Českotřebovský deník 229/2021 (16/8)
CYKLOSTEZKY PODHORKA:
ZA DVA MÉSÍCE BY MOHLO BÝT HOTOVO

Video Českotřebovského deníku: Cyklojízda Podhorkou v polovině roku 

Již od konce roku 2020 probíhá v lokalitě Podhorka stavba cyklostezky do sousední obce Rybník. Již dříve byla veřejnost v příspěvcích informována o tom, že na staveništi byl v průběhu jara vykácen porost, který stál novostavbě v cestě, odtěžena zemina z prostorů budoucí komunikace a další nutné počáteční práce. Také v letních měsících získala celá stavba opět o něco jasnější obrysy.
Prozatím jedinou změnou vůči původnímu projektu, která však nebude mít vliv na harmonogram ani cenu výstavby, zůstává přemístění lávky přes Třebovku o něco výše na základě geologického průzkumu, který odhalil nebezpečí v podobě potencionálních výkyvů hladiny řeky. Pro odstranění rizik, která mohla nastat při hlubším zakládání, je lávka založena na mikropilotech. Kromě navazujících prací na výstavbě mostu aktuálně probíhá také provedení podkladných vrstev pod cyklostezkou, příjezdovou komunikací a odpočinkovou plochou, příprava na pokládku asfaltových vrstev, pokládka kabelů veřejného osvětlení a dokončování výstavby gabionových zdí. 
Uvádí se, že se stavba odvíjí dle stanoveného harmonogramu. V tom případě  můžeme předpokládat termín dokončení celého díla již na sklonku října letošního roku. Práce zde ovšem zůstává ještě dost, protože se nejedná jen o vlastní cyklostezku se zabudovanou láívkou, ale také o vybudování nové přístupové cesty.  Celkové náklady této investiční akce činí přes 18 milionů korun. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury pokrývá 85% uznatelných výdajů. Tam však nepatří např. veřejné osvětlení a přístupová komunikace od ulice U Podhorky. Zbytek financí dodají na základě dvoustranné dohody město Česká Třebová. a také obec Rybník, se kterou Česká Třebová uzavřela dohodu o financování.  Práce na cyklostezce sleduje Českotřebovský deník od února a připravuje shrnující video z této stavby.
Pro srovnání jak postupuje stavba zatím nabízím videoreportáž z konce ledna 2021, potom video z průjezdu cyklostezkou 1. července a srovnání se stavem k 15.8.  Rozsah stavby je značný a odpovídá ceně investice. Po dokončení se můžeme těšit na novou bezpečnou komunikaci pro pěší i cyklisty, zkracující cestu do Rybníka a umožňující cyklistům snadný přístup směr Srnov a dále do údolí Skuhrovského potoka. Držme palce, aby se dílo podařilo dokončit v termínu. (mm)

Nové sloupy veřejného osvětlení  Na Vinohradech

Současně s investiční akcí ČEZ energo zde probíhá také výstavba nového sloupového veřejného osvětlení v ulicích Brožíkova, Slovanská (část), Dvořákova a v ulici V Lukách. Výběrové řízení vyhrála firma Ureš, ale zřejmě jen zadala svou práci dalším externistům. Pokládku kabelu tak např. realizovala MATEX HK a samotnou instalaci sloupů veřejného osvětlení a zapojení svítidel má firma Vebr elektroinstalace, která právě dnes 16.8. instalovala nové sloupy, zatím bez svítidel. Tím získá zase další část města nové LED diodové osvětlení. ČEZ energo si nakonec svou investiční akci rozdělila na dvě etapy, takže např. v Brožíkově ulici přes pokládku kabelu zůstává stále nadzemní (vrchní) vedení. Ulice tedy bude na straně chodníku rozkopána zřejmě ještě jednou, kdy přesně ovšem nikdo neví. Týká se to také ulice Broulíkovy a části ulice Alešovy. 

Volejbalové ligové soutěže odstartují 2. října.

Zatímco Muži Sokola Česká Třebová II zde nejsou po dlouhých letech, kdy hráli první a druhou ligu nikde zařazeni, tak ženský tým Sokola Česká Třebová bude startovat v nadcházející sezóně II. volejbalové ligy v moravské  skupině C spolu s dalšími sedmi týmy: Sokol Brno Juliánov, Šelmy Brno, TJ Svitavy, Sokol Šlapanice u Brna, OP Prostějov, VK Postějov a VC Kroměříž. Lehká skupiny to rozhodně nebude. Protože si vylosovaly číslo 5, první dvojzápas hrají doma v sobotu 2. října s týmem Sokol Brno Juliánov.  Soutěže v II. lize skončí 19.3. 2022.
Junioři Sokola II hrají I. juniorskou ligu ve skupině C a začínají první západ již o posledním zářijovém víkendu doma s Havlíčkovým Brodem, mají tradiční soupeře.
Kadetky Sokola Česká Třebová budou hrát I. ligu kadetů v první části sezóny ve skupině F. První zápas hrají v sobotu 2. října doma s Lanškrounem.

Česko - slovenský mezinárodní hokejbal na ZS v Litomyšli

Naše mužská reprezentace dlouhou dobu z vynucených známých důvodů nemohla mít žádný sraz. Už necelý roční finiš směrem k blížícímu se odloženému kanadskému mistrovství světa se však musí rozeběhnout. Stalo se v Litomyšli, soupeřem bylo Slovensko, hrála se dvě utkání.  
1. zápas: Česko vs. Slovensko 2:1ss 
2. zápas (neděle) Česko vs. Slovensko 2:5 (1:1, 0:1, 0:3)
Slovenská reprezentace tak Česku vrátila sobotní porážku. V domluveném nastaveném pětiminutovém čase nikdo neskóroval a pak to byli právě Češi, kteří ovládli samostatná střílení, která při své premiéře rozhodl skvěle provedeným blafákem Lhota. I přes výsledkově nevydařený odvetný mač tak má trenérský štáb další důležité poznatky, a to směrem k následnému přípravnému soustředění, které se uskuteční kvůli nabitému programu pravděpodobně až v prosinci, po konci první poloviny extraligového ročníku.


Očkovací kamion se v příštím týdnu vrátí do regionu

Krajská pracovní skupina pro očkování projednala v pondělí pokračování očkování do konce prázdnin a výhled na první zářijové dny. K dnešnímu dni bylo v kraji podáno necelých 480 tisíc očkovacích dávek. Alespoň jednou dávkou je očkováno téměř 63 procent obyvatel regionu nad 16 let, což řadí kraj na průměr celé republiky.
„Kromě standardních očkovacích míst, která fungují na bázi registrace skrze centrální rezervační systém, máme otevřeno 10 míst, kam mohou zájemci přijít bez předchozí registrace. To se ukazuje jako dobrá cesta, a to hlavně u jednodávkové vakcíny Janssen. Ta je k dispozici v Orlickoústecké a Litomyšlské nemocnici, dále v Hlinsku, na Seči a v Poličce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bezregistrační očkování vakcínou Comirnaty je možné v sále Jana Kašpara, dále v Orlickoústecké, Chrudimské a Litomyšlské nemocnici, v České Třebové, v Poliklinice KOLF v Pardubicích, Hlinsku, LDN Rybitví, na Seči a v Poličce,“ vyjmenoval hejtman Netolický.
Pracovní skupina projednala také další harmonogram očkovacího kamionu. „Ve středu 25. srpna bude kamion přistaven v Pardubicích, 26. a 27. srpna v Přelouči, poté se přesune vždy na jeden den do Starého Mateřova, Holic, Letohradu, Lanškrouna, Moravské Třebové a 2. září zakončí cestu v Dlouhé Loučce,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Ta zároveň upozornila, na možnost zapojení praktických lékařů. „Praktickým lékařům je umožněno objednávat si dvoudávkovou vakcínu od společnosti Moderna a jednodávkovou vakcínu Janssen. Tímto mohou praktici výrazně pomoci s očkováním svých pacientů, především těch imobilních, nebo těch, kteří možnost prozatím nevyužili,“ uvedla Matoušková s tím, že v řešení je také potenciální vytvoření mobilního očkovacího týmu. „V této věci budou osloveni starostové pro zjištění předběžného zájmu. Limitem pro výjezd by měl být počet 50 očkovaných v jedné lokalitě. Očkování jednotlivců by pak měli zajišťovat praktičtí lékaři,“ dodala náměstkyně.


Žně jsou v plném proudu také v Pardubickém kraji

Jak probíhají v Pardubickém kraji žně? Jaká bude letos úroda a jaká její kvalita? Odpovědi na tyto otázky zajímaly radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila při jeho návštěvě Zemědělského družstva Sloupnice.
Právě tento podnik byl jedním z těch, do kterého radní Krčil v posledních dnech zavítal, aby se informoval o dosavadním průběhu žňových prací. Sklizeň je totiž v plném proudu a všechny zemědělce napříč republikou zajímá, jaká bude letos úroda.
„Byl jsem se v doprovodu ředitele rostlinné výroby a mechanizace Janem Stránským podívat na poli nedaleko Řetové na Orlickoústecku. Tady úrodu bohužel na začátku srpna poškodily kroupy. Měl jsem možnost si prohlédnout přímo porosty a viděl jsem, jak zrno leží na zemi a klasy jsou poloprázdné. Jedná se sice o lokální poškození, ale i tak se celkové škody šplhají k několika milionům korun,“ uvedl Miroslav Krčil.
S předsedou ZD Sloupnice Jaroslavem Vaňousem pak krajský radní hovořil nejenom o letošní úrodě, ale například také o investicích, které družstvo realizuje. „Co se týká úrody, tak to vypadá z pohledu Sloupnických na výnosově průměrný rok, otázkou ale zatím zůstává kvalita,“ poznamenal radní Miroslav Krčil.
Dalším tématem debaty byla potravinářská soutěž MLS Pardubického kraje, která se uskuteční i v letošním roce a jejímž organizátorem je společnost Agrovenkov. Svůj výrobek mohou regionální producenti přihlásit až do 18. srpna. Slavnostní vyhlášení soutěže se letos uskuteční v rámci programu Krajských dožínek 26. září na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.

Připomeneme si nezávislost Ukrajiny

V úterý 24. srpna zavlaje nad Krajským úřadem Pardubického kraje ukrajinská vlajka. Stane se tak v den 30. výročí nezávislosti Ukrajiny na Sovětském svazu. Pardubický kraj dlouhodobě pomáhá v oblasti zdravotnictví či školství svému partnerskému regionu, kterým je Zakarpatská oblast. Ta byla v letech 1919 až 1938 součástí meziválečného Československa.
„Pro Ukrajinu je výročí 30 let nezávislosti na Sovětském svazu velmi významným dnem. Jsme si vědomi složité situace, ve které se vzhledem ke konfliktu na východě země a okupaci Krymu nachází. Proto chceme i tímto symbolickým gestem vyjádřit podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti v hranicích, které jsou uznány mezinárodním společenstvím,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Kromě symbolické podpory se dlouhodobě snažíme pomáhat také finančně a materiálně našemu partnerskému regionu na Zakarpatí. Kromě sanitních vozů se nám podařilo podpořit rekonstrukce škol a školek, opravy kotelen a vytápění či obnovu polikliniky v Koločavě. V této podpoře chceme jednoznačně pokračovat i v příštích letech,“ ujistil hejtman.
Vyhlášení nezávislosti Ukrajiny předcházelo 16. července 1990 přijetí rezoluce o státní suverenitě Ukrajiny Nejvyšším sovětem Ukrajinské sovětské socialistické republiky. Následně 24. srpna 1991 přijal Nejvyšší sovět deklaraci nezávislosti Ukrajiny. Jako první uznali 2. prosince téhož roku Ukrajinu jako nezávislý stát Polsko a Kanada. Tentýž den i prezident Ruské sovětské federativní socialistické republiky Boris Jelcin. Tehdejší Česká a Slovenská Federativní Republika uznala nezávislost Ukrajiny 8. prosince 1991.

HLEDÁ STAVBA ROKU  

Do soutěže je letos přihlášeno 18 staveb, které byly dokončeny v Pardubickém kraji v posledních dvou letech. Hlavními kritérii poroty jsou architektonická kvalita stavby, ale také její začlenění do okolního prostředí. Nezanedbatelná je pro nás kvalita stavebních prací a samozřejmě chceme vědět i to, jak je spokojený stavebník s funkčností stavby po jejím dokončení,“ říká předseda poroty, náměstek hejtmana Roman Línek. „Veřejnost může na rozdíl od poroty posuzovat stavby pocitově a podle vlastních priorit,“ dodává.
Jsou to:
1.       Dům u cesty pod Kunětickou horou, Ráby
2.       Rodinný dům u lesa, Pardubice
3.       Hasičská zbrojnice, Hradiště na Písku
4.       Kulturní a společenské centrum, Staré Hradiště
5.       Podpora veřejné dopravy v obci Vysočina, část Rváčov
6.       Dostavba a navýšení kapacity mateřské školy, Nasavrky
7.       Jablonné nad Orlicí - Nádražní ulice, zvýšení podílu udržitelných forem dopravy
8.       Dům hudby, Pardubice
9.       Lávka pro pěší a cyklisty, Rosice
10.   Modernizace silnice II/343 Vršov - Trhová Kamenice
11.   Administrativní budova Vápenka, Pardubice
12.   Silniční most přes Labe mezi Valy a Mělicemi
13.   Modernizace silnice II/358 Litomyšl - Česká Třebová
14.   Mateřská škola Doubek, Svítkov
15.   Divoká Orlice, Žamberk, protipovodňová ochrana
16.   Modernizace silnice II/315 , Křižovatka s III/36016
17.   Pardubice - Černá za Bory, malá okružní křižovatka silnic II/322 a III/2983
18.   Příhrádek, Pardubice
V soutěži Stavba roku v Pardubickém kraji rozhoduje o cenách odborná porota. Svůj hlas ale může vyjádřit i veřejnost. Po celý srpen je možné hlasovat na webové stránce: https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/hlasovani-cena-verejnosti/. Ceny budou vyhlášeny 21. září 2021.