Českotřebovský deník 164/2021 (12/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Absolventský e-koncert ZUŠ

Plná velikost a Program ZDE
Absolventské hudební, výtvarné a tanečního oboru ZUŠ Česká Třebová ve školním roce 2020/2021. 

Před deseti lety....

V sobotu 18. června 2011 se nás v restauraci Národní dům sešlo 20 spolužáků, abychom si připomněli a oslavili 50 let od maturity. Letošní setkání bylo o to slavnostnější, protože jsme mezi sebou přivítali milé hosty, naše bývalé učitele paní prof. Ing. Libuši Bezděkovou a pana prof. Josefa Slavíka. V letech 1957 - 1961 jsme studovali na dopravním oboru střední průmyslové školy železniční. K maturitě nás přivedl třídní učitel pan prof. Ladislav Kašpar. V prvním ročníku byl naším třídním učitelem vynikající pedagog pan prof. PhDr. Václav Placht. Po maturitě jsme byli připraveni do samostatného života k práci na železnici. Je to tedy již 50 let co jsme se rozprchli po celé republice. V letošním roce při tomto slavném výročí jsme se opět rádi viděli a zavzpomínali si na zlaté časy našeho mládí, která jsme společně prožívali v městě železničářů v České Třebové. K tomuto výročí dostal každý absolvent pamětní list a pamětní medaili.
Na fotografii představujeme přítomné absolventy.
Horní řada: Josef Vlk – Chrudim, Karel Nečas – Opatov, Jan Vaňous – Ústí nad Orlicí, Miroslav Rozhon – Koryčany, Ing. Vlastimil Ráček – Brno, Antonín Schweiner – Bečov nad Teplou, Jiří Vaško – Letohrad, František Nedvěd – Košice, Zdeněk Kvasnička – Borohrádek, Oldřich Toman – Pečky, Miroslav Sejkova – Ústí nad Orlicí, Miroslav Škeřík – Svitavy.
Dolní řada: František Wolf – Benátky nad Jizerou, Josef Malý – Sezimovo Ústí, Stanislav Šustáček Sebranice u Boskovic, paní prof. Ing. Libuše Bezděková, pan prof. Josef Slavík, Ladislav Šťastný – Dlouhá Třebová, Josef Vaněk – Dolany, Ing. Jaromír Urban – Česká Třebová, Vratislav Fabián – Turnov, Ing. Jiří Macho –Zlín.  Miroslav Škeřík, Svitavy

Všechno je dnes jinak  někteří ze skupiny již nejsou mezi námi. S jistotou to můžeme napsat o prof. Josefu Slavíkovi Ing. Libuši Bezděkové. Víc by mohl vyprávět jediný Třebovák Ing. Jaromír Urban. Nefunguje již ani restaurace v Národním domě.


Bourání vodních jeřábů v České Třebové před 10 lety

Vodní jeřáby sloužily v dobách parního provozu k rychlému dobrání vody do tendrů parních lokomotiv. V České Třebové v osobním nádraží přežily z dob parního provozu hned tři tyto jeřáby. Dva stály mezi 1. a 2. kolejí (mezi 3 a 4 nástupištěm), třetí pak mezi 6. a 8. kolejí (2 a 3 nástupiště). Už dlouho zde svůj účel neplnily, naposledy z nich dobíraly vodu parní lokomotivy v roce 1995 při velkých oslavách Olomoucko – pražské dráhy. V posledních letech, když přes Českou Třebovou projížděla některá ze zachovaných parních lokomotiv, zajížděla dozbrojit vodu do depa. Před 10 lety - večer 20. června 2011 se tak naplnil osud dvěma vodním jeřábům.  Z večera mezi 20 a 21 hodinou byl odstraněn vodní jeřáb mezi 6. a 8. kolejí, po 22. hodině byl odstraněn další, tentokrát 1. a 2. kolejí ve směru k Ústí nad Orlicí. Odstranění bylo provedeno pracovníky nehodového vlaku DKV Česká Třebová. Vodní jeřáby však neskončily ve šrotu, ale byly zachráněny jako exponáty pro muzejní účely spolu uskladněny s podobnými historickými exponáty v třebovském depu. Poslední z vodních jeřábů zatím zůstal mezi 1. a 2. kolejí směr Olomouc a dosud nebyl odstraněn. Funkční ovšem není, je to však svědek starých časů parní trakce.  Podle Pavla Stejskala
 
Tradiční výstava kaktusů v ekocentru bude později

Milovníci kaktusů a netřesků byli v minulých letech zvyklí v červnu zajít do Ekocentra Podorlicko  na již tradiční výstavu výstavu.
Letos zatím nejsou plakáty, i když v původním plánu výstava byla s červnovým datem uspořádání.   Nicméně milovníky kaktusů je třeba uklidnit, výstava se uskuteční jen s malým zpožděním. Plně se využije období kvetení kaktusů, které připadá na začátek léta.
Důvody jsou technické. Hlavním vystavovatelem je Jiří Grund, který se nyní zotavuje z pooperačního stavu a jeho ruka zatím ještě potřebuje klid a plné zapojení  není zatím možné.  A připravit takovou výstavu znamená velké množství fyzické práce,  přepravit a přerovnat velké množství výstavních exemplářů a  to zatím není možné. Propagace bude, výstava taky, ale podle všeho až v průběhu prázdniny, tedy července.
 
Velký zájem o stavební i rekreační pozemky

Na webových stránkách První vzájemné společnosti byl publikován záměr na realizaci urbanistický projekt spojený s využitím prostoru na Robově kopci, kde majitelé prodávaní stavební i rekreační parcely a jejich využití a rozčlenění podle připraveného regulačního plánu  odsouhlaseného městem realizuje právě První vzájemná společnost, která zajistí také zasíťování pozemků.
 
V této věci spolupracuje s Vodárenskou společností.  Pozemky se vyskytují v klidné lokalitě mimo dopravní ruch a přitom nejsou nijak daleko od centra, od škol, obchodů a dopravního připojení.
 
Snad díky tomu je počet zájemců o tyto parcely poměrně velký. je to jistě i proto, že v České Třebové je obecně stavebních parcel velmi málo
 

Z centra - Beseda s Lukášem Vašinou  - neděle 13.  června od 18 hodin

Premiéru pořadu a po té videozáznam najdete na odkaze https://youtu.be/GoMNTJCVqgI

Změna jízdních řádů nastává od neděle 13. června
Změny se týkají vlakových jízdních řádů na trati  010 Česká Třebová - Kolín  na na trati 260 Česká Třebová Brno. V autobusových jízdních řádech je změna na lince do Ústí nad orlicí, kde je zrušena zastávka v ulici Tvardkově a nahrazena zastávkou v ulici Letohradské. Je to způsobeno změnami dopravy  na tzv. Náměstí Svobody.
Změna jízdního řádu na trati 010 Česká Třebová - Kolín
Změna jízdního řádu  na trati 260 Česká Třebová - Brno

Cesta do Cakle se dočká opravy 

Rada města Ústí nad Orlicí schválila opravu místní komunikace do Cakle. Cesta do vodáckého tábořiště, které je oblíbeným cílem výletů, je již ve špatném technickém stavu. Opraven bude zhruba 450 metrů dlouhý úsek, který začíná křížením cesty se silnicí na Letohrad a končí u tábořiště. Práce budou zahájeny v září a potrvají do konce října, tedy již v době mimo turistickou sezonu. Akce, která zahrnuje položení nového asfaltového povrchu a opravu propustku, bude stát zhruba 761 tisíc korun, město ji hradí ze svého rozpočtu. 

ÚSTECKÉ MĚSTSKÉ SLAVNOSTI BUDOU LETOS KRATŠÍ

Skupiny No Name, Coda či zpěvák Dan Bárta s kapelou Illustratosphere budou hlavními hvězdami městských slavností Město v pohybu – týden dobré pohody, které Ústí nad Orlicí kvůli špatné epidemiologické situaci v červnu přeložilo na září. Už se ví i konkrétní termín, konat se mají od čtvrtka 2. do soboty 4. září.
Loňský ročník musel být kvůli pandemii zrušen, letošní bude o něco kratší. „Na zkrácení slavností se podepsalo několik faktorů. Nevíme, jaká bude zkraje podzimu epidemiologická situace. Převzali jsme program, který byl připraven na první červnový týden, ale ne všichni nasmlouvaní interpreti byli v náhradním zářijovém termínu k dispozici. Kulturní scéna zažívá přetlak, akce se ve velkém přesouvají na podzim a kapely už nemají volné kapacity. Chtěli jsme chytnout konec léta, ale volný termín se hledal složitě, protože už je naplánovaná řada akcí, například sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. bude slavit 150. výročí vzniku,“ vysvětlil starosta Petr Hájek. Jak dodal, půjde o mimořádnou redukci, příští ročník bude opět šestidenní.
Městské slavnosti čeká ještě jedna změna, uzavírat je už nebude ohňostroj. Ústí nad Orlicí se tak přiklonilo k trendu, který se šíří městy, že ohňostroje mají silný negativní dopad na okolní zástavbu, na domácí i divoká zvířata, na životní prostředí obecně. Město bude odpalovat ohňostroj už jen jednou v roce, a to v podvečerních hodinách na Silvestra.
 
V Ústí nad Orlicí otevřou novou
galerii Steklíkeum  

Srdečně Vás zveme na otevření
Steklíkea na adrese Ústí nad Orlicí, ul. T.G.Masaryka 112.
(nad Bubeníkem)
 
Vernisáž se uskuteční
dne 3.7. 2021 v 16:00 h.
Otevření prostor
předem v 15:50 h. 
 
 
Těšíme se na shledání,
Slávek Vosyka a Tomáš Šmilauer


Tunel Hřebeč bude od 21/6 10 dnů uzavřen

V období od 21. do 30. června letošního roku počítejte s omezením provozu na silnici I/35 na hlavním tahu mezi městy Svitavy – Moravská Třebová. Bude zde zcela uzavřen průjezd tunelem Hřebeč. Odborná firma v tunelu udělá údržbu elektronického požárního systému a dalších technologií, které jsou nezbytné pro bezpečný provoz tunelu. Objížďka pro všechna vozidla povede v obou směrech po silnici III/36826 přes obec Hřebeč. Objízdná trasa bude značena.

Psali jsme před  10 lety: Kaufland přichází! 

Psal se rok 2011 a situaci, která byla dobře popisuje fotodokumentace. Kaufland využil  volnou plochu která byla dobře dopravně přístupná, doplnil obchodní zónu, byly očekávány zejména problémy v dopravě. Navíc přibyly v lokalitě následně další prodejny řetězců  a v sousedství Lidlu vyrostla ve stejném roce  také nová asijská tržnice. Od dubna 2011 byla také poblíž u vjezdu do Primony otevřena velkoprodejna firmy Jehla.  Dnes už Kaufland máme, stal se součástí běžného života. Větší vliv než na dopravu mělo postavení hypermarketu Kaufland  na zlikvidování dalších maloprodejen potravin ve městě. Zmizela tak prodejna Konzumu na Skalce, Potraviny Pod Jelenicí ale i další - třeba se přestaly prodávat potraviny v krytu na Novém náměstí. V ostatních prodejnách se jistě snížil nebo změnil obrat a trochu i sortiment.  10 let staré obrázky zachycují tehdejší velké změny...
Malé prodejny vznikly v pasáži Kauflandu, ale některé to pro velmi finančně náročné obchodní podmínky po 5 letech vzdaly, došlo k výměně nájemců.... Obchodní zónu máme velkou, mohla by zásobovat město dvojnásobné velikosti....

Dům č. 74 v ulici Jaroslava Pácla dříve a nyní

Právě před 10 lety se v roce 2011 boural dům čp. 74 nad tenisovými kurty a to samozřejmě nemohlo uniknout pozornosti Martina Šebely. Tuto činnost a vše kolem máme zachyceno v dále uvedeném textu se spoustou fotografií.  Čas poskočil o deset roků a na stejném místě máme zase dům stejného čísla popisného, ale úplně jiný. Tak můžeme porovnávat, což je smyslu této připomínky....
Článek Martina Šebely o zbourání starého domu čp. 74 najdete ZDE
 
Přijeďte do Litomyšle na výstavu
Téma - Historie a budoucnost Augustovy tiskárny

  • Vernisáž výstavy, která byla pro Litomyšl poměrně velkou události, 
  • se konala v sobotu odpoledne 12. června v prostoru navazujícímu na budovu slavné Augustovy tiskárny za účasti hejtmana Martina Netolického, starosty Litomyšle Daniela Brýdla a samozřejmě i majitele objektu bývalé historické tiskárny p. Šimka, který je vlastně otcem myšlenky na nové využití nyní prázdné budovy na Muzeum Julia Mařáka, také litomyšlského rodáka. Budova obsahuje genius loci, které hodlá využít jak Město Litomyšl, tak i Muzejní spolek Augustova tiskárna, který si obnovu této budovy dal do vínku.  Více se dozvíte na výstavě, na kterou můžete  do sousedství Klášterních zahrad v Litomyšli snadno dojet. Výstava zde bude k dispozici celé léto. Zastávka autobusu je přímo přes areálem. Fotografie Luboš Kozel.
  • O Augustově tiskárně se mluví již pouze v  minulém čase. Měla slavnou minulost, ale současnosti se nedožila. Její činnost skončila s koncem devadesátých let. Je třeba napsat, že s ní mám také svoje osobní zkušenosti  a to velmi dobré. Jako vydavatel Českotřebovského zpravodaje jsem musel řešit nenadálý problém při selhání stařičkých strojů v českotřebovské tiskárně (patřící JZD Džbánov) a musím napsat , že zde velmi ochotně  vypomohli,  převzali přivezenou sazbu a zajisti vytištění v termínu tak, že to čtenáři nepoznali.  Tiskly se zde také ještě nějaké barevné kalendáře v letech 1998 a 99.  potom přišel nástup ofsetových strojů, knihtisk vystřídal tisk z plochy a v Litomyšli vznikla prosperující tiskárna HRG.... 
  • Výstava ukazuje, jak moc si v Litomyšli váží všech svých historický objektů a snaží se je uchránit a najít pro ně nový význam a nový život, samozřejmě za využití všech možných dotací ze všech stran. Kéž bychom se takto chovali k našim i soukromým historickým objektům u nás v České Třebové! Záleží ale nejen na městě samém, ale právě na majitelích příslušných objektů. Připomeňme jak dlouho trvalo, až mohlo město převzít a rekonstruovat Gzílovu budovu  pro městské muzeum, jak se vyvíjel osud soukromé Zedníkovy vily, kde také mohlo při včasné nabídce majitele vzniknout něco, co by naše město trvale obohatilo. Je škoda, že stále ponecháváme uvnitř památkové zóny v Lidické ulici pod náměstím dlouhá léta rozvaliny (soukromé domy a zbořeniště), které ovšem dobré jméno městu nedělají.  Proč asi má spousta lidí obavy o osud budovy bývalé městské spořitelny, kulturní památky v centru města, která zůstala v soukromých rukou...   O litomyšlské výstavě vice ZDE   (mm)
  • FOTBALOVÝ NÁBOR pro chlapce a dívky

    Ročníky narození: 2014, 2015 a 2016.
    Staň se součástí našeho týmu.
    Přijď v pondělí 14.června v 16:00 hod.
    na fotbalový stadion Pod Jelenicí v České Třebové.
    Další trénink bude v pondělí 21.6. od 16:00 do 17:00 hod.
    Pro bližší informace volejte: 731 449 500  p. T.Keprt  www.fkceskatrebova.cz