Českotřebovský deník 205/2021 (23/7)
Revoluce v Tkalcovské ulici ?

K připravovaným změnám plochy pod parkovištěm Billa ...
Probíhá příprava změny č. 1 územního plánu města, její návrh je vystaven  na webu města Česká Třebová. Zahrnuje návrhy na změny využití ploch podaných zejména jejich majiteli. Mezi řadou změn, zahrnutých do tohoto návrhu je zařazena změna využití plochy   celkem 6 parcel. Na katastru jsou tyto parcely vedeny jako zbořeniště nebo ostatní plocha, ovšem v územním plánu jsou nyní zavedeny jako sídlištní zeleň. Zatímco zařazení na katastru lze průběžně měnit, tak změnu využití plochy v územním plánu města samovolně změnit majitel nemůže, musí požádat o schválení a dodržet stanovený postup, který není vůbec jednoduchý. Územní plán si lze představit jako dohodu mezi městem a občany na využití území obce.  Územním plánem může obec podpořit některé aktivity nebo jim naopak zabránit. Připomenu v poslední době mediálně probírané téma na změnu využití zemědělské plochy u koupaliště v Žamberku, kde by díky tomu mohla vzniknout obchodní zóna, která by ovšem  omezila sportovní areál. Návrh majitele (zámeckého pána) pana Páriše neprošel a tak tam ta obchodní zóna nebude.
Jiný příklad  z České Třebové: Na Zámostí požadovalo stavební bytové družstvo změnu vžití části parcely pro legalizaci truhlářské díly v obytné zóně. Díky námitkám sousedů tuto změnu zastupitelé neakceptovali a do změny územního plánu nezařadili.
Nyní jde o území v Tkalcovské ulici, kde se jedná o změnu využití plochy nyní zařazené jako sídlištní zeleň na městské bydlení. Sousedé bydlící v domech v Habrmanově ulici s touto změnou nesouhlasí, požadují, aby tato navržená změna územního plánu neprošla. (mm)   Celý problém je posouzen v rozsáhlém příspěvku ZDE

Myčka aut naproti Lidlu se již staví

Myčky automobilů (do 3,5 tuny) rostou v České Třebové jako houby po dešti, zvláště na Parníku kolem sídliště U Stadionu.  Zde najdeme již zavedenou a nedávno dokonce rozšířenou myčku Petra Nejedlého v areálu jeho firmy TEPI v ulici U Stadionu a nově se nyní zahájila stavba další obdobné myčky na proti OC Lidl na rohu ulice Dr. Beneše a ulice Na milíři.  Pozemek a investor není táž osoba, ale po delší přípravě se našlo řešení na využití dosud prázdné stavební parcely v sousedství sídliště U Stadionu. Nájezd do myčky bude umožněn rozšířením vozovky na úkor chodníku a parkovací stání naproti výjezdu budou zajištěna provozovatelem myčky na jejím pozemku. Bylo zde ještě nedávno dokonce parkovací místo pro invalidy.  Fotografie ukazují, zatím probíhají zemní práce, uvidíme, kdy bude hotovo. Investor slibuje rychlý průběh stavby. Fotografie z 21. července 2021. 
Upřesnění informace: Po konzultaci s investorem a důkladném prozkoumání  nákresů stavby je zřejmé, že parkovací místa pro rezidenty v ulici na milíři budou zachována vlastně tam, kde byla. Umožní to právě rozšířená komunikace na úkor dosavadního chodníku. Chodník však nezmizí, povede po pozemku myčky. Nejlépe to je patrné na obrázku budoucího řešení výjezdu do ulice na Milíři. Tato parkovací místa již budou splňovat všechny podmínky zákona o provozu na pozemních komunikacích.
 

Krytý plavecký bazén v srpnu

Zveřejněný rozpis je přiložen, upozorňujeme na to, že dne 2. srpna bude v bazénu sanitární den a bude tedy mimo provozu. V dalších srpnových termínech jde provoz každodenní, v případě pěkného počasí bude otevřena zahrada, pobyt v bazénu prodloužen na 3 hodiny. Ranní kondiční plavání je pouze ve čtvrtek. Solárium je v provozu pouze v úterý a v pátek od 12 do 20 hodin, v ostatní dny jen na předchozí telefonickou objednávku.
 
Lubomír Vašina potvrzen jako reprezentační trenér 

Již od roku 2006 připravuje nepřetržitě reprezentační výběr na Letní světové univerziády (Thajsko, Srbsko, Čína, Rusko, Jižní Korea, Tchai-wan, Itálie). Univerziáda se díky coronavirovým opatřením přesouvá na příští rok a bude se konat v čínském městě Chenghu. Díky své vysoké odbornosti a trenérským úspěchům se nově stává hlavním trenérem u dalšího reprezentačního družstva U23, družstva, které je mladou rezervou seniorského týmu. V tomto družstvu jsou převážně hráči z naší zlaté generace, která získala zlaté a stříbrné medaile na ME kadetů a juniorů. Není však jediný z trenérské českotřebovské školy. Úspěšnou sezonu měli i bývalý reprezentační trenéři Zdeněk Šmejkal (muži) a Jirka Šiller (ženy), kteří se svými kluby v Rakousku skončili se svými družstvy Union Raiffeisen Waldviertel na 3 místě, resp. Sokol Vídeň na místě pátém.
 
Lukáš Vašina opět v české reprezentaci 

Po loňském debutu v seniorské reprezentaci a povedených zápasech především v olympijské kvalifikaci hrané v Berlíně a stabilně vysoké výkonnosti v extralize, kde působí v mistrovském celku VK Karlovarsko, byl opět Lukáš nominován do užšího kádru reprezentačního družstva, připravujícího se na ME. V současné době již nastupoval v základní šestce (jako nejmladší hráč) v probíhající Golden European League a byl nejvíce bodujícím hráčem našeho reprezentačního družstva a pátý ze všech reprezentačních družstev s účastí v Golden European League v základní části.
 
Tip na výlet Česká Třebová - Mladějov na Moravě - Hřebeč doly

Společnost železniční
při DKV Česká Třebová,
Mladějovská průmyslová dráha a
Průmyslové muzeum Mladějov vás zvou na celodenní výlet.
Normálněrozchodný vlak tažený historickou motorovou lokomotivou T211 0002 („Prasátko“) z České Třebové (odjezd 9:00) do  Mladějova na Moravě (včetně bufetového vozu BDlm)
Úzkorozchodný parní vlak z Mladějova na Moravě (odjezd 11:20) na Hřebeč a zpět
Prohlídka památek na bývalou hornickou činnost na Hřebči (alternativně pěší výlet ze zastávky Josefka na rozhlednu Strážný vrch)
Provázená prohlídka expozic Průmyslového muzea Mladějov (od 15:00 do cca 16:00)
Grilování, občerstvení a točené pivo a limonáda ve stanici Mladějov na Moravě (po celý den)
 
Návrat normálněrozchodným nostalgickým vlakem do České Třebové (příjezd kolem 17:30)
 
Koronavir v kraji: pokles 

Počet nových případů nákazy koronavirem v Pardubickém kraji na rozdíl od minulých dvou týdnů už nenarůstá, dokonce je nyní patrný pokles. Týdenní incidenční číslo, tedy počet pozitivních osob na 100 000 obyvatel, kleslo krajsky i celorepublikově. Podle hygieniků je však pravděpodobné, že v Pardubickém kraji u osob s aktivní nákazou převládá mutace delta, dominuje totiž celostátně. Zatímco minulý týden krajská hygiena evidovala šest pozitivních osob s podezřením na mutaci delta, za týden toto číslo významně vzrostlo. „Situace se změnila. Máme 35 podezření,“ vysvětlil ředitel krajské hygieny Antonín Vykydal.  Laboratorní potvrzení ale trvá nejméně deset dní. „Udělá se PCR test. Pokud se objeví podezření, přistupuje se k takzvané diskriminační metodě. Její vyhodnocení trvá i dva týdny,“ vysvětlila postup sekvenace Olga Hégrová, vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygieny.
Počet pozitivních osob 22. července, okres Chrudim 0, Pardubice 7, Ústí nad Orlicí 0, Svitavy 1
Podle hygieniků je pravděpodobné, že právě nová mutace je v kraji nyní dominantní. Podezření na mutaci delta převažuje.V krajských nemocnicích přitom v úterý poprvé od začátku března nebyl hospitalizovaný žádný pacient nakažený koronavirem.„V současné době leží s covidem v nemocnicích Pardubického kraje pouze jeden pacient (na infekčním oddělení)
 
Olomoucký kraj opět zpřísnil výjimku pro Elektrárnu Chvaletice    

Krajský úřad Olomouckého kraje udělil výjimku z nových evropských emisních limitů Elektrárně Chvaletice. Provozovatel se nyní seznamuje s podrobnostmi rozhodnutí. Úředníci zapracovali připomínky Ministerstva životního prostředí jako odvolacího orgánu a znovu zpřísnili podmínky ekologizačního programu. Oproti předchozí žádosti se v rámci výjimky snížil limit na rtuť z 25 na 23 μg/m3 a limit na oxidy dusíku ze 195 na 190 μg/m3. Zároveň se zkrátila lhůta pro splnění limitů na obě znečišťující látky z 8 na 6 let. Ze strany krajského úřadu jde již o druhé zpřísnění parametrů.
„Jsme jediná elektrárna v Česku a možná i v Evropě, která dostala emisní výjimku už třikrát – jednou od krajského úřadu v Pardubicích a dvakrát od krajského úřadu v Olomouci. Nyní musíme podrobně prostudovat obsáhlý spis. Věříme, že úřední řízení již dostatečně prověřilo všechna pro a proti a po dvou letech a sedmi měsících dospěje ke konečnému rozhodnutí. I odpůrce našeho záměru jistě potěší, že jen za tuto dobu jsme stihli pokročit v náročné miliardové ekologizaci a vyladit emisní parametry tak, aby elektrárna zatěžovala ovzduší co nejméně,“ sdělil generální ředitel Elektrárny Chvaletice Václav Matys.
Emisní výjimka umožňuje elektrárnám a teplárnám vstoupit do ekologizačního programu a s odkladem splnit nové evropské limity platné od 17. srpna 2021. Protože limity byly schváleny v nejpřísnější zvažované variantě, o tuto výjimku žádá většina zdrojů v Česku i celé Evropě. „Ekologizace klasických zdrojů na uhlí je důležitou součástí bezpečného přechodu Česka na bezemisní energetiku při zachování spolehlivosti a cenové dostupnosti dodávek elektřiny a tepla,“ dodal Václav Matys.
Příběh o chvaletické výjimce se táhne již od konce roku 2018. Žádosti elektrárny nejprve vyhověl Pardubický kraj, následně mu ji však Ministerstvo životního prostředí vrátilo k přepracování a kvůli systémové podjatosti úřadu se řízení přesunulo do Olomouce. Při minulém udělení výjimky krajský úřad Olomouckého kraje uložil provozovateli každý rok podrobně reportovat o procesu postupného snižování emisí a připojil klauzuli, že po uplynutí poloviny lhůty požadované výjimkou bude emisní limit revidovat.
Elektrárna Chvaletice prochází největší ekologizací od 90. let. Provozovateli se již podařilo od převzetí zdroje v roce 2013 snížit emise všech významných znečišťujících látek přibližně na polovinu. Udělená výjimka mu dovoluje v přechodném období mírně překročit emisní koncentrace oxidů dusíku a stopové rtuti nad nový zpřísněný limit. Dle rozptylové studie přiložené k žádosti o výjimku bude přitom rozdíl v dopadu elektrárny na ovzduší neměřitelný oproti stavu bez uplatněné výjimky.

Hledáme nového kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021
Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace.

Dodatek - reakce ředitele elektrárny Václava Matyse na vyjádření aktivistů

Úředníci Olomouckého kraje objektivně zpřísnili podmínky výjimky, není tedy pravda, že by ji schválili bez výhrad a v rozsahu, v jakém jsme o ni původně žádali. O tom, zda byly dostatečně vypořádány všechny připomínky a námitky, naštěstí nerozhodují nátlakové organizace, ale nezávislý odvolací orgán. Pokud aktivisté požadují ukončení provozu elektráren po uplynutí výjimky, zjevně vůbec nechápou podstatu tohoto nástroje. Vždyť Evropská komise jej vytvořila právě pro provozovatele, kteří jsou ochotni investovat a provést náročné miliardové investice. A mezi tyto provozovatele patříme i my. Je i v našem zájmu, abychom snížili emise znečišťujících látek na nejnižší možné hodnoty, a právě proto potřebujeme čas na provedení ekologizace. Že prosazení dekarbonizačních cílů není slučitelné s provozem uhelných elektráren, je zřejmé. Stejně jako to, že po cestě ke klimatické neutralitě nechceme jít potmě.“

Legiovlak  letos potáhne lokomotiva z žamberského muzea 

Zastávka Legiovlaku v Žamberku ale není výjimečná pouze kouřící lokomotivou v čele historické soupravy. Legionáři nechali na počest československých legií vyrobit ve spolupráci s místním minipivovarem Žamberecký kanec speciální edici piv. „I legionáři věděli, že pivo je naším národním nápojem a v Rusku to dotáhli tak daleko, že během své anabáze v letech 1918 až 1920 dokonce na mnoha místech provozovali i vlastní pivovary,“ pokračoval Charfreitag. Limitovaná edice legionářského piva je nejen poctou legionářům, ale i oslavou 100. výročí založení Československé obce legionářské. Pivo bude možné zakoupit při návštěvě Legiovlaku, kde bude k dispozici dárkové balení s etiketami penzenské, čeljabinské a sibiřské bojové skupiny.
Trasa Legiovlaku taženého parní lokomotivou v Královéhradeckém a Pardubickém kraji:
Žamberk     20. až 25. července
Dobruška    27. července až 1. srpna
Vrchlabí       3. až 8. srpna.