Českotřebovský deník 181/2021 (29/6)
Piknik Taneční školy přinesl 8817 Kč do sbírky Červeného kříže

Závěrečný piknik Taneční školy Česká Třebová přinesl nejen zábavu a prezentaci práce žáků a lektorů taneční školy ale byla to také akce benefiční.  Dobrovolné vstupné bylo stoprocentně věnováno na účet ČČK zřízený na pomoc postiženým obcím na jižní Moravě. Dárci byli štědří a dokázali během tohoto jediného vystoupení vložit do pokladničky 8 817 Kč. Na závěr představení byla částka veřejně přepočítána a hned druhý den odeslána na zřízený účet ČČK. Peníze z benefice již pomáhají.
 
Nové video Českotřebovského deníku:
Závěrečné vystoupení literárně dramatického oboru ZUŠ

   Plná velikost videa zde

Spousta odstranitelných maličkostí 

Už jsem se zařekla, že nebudu reagovat na cokoliv, co se týká úprav a vybavení mobiliářem v našem městě. Ale paní Vohralíková mi občas nahraje, a zase mi to nedá …
Asi máme v našem městě tolik památek a krásných věcí ke chlubení, že si můžeme dovolit nechat zarůst krásné reliéfy na starém hřbitově. Proč ne … asi to nikomu kompetentnímu nevadí ! V jiném městě by je ještě nasvítili aby vynikly, my si můžeme dovolit je nechat zarůst …
A lavičky ? Škoda se vyjadřovat ! Staré dobré lavičky se ,,vyhazují“ ( jen by mě zajímalo kde končí) a buďto po nich zůstane prázdné místo, nebo se nahradí ( a to jen ve výjimečných případech) za pryčny bez opěradel, nebo za lavičky na kterých se nedá sedět. To nevadí, že na nich nikdo nesedí, ale nelze říct, že tam nejsou !
A lavičky v parku na Zámostí ? Minulý týden jsem si chtěla posedět na té jediné která tam zbyla. Bohužel byla obsazená, tak buď si přisednout, nebo si sednout na zem, nebo odejít. Zvolila jsem třetí možnost. Proč kupovat lavičky do parku za pár korun, musíme si počkat až na projekt za miliony ! O umístění laviček po Hýblovce jsem psala už nesčetněkrát … !!! Prostě to TADY NEJDE !!!
V pátek v Javorce chyběla ta jedna jediná (!!!) houpačka pro děti která tam je !!! Namísto aby tam alespoň jedna houpačka přibyla, tak ještě ta jedna je pryč !!! Nevím, třeba když začalo léto, tak je na opravě ☹  Ale zase si můžeme zagrilovat !  Krásné léto Mirka Valentinová

Zasloužíme si také pochválit

Nejčastěji se píše o tom, co se nám nelíbí a co by se mělo zlepšit. Jistě toho není málo. Přesto nezapomínejme i na to co je hezké, připomeňme si, že město opět zase žije a že máme u nás prostory, se kterými se můžeme také pochlubit. Některé jsou na fotografiích.  Může jich být i více, zkusím tedy takový seriál. Nejen o tom špatném, ale také o to co stojí za pochvalu.  Chtěl bych konkrétně pochválit pracovníky Eko Bi, kteří i v horkých dnech pravidelně zalévají květiny umístěné v centru města  vysoko na stožárech, kteří  se snaží plně zajistit požadavky na posekání zelených ploch a mají zásluhu na tom, že jsou naše parky a veřejná prostranství většinou v dobrém pořádku. Chtěl bych pochválit stánkaře, kteří oživují město a dělají jej zajímavějším. 
Absolutní spokojenost bych chtěl také vyjádřit také nad prací pracovníků firmy MATEX Hradec Králové, kteří nyní přestavují elektro přípojky v oblasti Vinohrady a vzorně spolupracují s obyvateli rekonstruovaných ulic, snaží se vyjít vstříc při provádění nutných stavebních prací, pracují, kvalitně, ohleduplně a poctivě, drží slovo.  

30. června - SPOLU: Jedeme do Pardubického kraje a těšíme se na Vás!

S našimi předsedy Petrem Fialou, Marianem Jurečkou a předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou se můžete setkat ráno (8:30hod) v pardubické kavárně Café Bajera odpoledne (16:00 hod) na náměstí v Markétině rodné Litomyšli  - Café bar No.3
Mezi oběma setkáními s voliči naši předsedové zamíří do Chrudimi, Vysokého Chvojna, Vysokého Mýta a do Svitav, kde se setkají s živnostníky, podnikateli a zástupci neziskových organizací v sociální a zdravotnické oblasti.

VOŠ a SŠT Česká Třebová je škola, na které již skončilo vyšší odborné studium a v nebližší době se neobnoví. Obory, které se zde studovaly je nyní možné studovat na vysokých školách. V této souvislosti připravoval zřizovatel školy - Pardubický kraj změnu názvu této školy. Změnu nejdříve připravila na společný návrh hejtman Martina Netolického, ředitele školy Jana Kováře a krajského radního pro oblast školství Josefa Kozla Rada Pardubického kraje a nakonec právě dnes 29. června ji schválilo krajské zastupitelstvo. Více se tím budeme věnovat v zítřejším vydání Českotřebovského deníku. V historii školy to bude další, již 12. změna názvu.
Přehled názvů školy v historii:
1945 Státní mistrovská škola strojnická
1947 Mistrovská škola strojnická
1948 Průmyslová škola železniční
1949 Vyšší průmyslová škola železniční
1953 Železniční škola strojnická a dopravní
1954 Železniční škola
1956 Průmyslová škola železniční
1960 Střední průmyslová škola železniční. (Tento název se udržel 35 let)
1995 Vyšší dopravní akademie (reaguje na to, že od r. 1992 bylo zahájeno vyučování na vyšším odborném studiu)
2000 Vyšší odborná škola a střední odborná škola Gustava Habrmana (po připojení VOŠ sociální)
2011 Vyšší odborná škola a střední odborná škola technická  (po připojení SOUŽ Česká Třebová).
2021  ???  Dozvíte se v nově vydané tiskové zprávě ZDE.... (mm)

Knapovec žije 

Knapovec poslední červnový víkend ožila řadou akcí. U místního komunitního centra se v sobotu odpoledne konal 7. ročník nohejbalového turnaje trojic, kterého se letos účastnilo 5 týmů z Knapovce a okolí. Souběžně s turnajem uspořádala místní tělovýchovná jednota a mateřská škola také sportovní odpoledne pro děti plné her, soutěží a zábavy.
Neděle pak tradičně patřila Knapovecké pouť, která započala prohlídkou kaple v Dolním Houžovci a hřbitovní kaple v Knapovci. Pokračovala mší svatou v kostele sv. Petra a Pavla s doprovodem Cecilské hudební jednoty z ústecké farnosti. Následovalo vystoupení kapely Žůžo band a pohádka pro děti, které se také mohly povozit na řetízkovém kolotoči. Odpoledne zakončil požární útok hasičů z SDH Knapovec.
 
O černého výra po třicáté

Jubilejní 30. ročník soutěže v požárním útoku mužů a žen "O Černého výra" se v sobotu 26. června uskutečnil na hřišti pod lesem v Černovíru. Této tradiční hasičské soutěže se letos účastnilo celkem 23 družstev. Po slavnostním nástupu se již na start postupně postavilo 13 závodních týmů mužů a 6 družstev žen. Další týmy soutěžily ve veteránských kategoriích.
 
Ekologové uspěli s protesty proti stavbě rozhledny na Kralickém Sněžníku.

Zástupci ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí navštívili vrchol Králického Sněžníku. Rozhodli se zkontrolovat stavbu rozhledny, a jestli polský investor neporušuje podmínky stavebního povolení. Na to dlouhodobě upozorňuje několik ekologických organizací, které se stavbou 30metrové věže na hoře nesouhlasí.
Kontrola je po dohodě ministerstva pro místní rozvoj s polskou stranou organizována jako veřejnosprávní. Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu na území Polska, povedou ji polské orgány státní správy,“ Říká mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.
Zástupci českých ministerstev ale budou ke kontrole přizvaní. Konečné slovo ale bude mít polský kontrolor. Ekologické organizace proti stavbě rozhledny na víc než 1400 metrů vysokém Králickém Sněžníku protestují dlouhodobě.
Hrubé porušení povolení?
„Když vidíme, co se tam děje a dokumentujeme tu situaci a srovnáme si to s těmi podmínkami, které jsou nastavené, tak vidíme hodně závažný rozpor. A vidíme, že investor hrubě porušuje povolení, které bylo vydáno,“ říká Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.
Rozhlednu sice staví polský investor, využít k tomu ale chce dotaci pro projekt Kladsko – Orlicko – Sněžník od českého ministerstva pro místní rozvoj. Pokračuje jeho mluvčí Vilém Frček: „Program myslí na všechny varianty a záleží na výsledku té kontroly. Pokud by byly podmínky porušovány, mohlo by dojít i k pozastavení plateb do odstranění závad. A pokud by se nepodařilo ty závady odstranit, program pamatuje i na ukončení financování.“
Výsledek kontroly bude důležitý pro ministerstvo životního prostředí, potvrdil jeho mluvčí Ondřej Charvát. „S ohledem na kompetence ministerstva životního prostředí se může jednat o požadavek na zahájení mezistátního procesu EIA, nebo se může jednat o podnět k Evropské komisi atd.“
Vrchol Králického Sněžníku je národní přírodní rezervací a je zařazený i do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Proti stavbě rozhledny vznikla i petice, kterou už podepsalo několik tisíc lidí z Česka i Polska.
Zdroj: Český rozhlas Pardubice
 
Nový film ATA bude mít premiéru v Litomyšli.

V pátek 2. července od 21 hodin se v Klášterních zahradách v Litomyšli uskuteční premiéra dokumentu s názvem ATA. Film režiséra Víta Mazánka mapuje období vykonstruovaného politického monstrprocesu, konaného v Litomyšli roku 1950, ve kterém bylo odsouzeno 24 osob, a to převážně středoškolských studentů. Pardubický kraj podpořil vznik filmu částkou půl milionu korun. Vstup na premiéru je volný.
„Patřili jsme mezi první kraje, které ze svého rozpočtu začaly podporovat audiovizuální tvorbu prostřednictvím dotačního titulu. Tím jsme pomohli vzniknout řadě filmů, mezi které patří například film Já, Olga, ale i projektům méně známým. Našim cílem bylo podpořit filmovou tvorbu v našem kraji, která může nejen propagovat jednotlivá místa v regionu, ale také pomoci místním podnikatelům,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V loňském roce kraj takto podpořil vznik filmu ATA, jehož veřejná premiéra se uskuteční v pátek 2. července od 21 hodin v Klášterních zahradách. „Vlivem koronavirové pandemie jsme se stali jedním z hlavních podporovatelů tohoto filmu, který se podařilo dokončit v podzimních měsících již za přísných protiepidemických opatřeních. Jsem však přesvědčený, že na výsledné podobě filmu nejsou těžké podmínky natáčení znát,“ uvedl hejtman Netolický. „Výběr místa premiéry filmu byl naprosto jasný, jelikož film mapuje osudy převážně studentů litomyšlského gymnázia a rektora piaristické koleje v Litomyšli Františka Ambrože Stříteského. Po dohodě s organizátory festivalu Smetanova Litomyšl jsme se domluvili, že se bude jednat o doprovodný program a věřím, že jej diváci ocení, jelikož tuto relativně nedávnou historii bychom si měli připomínat,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Režie filmu se ujal Vít Mazánek. V hlavních rolích diváci uvidí Radim Fialu, Veroniku Malou, Martina Veselého, Jana Lukeše či Ladislava Špinera.

 


SENIORFESTIVAL V CHRASTI PŘIVÍTAL 1500 NÁVŠTĚVNÍKŮ

Senior festival pořádaný Spolkem Hurá na Výlet! a městem Chrast proběhl minulý víkend v Zámeckém areálu v Chrasti a potěšil bez mála patnáct set návštěvníků z celého kraje i vzdálenějších míst republiky. Dvoudenní program nabízel žánrové spektrum jak českých, tak světových interpretů. Na dvou pódiích se střídaly kapely jako je ABBA World, Beatles – The Backwards, Prague Queen a legendární Josef Zíma.
O doprovodný hudební program se staraly kapely jako je Hurá country kapela Klondike nebo JG Dix Holice. Mnohé roztančila dechovka Podkověnka, po které následovalo vyhlášení nejstaršího seniora přítomného na festivalu.
Akci doprovázela řada zajímavých lákadel. K vidění byla statická přehlídka historických vozidel na nádvoří zámku a projížďka koňským spřežením lipovými alejemi. Během akce každý z účastníků nalezl místo k sezení ve stínu a ke komfortu seniorů dopomohly i desítky dobrovolníků, kteří byli během horkého dne seniorům k dispozici.
Všechny svozové autobusy z okolních obcí a měst v pořádku dopravily všechny seniory bezplatně na festival i nazpět domů.
Samotný průběh celého festivalu zajištovala řada dobrovolníků, jak s pomocí Farní charity Chrudim, SDH, tak dalších z řad místních nadšenců. Akci podpořilo město Chrast, Pardubický kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale i řada dalších partnerů z řad firem, díky kterým si nejen senioři mohli užít skvělou zábavu bez nároků na vstupné.
„Senior Festival 2021 pro mě byl dlouho očekávanou akcí, kterou jsem spolu s kolegy připravoval více než rok a rok jsme ji odsouvali. Nyní se festival uskutečnil a já mám obrovskou radost, že práce, kterou jsme této velkolepé akci věnovali, byla užitečná. Svědčily o tom reakce nejen seniorů“, říká Miroslav Novotný, ředitel Senior Festivalu.