Českotřebovský deník 217/2021 (4/8)
Obměna mobiliáře dětského hřiště v Javorce 
Pro zajištění bezpečnosti dětí byla po 17 letech provedena výměna zařízení dětského hřiště, pocházejícího z roku 2004.  Výměnu provedla  společnost Eko Bi  z rozpočtových prostředků města určených na obnovu městského mobiliáře.  Proti dřívější variantě, kde byly zejména dřevěné prvky,  jsou  nyní  prvky dětského hřiště řešeny z velké části z prvků kovových, zejména pro jejich pevnost a  odolnost a bezpečnost. Hřiště je určeno  zejména pro menší děti, proto je také výška nově použitých prvků o poznání nižší.  Zařízení odpovídá všem standardům,  které se sledují. Podle ohlasu nejsou všichni s novým řešením spokojeni, zejména požadují návrat k původní dřevěné konstrukci. K tomu  připomeňme, že od roku 2010 je původní dřevěná dětská prolézačka, skluzavka  a houpačky   doplněna větším počtem kovových cvičících strojů. Do této skupiny  tedy nově instalované zařízení pro menší děti dobře zapadne. 
Oblibu nových dětských prvků v Javorce budeme moci posoudit až bude hřiště opět otevřeno dětem, podle jejich reakcí a podle obliby, kterou si získá. (mm)
 
Českotřebovský deník v červenci: 
zvýšil se zájem z turistických destinací 

Prázdniny a cestování je spojeno i se sledováním toho, co se děje doma. Proto se počet návštěv webu Českotřebovského deníku realizovaných z turistických destinací v Evropě, ale i daleko na světě  znatelně zvýšil. Největší počet návštěv v červenci  byl podle analýzy návštěvnosti stránek ve Francii (309), v Chorvatsku (258), na Slovensku (208), v Německu (194), v Rakousku (188), ve Španělsku (161) Egyptě (121) atd. Celkem se v červenci na web přihlásili návštěvníci ve 25 státech světa. Z Česka web navštívilo 1674 uživatelů, kteří absolvovali 2516 návštěv a prohlédli si  119 845 stránek. Průměrná doba návštěvy  je 15:22 minut.  Zvýšil se počet návštěvníků stránek, které využívají mobilní telefon - činí 28%, 68% využívá klasické zobrazení na displeji a 4% využívají tablet.
 
Těžká technika v Primoně rozbořila co měla a odjela bořit jinam

Těžký stroj Komatsu, který dokázal během pár dnů zničit stavby stojící zde desítky let, už nenajdete.  Vše co bylo plánováno zbořit je rozbořeno, na ostatní stačí buldozer a nákladní auta, která stavební suť po roztřídění vše odvezou ke zpracování.  Z poslední budovy, která měla být v jedné z variant využití i hotelem, zůstal pouze blok se schodištěm, který je připnutý těsně k objektům niťárny a  ke kterému je také připevněna dvojice ocelových nerezových komínů.  Dělníci zde v demolici pokračují "komornějším" způsobem, práce zde je ještě opravdu hodně.
Primona nám zmizela, zbyly jen hromady materiálu.  Jeden kousek - "cihlu z Primony" bez úprav mám nyní na čestném místě doma (viz foto). Jsem zvědav, zda takových "zachráněných cihel" z naší první textilky bude někde ještě víc. Pár nerozlámaných by se tam ještě  našlo.... (mm)


Marie Rottrová vystoupí ve Skutči - nenechte si ujít !  

Odložený koncert Marie Rottrové a Den s dechovkou - to jsou dvě zajímavé akce, na které zveme veřejnost do Skutče ve snaze kulturu, potažmo návštěvníky rozhýbat.  Není to tak daleko (40km) a koncert to bude jedinečný a zajímavý!!!
 

(Ústecký starosta) Bohuslav Lang zemřel před 29 lety (*5.12.1932 + 4.8. 1992)

Každoročně si začátkem srpna připomíná vedení města Ústí nad Orlicí  osobnost prvního porevolučního starosty města Ústí nad Orlicí Ing. Bohuslava Langa. Den před výročím jeho úmrtí, položili kytici na hrob rodiny Langových na hřbitově v České Třebové současný starosta Petr Hájek a místostarosta Jiří Preclík. Bohuslav Lang, který se také celý život věnoval sportu a to hlavně basketbalu, zemřel před 29 lety 4. srpna 1992. Bohuslav Lang se narodil 5. prosince 1932 v České Třebové. Společně se svým bratrem - dvojčetem Zdeňkem absolvoval Fakultu strojního inženýrství na VUT v Brně. Pracoval v Agroprojektu v Pardubicích, od roku 1960 v Ústí nad Orlicí v přípravně zemědělských investic a nakonec v n.p. Perla, jako vedoucí projekčního střediska. V listopadu 1990 se stal členem ústeckého městského zastupitelstva a 4. prosince 1990 byl zvolen starostou města Ústí nad Orlicí. Znám je jeho kladný vztah ke sportu, se kterým začal už v České Třebové. V Ústí nad Orlicí začínal v roce 1952 s lehkou atletikou. Byl velmi dobrý v desetiboji. Jeho největší láskou však byl basketbal. Od roku 1959 do roku 1989 sehrál v dresu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí 792 mistrovských utkání a bezpočet utkání přátelských. Od roku 1964 byl nepřetržitě předsedou ústeckého basketbalového oddílu. Později se stal i předsedou okresního svazu basketbalu. Od roku 1976 by rozhodčím a do roku 1992 odřídil více jak 1.200 převážně mládežnických utkání. Stál u zrodu turnaje v basketbalu mužů a žen, který od 16. ročníku nese jméno Memoriál ing. Bohuslava Langa. Zemřel náhle 4. srpna 1992 ve Svinné a je pochován na českotřebovském městském hřbitově.
Bohuslav Lang byl dvojče. Jeho bratr Zdeněk Lang prožil také obdobný život zasvěcený stavařské profesi a sportu. 
Ve stejnou dobu se přesně na den na den stal prvním porevolučním starostou České Třebové. Oba bratři tak měli stejný osud. Zdeněk nakonec přežil svého bratra o 9 let, ale zemřel neméně tragicky v neděli 25. února 2001 náhle na lyžařském výletě poblíž Svinné. Téměř na stejném místě jako jeho bratr. Na své trase hovořil s několika lidmi, aby se pak po chvilce skácel a přes pomoc druhých spojenou s okamžitou resuscitací se už zpět na  břeh života nevrátil.....
 
Stížnosti občanů řeší v Litomyšli vysvětlováním i omluvami

V uplynulých měsících si v Litomyšli řada občanů stěžovala na stav zeleně ve městě, místním vadily zejména neposekané trávníky, plevel kolem obrub a celkový nevzhledný stav některých lokalit. Kvůli těmto stížnostem se na konci července sešlo vedení města se zástupci Městských služeb Litomyšl (MSL) a úředníky, kteří mají tuto problematiku na starost a vše vysvětlila na městském webu.
V první řadě se chci spoluobčanům omluvit, protože údržba zeleně, byť z objektivních důvodů, v některých místech skutečně selhala. Protože po městě chodím pěšky, nafotil jsem vedení MSL spoustu míst, se kterými jsem hrubě nespokojen, a na schůzce se zodpovědnými pracovníky jsme si následně vše probrali a vysvětlili si, že podobná situace se nesmí opakovat. Jejich argumenty chápu, ale je odpovědnost vedení MSL zajistit chodníky a silnice bez plevele a bodláků. Za sebe říkám, že i nadále budu podporovat, aby ve vybraných lokalitách, kde jsou souvislé větší trávníkové plochy, byl zachován vyšší trávník pro zlepšení biodiverzity a zadržování vody, nicméně to neznamená, že ostatní ulice a chodníky mají být zarostlé a pro chodce nepříjemné. To, že chceme podporovat ekologické nakládání s vybranými plochami, neznamená, že se z města má stát džungle,“ uvedl starosta Daniel Brýdl.
Na červencové schůzce se mimo jiné řešilo, proč k tomuto stavu došlo. Zatímco údržba záhonů a parků probíhá stejně jako v minulých letech, sekání trávníků na velkých plochách komplikovala personální situace v městských službách....

Marta Pelikánová píše pro Neviditelného psa: Covidování v Klokanystánu


Minulý týden jsem četla českou knížku Listopád, autorka Alena Mornštajnová. Kniha je fikce, jak by třeba vypadala situace v ČSSR, kdyby v listopadu 1989 vyhráli komunisté. S prvními stránkami se mně dělalo mdlo z pomyšlení, kterak jsem taky mohla dopadnout za své názory a postávání a výkřiky na náměstí.
Jenže při popisu fiktivních příběhů s odstupem pěti, deseti a více let jsem si najednou v hrůze uvědomila: „Do prkýnka, ona přesně popisuje to, v čem já žiju tady a teď!“ Proto si opět vylévám srdce klávesnici.
Donedávna jsem australskému a speciálně queenslandskému vedení fandila v domnění, že nás covidovýma opatřeníma ochránili. Ale já už vám nějak nevím..
 Od prvního května máme uzákoněno, že každá provozovna musí vládě poskytnout informace o každém, kdo tam jen strčí nos. Na dveřích všech obchodů, kadeřnictví, kin, prádelen... prostě venku na každých dveřích (v případě třeba tábořišť tak na stromě nebo ceduli) jsou čtverečkové QR kódy. Ten musíme před vstupem oskenovat chytrým telefonem, v kterém musíme mít staženou vládní aplikaci. Apka přes ten kód zajistí, že někde nahoře budou vědět, kdy jsme kam vlezli a kontaktní údaje o nás. 
Více v samostatném, dlouhém a dobře napsaném článku ZDE

Připomeňme si - v září to bude už 13 let (when Marta was married)


Návštěva na východním Slovensku a Zakarpatí

Družebním krajem toho našeho Pardubického je Prešovský samosprávný kraj. Jeho představitele můžeme občas uvítat na některých akcích v našem kraji, např. na zářijové Dopravní konferenci apod., a naopak zase tyto návštěvy oplácíme. Právě se tak děje. Součástí "cesty na východ" samozřejmě  humanitární účel. vše podrobně popíšeme. Nyní   alespoň pár zajímavých aktuálních fotografií z dění "okolo Prešova" , kde vzniká zajímavá dopravní investice. No odtud je pak "co by kamenem dohodil za hranice na Zakarpatskou Ukrajinu nebo chcete-li Podkarpatskou rus.  Zde již Pardubický kraj zanechal nejednu stopu a zajistil např. úpravy  škol nebo změny ve vybavení tamních hasičů. a zdravotníků. A tak se zde můžete potkat i s vysloužilými sanitkami naší Záchranné lékařské služby,. které zde ještě dlouhou dobu budou sloužit jako moderní vozidla, které zde nyní nesnesou srovnání.  Fotografie ze stavby severojižního úseku dálnice Carpatia na ochvatu Prešova pořídil v úterý 3. srpna dopoledne Luboš Kozel. (mm)




  •