak v roce 2019 to bylo klientů podstatně více - 860.“ Dále dodává: „Poradna očekává větší zájem o službu, až pominou omezení, lidé se budou moci svobodněji pohybovat a začnou řešit dopady pandemie.“
Kontakt:  Občanská poradna ul. 17. listopadu 69, 562 01, Ústí nad Orlicí  tel.: 734 281 415, 465 520 520 (záznamník)
email: poradna@uo.hk.caritas.cz

Obec Kunčina má novou hasičskou zbrojnici a staví byty

V rámci svých cest po kraji se radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil vydal do obce Kunčina na Moravskotřebovsku. Se starostou Miroslavem Kubínem diskutovali například o výstavbě nových bytů nebo o dokončené stavbě hasičské zbrojnice či otázkách spojených s rozvojem vodohospodářských sítí. Cílem návštěvy byl i zemědělský podnik AGRO Kunčina.
„Podle pana starosty je už nyní o nové byty v Kunčině zájem. Navíc objekt ve vlastnictví obce v těsném sousedství obecního úřadu chátral. Teď získá nejenom zcela nový kabát, ale i smysluplné využití. Proto si myslím, že se určitě jedná o správný krok. Velmi mne zaujal také projekt právě dokončené stavby hasičské zbrojnice, která bude do určité míry sloužit zároveň jako místní společenské centrum. Hasiči a společenský život v obci k sobě jednoznačně patří. Projekt je zajímavý i z toho důvodu, že si ho obec z velké části stavebně realizovala sama,“ uvedl radní Krčil.
Kromě toho radní se starostou dále probírali problematiku rekonstrukce krajské komunikace po dokončené výstavbě kanalizace. Následovala návštěva zemědělského podniku AGRO Kunčina, kde se Miroslav Krčil seznámil s jeho provozem. „Jedná se o ukázku dobře hospodařícího podniku, kde výborně funguje spolupráce s obcí. Jeho záběr je velmi široký – nechybí živočišná výroba, ale disponuje kromě jiného i vlastní pilou či bioplynovou stanicí navázanou právě na živočišnou výrobu. Takové podniky s rozumnými hospodáři jsou pro náš venkov klíčové,“ dodal Miroslav Krčil.