Českotřebovský deník 226/2021 (13/8)
Nové video Českotřebovského deníku: Svinnský Iscarex kros 2021

 
Na start závodů pro mládež se na Svinnském Iscarex krosu postavilo 6. srpna devět desítek závodníků v kategoriích dětí a mládeže. Nejmenší děti běžely trať 200 metrů, postupně pak více. Starší žáci a žákyně již museli absolvovat dva okruhy s celkovou délkou závodu 1800 metrů. 
Pořadatelé připravili pro mládež krásně prožité odpoledne v přírodě a získali  zase další děti pro sportování, což je zvláště nyní po období "lockdownu" velmi důležité. Běh v přírodě nebo na dráze je přece také dobrý způsob průpravy pro mnoho různých sportů, nejde o předčasnou specializaci. Závod byl dobrou možností jak prověřit tělesnou zdatnost. 
Cena firmy Iscarex určená pro příchozí právě takovou možnost nabízela. Možná mohla být ještě více využita sportovci zapojenými v českotřebovských oddílech, které mají v létě letní mezeru v systematické přípravě. A tak Ing. Jaromíra Žáčková zpovídala na pódiu vítěze a nejlepší závodníky v jednotlivých kategoriích zpravidla odjinud než z České Třebové, a to i z velkých dálek.... 
Na start hlavního závodu s délkou 5400 metrů se postavilo  43 mužů a 17 žen, k tomu desítka  juniorů a juniorek. Vzorně připravený přehledný okruh měl  slušné převýšení. V areálu ve Svinné bylo opět vše zařízeno tak jak má, byla zde příjemná atmosféra.
Výsledky závodu nepřekvapily. Radek Hübl s číslem 45 vládl závodu a díky opakovanému průběhu cílovým prostorem bylo možné sledovat, jak jeho náskok narůstá. Druhý byl Jan Kubíček z Litomyšle a třetí Jaroslav Tlapák z Iscarexu. Traťový rekord nebyl překonán.
Závod žen vyhrála razantním způsobem Míša Stránská, která se opět vrátila k závodění a dokázala, že je dobře připravena. Na druhém a třetím místě byly ženy z vyšší věkové kategorie Ženy B, druhá Klára Moravcová z Letohradu a třetí Jana Jiroušková z České Třebové. Podrobně jsou výsledky uvedeny velmi přehledně na webové stránce Iscarexu.
Na videu můžeme porovnat letošní a loňský ročník závodu - Loni 7.8. vyhrál Patrik Vebr a Tereza Šedová....

V Bezděkově se staví nový jez, který zadrží vodu a zabrání povodni

Od jara se úsek za Domovem pro seniory postupně přeměňuje, nyní již dostává postupně novou podobu. Českotřebovský deník průběh výstavby sleduje a vše dokumentuje na videu. Nyní alespoň několik snímků z dneška, z pátku 13/8..

Pátek třináctého....

Dnes se tak stalo a na mé cestě do Pardubic to poznat bylo. RJ 1004 Regiojet v Ústí nad Orlicí zavedli na  kolej, odkud se nedalo pokračovat. Museli jsme couvat až na Ústí - město a teprve napodruhé se dispečer do stanice trefil správně. Zpoždění nebylo zaviněno výlukovou činností, ale nedorozuměním dispečera, vlastně byl pátkem třináctého.  Trolejbus samozřejmě ujel před nosem. K tomu řada dalších nepříjemností při cestě zpátky způsobená nedokonalým informačním systém na pardubickém nádraží.  Hlášení "Nastupujte do vlaku  869 směr Česká Třebová - Olomouc ... Luhačovice přichází až když vlak odrazil od 4. nástupiště..... A zpoždění, to není ani třeba ohlašovat, to je přece normální...

Univerzita třetího věku  - přehled organizovaných kurzů  

Kurzy Univerzity třetího věku bude i letos organizovat DDM Kamarád.  Přehled kurzů je uveden v samostatném příspěvku ZDE.  Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na webové stránce ddmkamarad.eu od středy 8. 9. 2021.  
Z důvodu rekonstrukce budovy DDM sídlíme v klubu Rébus - Matyášova 983, Česká Třebová.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 8. 9. 2021. Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu. V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platby je možné uhradit v kanceláři DDM Kamarád v úředních hodinách do pátku 24. 9. 2021.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5 nebo 10 účastníků.
Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová.
Člen místního Svazu důchodců v České Třebové (Senioři ČR) získává příspěvek, V případě, že si člen místního svazu důchodců vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden kurz!
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut – 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Univerzita třetího věku je pro rok 2021 podpořena dotačním programem Obec přátelská seniorům 2021. Díky získané dotaci je úplata za kurz finančně zvýhodněna.

