Odpady musíme třídit  - ekonomická nutnost  

Jinde se třídí daleko více, u nás jsme mnohé dříve zanedbali

Od začátku letošního roku platí nový zákon o odpadech, který ekonomicky znevýhodňuje skládkování postupným zvyšováním poplatku za ukládání využitelných a recyklovatelných odpadů na skládky. Dílčí základ poplatku pro tento rok je stanoven na 800 Kč za tunu uloženého komunálního odpadu.

Nový zákon také zavádí tzv. třídicí slevu, která je nastavena tak, aby obce, jejichž občané důsledně třídí, nebyly tímto zvýšením skládkovacího poplatku dotčeny. Co to znamená konkrétně pro každého z nás? Pokud celkové množství komunálních odpadů města  přepočtené na jednoho obyvatele přesáhne 200 kg, nebudeme již mít možnost uplatnit tuto třídicí slevu, díky které dílčí základ poplatku v současné době činí částku 500 Kč za tunu uloženého komunálního odpadu.

Pro upřesnění, do výpočtu třídicí slevy se započítává nejen směsný komunální odpad, ale i odpad objemný.

Polovina roku je za námi a nepříznivý nárůst množství vyprodukovaných odpadů  si říká o bilancování. Podle informací z Eko Bi  je nárůst objemu komunálního odpadu v České Třebové neuvěřitelně velký, zvláště ve srovnání s jinými městy v regionu. Již v závěru června byl limit 200kg/občana města pro uplatnění slevy vyčerpán!  Můžeme ostatním městům sloužit jako negativní příklad. Všechno co je nyní přikládáno na skládku přijde tedy českotřebovské daňové poplatníky podstatně dráž. 

V přiloženém grafu můžete vidět  o co lepší jsou např. občané města Žamberk. Zde ke konci června zatím  množství směsného komunálního odpadu a objemného odpadu asi na polovičce limitu, který v grafu představuje červená čára. Kdybychom měli obdobný graf pro Českou Třebovou, byl by tedy nárůst dvakrát strmější !!!! 

Červená čára značí hranici, do níž můžeme třídicí slevu uplatnit. Třebováci tedy proti obyvatelům Žamberka odloží do sběrných nádob dvojnásobek toho co v Žamberku, kde překročí při stejném tempu limit někdy před koncem roku, zatímco nám se to podařilo již ke konci I. pololetí.  V třídění odpadu tedy nejsme žádní premianti, jsme mezi nejhoršími!!!!

Důsledkem takové situace bude logicky zdražení poplatku za odvoz odpadů, který je už dlouho značně dotován z městského rozpočtu. V příštím roce se podmínky pro uplatnění třídicí slevy ještě zpřísní, celkové množství odpadů nebude smět přesáhnout 190 kg odpadů uložených na skládku na jednoho obyvatele, a pokud na třídicí slevu nedosáhneme, ceny za svoz a ukládání odpadu rychle porostou. To by pak mohlo vést ke škrtům například při opravách komunikací nebo v jiných investicích. Zvládneme třídit lépe? Musíme  se o to pokusit bezodkladně! 

Přitom město Žamberk, proti nám vlastně premiant je ve srovnání dalších měst v regionu spíše průměrným V uvedené tabulce můžete vidět celková množství směsného komunálního odpadu a odpadu objemného a v posledním sloupci přepočet na jednoho obyvatele. Jednoznačně to ukazuje, že ve městech v našem blízkém okolí se s problematikou třídění odpadů potýkají o třídu lépe než my. Když to svedou v okolních městech, proč bychom to nezvládli i my?

Jedním z důvodů, proč výsledky našeho města jsou tak nelichotivé, je týdenní vyvážení SKO. V ostatních obcích se popelnice vyváží jednou za 14 dní, a tím jsou lidé nuceni více třídit. Proto např. právě Žamberk od příštího roku zavede čtrnáctidenní svoz TKO.  Toto opatření se připravuje také v České Třebové. Přistoupíme k němu po zprovoznění nové kompostárny, která se nyní buduje v areálu skládky v Třebovici . V provozu bude od dubna 2022. Již v předstihu bude potřebovat zajistit materiál pro start svého provozu. Pro občany budou během zimy připraveny zdarma nádoby pro tříděný odpad, který bude svážen od domů v pravidelných intervalech. Město na to obdrží dotaci cca 6 mil. korun. To vše by mělo zabránit dalšímu nárůstu množství netříděného odpadu...

Je běžné, že město ve spolupráci se svozovou společností  provádí namátkové kontroly obsahu popelnic. Možná se budete chtít ohradit, proč se vám někdo přehrabuje v odpadcích. Nicméně z pohledu zákona o odpadech na to máme město právo,  jelikož obec se stává vlastníkem odpadu od okamžiku, kdy je odpad odložen na místě k tomu určeném. Při kontrolách bude s nejvyšší vážností respektováno vaše soukromí.

Je třeba poděkovat všem spoluobčanům, kteří poctivě odpad třídí, a poprosit ostatní, aby se k prvně jmenovaným připojili a nebyli lhostejní, neboť případné zvýšení poplatků se dotkne každého z nás. Třiďte odpad, má to smysl.


   Špatná zpráva z České Třebové: