Českotřebovský deník 193/2021 (11/7) 
DSC GYM  - další úspěch,
tentokrát v Praze  

V neděli 26. června se v pražském Hotelu INTERNATIONAL uskutečnil amatérský turnaj v MMA, který byl zároveň nominací na zářijové Mistrovství světa v Praze. Turnaje se zúčastnilo neuvěřitelných 169 zápasníků, což po dlouhé pandemické pauze bylo i pro prezidenta organizace ČSMMA naprosto neočekávané.
Stalo se již tradicí, že na tak významných turnajích v Česku nechybí  ani zápasníci DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ.
Oddíl tentokrát zastupoval devatenáctiletý vicemistr ČR a člen české národní reprezentace MMA TOMÁŠ SKALICKÝ, který zápasil ve váze do  – 83.9 kg.
V jeho kategorii se sešlo 9 borců a vyřazovací pyramida byla neúprosná. Tak zvaný systém K.O. znamenal, že pokud prohraješ zápas, v turnaji končíš.

Devatenáctiletý  Tomáš Skalický si z turnaje odvezl krásné 3.místo mezi dospělými, a zároveň i mnoho cenných zkušenosti.

Co je však především potěšitelné, že se probojoval na pražské mistrovství světa. K tomuto vynikajícímu sportovnímu úspěchu blahopřejeme. 

Více  v samostatné stránce ZDE

Třídit odpad má smysl. 

Každodenní recyklací odpadu v domácnostech šetříme přírodní i finanční zdroje. Dál nenafukujeme skládky odpadů, které se budou rozkládat desítky až stovky let. Chráníme naše životní prostředí pro nás samotné, pro další generace. Proto Město Česká třebová podporuje své občany v třídění odpadu, Právě se připravuje řada kroků.
Stále je co zlepšovat, nevytříděného odpadu je ještě hodně, dosahuje hodnot, které  nutně potřebujeme snížit.  Pokud nějaká nastane a v kontejnerech na tříděný odpad se objeví i to, co nemá, odpad se ještě separuje na třídících linkách. Co nás však aktuálně trápí, je dodržování pořádku u kontejnerových stání, na který by se naši občané měli více zaměřit. Pokud při vynášení odpadů vidí, že popelnice jsou přeplněné, měli by zvážit, zda nenavštíví jinou lokalitu nebo odpad nevynesou v jiný den. U kontejnerů bývá nepořádek, pytle s odpadem položené na zem, rozměrné věci, které se do nádob nevejdou. Přeplňování kontejnerů se dá předcházet, například tím, že papírovou krabici nebo plastové obaly sešlapu, než je vhodím, aby se do nádob vešlo co nejvíce odpadu. My se samozřejmě zaměříme i na to, zda je systém efektivní, správně nastavený a na základě našich poznatků budeme přezkoumávat a případně přehodnocovat jednotlivé svozové dny.
V době koronavirové krize  v domácnostech výrazně přibylo papíru a obalových materiálů. V některých lokalitách už zvýšenému objemu odpadů nedostačují kapacity kontejnerů. Chceme proto se mapuje využití sběrných nádob, někde může být popelnic nadmíru, jinde naopak chybí.  Město nechystá pytlový svozu jako v jiných městech. Výrazným posunem bude zavedení nádob na bioodpad. Legislativa však do budoucna bude velmi přísná, bude třeba do dvou let splňovat parametry kladené na oblast třídění. Všichni budeme muset třídit víc. Legislativa je nekompromisní, poplatky za skládkování strmě porostou, snahou je, aby skládkování vymizelo takřka úplně. Pokud občané budou stagnovat, nebudou odpad třídit a předcházet jeho vzniku, město nebude dosahovat požadovaných kvót a to se bude muset projevit i na výši poplatku za komunální odpad. Městu nezbude nic jiného, než jej zvyšovat.
Třídění je jedna věc. Občané by se však měli zamyslet i nad tím, jak předcházet vzniku odpadu. Možností je řada, například používáním vlastních sáčků, tašek či nádob při nákupech. Není nutné si objednat zboží ze zásilkového obchodu s tím, že dojde zabalené ve třech krabicích, když ho koupím i v místním kamenném obchodu. Dneska je populární brát si jídlo do krabiček, ale i to zvyšuje objem odpadu. Zkrátka zamyslet se nad tím, než odpad vytvořím, zda to nejde jinou cestou.
 
V Červené vodě otevřeli novou sportovní halu. 

Byla podpořena ještě z posledních rozdávaných  dotací na MŠMT. Foto Luboš Kozel.


Počet žen v české vědě je zoufale nízký.
To neplatí pro Contipro Dolní Dobrouč

Problém, který přetrvává celá desetiletí. Genderové rovnosti v příležitostech, podmínkách či platech se stále nedaří dosáhnout a výjimkou není ani oblast vědy a výzkumu. Přesto i u nás jsou v tomto segmentu zaměstnavatelé, v jejichž firmách je zastoupení mužů a žen rovnoměrné nebo dokonce s převahou žen.
V České republice pracovalo v roce 2019 na výzkumných pozicích až 63 690 lidí. Podle analýzy Českého statistického úřadu ale jen 27,2 procenta z tohoto počtu bylo ženského pohlaví. Eurostat tento alarmující stav ještě zvýraznil - co se týče podílu žen na výzkumných pozicích, Česko se nachází na samém chvostu zemí Evropské unie.
Situace v soukromém sektoru je alarmující
Realita je však podle průzkumů ještě smutnější. Když se totiž podíváme výhradně na soukromý sektor, zjistíme, že ve vědě a výzkumu zde podílově pracuje až 87 procent mužů. „V akademickém sektoru to je 35 procent žen a ve státním, kam spadá i Akademie věd ČR, to je 48 procent. Zároveň je třeba zdůraznit, že vyrovnané zastoupení žen a mužů automaticky neznamená kvalitní pracovní podmínky,“ říká Hana Tenglerová z Národního kontaktního centra - gender a věda.
A i když se v rámci studia oborů souvisejících s vědou a výzkumem objevuje stále více mladých výzkumnic, problémy přicházejí při přechodu do pracovního světa. Právě špatné pracovní podmínky jsou podle odborníků překážkou, která množství žen odrazuje.
Velkým problémem bývá pro ženy rodičovství, rozšířená představa ženy jako primární pečovatelky a nízké zapojení mužů do výchovy. Dále pak dlouhá rodičovská dovolená jako norma nebo nedostatek dostupných služeb péče o děti,“ vysvětluje Tenglerová.
Firmy, které mohou jít příkladem
I v České republice však v oblasti vědy a výzkumu působí společnosti, které se k problému genderové rovnosti postavily zodpovědně. „Momentálně u nás pracuje napříč všemi pozicemi ve výzkumu a vývoji 68 procent žen. Zastávají různorodé pozice napříč celou společností až po vedoucí funkce," říká Iva Dolečková, vedoucí kosmetického výzkumu a vývoje v české farmaceutické společnosti Contipro.
Contipro, které patří k největším dodavatelům kyseliny hyaluronové na světě, si uvědomuje potenciál, který do firmy ženské výzkumnice přinášejí. Jejich vědkyně získávají odborná ocenění na mnoha mezinárodních výstavách a konferencích. Podobný názor na problematiku rovnosti žen a mužů má i soukromá společnost AMIRES, která zajišťuje kompletní služby při projektech mezinárodní výzkumné a vývojové spolupráce.
V naší firmě, která sídlí v České republice i ve Švýcarsku, zaměstnáváme více žen než mužů. Z našeho pohledu je důležité mít různorodý tým sestaven bez ohledu na pohlaví, etnikum či věk. Zaměřujeme se především na schopnosti a znalosti. Naučili jsme se, že řešení situací z různých úhlů pohledu poskytuje účinné a efektivní řešení," popisuje Lenka Bajarová ze společnosti AMIRES.

Výzva z ústředí ČSOP, jistě je k zamyšlení nejen pro členy...

V úterý má Poslanecká sněmovna projednat návrh stavebního zákona. Protože tento návrh Senát jednomyslně zamítl, sněmovna v úterý bude muset najít 101 hlasů svých poslanců, pokud chce, aby zákon platil. Pokud se jí to podaří, bude to znamenat mimo jiné:
- Výrazné omezení práv státní ochrany přírody _ prakticky už nebude mít možnost zabránit jakékoliv stavbě, včetně staveb v chráněných územích
- Omezení práv vlastníků nemovitostí včetně sousedů _ v řízeních už nebudou mít žádný hlas, proti sousedící výstavbě se budou moci bránit pouze u soudu
- Dopady plánovaných staveb na životní prostředí budou posuzovat jen a pouze úředníci stavebních úřadů a to i v národních parcíchVážení přátelé, v těchto dnech je prakticky poslední šance přesvědčit váhající poslance, aby pro tento zákon nehlasovali. Jde zejména o poslance těchto stran: KSČM, ČSSD a SPD. Proto Vás žádám, napište prosím těmto poslancům, zejména těch zvoleným za Váš region. Není ani třeba v takovém mailu zabíhat do detailů, adresáti je znají. Stačí jim sdělit, že ochránci přírody nebudou v říjnových volbách volit ty strany, jejichž poslanci pro stavební zákon v příštím týdnu zvednou ruku! Samozřejmě, pokud své poslance osobně znáte, je lepší, než psát maily, promluvit s nimi přímo. Vážení přátelé, omlouvám se Vám za tento nevyžádaný email. Situace je ale opravdu vážná! Přeji Vám pěkné léto a hodně zdaru! Předseda ČSOP Libor Ambrozek