Ředitelka rehabilitačního ústavu vyznává přísloví, že štěstí přeje připraveným

Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí má za sebou složité období. Po měsících ovlivněných pandemií koronaviru se navrací do běžného provozu hlavně v počtu hospitalizovaných pacientů a klientů. Náměstkyni hejtmana pro zdravotnictví Michaelu Matouškovou o tom při její návštěvě informovala ředitelka Světlana Jeřábková. Podle ní zaznamenal ústav v období koronaviru citelný propad ve svém hospodaření, který však vedení organizace ustálo. „Pomohlo i aktivní zapojení do očkování a testování, díky kterému se paní ředitelce podařilo zlepšit hospodářský výsledek o téměř tři miliony korun,“ uvedla náměstkyně.
„Rozhodli jsme se být užiteční na straně jedné a na straně druhé získat do našeho rozpočtu příjem z testování a očkování. Máme vstřícný a ochotný personál, proto jsme mohli k 10. srpnu podat 12 371 aplikací dávek vakcíny a odebrat 3 763 antigenních testů, aniž by se to jakkoliv projevilo v péči o naše klienty. Nabídli jsme očkování zaměstnancům místních firem, institucí a škol,“ vysvětlila Světlana Jeřábková.
Významným ekonomickým ukazatelem zařízení je takzvaná obložnost. V době pandemie, v polovině ledna 2021 se propadla a po jejím skončení podle ředitelky znovu stoupala jen velmi pomalu. Téměř pět měsíců od začátku roku se v ústavu se 184 lůžky nemohli dostat nad 100 hospitalizovaných klientů a až v červenci dosáhli průměru 120 klientů. „Vedení rehabilitačního ústavu nestojí na místě, na situaci reaguje a chystá spoustu dalších novinek, aby si v případě nové vlny či jiných podobných omezení zajistilo další příjmy, utrpělo co nejmenší ztráty a mohlo dál pomáhat lidem v tom, co zde umí,“ chválí kroky Michaela Matoušková.
Být jedničkou v rehabilitační péči a přilákat do Brandýsa i samoplátce
Cílem brandýského rehabilitačního ústavu je být v České republice volbou č. 1 v oblasti rehabilitační péče a pečovat o pacienty po operacích horní končetiny, po operacích totální endoprotézy kolene a kyčle a po prodělané cévní mozkové příhodě. Jednou z příležitostí vedoucích k tomuto cíli je namátkou další rozvoj odborných služeb, obohacení týmu o další specialisty, jako například o logopeda či klinického psychologa, a ještě více investovat do robotických přístrojů pro rehabilitaci.
Klienty, kterým hradí pobyt pojišťovna, jsou ubytovaní v moderních dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím, kde jsou samozřejmostí elektricky polohovatelná lůžka, což je pro rehabilitační zařízení základ. A kdo si chce připlatit, může využít některých z našich 8 nadstandardních apartmánů. „Vedení rehabilitačního ústavu promýšlí rovněž širší nabídku samopláteckých pobytů. Zázemí pro ně zde mají, a tak je důležité dát o sobě patřičně vědět.“
Úspěšné prověření kvality služeb a přívětivé hodnocení pacientů
Podle ředitelky Jeřábkové se lidé v České republice málo starají o své zdraví, proto je neméně významným cílem vedení ústavu prezentovat zdravý životní styl, rehabilitaci, a relaxaci v přírodě. „Směřujeme k tomu, aby se to změnilo, abychom veřejnost inspirovali. Chceme být atraktivní nejen pro klienty, ale i pro naše zaměstnance. Protože vedle stránky ekonomické, rozvoje zdravé a stabilní organizace chceme mít dostatek personálu, který tady bude chtít pracovat  a postupně se nám to daří.“
Brandýský rehabilitační ústav má za sebou úspěšnou reakreditaci, opětné prověření kvality poskytovaných služeb z hlediska příslušných standardů a pravidel. Vedení ústavu těší nízká míra stížností a hodně příznivá zpětná vazba od pacientů, která je ve většině otázek vysoko nad 90 procenty. Například spokojenosti s rehabilitační péči, která je zde základem, pacienti v dotazníkovém šetření vystavili vysokých 98 procent.
 
Pozvánky na víkend na hradech a zámcích

14. – 15. 8.: státní zámek Litomyšl – Výstava květin. Výstava květin v interiérech nové prohlídkové trasy nazvané "Zámek za Thurn-Taxisů", která bude otevřena teprve ve středu 11. 8. 2021 před výstavou. Máte jedinečnou příležitost zažít atmosféru květinových dekorací v historických interiérech zámku, které si budete moci prohlédnout bez výkladu průvodce sami vlastním tempem. Vstupenky zakoupíte v pokladně zámku v přízemí arkádového nádvoří. 
(www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)
 
15. 8.: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku.
(www.zamek-slatinany.cz; www.facebook.com/zamek.slatinany; www.instagram.com/zamekslatinany)
 
20. 8.: státní zámek Litomyšl – Festival United. Podrobnosti budou doplněny.
(www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)
 
20. – 22. 8.: státní hrad Kunětická hora – Tři veteráni – divadlo na Kunětické hoře. Divadelní představení pod širým nebem na rondelu pod věží. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.
(www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)
 
21. 8.: státní zámek Litomyšl – Barokní opera v zámeckém divadle. Podrobnosti budou doplněny.  
(www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)

K zamyšlení: Jak "civilizace" pohlcuje přírodu v Dolní Moravě

Bylo by dobré získat snímek z roku 1990 a porovnat rozdíl.  Další lokalitou pro zničení je lokalita "nad Slonem", kde má být hotel pro 300 lidí, tedy jistě dalších 200 aut. A přivedou-li Poláci dálnici až  ke hranicím tak  zde už češtinu sotva uslyšíte. Jako by už  příroda její ochránci neudělali dost ústupků, budovat se má dál. Stačí podat prst a vezmou si celou ruku, viz stavba rozhledny na Kralickém Sněžníku, kterou už zastavit nejde...Po kliknutí se fotka zvětší.


V Ústí zahájila Staročeská pouť - připomeňme si ji z loňska: