Českotřebovský deník 168/2021 (16/6) 
„Předškolácké“ spaní ve školce U Koupaliště 

Dne 11. 6. se v MŠ konalo tématické spaní "Cesta kolem světa". Děti na začátku cesty dostaly dalekohledy, mapy a hned na ně čekaly jednotlivé světadíly, o kterých se dozvěděly pár zajímavostí. Na každém kontinentě je čekal úkol.
V Asii děti stavěly Velkou čínskou zeď a jedly čínskými hůlkami. Do Austrálie se  přepravily po moři a vyzkoušely si skoky klokanů. V Africe si zahrály na mumie. Na Antarkidě děti řadily tučňáky od nejmenšího po největší. Sbíraly a následně počítaly sněhové koule. V Jižní Americe  shlédly krátké video z karnevalu v Riu de Janeiru.  V Severní Americe děti lovily ryby, poté se letecky dopravily do Evropy. Zde na děti čekaly dvě cizinky a děti musely poznat, z kterého jsou kontinentu. A samozřejmě v České republice čekala sladká odměna.
Spaní se zdařilo, nikdo neplakal po mamince a už se těšíme na slavnostní zakončení roku.
Učitelky Irena, Věra a Domča

Do plavek! 

Městské muzeum Česká Třebová zve na letní výstavu, která pobaví celou rodinu. Návštěvníci se mohou vyfotit na pláži, milovníci retra zavzpomínat na stanování v kempu a malé děti pohrát na pískovišti. Zvídaví se seznámí s historií českotřebovských koupališť a vývojem plavkové módy ve 20. století.  Na výstavě jsou ke zhlédnutí dva krátké filmy Vzpomínka na plovárnu Pavla Langhanse a Z historie koupaliště v Křivolíku. Za poskytnutí děkujeme Mgr. Milanu Mikoleckému!
Výstava  potrvá do neděle 31. srpna 2021.  Návštěvníci v plavkách mají vstup volný!

Zápasníci DSC GYM přivezli z Bulharska 9 medailí 

Pátý červen 2021 figuroval v kalendáři DSC GYM, jako termín velkého prestižního turnaje, který se měl uskutečnit v bulharském Burgasu. Po poctivé individuální přípravě, kterou však stále omezovala  pokračující proticovidová opatření,  bylo rozhodnuto vyslat  do Burgasu,  dvěstětisícového přístavu na pobřeží Černého moře dvanáctičlennou výpravou.
Z oddílu DSC GYM do bojů tentokrát zasáhlo 10 mužů a dvě ženy, a to napříč všemi technickými stupni a vahami.  A úspěch, který dosáhli, opravdu stojí za to.
Trenér Janda prozradil, že v kalendáři mají pro letošní rok vytipovány další významné turnaje u nás i v zahraničí. K největšímu a hodně „našlapanému“ kvalitními bojovníky bude turnaj v USA, na který odletí dva zápasníci.  VÍCE ZDE

Sprejeři platí velké pokuty a jeden je i za mřížemi 

Začíná to jako frajeřina, hloupý nápad po posilnění alkoholem a končí v soudní síni a záznamem v trestním rejstříku. Sprejerství je trestný čin, bez ohledu na výši způsobené škody, za který vedle pokut hrozí až roční vězení.
Město Ústí nad Orlicí jako řádný hospodář vymáhá náhradu škod, které mu na jeho majetku způsobí sprejeři. „V poslední době jsme měli tři takové případy. Pokaždé usilujeme o to, aby škody způsobené městu byly uhrazeny. Je to činnost časově i odborně náročná,“ uvedl k soudním jednáním a následnému vymáhání vedoucí odboru právního a obecního živnostenského úřadu Mgr. Marian Rada. Zkušenosti se sprejerstvím na obecním majetku jsou takové, že se většinou nejedná o potřebu vyjádřit umělecké ambice, ale bohapusté vandalství.
Letos v únoru úřadoval sprejer v okrajové části města, počmáral mimo jiné dopravní zrcadlo nebo květináč u cyklostezky. Policií byl vypátrán a soudem odsouzen za přečin poškození cizí věci k odnětí svobody v trvání šesti měsíců s podmíněným odkladem a zkušební dobou na dva roky a byla mu uložena povinnost nahradit všem poškozeným škodu. Konkrétně městu Ústí nad Orlicí musí zaplatit dva tisíce korun. Neslavný konec měla i „spanilá jízda“ dvou mladých mužů, kteří před dvěma lety posprejovali různými motivy protihlukovou stěnu u hlavního silničního tahu. Jejich malůvky pokryly plochu zdi o celkové rozloze 30 metrů čtverečných. Škoda byla víc než dvacet tisíc korun, odsouzení mladíci ji městu postupně splácejí.
Problémy s nelegálními graffity mají ale i některá další města, i Česká Třebová, viz naše pochody, přestože byl před lety jeden z podchodů u Červeňáku vymalován sprejery dokonce s finanční spoluúčastí města. Dlouho to nevydrželo. Jen výjimky v regionu pak nabízejí alternativu pro pouliční umělce. Už minulý rok vzbudil pozornost případ, kdy muž cizí státní příslušnosti procházel v Ústí n.O. městem a posprejoval téměř vše, co mu přišlo pod ruku. Poškodil tak i Roškotovo divadlo, když národní kulturní památku označil obrácenou svastikou a jeho řádění se nevyhnula ani kamera umístěná na divadle. Škoda tehdy přesáhla sto tisíc korun, za což je nyní ve vězení a následně bude vyhoštěn z České republiky. (Zdroje: Orlický deník, Orlický.net)

Od 16. června se očkuje také v Lanškrouně 

Středou 16. června dosáhl počet očkovacích míst v Pardubickém kraji počtu 21. Poslední nové očkovací místo zahájilo provoz dnes v kulturním domě v Lanškrouně. Zároveň až do konce týdne vypomáhá s urychlením očkování v Pardubických očkovací kamion. Ten v příštím týdnu na dva dny zakotví v areálu Chrudimské nemocnice. K dnešnímu dni bylo v kraji očkováno přes 290 tisíc osob.
„Očkovací kamion nám výrazně pomohl urychlit očkování v krajském městě, kde byly nejdelší čekací doby, a to i vzhledem k posunu intervalu mezi první a druhou dávkou. Kromě sálu Jana Kašpara jsme přeregistrovali také čekající na termín z očkovacího místa CCR v paláci Magnum na třídě Míru. K tomu se nám jen v sále Jana Kašpara podařilo v týdnu navýšit denní kapacitu o přibližně 150 osob denně výhradně na první dávky a o víkendu o 100 osob denně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Nejvíce čekajících na termín je nyní v Chrudimské nemocnici, proto tam v příštím týdnu kamion přejede. „V tuto chvíli počítáme s tím, že by kamion do areálu nemocnice přejížděl během pondělí a v úterý a středu očkoval. V Chrudimi čeká na přidělení termínu k očkování necelých 1500 lidí. Ty budeme během dvou dnů schopni oočkovat první dávkou vakcínou Comirnaty od Pfizeru. Kamion následně přijede ještě na aplikaci druhých dávek. Kdo tedy má o očkování zájem, ať této příležitosti využije a zvolí si úterní či středeční termín, který mu bude nabídnut prostřednictvím SMS a PIN 2. Kapacitu na dalších očkovacích místech v kraji prozatím držíme stále stejnou. Bude však časem modifikována dle zájmu očkovanců,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.
V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni proočkováno přes 290 tisíc očkovacích dávek. V pondělí 14. června se jednalo o 5 073 dávek a v úterý 15. června o 5 442 dávek, což je nové denní maximum v kraji.
 
Krajské shromáždění Svazu měst a obcí se konalo ve Sloupnici

Akce se konala v úterý 15. června v kulturním areálu "Na mlejnici", hostitelem byl starosta Sloupnice p. Škeřík, účast byla zajímavá, jednak z ústředí Svazu měst a obcí (Stanislav Polčák, Ing.- Radim Sršeň, Jana Přecechtělová, Kristýna Vodrážková, Josef Petrenec), z vedení Pardubického kraje (Martin Netolický, Michal Kortyš), tak z významných organizací (ředitel ŘSD pro Pardubický kraj Ing. Bohumil Vebr, ředitel SUS PK ing. Miroslav Němec), pozvaní starostové a také další zastupitelé měst a obcí z Pardubického kraje Hlavním bodem programu budou kulaté stoly na téma dopravy v kraji a nová odpadové legislativa. Cílem tohoto přátelského setkání bylo předání informací mezi zastupiteli obcí a měst, představiteli kraje a zástupci odpovědných institucí. Byly také podány aktuální informace z činnosti SMS ČR a legislativní oblasti samospráv. Foto Luboš Kozel.

Kdy může být studna samostatnou věcí a kdy je součástí pozemku

Podle okolností může být totiž studna samostatnou věcí anebo součástí pozemku. Stavbou a tudíž samostatnou věcí (bez ohledu na pojetí vodohospodářské) je studna v případě, kdy je výsledkem lidské stavební činnosti, kterou byla vytvořena určitá, převážně podzemní konstrukce, jež ve směru dovnitř ohraničuje prostor, který má být zčásti zaplněn vodou a zčásti sloužit jejímu čerpání. Nemá-li studna žádnou konstrukci, nejde o samostatnou věc, ale o součást pozemku (šlo by např. o pouhý nezpracovaný vrt, nijak nevymezený proti okolí). Z uvedeného vyplývá, že ne každá studna je samostatnou věcí a že záleží na způsobu jejího provedení. Z toho lze předjímat také výsledek soudního řízení ohledně určení vlastnictví – zejména pak odpověď na otázku, zda je vlastníkem vlastník pozemku, na kterém se studna nachází, neboť tato není samostatnou věcí a splývá tudíž s pozemkem. Ohledně řešení vlastnictví je třeba využít možnost podání tzv. určovací žaloby podle § 80 občanského soudního řádu. (Verlag Dashöfer)
 
 

Konference Zelená ekonomika - zdravá města a moderní regiony

Proběhne 29. června 2021 od 10:00 on-line a lze se jí po potvrzení registrace organizátory účastnit i fyzicky v Brně.
Program konference otevře témata, která se dotýkají balíku příležitostí nabízející impuls k oživení investic ve městech, obcích či mikroregionech: projekty nových obnovitelných zdrojů, využití potenciálu úspor energie v budovách i podnicích a zvýšení odolnosti měst a krajiny vůči změnám klimatu. Debata se také zaměří na konkrétní využití prostředků, které Česko získá v rámci Modernizačního fondu či Fondu obnovy. Nebudou chybět přednášky o opatřeních proti přehřívání měst, lepším využít vody v krajině či možnostech využití satelitních dat pro boj proti přehřátým městům.
 
Mezi panelisty vystoupí například:
Mikuláš Bek, senátor, předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu ČR
Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje
Chytré Líchy – první energeticky soběstačná čtvrť na Moravě: Jiří Cihlář, CEVRE a Jan Bárta, Centrum pasivního domu
Město Prostějov: Solární střechy ve městě - Kateřina Vosičková, energetická manažerka
Zemědělství a fotovoltaikaagrivoltaika: Martin Madej, Aliance pro energetickou soběstačnost
Úspory energie v budovách a fotovoltaika za korunu: David Martínek, manažer pro vnější vztahy, ČEZ ESCO
Štěpán Vizina, specialista na geografické informační systémy a práci se satelitními daty, Ekotoxa
Magdalena Maceková, architektka, specialistka na tvorbu veřejného prostoru, Nadace Partnerství
Konferenci moderuje Marie Bastlová, šéfreportérka a moderátorka Seznam Zpráv
 
Link pro on-line sledování v Zoom vám přijde na základě vyplněného registračního formuláře: ODKAZ. Během online sledování lze pokládat dotazy písemnou formou přes sekci Q&A programu Zoom. 
Pro fyzickou účast se registrujte zde (registrace je platná ve chvíli, kdy obdržíte potvrzení od organizátorů). Účast na konferenci je ve všech případech zdarma.


Ruské a čínské firmy vyloučeny z dostavby elektrárny Dukovany

Vláda už v polovině dubna oznámila, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodlo nepřizvat do tendru ruskou společnost Rosatom. Ministři schválili usnesení, že tzv. bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, to znamená firmám EDF, KHNP a Westinghouse. Už dříve byla vyřazena čínská firma CGN.
Proti vyřazení ruských nebo čínských firem byli komunisté. Sněmovna na podnět komunistů a Pirátů k zákonu přijala doporučení vládě, aby pro dostavbu dalšího jaderného bloku v České republice "vypsala otevřené mezinárodní výběrové řízení tak, aby zajistila co nejefektivnější, bezpečnou, ekonomicky a časově nejvýhodnější variantu s ohledem na národní bezpečnost". Vítězná nabídka by zároveň měla maximálně využít české dodavatele a stabilní a udržitelnou nízkou cenu elektrické energie.
Vládou navrhovaný zákon počítá s tím, že pokud bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.