Českotřebovský deník 200/2021 (18/7) 
Stream litomyšlského koncertu Komorního orchestru Jaroslava Kociana připraven
Premiéra na Českotřebovském deníku v pondělí 19. července ve 13 hodin  ZDE

Záznam koncertu má 55 minut. Koncert se konal v kostele Povýšení sv. Kříže v Litomyšli  16.7. 2021
 
Program koncertu:
G.F. Händel Concerto grosso G dur 
(sólisté Zdeňka Felgrová, housle, Martina Mikulecká (housle) Radim Čada (Violoncello, Miluše Mimrová (cembalo)
J. S. Bach: Braniborský koncert G dur
W.A. Mozart: Diverdimento D dur
A.Dvořák: Serenáda E dur op. 22
A. Vivaldi: Koncert B dur pro housle, Violoncello a smyčce
Sólisté Matouš Pěruška (housle) Kristina Vocetková (violoncello, Miluše Mimrová (Cembalo) Radim Čada (viloloncello)
Komorní orchestr Jaroslava Kociana diriguje Bohuslav Mimra.

Pršelo, prší a možná ještě pršet bude

Někde víc, někde míň. v Našem okolí jde zejména o lokality Němčice, Litomyšl a okolí (pátek odpoledne) a Třebovice (sobota odpoledne). Po bleskové povodni v Němčicích  přišel neméně vydatný dvacetiminutový  intenzivní deštík v Třebovici, kde změnil tamní hřiště, na kterém probíhaly soutěže v Agility,  v krátké době na bažinu, kterou si psovodi i se svými pejsky "užívali" ještě dnes v neděli dopoledne. Meteostanice zde naměřila 20 mm srážek, ale mohlo být místy i více.
Noviny a internet píše o běsnění živlů v Německu v Porýní a u nás na severu Čech.  Bude to pravda, můžu posloužit "železničářskou fotografií" z vlakového přechodu do Bad Schandau, kde je zřejmé, že o vodu nouze nebyla.... A tak nedostatek vody může být hodně zlý a také i katastrofální, ale také opačné extrémy si nikdo z nás nepřeje.  Česká Třebová měla štěstí. Zatímco v Třebovici pršelo jen se lilo, tak ve Třebové a zejména na Horách, kde se konalo skotské zajímavé klání skotských horalských her "Highland Games", byla krásná pohoda.
K obrázku: Provoz bude i po vyčištění zatím na jedné koleji, čeká se na sanaci pilíře v Dolním Žlebu. Správa železnic dokončila úklid posledního úseku trati z Děčína do německého Bad Schandau. Vlaky mohou jezdit jen po jedné koleji, mezistátní spojení ale ještě obnoveno nebylo. Důvodem je probíhající odstraňování následků velké vody na německé straně. „Pro osobní vlaky je nyní průjezdná jedna kolej. Samotné obnovení dopravy závisí na zprovoznění trati v Německu, to se podle současných informací předpokládá ještě dnes v podvečerních hodinách,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Hlavní železniční trať mezi Českem a Německem zatopily včera přívalové deště. Od večera jsou tak dálkové vlaky nahrazeny autobusy, kvůli zatopení silnice v Bad Schandau jezdí z Děčína do Drážďan přes dálnici D8.

 Highland Games Na Horách v České Třebové

Jedná se o závody v tradičních skotských těžkoatletických disciplínách, jako jsou hod kládou, vrh kamenem, hod závažím do výšky i do dálky a hod skotským kladivem.
Letos už třetím rokem probíhá česká národní liga v Highland games, a na fotografiích můžete vidět i druhého muže ve světovém žebříčku pana Vladislava Tuláčka. Když se před skotskými šampiony v Highland Games, neboli Skotských hrách řekne „Vlad“, tak vědí, že jde do tuhého. Teplický rodák Vladislav Tuláček budí díky svým výkonům respekt u soupeřů nejen v domovině Skotských her ve Skotsku, ale i ve Spojených státech amerických. Jeho výkonům přihlížela a k výhře gratulovala dokonce i samotná královna Alžběta II. Navíc Vám mohu říct že pan Tuláček je velký sympaťák (viz foto VLAD) a celá soutěž a atmosféra byla "FANTASTICKÁ".  Více najdete zde ve fotoreportáži Luboše Kozla
Scottish Highland Games Association (SHGA) je řídícím orgánem tradičních highlandských her ve Skotsku. Reprezentuje více než 60 Highland Games ve Skotsku s několika přidruženými členy v zámoří. Má zajímavý web - viz ZDE

Přes deštivé počasí se soutěž v agility v Třebovici úspěšně uskutečnila.

Stavba cyklostezky velmi omezuje přístup na sportoviště ZKO Podhorka a to začátkem prázdnin zde pravidelně pořádají dvoudenní soutěž Podhorský skok a další soutěže, např. M ČR seniorů apod.  První část soutěží proběhla v sobotu 17. července. S postupujícím odpolednem přišly bouřky a naplno udeřily právě v Třebovici. A tak z velmi pěkně připraveného hřiště, dvakrát za sebou čerstvě posekaného vznikla někde i hluboká bažina. Ještě v neděli nabylo radno na některých místech šlápnout. Na dokončení soutěží v neděli  to však vliv nemělo. Účast psovodů ¨byla velká, přijeli třeba i z velkých dálek. 
Proběhly disciplíny Jumping 1, Jumping 2, Jumping 3 (kratší trať max. 15 překážek), na vše dozírala rozhodčí Zdeňka Pánková.  Byla to zajímavá soutěž, také pro diváky. Českotřebovský deník zde natočil krátké video.
 
TAK MÁME STAVEBNÍ ZÁKON. CO BUDE PŘÍŠTĚ?
RADŠI UŽ TY OBCE A KRAJE ZRUŠTE, KDYŽ VÁM TAK PŘEKÁŽÍ

Sněmovna právě přehlasovala senátní veto k návrhu stavebního zákona z dílny ministerstva pro místní rozvoj, které původní verzi nepřipravilo samo, ale zadalo jeho zpracování Hospodářské komoře, respektive jedné z advokátních kanceláří. Byla to a je to velmi zvláštní situace. Příslušné ministerstvo namísto vlastní legislativní činnosti zadá zpracování zákona externě, a to ještě zástupcům adresátů zákona. Pokud stavebníci či jejich zájmová organizace připravují stavební zákon, je to jako kdyby kriminálníci chystali zákon trestní nebo žáci zákon školský. Paradox doby. A to vše kvůli tomu, že ministerstvo, které zaplevelilo náš právní řád a samo způsobilo, že se prodloužilo v České republice stavební řízení do současného stavu, tvrdí, že za vše mohou stavební úřady a dotčené orgány státní správy. Veškerá jednání za poslední dva roky byla zbytečná. MMR si mele pořád svoje. Je nutné oddělit stavební úřady od obcí a krajů. Tím se vše vyřeší. Přitom stavební úřady byly součástí místní správy i za socialismu, první republiky nebo za monarchie.
V podstatě opět provádíme reformu veřejné správy a vytváříme něco jako byly okresní úřady. Jediné co ovšem děláme je CENTRALIZACE. A proti tomu budu vždy principiálně bojovat. Za všech okolností. Je to moje přesvědčení. Vždy budu stát na straně obcí a krajů. A samozřejmě přiblížení veřejné správy občanovi, což bylo hlavní heslo reformy před dvaceti lety, ostatně od té doby se veřejnou správou zabývám.
Omlouvám se všem, které jsem za poslední dva roky kontaktoval na úřadě i mimo něj a prosil je o spolupráci při argumentaci, jak efektivně a přitom levněji provést rekodifikaci. Snažili jsme se trpělivě vysvětlovat MMR, kde spatřují vykonavatelé stavebního řízení největší problémy. Marně. Byla to ztráta času i mrhání odbornými silami. Opravdu se omlouvám.
Na druhé straně chci poděkovat. Jednak Janu Chvojkovi, našemu poslanci, který je také členem komise pro veřejnou správu a legislativu Pardubického kraje a naprosto přesně pochopil, kde jsou skutečné problémy českého stavebního práva. Děkuji také Markovi Výbornému, Martinu Kupkovi či Ivanu Bartošovi. Co bude příště? Nevadí hnutí ANO, SPD a dalším, že jsou v České republice obce a kraje? Nepřekážíme jim při rozhodování? Mohlo by to přece být jednodušší bez samospráv. Soustava národních výborů byla přece super.
NE. Doufám, že na podzim vznikne vláda, která bude řešit skutečné problémy a o stavebním zákoně se bude opět vést debata. Ovšem reálná debata. Vznikl paskvil, který bude stát spoustu peněz a přitom stavební řízení nezrychlí.
Mimochodem ten dnešek je dalším důkazem, proč nemohu být pro tuto správu země současnou vládou. Ministerstvo vnitra jako garant veřejné správy bylo proti. Ministerstvo kultury bylo proti. Nic. Přece to protlačíme silou. Tak jo. Snad jen do času!
Ministerstvo pro místní rozvoj
Pardubický kraj
3PK - Pro prosperující Pardubický kraj
Martin Netolický
Asociace krajů České republiky
Svaz měst a obcí ČR
Sdružení místních samospráv České republiky

V Javorce koncertovala ve čtvrtek Karolína

Je to jedna z nejpopulárnějších českotřebovských kapel a  ve výčtu letních koncertů proto nikdy nechybí. Koncert v Javorce se ve čtvrtek večer vydařil. Můžeme se o tom přesvědčit  na fotografiích Martina Šebely.