Českotřebovský deník 170/2021 (18/6)
Záměr společnosti NOTABLE real estate na úpravy na sídlišti Borek 

Tento záměr byl schválen zastupitelstvem města a jeho I. etapa pro léta 2021/22 byla popsána v Českotřebovském deníku 166/2021  z úterý 15. června ZDE Záměrem společnosti je budování parkovacích stání a garáží pro sídliště za domy čp. 18176, 1820 a 1823 ve třech etapách při spolupráci s městem
Společnost NOTABLE real estate a.s. oslovila v prosinci roku 2020 město Česká Třebová s návrhem na vybudování parkovacích stání a garáží v lokalitě sídliště Borek – horní část  (za domy čp. 1823, čp. 1820 a čp.1817). Městu byla předložena studie.  
V I. etapě vznikne v letech 2022 a 2023 17 parkovacích stání a 7 garáží pro osobní automobily rezidentů tak, aby byl prostor tohoto sídliště Semanínská proti současnému stavu zkulturněn a zabezpečen. Od města odkoupí za obvyklou cenu pozemky pro vybudování parkovišť a garáží a podle schválené smlouvy pak město upraví příjezd k parkovištím (viz obrázky). Součástí usnesení byl schválen finanční limit pro spoluúčast města. I. etapa se bude realizovat v dalších letech 2022 a 2023 s limitem 405 tisíc Kč  vč. DPH. V další etapě bude podle záměru společnosti NOTABLE real estate v letech 2023 - 25 vybudováno dalších 33 garáží a 6 parkovacích stání  s příspěvkem města limitovaných částkou 1024 tis. Kč.  Investor zájem  vybudovat všechny tři etapy stavby (nemá zájem vybudovat pouze jednu z etap), je třeba smluvně ošetřit i II. a III. etapu. U II. a III. etapy se předpokládá obdobná finanční spoluúčast města, jako u I. etapy, tj. úprava stávajících pojízdných chodníků, rozšíření nájezdů na ulici Semanínská a vybudování napojení na pozemek pro vlastní investici. Dále bylo navrhováno vybudování chodníku od čp. 2052  od kotelny k prodejně potravin v trase, která je v současnosti pouze vychozená po pozemku.
Ve II. a III. etapě NOTABLE real estate investuje 9.378.000 Kč včetně DPH. Pronájem bude podle záměru společnosti nabízen za 6.000 Kč ročně u parkovacích stáni a 12.000 Kč ročně u garáži, s možnosti měsíční platby. Návratnost investice je při 100% obsazenosti 22 let, při dosaženi 70% obsazenosti 31 let. Předpokládá se využiti zejména v souvislosti s užíváním bytů v sousedním objektu  čp. 1821-1823 ve vlastnictví NOTABLE real estate a.s. a navazujících čp. 1818-1820 a čp. 1815-1817, kde má společnost nebo případně Ing. Janoušek rovněž  spoluvlastnicky podíl.
Investice bude vybudována na nově zaměřených pozemcích  Pro I. etapu jde  ppč. 1785/21 o výměře 1.087 m2, a pro další etapy jde o ppč. 1785/22 O výměře 1.841 m2. Příjem města z prodeje  pozemku v první etapě je 135 tis. bez DPH v druhé etapě 228.223,15 Kč bez DPH. Stávající stav pojízdných chodníků si žádá o výspravu  Je třeba zdůraznit, že zpevněna plocha E,-která je do nákladů města započítána je ve větším rozsahu, než je třeba pro realizaci stavby garáži, neboť zajišťuje i obslužnost trafostanice ČEZ Distribuce, a.S., a obchodu. Při započítáni nákladů na chodníky B a C a nákladů na výspravu asfaltu, a chodníku zajišťujícího přístup k obchodu  vychází celkový požadavek na rozpočet města  1.023.118 Kč. Tato částka byla určena jako limit výdajů města pro II. a III. etapu investice.
Čtvrť Borek vyžaduje po dlouhých letech nevšímání řádnou péči a je třeba vítat iniciativy podnikatelů, které mají čtvrť zvelebit a zkulturnit. Připomeňme i to, že dlouhá léta město získávalo prodejem nemovitostí v bývalých kasárnách v této lokalitě finanční prostředky, které odtud odešly jinam  a potřeby této čtvrti řešeny nebyly. Na zdejší sídliště tak budeme moci získat lepší podmínky pro bydlení a úpravu prostranství, než tomu bylo dosud a to  ve spolupráci s podnikatelskou firmou, která zde investuje tolik, kolik by město samo nikdy nemohlo ani pomyslet. Jde přitom o investora působícího v našem městě. Další možností pro zlepšení podmínek na sídlišti Borek by mohla být např. revitalizace sídliště s dotací od Fondu rozvoje bydlení. Také zde by byla byla spoluúčast města nutná a to jistě ve větším rozsahu. Dotace se poskytuje pouze ve výši 50% a ještě by se do projektu stejně nepodařily zahrnout všechny požadované úpravy.  Tento způsob investování pro toto sídliště by znamenal větší spoluúčast města.
Usnesení, která dovedou úpravu sídliště Borek ke změnám podpořilo 17 zastupitelů z přítomných 23, proti hlasovalo 5 zastupitelů  z hnutí Nestraníci a jeden zastupitel se zdržel hlasování.  (mm)

BRIGÁDA V MUZEU: Městské muzeum Česká Třebová přijme na letní prázdniny průvodce – brigádníky na zpřístupněné památkové objekty. Bližší informace na tel. 465 534 516 nebo prostřednictvím mailu muzeum@mmct.cz.

Děti z MŠ U Koupaliště na návštěvě u paní starostky

Dne 16. června 2021 navštívily děti ze třídy Veverek Městský úřad v našem městě.
Na Českotřebovské radnici nás přijala paní starostka Magdaléna Peterková, která dětem vyprávěla, co je náplní práce starosty města a jednotlivých odborů. Jelikož je sama pedagog, dokázala děti velmi zaujmout a odpovídat na jejich zvídavé otázky.
Děkujeme paní Lence Jelínkové ze sekretariátu města, která děti provedla školským úřadem, ukázala jim podatelnu města, obřadní síň a Městskou policii našeho města.  Ještě jednou děkujeme za milé  a velice příjemné dopoledne a za krásnou tečku  v programu
“ Poznáváme naše město“.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště.

VÝROČÍ NA DNEŠNÍ DEN

85 let od úmrtí Antonína Vratislava PIŠTY
(30.7. 1883 – 18.6. 1936), ředitele spořitelny a známého českotřebovského občana

Byl v pořadí druhým ředitelem spořitelny v České Třebové. Narodil se v Kostelci nad Orlicí, v Hradci Králové vystudoval obchodní akademii. Po absolvování školy v roce 1901 pracoval po celý zbytek života (mimo povinnou vojenskou službu) v bankovnictví. Působil v bankovních domech v Českém Krumlově, Židlochovicích, Volyni, Heřmanově Městci a České Třebové. Do našeho města přišel v roce 1910, aby zde zakotvil natrvalo. Ve Spořitelně města České Třebové prošel řadou funkcí. Z pokladníka se během let vypracoval až na ředitele ústavu.V České Třebové se také seznámil se svoji nastávající, slečnou Zdeňkou Štanclovou, dcerou majitele hotelu Štancl v Nádražní ulici (dlouho zde byla prodejna nábytku). Mladí manželé bydleli nejprve u rodičů manželky, později se ještě několikrát stěhovali, až v roce 1935 se nastěhovali do bývalé Rybičkovy vily Zora čp. 957 na Trávníku, kterou rodina Pištova obývala až do roku 1995. Antonín Pišta zemřel po delší nemoci v Brně.
 

11 vozidel Regiospider pro Pardubický kraj

(a pro depo v České Třebové)
Hejtman Martin Netolický a náměstek pro oblast dopravy Michal Kortyš se dnes s vedením Českých drah seznámili v Lounech s motorovými nízkopodlažními vozidly typu RegioSpider od společnosti Stadler.
Národní dopravce jich pořídil celkem 22 a Pardubický kraj má zájem o 11 z nich. Vozidla by se po plánované modernizaci mohla v kraji objevit na trati v průběhu roku 2023. První z vozidel dnes vyrazilo v rámci zkušebního provozu na trati z Loun do Postoloprt.   Více ZDE

Zdravotnictví v kraji u kulatého stolu 

Se studenty v oblasti zdravotnictví je při praxi potřeba od začátku pracovat tak, aby získali důvěru
Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková pozvala ke kulatému stolu radního pro školství Josefa Kozla, ředitele vyšších odborných škol v oblasti zdravotnictví a Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Při prvním společném jednání o budoucnosti vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků je propojila s vedením Nemocnice Pardubického kraje a navzájem si prezentovali současnou situaci jak ve školách, tak u zaměstnavatele. „Cílem je budoucí intenzivnější spolupráce institucí, které připravují do praxe budoucí zdravotní i praktické sestry a další ošetřovatelský personál, se zaměstnavateli, kteří tyto profese potřebují a poptávají,“ uvedla Michaela Matoušková.
Pardubický kraj je zřizovatelem čtyř středních zdravotnických škol - v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a v Ústí nad Orlicí, která je i vyšší odbornou školou. Zároveň je kraj zřizovatelem zařízení léčebné, následné a rehabilitační péče a garantem akutní péče, protože je stoprocentním akcionářem Nemocnice Pardubického kraje. Více ZDE


Žáci z Výprachtic na Orlickoústecku vyhráli v celostátní jazykové soutěži

Na konci minulého roku se žákům 9. třídy ze ZŠ Jindřicha Pravečka ve Výprachticích podařilo zvítězit v celostátním kole Podzimního WocaBee šampionátu. Radní pro školství Josef Kozel jim přijel k úspěchu pogratulovat a předat malou odměnu.
„Je to úžasný úspěch, podařilo se jim zvítězit v konkurenci více než 1100 školních kolektivů. Jsem rád, že jsem se s dětmi mohl setkat a vyseknout jim poklonu osobně, byť uspěly v online soutěži. Velký podíl na tomto úspěchu nese i pan učitel Moravec, který se žákům během soutěže bezmezně věnoval a dokázal je po celou dobu skvěle motivovat,“ sdělil s radostí Josef Kozel.
WocaBee je aplikace, kde se žáci učí hravou formou novou slovní zásobu v cizím jazyce. Čím více slov procvičují, tím více bodů získávají a více slovíček se naučí. Právě píle v učení je kritériem hodnocení úspěchu v šampionátu. Vítězí třída, která získá největší počet bodů na žáka. Dětem z Výprachtic se podařilo dostat na průměr 5 658 bodů, které z nich učinily vítěze jak v krajském, tak v celostátním kole.
„Nebylo to jen o jednom či dvou jedincích. Celá třída prostě chtěla vyhrát, a tak se spojili jako celek a zabojovali všichni, toho si cením nejvíc,“ uvedl Michal Moravec, učitel anglického jazyka ve vítězné třídě.
Pošta o víkendu všechno zavře

Modernizujeme naše informační systémy. Proto krátkodobě uzavřeme naše pobočky a Pošty Partner. Nebude možný ani výdej zásilek v Balíkovnách u našich partnerů. Přerušení se dotkne také webových stránek, aplikací a Call centra.

Římskokatolická farnost - děkanství Česká Třebová Vás zve na
„POPOUŤOVOU“
MŠI SVATOU
 s hudebním
doprovodem
V KOSTELE SV. JANA NEPOMUCKÉHO
VE SKUHROVĚ
v neděli 20. června
od 16 hodin
 
Po mši následuje sousedské posezení u místního hostince.
Občerstvení a hudba je zajištěna.

Vzácná možnost shlédnout zajímavé obrazy z Muzea Kampa (v Litomyšli)

Srdečně Vás zveme do Městské obrazárny, kde budou ve čtvrtek 1. července v 18 hodin slavnostně představeny dva obrazy, které nám pro letošní sezónu zapůjčilo Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.
Úvodní slovo pronesou starosta města Litomyšl Daniel Brýdl a předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.
Městská galerie Litomyšl navázala v roce 2021 spolupráci s Museem Kampa – Nadací Jana a Medy Mládkových, institucí, jež pečuje o díla významných výtvarných umělců 20. století. Díky této spolupráci byly do expozice Městské obrazárny zapůjčeny dvě špičkové práce malířů Bedřicha Dlouhého a Theodora Pištěka. Obrazy budou k vidění až do 3. října. 
Městská obrazárna / 2. patro Státní zámek Litomyšl
Theodor Pištěk / Rodinný portrét / 1976 / olej na plátně © Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových


Ředitel Péče o duševní zdraví míří naplno do role psychiatra

Vedení východočeské organizace Péče o duševní zdraví (PDZ) čekají změny. Ředitel organizace a psychiatr MUDr. Petr Hejzlar změní svou funkci a začne se naplno věnovat práci psychiatra v jednom ze středisek PDZ, Centru duševního zdraví Pardubice. Na post ředitele organizace aktuálně vypisuje otevřené výběrové řízení.
Nezisková organizace Péče o duševní zdraví, která podporuje lidi v zotavení se z vážných duševních potíží prostřednictvím 7 regionálních terénních týmů působících v okresech Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Hradec Králové, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Jičín, prochází v posledních letech dynamickým rozvojem. Ve třech svých pobočkách (Pardubice, Chrudim, Hradec Králové) rozšířila svůj tým sociálních pracovníků a peer konzultantů o zdravotní sestry, psychology a psychiatry a vytvořila Centra duševního zdraví (CDZ).
Rychlý rozvoj jde ruku v ruce s potřebou posílit její řízení. „Potřebujeme vytvořit stabilní organizační oporu rozvojovým plánům, protože Centra duševního zdraví chceme postupně provozovat ve všech okresech, kde působíme. Čeká nás obrovské množství nejen manažerské práce. A tak nastal čas pro změnu řídící struktury organizace i pro personální změny. Potřeba rozvíjet řízení organizace se pojí s mým osobním rozhodnutím do konce roku 2021 odejít po 24 letech z funkce výkonného ředitele a věnovat se naplno lékařské profesi,“ komentuje změny ředitel PDZ MUDr. Petr Hejzlar.
A ihned doplňuje: „Z PDZ ale rozhodně neodcházím, protože mojí hlavní náplní bude práce psychiatra v pardubickém Centru duševního zdraví.“ Po čtyřiadvaceti letech se tak podařilo, že bude MUDr. Petr Hejzlar vykonávat práci, s jejíž vidinou do organizace vstupoval. V roli psychiatra CDZ sice částečně působí již od roku 2019, kdy CDZ vzniklo, ale nyní se jí chce věnovat na plný úvazek a předat manažerské výzvy a povinnosti novým tvářím.

Singltrek Suchák zahajuje 

V sobotu 19. června Sdružení obcí Orlicko slavnostně otevře pro veřejnost Singltrek Suchák, systém 22 kilometrů jednosměrných terenních stezek pro horské cyklisty. Singltrek Suchák se otevíra pro 5ti letech projektové přípravy a dvou letech vlastní realizace.
V současné době nabízí Singltrek Suchák tři okruhy - červený K Boudě, nejdelší a technicky nejnáročnější, modrý Pod Bradlem a nejkratší a nejméně náročný zelený Okolo Hvězdy. Zakladním nástupním místem je Červenovodské sedlo, které disponuje desítkami parkovacích míst, sociálním zázemím a bufetem. Oficiální otevření přestřihnutím pásky proběhne ve 14.00 hodin, o půl hodiny později proběhne vyjížďka na singltreky a doprovodný program.
Náklady na celý projekt Sdružení obcí Orlicko, jehož součástí je i výstavba nového parkoviště na Červenovodském sedle, je 21 milionů Kč, dotace je pak 15 milionů. Dofinancování nákladů projektu zajistily členské obce Sdružení obcí Orlicko. Singltreky Suchák jsou součástí projektu Singletrack Orlicko – Kladsko. Tento projekt byl podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj.