Českotřebovský deník 135/2021 (14/5)
První očkování v České Třebové absolvoval také Zbigniew Czendlik

Do areálu VOŠ a SŠ technické v České Třebové dorazil v pátek dopoledne na první očkovací dávku také známý římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik, který Českou Třebovou zvolil vzhledem k blízkosti svého domovského Lanškrouna.
„Českou Třebovou mám téměř za rohem a nechtěl jsem čekat do 1. června, kdy by se mělo otevřít očkovací centrum v Lanškrouně. Navíc se o vytvoření centra hodně mluvilo, takže jsem této možnosti využil. Měl jsem pocit, že jsem jako doma. Centrum nebylo nijak přeplněné, personál byl velice ochotný, vše šlo plynule a trvalo to asi 20 minut,“ řekl Zbigniew Czendlik, který také vysvětlil, proč se k očkování zaregistroval. „Chtěl jsem být co očkovaný co nejdříve před prázdninami, abych měl co největší možnosti svobodnějšího pohybu a nebyl omezován tím, že nejsem očkován.“
Očkovací místo Na Skalce bylo otevřeno ve středu 5. května. Ještě do pátku 7. května se zde podařilo první dávkou vakcíny Pfizer naočkovat 257 lidí. Stalo se tak i přes neočekávanou výluku ve čtvrtek dopoledne, která byla způsobena onemocněním jednoho z lékařů. Od pondělí 10. května do středy 12. května pak bylo v České Třebové očkováno dalších 285 lidí.
Sme radi, že sme mohli zapojiť práve zdravotné sestry z mesta Česká Třebová, ktoré pacienti určite poznajú. Naša spoločnosť si veľmi váži prístupu mesta Česka Třebová. S mestom sa nám spolupracuje výborne. Chceli by sme sa im touto formou poďakovať za profesionalitu a veškerú nápomoc“ uvedl zástupce společnosti Renturi, která zajišťuje provoz očkovacího místa, Jozef Bugáň.

Ceny města Kohout za rok 2020

Slavnostní vyhlášení cen se konalo v přímém přenosu  na youtube kanálu Kulturního centra. Přenos trval více než 2,5 hodiny a každý neměl dostatek času nebo trpělivosti vše shlédnout Je to ovšem možné vyřešit i ze záznamu. Ceny předávala starostka města Mgr. Magdaléna Peterkováý a místostarosta Josef Kopecký. Protože jména oceněných byla do poslední chvíle utajena a nebyla zveřejněna, uvádím alespoň stručný přehled oceněných

Cenu města Kohout 2020 získali:

Triarius - za hru Leni - Hitlerova filmařka
Jabkancové šlapeto
(Petr Skalický, Josef Chudý, Vladislav Zoubek, Helena Buchačová, Jan Janíček)
za koncerty pod okny domova pro seniory v roce 2020, kdy z důvodu epidemie nebylo možné realizovat koncerty uvnitř domova.
Jaroslav Lopour za vydání knihy Filmová Česká Třebová, svazek druhý, Českotřebovské filmové a divadelní osobnosti
Michal Vebr za 1. místo ME LISABON jiu jitsu DSC Gym Česká Třebová
Tadeáš Smejkal  za 1. místo ME Ostrava jiu jitsu DSC Gym Česká Třebová
Ing. Renata Čadová  za 1. místo MČR na krátké trati v 3,5 MHz Bílovice nad Svitavou, kategorie veteráni v Rádio orientačním běhu, TJ Lokomotiva Česká Třebová.
Cena starostky Rudolf Fibigar (in memoriam) Byl dlouholetým členem českotřebovského odboru Klubu českých turistů a jedním z hlavních organizátorů „Putování za třebovským kohoutem“. Mnoho let pracoval jako vedoucí značkař obvodu Česká Třebová a se svým kolektivem zajišťoval pravidelnou obnovu značených tras, kterých je v našem obvodu celkem 110 km. U příležitosti 90 let od založení turistického odboru KČT v České Třebové sestavil stručný přehled z historie a činnosti českotřebovského odboru Klubu českých turistů a podílel se na vydání brožurky „90 let organizované turistiky v České Třebové".
Cena starostky: Jindřiška Vaníčková (in memoriam) Jindřiška Vaníčková byla dlouholetá učitelka a také ředitelka českotřebovské Základní umělecké školy, k dalšímu hudebnímu působení vychovala spoustu talentů, kterým se speciálně věnovala, v době jejího působení na ZUŠ a dříve LŠU zde působil vynikající kolektiv pedagogů, na který vzpomíná dodnes řada absolventů školy. Můžeme připomenout nedávný koncert tří jubilantů Jindřišky Vaníčkové, Jany Pasekové a Josefa Petráka na podzim roku 2019, který naplnil Malou scénu. Jindřiška Vaníčková dále spolupracovala  s českotřebovským DDM při inscenacích  divadelního souboru.

V první části programu bylo také oficiálně předáno ocenění také nositelům Ceny města za rok 2019:

Jejich jména ovšem jsou už veřejnosti známa,  byla zveřejněna v závěru loňského roku. Proticovidní opatření ovšem znemožnila realizovat jakoukoliv formu předání cen, ke kterému došlo až 14. května současně s vyhlášením nových nositelů cen města za rok 2020. 
Za rok  2019 získal ocenění Mineralogický klub Česká Třebová,  houslista a žák českotřebovské zušky Adam Janíček, a  další cenu také jeho bratr kontrabasista Jakub Janíček, taneční orchestr ZUŠ Česká Třebová, atlet Jan Friš, hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová a oddíl Karate KA Česká Třebová. Cenu starostky získali in memoriam Ing. Otokar Dobrovský a Ing. Jiří Vencl.
Záznam pořízeného živého přenosu můžete shlédnout také dodatečně na tomto odkazu ZDE


Výroční zpráva města Česká Třebová za rok 2021  

Zprávu v pdf formátu najdete na tomto odkazu ZDE.
Z této rozsáhlé zprávy uvedené na 70 stranách budeme potupně vybírat některé zajímavé detailní informace tak, aby neunikly pozornosti veřejnosti, podobně jako v jiných letech.
 
Příklad prezentovaných údajů z činnosti odboru dopravy

Odbor dopravy a silničního hospodářství Úsek evidence vozidel
Za rok 2020 bylo v registru silničních vozidel vedeného ORP Česká Třebová mimo jiné provedeno:
-1596 registrací osobního nebo nákladního motorového vozidla
-55 registrací přípojného vozidla s celkovou hmotností nad 750 kg
-120 registrací malého motocyklu do objemu motoru 50 cm3 a přívěsu do celkové hmotnosti 750 kg
-154 registrací motocyklu o objemu motoru nad 50 cm3
-76 vystavení duplikátů dokladů k vozidlu z důvodu ztráty nebo poškození
-186 záznamů o vyřazení vozidla z provozu
-230 záznamů o zániku vozidla
-115 výměn registračních značek
-720 změn v registru silničních vozidel, např. změna barvy, změna bydliště provozovatele nebo vlastníka vozidla

Úsek evidence řidičů K 31.12.2020 evidoval odbor dopravy 10 094 osob s řidičským průkazem.
Za období roku 2020 bylo vydáno nebo vyměněno 1605 (národních) řidičských průkazů, 23 mezinárodních řidičských průkazů a 44 duplikátů za ztracené či odcizené řidičské průkazy. V minulém roce bylo vydáno nebo vyměněno 66 paměťových karet do digitálního tachografu.
Stav bodového hodnocení             rok          1 b.  2 b.    3 b    4 b.  5 b.   6 b.   7 b.    8 b.    9 b.    10 b.   11 b. 12 b.     celkem
Počet bodovaných řidičů               2016        21    225   226    52    40     21     75      9        5        6          5      51            736
                                                     2017       33    162   166    66    27     18     77      6        6         5         8      48            622
                                                     2018       18    168   142    52    23     12     61      7        7         4         5      59            558
                                                     2019       20    144     88    55    16       9     58      4        8         4         8      62            476
                                                     2020      16     139   114    42    30       5     60      7        4         8         9      64            498
                                                     V posledním sloupci je celkový počet bodovaných řidičů v daném kalendářním roce

Odebrané řidičské průkazy  K 31.12.2019 eviduje ORP Česká Třebová 95 osob, kterým byl vysloven zákaz řízení motorových vozidel v trestním řízení nebo v přestupkovém řízení v souvislosti se spácháním vážného dopravního přestupku, 62 osob nemůže řídit z důvodu dosažení 12 bodů v bodovém hodnocení řidiče a 122 osob nemůže řídit motorová vozidla z jiného důvodů, nejčastějším z důvodu je neprokázání odborné či zdravotní způsobilosti řidiče.
 
Poplatky V souvislosti s výkonem agendy evidence řidičských průkazů bylo vybráno za správní poplatky 473 375 Kč. Tato částka je příjmem města Česká Třebová.
 
Silniční hospodářství  Na tomto úseku bylo vydáno 25 rozhodnutí o zřízení sjezdu, 36 rozhodnutí o zvláštním užívání pro uložení inženýrských sítí, 52 rozhodnutí o zvláštním užívání pro stavební práce, 13 rozhodnutí o zvláštním užívání za účelem konání veřejných akcí, pro předzahrádky, vyhrazená stání, za účelem užití speciálního stroje a 3 stavebních povolení. Dále bylo vydáno 10 rozhodnutí o uzavírce pozemní komunikace a 54 stanovení přechodné a místní úpravy provozu na pozemních komunikacích.
 
Přestupky V roce 2020 bylo odboru dopravy oznámeno k projednání přes 3 000 přestupků v dopravě, z nichž 2 635 byly přestupky zjištěné automatizovaným radarovým systémem umístěným v obci Třebovice, 170 bylo oznámeno Policií ČR.
V roce 2020 bylo vedeno odborem dopravy 23 správních řízení o podmínění/odnětí řidičského oprávnění z důvodu změny/ztráty zdravotní způsobilosti, kdy u většiny případů byla nařízeno přezkoumání zdravotní způsobilosti držitele řidičských oprávnění. Odebráním řidičského oprávnění skončila zhruba polovina řízení. Odbor dopravy vedl 30 řízení o zadržení řidičského průkazu. V souvislosti s touto agendou byla vedena i další správní řízení, ze kterých lze pro zajímavost uvést tyto: Dvě řízení o námitkách proti zápisu bodů do bodového hodnocení řidiče, osmnáct řízení o upuštění od výkonu zbytku správního trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel.
Zkoušky odborné způsobilosti řidičů V roce 2020 bylo odborem dopravy v souvislosti s žádostí o nové řidičské oprávnění přezkoušeno z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel 382 žadatelů. Tyto zkoušky se skládají z ověření znalostí předpisů týkajících se zákona o provozu na pozemních komunikacích a znalostí zdravotnické přípravy (forma testu) a z ověření znalostí ovládání vozidla a jeho údržby (ústní zkouška a jízdy). 96 žadatelů muselo zkoušky opakovat. 12 žadatelů neuspělo ani při opakovaných zkouškách a řidičské oprávnění jim nebylo uděleno. Dále odbor dopravy provedl 20 přezkoušení z odborné způsobilosti z důvodu vrácení odebraného řidičského oprávnění. Toto přezkoušení se ve většině případů vykonává z důvodu, že žadateli byla odebrána řidičská oprávnění pro hrubé porušení pravidel silničního provozu. Toto přezkoušení opakovali tři žadatelé, dva opakované zkoušky vykonali.

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 15. 5. 2021 7:49

Za pátek 0 nových případů (ve čtvrtek 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 16 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 6; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila.
Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2087. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2159.) jsme se posunutím o 72 příček zhoršili.
 
Nové pracovní místo: referent/referentka odboru rozvoje města a investic

Jde o nově zřizované pracovní místo na odboru, který zajišťuje investiční činnost ve městě. Jeho pracovní zařazení je dáno stále se zvětšujícími nároky na zajišťování agendy vyhledávání, výběru, posuzování a zpracovávání dotačních projektů na regionální úrovni (MAS Orlicko), krajské úrovni Pardubického kraje a národní úrovni  (např. MMR ČR, SFDI, SFŽP a OPŽP ...) S důrazem na aktivity IROP pro období 2021 až 2027 (hlavní činnost).  Současně bude úkolem zajišťování agendy přípravy, realizace a vyhodnocování akcí údržby, oprav a rekonstrukcí objektů v majetku města (segment mateřských škol a dětských hřišť) a zajišťování agendy přípravy, realizace a vyhodnocování investičních akcí a projektů připravovaných městem.
Podrobnější informace jsou uveden na tomto odkazu ZDE

