Českotřebovský deník 225/2021 (12/8)
Metrostav zachraňuje hotelový dům ČSD

¨

V průběhu léta byly zahájeny úpravy vnitřních prostor dlouho opuštěného objektu - hotelového domu ČSD čp. 1906 na Novém náměstí, který se má rekonstrukcí přeměnit na Rezidenci Rozmarýn. Zde by po náročné rekonstrukci mělo vzniknout 85 z větší části malých bytů, na které řada lidí čeká. Zatím ale moc velký zájem registrován nebyl, všechno teprve musí přijít. Jde především o cenu  za odkoupený byt, která podle nabídky nebyla laciná. Možná nakonec půjde o byty nájemní.  Rekonstrukce dostala již dříve při pořízení stavebního povolení před několika lety výjimku z povinnosti  zřídit ke každé bytové jednotce parkovací místo. Je totiž otázka, zda jde o byty nové, tento dům již přece k bydlení sloužil. Rekonstrukce by podle záměru měla skončit v příštím roce 2022.

Více- Rezidence Rozmarýn Česká Třebová (rezidence-rozmaryn.cz)


Květiny v nádobách zdobí Nové náměstí, to v minulých letech nebývalo.

Proti předchozím letům to je nepochybně velký pokrok, protože ještě loni byl dolní široký chodník Nového náměstí skutečně smutným místem. Letos si změny, která se stala musí všimnout každý. Je to nepochybně důsledek správného rozhodnutí   vedení Eko Bi podporovaného radou města o zřízení funkce městského zahradníka. Tento institut zahradníka se dvěma pomocníky byl zřízen letos od 1. dubna 2021 a během několika měsíců dokázal některé lokality ve městě skutečně vylepšit. každý z nás má jistě i další podněty, všechno se však nedá dělat najednou.  Vedle party, která ve městě zajišťuje sekání zde tedy máme ještě odborníka, který ošetřuje a pěstuje zeleň ve městě podle skutečných potřeb města. To ještě do loňského roku nebylo, na vše byly externí firmy (možná často jen jedna firma), které šlo jen o to naplnit dikci uzavřené smlouvy a fakturovat peníze... Městský zahradník by nás měl přijít také o něco levněji.

Odpady musíme třídit - jsme nejhorší v celém regionu

Třebováci tedy proti obyvatelům Žamberka, Chocně, Vysokého Mýta atd  odloží do sběrných nádob dvojnásobek toho v jiných městech, kde překročí při stejném tempu limit umožňující velkou slevu na poplatku někdy před koncem roku, zatímco nám se to podařilo již ke konci I. pololetí.  V třídění odpadu tedy nejsme žádní premianti, jsme mezi nejhoršími!!!!  Důsledkem takové situace bude logicky zdražení poplatku za odvoz odpadů, který je už dlouho značně dotován z městského rozpočtu. V příštím roce se podmínky pro uplatnění třídicí slevy ještě zpřísní, celkové množství odpadů nebude smět přesáhnout 190 kg odpadů uložených na skládku na jednoho obyvatele, a pokud na třídicí slevu nedosáhneme, ceny za svoz a ukládání odpadu rychle porostou. To by pak mohlo vést ke škrtům například při opravách komunikací nebo v jiných investicích. Zvládneme třídit lépe? Musíme  se o to pokusit bezodkladně!   Celý článek také se srovnáním dění jinde najdete ZDE
 

Ještě k úterní nehodě ve Zhoři

V úterý 10. srpna odpoledne zasahovaly dvě jednotky hasičů (profesionální z Litomyšle a SŽ Česká Třebová) u dopravní nehody osobního vozidla ve Zhoři na Svitavsku. Automobil skončil na střeše mimo komunikaci, následkem karambolu poničil i sloup elektrického vedení. Po příjezdu hasičů na místo byl již řidič v péči zdravotníků. 
Hasiči zajistili místo události, auto proti požáru a úniku provozních kapalin. Pomocí hasičského jeřábu otočili havarované vozidlo zpět na kola a asistovali odtahové službě. Místo události nakonec předali policistům k došetření dopravní nehody. (HZS Pu kraje)

Navštivte virtuální Hřebenovku ve Sportovním parku Pardubice

Ve Sportovním parku Pardubice se od 11. do 14. srpna představí kromě sportů také turistika. Návštěvníci mohou poznat dálkovou trasu Ještěd – Sněžka – Praděd pod názvem „Hřebenovka“, která vznikla díky česko-polskému projektu.
„Zajímavá trasa vás provede oblastí ojedinělé krkonošské tundry i unikátními přírodními parky či kralickou pevnostní oblastí. Projdete se místy, která dosud unikala masivnímu turistickému ruchu a nabízí klid i relaxaci uprostřed přírody,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje s gescí pro cestovní ruch.
Hřebenovka turistům umožňuje seznámit se s unikátní přírodou, ale i s historií Čech a Moravy. Projekt „Česko-polská Hřebenovka – východní část“ je obnovenou historickou turistickou pěší trasou v délce asi 600 kilometrů vedoucí po hřebenech hor od pomezí Jizerských hor a Krkonoš až po Praděd. Už přes 117 let je Modrá hřebenovka neboli tzv. Blauer Kammweg nejdelší vyznačenou hřebenovou trasou v Čechách. Historicky trasa vedla od Blankensteinu nad Sálou v Německu přes celé Krušné hory, Českosaské Švýcarsko, Lužické, Ještědské a Jizerské hory, Krkonoše, Broumovsko, Orlické hory a Jeseníky až na Praděd a na mnoha místech překračovala hranici z jedné strany na druhou.
Trasa Hřebenovky je v terénu označena logem (modrý hřeben v červeném poli), vybavena informačními tabulemi a odpočinkovými místy. Její vyznačení v terénu, vybudování nebo obnovení cekem 10 rozhleden v blízkosti trasy a dvou turistických informačních center a další infrastruktury cestovního ruchu je výstupem česko-polského projektu. Výhled na hřebeny hor a dál do kraje se na trase Hřebenovky nabízí hned z několika rozhleden a vyhlídkových míst: Velká Deštná, Olešnice v Orlických horách, Nový Hrádek, Vysoká Srbská, Czerniec, Vrchmezí, Jagodna, Kłodzka Góra, Guzowata, Włodzicka Góra. Turisty přivítají také dvě nová turistická informační centra, a to v Neratově a v Novém Hrádku, kde vzniklo i parkoviště pro osobní automobily. Turistická propojka české a polské větve Hřebenovky vznikla obnovením Jánského mostu v poutním místě Neratov. Revitalizovaný park a stezka k rozhledně na hoře sv. Anny včetně parkoviště se nachází v gmině Nowa Ruda.
Ve Sportovním parku Pardubice si návštěvníci mohou projít trasu Hřebenovky s hrací kartou a navštívit všech 10 rozhleden na fotoprezentacích. Po správném vyplnění soutěžních otázek mohou soutěžící vyhrát turistické vybavení na skutečnou túru po Hřebenovce. Hrací karta je bezplatně k vyzvednutí při koupi základní hrací karty do Sportovního parku Pardubice a na stánku Hřebenovka.
 
Více informací včetně virtuálních prohlídek a fotogalerie najdete na:
www.vychodnicechy.info/hrebenovka
www.hrebenovka.cz
www.sportovnipark.cz
https://mapy.cz/zakladni?x=16.0143328&y=50.4088492&z=10&l=0&source=base&id=2174946
Přípravy dvoudenního Rock for People Hope finišují.

Festival otevře své brány již v pátek 13. srpna, od čtvrtečního večera bude probíhat v prostorech kempu také večírek pro nedočkavé. Na třech podiích nově upraveného areálu královéhradeckého Festivalparku se vystřídá nejen třicet hudebních projektů.
Bude možné shlédnout vystupující z České republiky, Itálie, Švédska, Německa, Francie, Švýcarska, Holandska a USA, ale také řečníci, divadelníci, stand up komici, tanečníci a akrobaté, prezentovat se budou neziskové organizace.
Na třech podiích nově upraveného areálu královéhradeckého Festivalparku se vystřídá nejen třicet hudebních projektů z České republiky, Itálie, Švédska, Německa, Francie, Švýcarska, Holandska a USA, ale také řečníci, divadelníci, stand up komici, tanečníci a akrobaté, prezentovat se budou neziskové organizace. Unikátem je využití vodíkového generátoru H2BASE v pohánění jednoho z pódií.
Pátečnímu programu budou jistě kralovat vítěz Eurovision Song Contest, italští Måneskin, švédští rockeři Mando Diao nebo čeští zástupci John Wolfhooker, YouTube Music stage rozehraje francouzský metalcore LANDMVRKS nebo duo hudebnic Ikan Hyu.
Sobota 14. 8. bude patřit texaským Missio, rockové legendě The Hives nebo holandským rockerům De Staat, na O CO2 JDE stagi budou diskutovat bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík i hudebník a vrcholový sportovec Ben Cristovao, talkshow silný řeči přivítá novináře a politického komentátora Jindřicha Šídla a režiséra a kameramana Markuse Kruga.
Dále vystoupí Imminence, Redzed, Skynd, I Love You Honey Bunny, Venues, PSH, Vanessa, Annabelle, Deaf Heart, Domi, Evelynne a mnozí další.
V rámci festivalu Rock for People Hope budou oznámena další jména line-upu festivalu Rock for People 2022, který proběhne ve dnech 16. – 18. června.
Dvoudenní vstupenky na Rock for People Hope zakoupíte v prodejní síti GoOut za 1490 Kč nebo na místě konání za 1590 Kč.

Akce, která se stala v našem  městě již tradicí se uskuteční letos opět v  hudebním pavilonu v Javorce,  zahrada Národního domu je letos uzavřena. Zde  bude v sobotu dne 28. srpna od 18 hodin všechno nachystáno jako v jiných letech.
Věříme, že pořadatele, kapelu ani posluchače nezaskočí ani přírodní živly, nebo alespoň ne v takové míře, jak se stalo v roce 2019 , kdy průtrž mračen rozloučení s létem v hudebním pavilonu velmi urychlila a posluchači museli rychle využít azyl v blízké javorecké restauraci. Tehdy byl také Národní dům mimo provoz. Pořadatelem akce pořádané stejně jako v předchozích sedmi letech o posledním prázdninovém víkendu je Koalice pro Českou Třebovou. Na akci nikdy nechyběla skupina Ahasver. Bude to jistě příjemný večer, půro návštěvníky bude tradičně připraveno občerstvení - klobása a pivo.

Státní zámek Opočno nabízí v srpnu zajímavý program

·         13. 8.: státní zámek Opočno – Rusalka. V nádherném prostředí zámku Opočno můžete zažít krásný, romantický večer s jednou z nejslavnějších a nejoblíbenějších oper v exkluzivním provedení předních českých pěvců, pojatou jako komorní drama lásky a zrady na pozadí dvou světů – přírody a světa lidí.  Více informací na www.kulturapodhvezdami.cz

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         14. 8.: státní zámek Opočno – Procházka slavnými muzikály. V nádherném prostředí zámku Opočno můžete zažít krásný, romantický podvečer s největšími muzikálovými hity v podání manželů Králových. Vydejte se s námi na společnou procházku rozmanitým světem muzikálu od Broadwaye přes Londýn až k nám do Opočna. Více informací na www.kulturapodhvezdami.cz

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         14. 8.: státní zámek Opočno – Robinson Crusoe. V nádherném prostředí zámku Opočno můžete zažít krásný, romantický podvečer s muzikálem Robinson Crusoe. Vydejte se s námi na osamělý ostrov uprostřed oceánu. Více informací na www.kulturapodhvezdami.cz

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         15. 8.: státní zámek Opočno – Prohlídka zámeckých obrazáren s rozšířeným výkladem. Mimořádná prohlídka velké a malé obrazárny zámku s rozšířeným výkladem a prodlouženou dobou trvání (cca 50 min.). Koná se pouze v předem vyhlášených termínech (info o dalších termínech zde). Kapacita skupiny max. 12 osob. REZERVACE DOPORUČENA! Pozn.: Rezervované vstupenky je třeba si vyzvednout nejpozději 15 min. před začátkem prohlídky. Pokud tak z jakéhokoliv důvodu neučiníte, vaše rezervace zaniká a vstupenka bude prodána dalšímu zájemci. Rezervace na tel.:  494 668 216, opocno@npu.cz

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         15. 8.: státní zámek Opočno – Slza – akustický koncert. V nádherném prostředí zámku Opočno můžete zažít krásný, romantický podvečer s největšími hity skupiny Slza, která zahraje svůj akustický koncert. Nenechte si tuto příležitost ujít. Akce pod širým nebem se koná za každého počasí a začátek má v 17:30, délka je 75 minut. Areál bude otevřen od 16:30. Více informací a vstupenky zde.

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno

·         15. 8.: státní zámek Opočno – Muž se železnou maskou. Výpravná koncertní verze úspěšného muzikálu divadla Brodway. Více informací na www.kulturapodhvezdami.cz

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         16. 8.: státní zámek Opočno – Talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Oblíbený pořad 7 pádů Honzy Dědka čeká sice o prázdninách natáčecí pauza, ale populární moderátor rozhodně nelení a se svou show vyráží za diváky napříč republikou. Navštíví i zámek Opočno. Vstupenky již v prodeji zde.

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

·         17. 8.: státní zámek Opočno - Edith Piaf - Dnes nechci spát sama. Divadlo Kampa přiveze v srpnu na jeviště českých a moravských zámků představení, které se divákům vryje pod kůži. Inscenace Edith Piaf: Dnes nechci spát sama mapuje životní příběh světově proslulé zpěvačky a je protkaná jejími nesmrtelnými písněmi. Na své pražské domovské scéně je od prvního uvedení v roce 2018 představení pravidelně beznadějně vyprodané a úspěch sklízí i na zájezdech po celé republice. Vstupenky zde.

(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)



Litomyšlská veselice bude 3. září 

Litomyšlská veselice aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností, která se bude konat první víkend v září. Zahájíme již v pátek 3. září před Portmoneem koncertem Jiřího Šlupky Svěráka s kapelou Nejenblus. V sobotu úderem patnácté hodiny se právě na budově Portmonea – Musea Josefa Váchala bude slavnostně odhalovat pamětní deska Ladislava Horáčka – jednoho z Otců zakladatelů Lázní ducha – který se výrazně zasloužil nejen o záchranu této budovy, ale i mnoho dalšího pro Litomyšl vykonal.
A na co se můžete těšit dál? Hlavní scéna na Smetanově náměstí bude celý den patřit výborné muzice a pohodovému vyprávění. Program provází lázeňský švihák Václav Žmolík. Těšit se můžete také například na Fast Food Orchestra, kapelu Epydemye nebo na Koncert v barvách Semaforu. Oblíbenou večerní tancovačku na Smetanově náměstí doprovodí kapela Frontmen. V sobotu budeme opět i vařit – konkrétně na grilech Vulcanus.
Oblíbená Snídaně v trávě se tentokrát přestěhuje do parku ke Smetanovu domu, kde bude od 13:00 hodin také čtvrtý ročník litomyšlské spacák párty.
V neděli bude druhým ročníkem pokračovat soutěž „Upeč třeba chleba.“ Propozice soutěže jsou na www.gastroslavnosti.cz a příjem upečených chlebů bude v neděli od 11:00 hodin. A co by to bylo za vzpomínky na gastroslavnosti, bez Sousedské husičky pod nejvyšším stropem na světě s doprovodem kapely Třehusk! Těšit se už teď můžete na husí stehno, červené zelí s karlovarským knedlíkem servírované na klasických talířích s kovovým příborem. Předprodej bude v IC Litomyšl zahájený 2. srpna, cena v předprodeji 279 Kč, na místě 239 Kč. Na Toulovcově náměstí bude i tentokrát dvoudenní lázeňská designová zóna – proběhne zde třetí ročník Mint marketu. Stánky s lázeňskou tématikou, ale i nabídkou nejrůznějších dobrot budou i na celém Smetanově náměstí. Prostě Litomyšl opět ožije a my věříme, že si to nenecháte ujít!