Českotřebovský deník 141/2021 (20/5)

Velorex v České televizi v pořadu Gejzír  na ČT1

Pořad na českotřebovské téma "velorex"  a jeho vynálezci bratři Stránští byl avizován v televizi  a bude jistě také reprízován.  Jen zde mohla být také alespoň ukázka z naší "velorex expozice" v městském muzeu. 
Bylo to jen krátké, ale současně ukázkou že velorex stále žije a má smysl se zabývat jeho historíí.  Pokusíme se ze záznamu připravit ukázku.
Pořad nebyl jen o velorexu. 
Jeho smyslem je silný proud neméně silných příběhů a inspirace.
Co se v naší zemi podařilo, v čem jsme, nebo jsme byli úspěšní. Všímáme si našich prvenství, hledáme pozoruhodné lidi, vynálezce, vědce, umělce, ale i hrabalovské pábitele či takové, kteří zvítězili sami nad sebou, zákeřnou nemocí nebo zachránili lidské životy. Pokusíme se ze záznamu připravit ukázku.

Můj svět je tvůj....

21.45 na Nově, dokument o seriálu Ordinace v růžové zahradě.  Ordinace slaví. Dokument. Dokument je speciální odměnou fanouškům seriálu, který pro ně už šestnáct let znamená radost, inspiraci i jistotu. Nyní mají jedinečnou možnost vše si připomenout, vidět všechny své oblíbence a nahlédnout i do zákulisí Ordinace
Budou tam mluvit českotřebovská dvojčata, sestry Škodovy, co o nich bylo před pár dny na Orlickém deníku a jejich matka Miroslava Šafářová. Holky v seriálu hrály a Nova byla u nich doma ve Čtverci asi 6 hodin to natáčet. Mají tam mluvit, jak jim seriál změnil život. Pokusíme se z reprízy zaznamenat..
 
Kácení na Horách předmětem diskuzí

Jde o lesní úzké pozemky na parcelách 2865/15 a 2865/15 s malou rozlohou 168 m2 na okraji "sportovní louky" na Horách. Zde bez jakékoliv údržby rostly hodně proschlé stromy a jejich padající větve ohrožovaly sportující veřejnost. V sousedství je totiž nově vybudované sportoviště a to hodně navštívené, také dětmi.  Na havarijní stav stromů upozornili letos na jaře občané a tak jsem byl jejich stav zdokumentovat na fotografiích i na videu. Dnešní stav po kácení se objevil na facebooku a tak můžeme zjistit, jaké to bylo v této lokalitě 20. dubna a porovnat s dnešním stavem. Jsou zveřejněny i fotografie postiženého ptactva. Jak je vidět, tak se před kácením bohužel žádný ornitologický průzkum neudělal a ani řev motorových pil zřejmě nepomohl. V komentářích je opakované upozornění na kácení ve vegetační době, které bude ovšem zdůvodněno. Jde o les a byl ve špatném ohrožujícím stavu přímo nad frekventovanou lokalitou. Práce na lesních pozemcích řídí lesní hospodář. Porost v této lokalitě měl být ovšem řešen dříve.
O špatném stavu zdejší lokality jsem 20.dubna t.r. uvedl příspěvěk "Suché větve stromů u sportovního areálu na Horách mohou ohrozit sportovce", který najdete ZDE  (mm)

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 21. 5. 2021 7:59

Za čtvrtek 0 nových případů (ve středu 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 11 případů ke včerejšku na 9 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 2; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.06 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1901. místo z 6280 obcí v ČR.
 
 DEN S ČESKOU ATLETIKOU NA SKALCE

Ve středu 2.6. od 15:30 do 19:00 se na atletickém stadionu uskuteční sportovní akce v rámci projektu Českého atletického svazu "ATLETI SPOLU - DEN S ČESKOU ATLETIKOU". Akci pořádá Atletický klub ISCAREX Česká Třebová. Po dobu konání akce zde nebude možný trénink ostatních sportovních oddílů ani sportovců z řad veřejnosti.
 

PLÁNOVANÉ ÚPRAVY V PARKU U KREMATORIA

Českotřebovská veřejnost byla již v průběhu dubna seznámena s předpokládaným harmonogramem úprav v parku u krematoria, které proběhnou v letošním a příštím roce. Celý prostor byl dne 10. května bez vad a nedodělků převzat od zhotovitele pěstebních opatření. Do konce prvního pololetí v místě dojde k zahájení kultivace celé travní plochy. Postup dalších prácí v parku včetně finančního rozsahu bude brzy upřesněn.

První úsek D35 bude ještě letos 

Hejtman Martin Netolický jednal s ředitelem pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumilem Vebrem. Tématem byl postup stavby dálnice D35, plánování odpočívek u Starého Města nedaleko Moravské Třebové či opravy silnic prvních tříd v regionu.
„Stavba dálnice D35 v prvním úseku z Opatovic nad Labem do Časů postupuje velmi dobře, což je patrné jen pouhým okem a v tuto chvíli Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že by tento úsek mohl být otevřen ještě na konci tohoto roku,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o navazující úseky v okolí Vysokého Mýta, Litomyšle a dál na Moravu. „Velkou výzvou pro ŘSD a dodavatele bude tunel Homole v okolí Vraclavi na úseku Ostrov – Vysoké Mýto, který by mohl být jako samostatná stavba zahájen již v příštím roce, nejpozději pak v roce 2023,“ řekl hejtman.
Dálniční odpočívka u Moravské Třebové
V souvislosti s dalšími úseky se řeší vybudování dálniční odpočívky nedaleko Starého Města u Moravské Třebové. „Velká obousměrná odpočívka je plánována u Dolní Rovně na Pardubicku. Ředitelství silnic a dálnic má rozpracovanou studii na rozmístění odpočívek a jsou dané parametry, v jakých mají být odpočívky umisťované. Pokusíme se jednat s ředitelem ŘSD o možnosti, jak vyjít maximálně vstříc obcím, kterým se stávající rozměry, umístění a parametry nelíbí,“ sdělil hejtman Netolický.
Obchvat Svitav
Důležitou stavbou pro kraj je také obchvat Svitav, kde v tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Hejtman toto téma projednával na základě podnětu starosty Hradce nad Svitavou ohledně komunikace procházející obcí. „V tuto chvíli předpokládáme, že bychom majoritní část objízdných tras řešili po provizorních komunikacích tak, abychom minimálně využívali silnici procházející obcí. V případě, že bude komunikace využita a poškozena, tak ji samozřejmě opravíme,“ řekl ředitel pardubické správy ŘSD Bohumil Vebr.

