Českotřebovský deník 224/2021 (11/8)
Farmářské trhy 12.8. nabízí mimořádnou příležitost 

PŘIJĎTE OCHUTNAT POTRAVINY NAVRŽENÉ K UDĚLENÍ ZNAČKY
REGIONÁLNÍ POTRAVINA PARDUBICKÉHO KRAJE
Farmářské trhy na Starém náměstí budou mimořádně doplněny o možnost bezplatně ochutnat výrobky navržené hodnotitelskou komisí k udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje.
Konkrétně bude možné od 7:00 do 12:00 ochutnat labužnické škvarky z Vračovic, bio jogurtový drink borůvka z Výprachtic, ořechový chléb z Chrudimska, Rosické Tiramisu, originální zeleninové koření z Ostřetína a ořechový likér ze Sudličkovy Lhoty, který je letos navržen na Cenu hejtmana Pardubického kraje. Vybrané výrobky bude možné přímo na místě zakoupit. Mimo to můžete také ochutnat výrobky, které označení Regionální potravina Pardubického kraje mají již z předchozích let, jako je šalvějový sirup z Lanškrouna a vepřové pečené koleno z Vysokého Mýta.
 
Slavnostní předání symbolického šeku na podporu ústecké nemocnice

Město Česká Třebová spolupracuje a Nadačním fondem S námi je tu lépe od jeho založení v době, kdy ještě byla Orlickoústecká nemocnice samostatnou akciovou společností. Je výrazným partnerem a podporovatelem této aktivity, která podporuje projekty vedoucí ke zvýšení kvality léčebných postupů, k zavádění bezpečné techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty v Orlickoústecké nemocnici. Potřebu pomáhat nemocnici, která zajišťuje péči o celý široký region s cca 100 tisíc obyvateli nalezla vždy u českotřebovských zastupitelů  velké pochopení.  Česká Třebová tak ročně posílá  na konkrétní účel vylepšení přístrojového vybavení částku 200 tisíc korun.  Tato částka také byla odsouhlasena zastupitelstvem města při jednání v červnu t.r.
Symbolické předání šeku na uvedenou částku se konalo nyní 10. srpna v Orlickoústecké nemocnici společně se sousedním městem Ústí nad Orlicí.  Z rukou starosty Ústí nad Orlicí Petra Hájka a starostky České Třebové Magdalény Peterkové převzali zástupci nadačního fondu v čele s předsedou správní rady Kvido Štěpánkem symbolické šeky na celkem 400 tisíc korun.  Darované prostředky tentokrát poputují na projekt pořízení moderní technologie určené k diagnostice závratí. Jeho cílem je zakoupení technologií využívajících metody speciálních brýlí s kamerou a další techniky, díky které budou moci lékaři závratě rychle a snadno diagnostikovat.  Finanční prostředky jsou získávány od sponzorů, kteří chtějí podporovat Orlickoústeckou nemocnici, aby sloužila občanům z Ústí nad Orlicí a blízkých obcí a nabízela nejnovější diagnostické a léčebné postupy. Přispět do nadačního fondu může kdokoliv.  Více o Nadačním fondu S námi je tu lépe! naleznete ZDE: https://www.snamijetulepe.cz/

Na Pekláku se 19. září poběží Mistrovství ČR

Závod s názvem "Peklák 2021 bude nejen mistrovstvím republiky v běhu do vrchu (systémem "nahoru a dolů"), ale současně kvalifikací na Mistrovství světa. Znamená to, že zde budeme moci na startu spatřit závodníky nejvyšší kvality, kterou v této specializaci u nás máme. Start a cíl závodu bude na sjezdovce Peklák, závod na okruhové trati vedenou po sjezdovce a lesních cestách bude mít délku 12 kilometrů. Pořadatelem závodu je  Atletický klub Iscarex Česká Třebová.

Inspekční cesta do Javorky

O Javorku je v létě zájem. Je cílem vycházek a koná se zde řada zajímavých akcí,  organizovaných i soukromých. Jiná města nám Javorku závidí, my bychom si ji představovali v dokonalejším stavu. Léta chybí záchody, už se na nich pracuje. Budou drahé, ale budou. Hitem loňského roku bylo zřízení grilovišť, které se pak staly také terčem kritiky zejména sousedů. Také v letošním roce. Prostě se využívají.
Při kontrolním návštěvě 10. srpna jsem závady našel, ale mohlo to být horší. Večerní provoz umožňuje  všelijaké neplechy.  A když tu nejsou ty záchody, tak se nelze divit. Pravé griloviště bylo celkem uklizené, vlevo nikoliv. V odpadkových koších jsem našel láhve od alkoholu, které by zde být neměly, je zde přece požívání alkoholu na veřejném prostranství zakázáno. Někdo by to měl ale přece kontrolovat,  mělo by to být také zřetelně označeno. Kolem levého griloviště byly rozházené větve i kosti, které pak návštěvníci Javorky dobrovolně uklízeli. Měli s sebou psy a  nechtěli riskovat nějaký problém s pojený se snědením něčeho co již nemá kvalitu. Úklid se tedy zřejmě denně neprovádí. V parku jsme ovšem našli  nad pavilonem vozidlo městské policie, takže strážníci zde někde byli.  Měli by však pravidelně procházet zejména večer, pak se nedivme, že problémy přerůstají v petice a stížnosti sousedů. Měla by se zejména dodržovat policejní hodina a pak by měl být park vyklizen. Je třeba zmínit, že grilovat sem nechodí jen Třebováci, ale třeba i ubytovaní ze zdejších ubytoven. Dřevo si asi nepřinesou....
Ještě nový hrací prvek na dětském a sportovním hřišti. Není to co bývalo, je to velký rozdíl, ale musíme si zvyknout. Děti si už zvykli a změna jim rozhodně nevadí. Vždyť  ta odstraněná konstrukce měla už spoustu problémů.  Ta nová se možná víc hodila někam do mateřské školky, ale projdeme si např. populární dětské hřiště v Litomyšli na Vodních valech,  najdeme zde také něco podobného. Je toho tam ovšem mnohem víc. Může nás snad těšit nízká cena, za kterou se podařilo nové zařízení zakoupit. Jenže současně to je ukázka toho, že cena kolikrát nerozhoduje, ale kvalita.... Nízká cena nás těší třeba jen jeden den, potom v těch dalších si říkáme, že jsme měli radši koupit něco pořádného... (mm)

Pardubický kraj má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v republice

Podíl nezaměstnaných osob dosáhl v Pardubickém kraji ke konci července 2021 hodnoty 2,35 procent, ve srovnání s předchozím měsícem se podíl lidí bez práce v kraji i v celé republice nepatrně snížil. Mezi nezaměstnanými je více žen než mužů. „Ke konci sedmého měsíce roku 2021 bylo na úřadech práce v našem Pardubickém kraji evidováno 8 412 nezaměstnaných osob, z toho 38,6 procent uchazečů pobíralo podporu v nezaměstnanosti,“ uvedl Aleš Trpík z Českého statistického úřadu. Pracovní úřady v kraji evidují ke konci července 20 178 volných pracovních míst, co je proti předchozímu roku. o 6,5 tisíce méně. Nejméně nezaměstnaných je v okrese Svitavy, nejvíce jich je pak na Chrudimsku.
 
Zpráva z Litomyšle: "Semafory vyprodány"

Na začátku srpna město zveřejnilo nabídku na darování vyřazených semaforů ze staré světelné křižovatky. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti z celé republiky rozhodlo vedení města o tom, že úředníci již nebudou přijímat další žádosti, protože poptávka výrazně převyšuje množství nabízených semaforů. Připomínáme, že v souladu s usnesením rady města a avizovanými podmínkami bude vyřazená technika nejdříve nabídnuta zájemcům z Litomyšle, až poté přijdou na řadu zájemci z ostatních měst.
 
Spanilá jízda vojenské historické techniky bude v sobotu 14. srpna

Loni byla zastávka takové spanilé jízdy u nás v České Třebové na Skalce.
Nyní Vás můžeme pozvat v sobotu 14. srpna na obdobnou akci na náměstí do Žamberka. 
Tato akce je pořádána pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického a hejtmana Králo-
véhradeckého kraje Mgr. Martina Červíčka, brig. gen. v. v. 
V 8 hodin ráno vyrazí spanilá jízda z Králík a bude pokračovat přes Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Deštné v Orlických horách a České Petrovice zpět do výchozí stanice.
V Žamberku se zastaví mezi 8:45 a 9:15 na náměstí v prostoru před radnicí, kde účastníky přivítá starosta města. Pro Českotřebováky je tedy zřejmě město Žamberk nejbližší lokalitou, kde se můžete s vojenskou historickou technikou setkat.

Kapacita Domova mládeže v Pardubicích by se mohla do budoucna navýšit

Domov mládeže v Pardubicích je největším ubytovacím zařízením pro studenty na území Pardubického kraje. Ani jeho stávající kapacita však není taková, aby uspokojila všechny zájemce o ubytování. O možném rozšíření lůžkových kapacit a dalších investicích jednali s vedením organizace hejtman Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Dlouhodobě poptávka po ubytování v Pardubicích překračuje nabídku volných lůžek, a proto budeme řešit možnosti jejich rozšíření, a to jak adaptací stávajících prostor, které nejsou natolik využívané, ale budeme chtít také připravit jednoduchou studii na možnou přístavbu k budově v Rožkově ulici. Chceme znát možnosti, které areál nabízí tak, abychom se připravili také na populačně silnější ročníky, které přicházejí,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle radního Josefa Kozla musí organizace každý rok odmítat přes 120 zájemců. „Celková kapacita v obou budovách je 700 studentů, kteří jsou ubytovávání ve dvou až třílůžkových pokojích. Ty jsou postupně upravovány, a to včetně rekonstrukce sociálních zařízení a umýváren. Také v těchto investicích budeme chtít pokračovat, aby bylo zázemí pro naše studenty co nejlepší,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel, který ocenil také volnočasové aktivity domova včetně hudebního klubu, zkušebny a profesionálního nahrávacího studia.
Poznámka: Domovy mládeže v jiných městech kraje zpravidla dostačují nebo byly dokonce v předchozích letech omezovány a rušeny, protože cena za ubytování se zvyšovala a  rodiny studujících žáků volili lacinější způsob dojíždění.  Také se současně snižoval počet žáků na středních školách. Připomeňme zrušení Domova mládeže SZŠ v Ústí nad Orlicí pod nemocnicí, kam byl  nedávno přestěhován ústecký stacionář. Také ve Třebové  se zrušil  domov mládeže v Borku. Budova byly využita pro Celní úřad. Dochází-li k posilování atraktivních oborů v Pardubicích, je třeba zajistit ubytování, pak bude třeba upravit kapacity.

Na náchodském zámku otevřen nový prohlídkový okruh
Návštěvníci se seznámí s rodem Schaumburgů 

Dnešního dne byl za účasti generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové a dalších čestných hostů otevřen nový prohlídkový okruh na zámku v Náchodě, který představuje historii posledních šlechtických majitelů – rodu Schaumburg-Lippe. Tento výběrový okruh navazuje na reinstalovaný okruh Zámek za Piccolominiů, který byl veřejnosti představen v červnu.
„Náchodský zámek prochází v poslední době významnou proměnou, a to jak interiérovou a exteriérovou, tak i personální. Nová kastelánka připravila letos pro návštěvníky dva nové prohlídkové okruhy, druhým rokem zde probíhá také revitalizace zámeckého kopce, která fakticky i vizuálně propojí zámek s městem a další stavební obnovy jsou v plánu. I díky těmto aktivitám se zámek stal jedním z hlavních turistických cílů regionu a já věřím, že v dalších letech bude jeho obliba dále narůstat,“ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.
Nový prohlídkový okruh reflektuje působení rodu Schaumburg-Lippe ve druhé polovině 19. století na náchodském panství. To roku 1842 zakoupil kníže Jiří Vilém Schaumburg-Lippe za 2 500 000 zlatých pro svého druhorozeného syna Viléma Karla Augusta a založil tak náchodskou sekundogenituru rodu. Sňatkem Vilémova syna Bedřicha s dánskou princeznou Luisou došlo v závěru 19. století k opětovnému spříznění rodu s dánskou královskou rodinou. Tato německá knížata na Náchodě vládla až do konce 2. světové války. 21. 6. 1945 jim byl všechen majetek zkonfiskován a přešel do vlastnictví státu.
Autorem libreta nové trasy je Petr Ťažký, kurátor z Územní památkové správy na Sychrově  a na reinstalaci se velkou měrou podílela také kastelánka Iva Bártová: „Návštěvníky zavedeme do knížecího apartmá Viléma Karla Augusta a jeho ženy Bathildis Amalgunde, ale také do pokojů jejich osmi dětí, denní místnosti služebnictva či do pokoje Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, hlavního spojovacího prvku rodinných osudů. Právě zde Jiří Guth-Jarkovský započal po studiích svou kariéru – a to jako vychovatel knížecích dětí. Své nově nabité znalosti a zkušenosti posléze zúročil jako překladatel, spisovatel i jako uznávaný odborník na etiketu a vhodné chování. V celkem čtrnácti místnostech bude moci návštěvnická veřejnost poodhalit tajemství životních osudů jednoho z nejvýznamnějšího, byť často opomíjeného šlechtického rodu. Návštěvníci také jistě ocení bohatost a rozmanitost dochovaného původního kmenového mobiliáře, který byl dosud uložen v depozitářích“.
Při tvorbě libreta a následné instalaci bylo vycházeno z historických dobových fotografií, inventářů a zápisků Jiřího Gutha-Jarkovského.

Úprava podmínek pro provoz škol  a školských zařízení  od 1.8. 2021 

Zkoušky na školách
Provoz středních a vyšších odborných škol a konzervatoří a také středisek praktického vyučování se upravuje tak, že se zmírňují podmínky pro konání zkoušek na školách tak, že z původní výjimky, že se neuplatní pravidla pro konání zkoušek podle jiného mimořádného opatření (bod 12 maloobchodního mimořádného opatření) při počtu do 10 osob se mění na výjimku pro až 20 osob účastnících se jeden okamžik zkoušky.
Pokud se tedy zkoušky nově účastní maximálně 20 osob (tzn. zkoušený, zkoušející i případná veřejnost), tak není potřeba především dokládat skutečnosti jako negativní test/prodělaný covid-19/očkování. Počet 20 osob se váže na jeden čas na určitém místě – může to být např. jedna místnost, určený venkovní prostor atd.
Provoz základních škol se upravuje zcela stejně tak, že se zmírňují podmínky pro konání zkoušek (například komisionální přezkoušení) na školách tak, že z původní výjimky, že se neuplatní pravidla pro konání zkoušek podle jiného mimořádného opatření (bod 12 maloobchodního mimořádného opatření) při počtu do 10 osob se mění na výjimku pro až 20 osob účastnících se v jeden okamžik Pro jinou než pravidelnou činnost školních družin, provoz středisek volného času a školních klubů anebo činnost základních uměleckých škol nebo jiných škol a školských zařízení neupravenou školskými právními předpisy (tzv. doplňková činnost) platí i nadále zejména podmínky stanovené mimořádným opatřením pro provoz zařízení nebo poskytování služeb osobám ve věku 6 až 18 let zaměřených na činnosti obdobné zájmovému vzdělávání (bod 11 maloobchodního mimořádného opatření). 
S účinností od 1. 8. 2021 se však v tomto mimořádném opatření upravujícím provoz těchto zařízení zejména navyšují počty osob přítomných ve vnitřních nebo vnějších prostorách. Konkrétně:
Zvyšuje se počet osob z více než 500 na 1000 osob ve vnitřních prostorech a z více než 1000 osob na 2000 osob ve vnějších prostorech, který je nově umožněn v jeden čas na akci.
Více se rozvolňuje pravidlo, kdy není nutné dokládat splnění podmínek stanovených v bodu I/16 maloobchodního mimořádného opatření – tedy doložení testu/prodělaného covidu-19/očkování: dosud platil počet 10 osob, nově není nutné dokládat při počtu až 20 osob. Pokud tedy bude velikost skupiny max. 20 osob (včetně pedagogických pracovníků a jiného dohledu), nemusí se předkládat negativní test/očkování/prodělaný covid-19, toto se vztahuje jak na vzdělávání, tak i na různé akce (tábory, vícedenní výlety atd.).
Připomínáme stále platné pravidlo, že děti do dovršení 6 let věku nemusí pro tyto účely dokládat test/očkování/prodělaný covid-19 bez ohledu na počet přítomných osob.

Pes Alvin našel vysíleného seniora

Popisovaný případ je z okolí Moravské Třebové, kde Policie ČR spolu s hasiči téměř pět hodin pátrala v náročném terénu v lokalitě Červený kopec, přehrady Smolná a Jevíčka sedmdesátiletého seniora. Pána, který se vydal odpoledne na návštěvu, ze které se už nevrátil, naštěstí našel služební pes Alvin. Cesta k němu byla složitá. Lokalita, ve které pohřešovaný muž mohl být, byla rozsáhlá, vše komplikovala tma, naději na to, že bude nalezen v pořádku, snižoval ubíhající čas, vlhko i klesající teplota.
Na pomoc byla povolaná letecká služba, do pátrací akce se zapojili i dobrovolní hasiči z Jevíčka, Křenova, Jaroměřice a Chornice. Do terénu vyrazili i profesionální hasiči z Moravské Třebové, i Brna a samozřejmě policisté z Moravské Třebové a okolí. Pilot i velitel akce včetně policistů z odboru technické ochrany kontrolovali perimetry, které už byly propátrány, seznam neprohledaných míst se tenčil, do další nepropátrané výseče byl vyslán psovod, který po pár minutách mohl podat všem ostatním zprávu, že vysíleného seniora Alvin našel. „Pán žije, ale musíme ho dostat do sanitky.“ Tak nějak mohla znít prvotní pozitivní zpráva. Dostat ho na cestu bylo opravdu náročné. Pán nebyl schopen chůze, na řadu přišla nosítka. Dobrovolní hasiči ho nesli téměř 20 minut do místa, kde ho mohli naložit do sanitky. Všem kdo pomohl, patří velké poděkování. (policie.cz)

Rieter, a.s. podporoval dvacet let tenisový Rietrer cup, nejdříve jako Mistrovtví republiky, potom i jako otevřený turnj. „V roce 2019 jsme se rozhodli pro změnu a podpořili atletický mítink. S odstupem času mohu potvrdit, že to byla změna k lepšímu. V Ústí nad Orlicí závodila během dvou let řada skvělých českých atletů, ale také kvalitní borci ze zahraničí. Pochopitelně mne potěšila kulisa, první ročník sledovala tisícovka diváků, vloni bylo v hledišti sedm stovek atletických fanoušků,“ připomíná generální ředitel společnosti Rieter CZ Jan Lustyk.
Disciplíny pro rok 2021:
Muži: 100 m, 200 m, 300 m, 800 m, skok daleký, vrh koulí, hod oštěpem.
Ženy: 100 m, 200 m, 300 m, 300 m př., hod oštěpem.
Letošní mítink bude ve středu 18. srpna zahájen v 16 hodin.