SÍLA BARVY, BARVA SÍLY - Jaroslava Renčínová  Česká Třebová / Praha

Výstava na plakátnicích
Opening on a poster
Ohlášená vernisáž na prostranství před Kulturním centrem se uskutečnila v ohlášeném termínu, bylo i vernisážové občerstvení
Samotná výstava je ovšem umístěna po celé=m městě na plakátnicích a chcete-li si výstavu prohlédnout musíte absolvovat  jarní vycházku. Výstava se však trefila do vlhkého a větrného počasí a  to je na některých plakátnicích poznat. Dal jsem si práci a prošel (vlastně projel) alespoň část města abych ukázal, že  jde skutečně o výstavu barevnou a zajímavou. Současně využívá nyní napůl prázdné městské plakátnice a nezabírá výstavní prostor ve Výstavní síni Kulturního centra, kde se připravuje (vlastně již je připravena) výstava výtvarných prací českotřebovské zušky. Ta bude otevřena v pondělí 17. května.  Výstava českotřebovské rodačky Jaroslavy Renčínové (*1980) a následná výstava výtvarníků Zušky je  další krok k normalizaci dění v kulturní oblasti, která se takto začíná postupně probouzet k životu. Zatímco nyní jsou pořady a koncerty on-line, bude možné postupně přejít na koncerty živé hudby, zřejmě se tak stane nejdříve na letní scéně v Javorce.  Myslím, že se na to všichni těšíme. (Více ve zvláštním příspěvku s projížďkou po plakátnicích města)
 
Keativní vouchery mohou pomoci problémovým oblastem 

Pardubický kraj chce v rámci podpory rozvojových projektů v problémových regionech zmírnit dlouhodobé nerovnosti mezi jednotlivými mikroregiony. K tomu by měly pomoci kreativní vouchery, které mají za cíl vylepšit postavení firem na trhu. Dotace je určena pro malé a střední podniky.
„Tato finanční podpora přiblíží firmám možnost vylepšit vyvíjený nebo vyráběný produkt, zatraktivnit poskytované služby nebo zefektivnit komunikaci směrem ke klientovi. To firmám zvýší jejich konkurenceschopnost a upevní jejich postavení na trhu. Dotaci mohou firmy využít na spolupráci se zkušenými profesionály z řad kreativců, “ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Rozvoj spolupráce mezi malými a středními podniky a kreativními firmami v regionu může být velmi přínosný. Program si klade za cíl využití jejich potenciálu a propojit je s novými partnery i s novými trhy.
Celkový objem finančních prostředků na tuto výzvu je 500 tisíc korun. „Minimální výše podpory je třicet tisíc korun, maximální pak sedmdesát tisíc,“ upřesnil Ladislav Valtr.
Kromě nové nabídky Kreativních voucherů pro podnikatele pomáhá Pardubický kraj i dalšími způsoby. V tuto chvíli je pro obce z problémových oblastí znovu vyhlášena výzva, která jim pomůže s financováním dokumentací pro projekty s uplatněním v evropských fondech.
 
Kraj ocenil nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí 

Na krajském úřadě proběhlo vyhlášení soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí Zlatý erb za rok 2020. Slavnostní ceremoniál se musel kvůli koronavirovým opatřením přesunout až na letošní rok.
Jsem rád, že slavnostní ceremoniál nakonec proběhl tak, jak vždy bylo zvykem – i když s určitým zpožděním. Diplomy a ceny jsme výhercům mohli předat osobně. Všem soutěžícím gratuluji a děkuji za jejich skvělou práci. Odvětví IT se vyvíjí velmi rychle a je skvělé vidět, jak se všichni snaží jít s dobou a držet krok,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch, majetek informatiku a e-Government. Do celostátního kola postoupilo město Lanškroun a obec Rohoznice.
Pořadí soutěžících v krajském kole:
Obce  Rohoznice  Stéblová Zdechovice
Města  Lanškroun  Moravská Třebová  Skuteč
Elektronické služby  Lanškroun (interaktivní mapa města)
 

Dílny žamberecké střední školy jsou energeticky úspornější 

Střední škola obchodu, řemesel a služeb v Žamberku otevřela zateplené a opravené dílny odborného výcviku truhlářů či instalatérů. Investice spolufinancovaná z evropských fondů vyšla na 20 milionů korun. Nové prostory, ale také odborné dílny, které jsou přímo v areálu spolupracující společnosti Bühler, si ve středu prohlédl hejtman Martin Netolický.
„Součástí projektu, na který jsme získali prostředky z Operačního programu životního prostředí, bylo zateplení fasád, výměna oken a dveří. Nové jsou také klempířské prvky. Budova dílen je nově osazena systémem řízeného větrání se zpětným získáváním odpadního tepla, což samozřejmě šetří provozní náklady školy,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že investice vyšla na přibližně 20 milionů korun. Hejtman v doprovodu ředitelky školy Zuzany Pecháčkové a ředitele společnosti Bühler navštívil výrobní závod společnosti, do kterého na praktickou výuku dochází budoucí obráběči kovů.