Na hradě Kunětická hora byla dokončena významná stavební obnova připomínající odkaz architekta Dušana Jurkoviče

Slavnostního ukončení projektu obnovy státního hradu pod názvem Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva se dnes zúčastnil ministr kultury Lubomír Zaorálek, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková a čelní představitelé pardubického regionu.
„Téměř symbolicky, při postupném otevírání kultury, se potkáváme na Kunětické hoře, jejíž část se dnes po téměř třech letech prací a čtyřech dekádách, kdy byla veřejnosti nepřístupná, opět otevírá do krásy a do podoby, kterou jí před sto lety vtiskl Dušan Jurkovič svým nezaměnitelným rukopisem,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.
Předmětem projektu byla zásadní stavební obnova západní části hradu (nepřístupného Jurkovičova paláce s novou vestavbou a zastřešením) a obnova 6. brány. Obnovena byla rovněž prvorepubliková dřevěná veranda v prostoru severní linie nádvoří navazující na objekt 6. brány. Řešení vychází z dochované historické dokumentace, která při své realizaci v první polovině minulého století navazovala na projekt architekta Dušana Jurkoviče. Slouží jako nové návštěvnické centrum (pokladna, odpočinkové zázemí pro návštěvníky). 
Šestá brána je jedinou branou v posledním, nejužším hradebním okruhu. V ní se zachoval ve fragmentech původní interiér, navržený v rámci rozsáhlé rekonstrukce celého areálu Kunětické hory ve 20. letech architektem Jurkovičem. Až na některé menší, avšak nezbytné úpravy se dispoziční uspořádání tohoto objektu neměnilo. Konstrukční řešení vychází z historicky cenných dochovaných konstrukcí a materiálů. Pro restaurované konstrukce byly použity dřevěné prvky, oprava povrchů byla provedena vápennými omítkami a obnova nábytku z identických materiálů, z jakých byly vytvořeny dochované fragmenty. Rekonstrukcí prošly historické Jurkovičovy interiéry, konkrétně Zelený a Červený salonek a schodišťová hala.
Jurkovičův palác, historicky uváděný jako dvořanská světnice, byl v rámci projektu očištěn od novodobých, necitlivých zásahů pocházejících ze 70. let minulého století, byl opraven fragment vnějšího schodiště a celkově se obnova navrátila k programu vestavby významného prvorepublikového architekta Dušana Jurkoviče ( 1868-1947). Vestavba proto tvoří vnitřní nádvoří v jihovýchodní části prostoru, vymezeného historickým zdivem. Oceloskleněná konstrukce nové vestavby je provedena jako samonosná na ponechané betonové desce bez přímého kontaktu s historickým zdivem. Vestavba se architektonickým výrazem záměrně odděluje od historických částí objektu, současně neovládá prostor a plně se podřizuje charakteru historické památky. Právě v těchto obnovených prostorách vznikla nová moderní expozice, zaměřená na osobnost Dušana Jurkoviče a jeho architektonické počiny především ve východních Čechách. Další expozice potom mapuje stavební vývoj objektu, především záchranu hradního areálu Muzejním spolkem ve 20. a 30. letech minulého století.
Projekt pamatoval i na zlepšení ochrany a zabezpečení památky požárními a zabezpečovacími technologiemi, zvýšil se komfort pro návštěvníky vytvořením nového zázemí, obnovený Jurkovičův palác disponuje bezbariérovými toaletami.  
Projekt byl financován z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014-2020 (IROP) Evropské unie v rámci Integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace a ze státního rozpočtu. Celkové výdaje: 88 020 924 Kč, z toho 61 102 868 Kč ze strukturálních fondů (ERDF) a 15 413 706 Kč ze státního rozpočtu.  Celkové nezpůsobilé výdaje projektu (vlastní zdroje) činí 11 504 350 Kč. Realizace byla započata v roce 2018, ukončena letos.
V současné době běží na hradě druhý projekt IROP-ITI pod názvem Kunětická hora - Divadlo na hradě i v podhradí, který je zaměřen na provedení restaurátorských prací a památkové obnovy hradního paláce. Dojde k úpravě povrchů palácového nádvoří dle archeologických situací, obnově historických omítek jižního křídla, restaurování kamenických prvků, opravě elektrorozvodů, instalaci bezpečnostního osvětlení a ozvučení exteriérů a expozičních prostor. Projekt také řeší revitalizaci přírodního amfiteátru v podhradí, zahrnující opravu jeviště, úpravu okolních ploch a generální opravu budovy sociálního a technického zázemí amfiteátru, včetně úpravy rozvodných sítí a zpevněných ploch (parkoviště, komunikace). Revitalizace přírodního amfiteátru v podhradí navazuje na provedené úpravy okolní zeleně, realizované v uplynulém období v rámci projektu OPŽP, a významně zkvalitní zázemí pro konání open air akcí.