Českotřebovský deník 235/2021 (22/8) 
Nové video Českotřebovského deníku: PIKNIK V JAVORCE 2021
Sobota 21.srpna 2021 se co se týče počasí vydařila. Počasí bylo skutečně excelentní a Javorka byla na piknik dokonale připravena. Eko BGI jako dodavatel služeb spojených s údržbou Javorky udělalo všechno proto, aby se tady návštěvníci letošního Pikniku cítili dobře.  Také pořadatelé mimo tradiční  akce zaměřené pro rodiny s dětmi přišli s novinkou v podobě prezentace dravců. To bylo opravdu něco! Rodiny s dětmi, které zcela zaplnily  "amfiteátr" u pramene Javorka, kde bylo hitem odpoledne předvádění dravců.  Děti je opravdu mohly vidět z blízka, dokonce si sovu i pohladit, seznámily se účelem sokolnictví se způsobem výchovy dravců a žasli nad tím, že byla převáděna teprve letošní několikaměsíční mláďata. třeba i orel skalní, výr velký.
Byla i další zajímavá stanoviště po celém parku, na rybníčku jezdilo neuvěřitelné množství kánoí. Tolik, že přístavní areál všechny najednou nemohl pojmout. V plné permanenci byly i nově instalované hrací prvky na dětském hřišti, některými Třebováky tak zatracované. Dětem se zde ale líbilo.
Trochu pozdě, až od 18 hodin se pak konal koncert malé českotřebovské dechovky, která se "narodila" na půdorysu Velkého swingového orchestru. Proto měli muzikanti na svých košilích odznaky swingového orchestru. Vzhledem k letní dovolenkové sezóně bylo třeba některé muzikanty "vypůjčit", ale vytvořili znamenité hudební těleso. Je to nakonec běžná praxe také u jiných kapel. Byl to dobrý počin, škoda, že nebyla  všechny místa v hledišti zaplněna. Možná, že kdyby byl koncert o hodinu dříve, přilákal by více lidí.
Ukázalo se, že v České Třebové muzikanti jsou a dokážou se dát dohromady.  
 
V Němčicích jako v Postřižinách

Muž vylezl v Němčicích na komín, aby zkontrolovat anténu. Nahoru to šlo ale lépe než dolů. Po marných pokusech mu na pomoc vyjeli hasiči z okolí. Za asistence se v pořádku a bez zranění dostal dolů.
V Němčicích na Svitavsku do výšky 30 metrů vylezl technik internetové firmy, aby zkontroloval anténu. „Z neznámých důvodů ale už nemohl slézt dolů,“ uvedli pardubičtí hasiči na twitteru.
„Ne, nešlo o scénku z filmu Postřižiny, ale o servisního mechanika z firmy,“ uvedla asistentka hasičů Pardubického kraje Jana Poláková. Na pomoc přijeli profesionální hasiči z Litomyšle a ze Svitav.
Muž nakonec za asistence hasičů slezl dolů sám. “Pán byl velmi překvapen, nikdy se mu nic podobného nestalo,“ sdělila Poláková.


Začne kácení stromů u cesty k Florianovi

Jde o úsek cesty, dosud kamenité od letiště směrem k chatě Florian.   Úpravu inicioval a platí Státní pozemkový fond a  město Česká Třebová jen tuto skutečnost využívá v tom smyslu, že vybuduje asi 150 metrů dlouhý úsek směrem k chatě a k lesní cestě, která pokračuje dále na Skuhrov. Pro výběr dodavatele akce uspořádal státní pozemkový fond výběrové řízení (elektronicky), do kterého se přihlásilo 7 zájemců. Nejlepší vybraný nakonec odstoupil. Bude vybudována nová komunikace, ale také nové stromořadí.
Avizované kácení schválil odbor životního prostředí byl nařízen ornitologický průzkum uložena náhradní výsadba a osazení nových budek na stávajících dřevinách. Pokáceno bude přes třicet dřevin různých druhů, ze kterých téměř polovinu tvoří vrby jívy. Nejčastějším důvodem k pokácení dřevin je jejich suchost a umístění v odvodňovacím kanálu.

Obnova vodorovného značení na místních komunikacích objednána, ale letos zatím nebyla provedena! 

Blíží se začátek školního roku a zase se dlouhé době volna vypraví do ulic školní děti a je třeba zajistit jejich bezpečnost v ulicích a zejména na přechodech pro chodce. Pravidelně to je povinnost strážníků městské policie a také policistů . Všude být nemohou. proto je zapotřebí také viditelně označit "smazané přechody". Letos je už skoro konec srpna a zatím se tak nestalo. Zeptal jsem se  vedoucího odboru dopravy MěÚ Ing. Tomáše Hájka, abych se dozvěděl jak to je zajištěno. Odpověď je jasná tato práce již byla v předstihu objednána, ale zatím  nebyla provedena.   Prostředníkem je městská společnost Eko Bi, a realizátorem odborná firma.  protože zítra je již 23. srpna, je zřejmě nejvyšší čas. Jde o přechody pro chodce, které  jsou namalovány na místních komunikacích. Na státních a krajských silnicích  jsou v péči jiných organizací.  Problém budu sledovat, zdá se mi, že to je významný krok ke zvýšení bezpečnosti automobilového provozu a bezpečnosti chodců, v největší míře nyní školáků. (mm)


Hodiny na terminálu je třeba hlídat!

Není to tak dávno co se zastavily a několik  dnů stály, nyní chtějí zřejmě tu ztrátu dohnat a tak jdou o několik minut napřed. Možná to je finta, aby lidé  více spěchali a přišli na vlak nebo autobus včas. Domnívám se že by ale bylo správné, aby všechny hodiny ukazovaly stejně, tedy i ty na budově nádraží, na terminálu, dole na křižovatce i na autobusovém nástupišti.  Správce času je firma Starmon, měla by si to pohlídat.

Stavební pozemky u městského hřbitova reálnější než loni 

Právě před rokem po schválení nové cenové mapy pozemků na katastru města byl publikován článek o tom, že pozemky na budoucí výstavbu rodinných domků nechce nikdo prodat za rozumnou cenu a že to je brzda dalšího rozvoje města. Snažili se o to také někteří soukromí podnikatelé, ale také neuspěli. Letos je situace přece jenom o poznání  nadějnější.   Jako stavební pozemky se připravují parcely na území bývalého zahradnictví u hřbitova, skončil nájem další zemědělsky využívané parcely nad zahradnictvím a to znamená, že bude třeba v této lokalitě investovat do rozvoje sítí. Při této příležitosti by bylo moudré také využít  připravenou zastavovací studii (viz obrázek), která má oporu v územním plánu města. A dalším krokem je dohoda o výměně pozemků s společností Agrona Staré Město. To zvětšuje plochu parcel vhodných k zastavění a zainvestování a zlevňuje cenu investice do sítí. Může se stát, že někteří majitelé pozemků budou i nyní stále spekulovat na cenu, ale nakonec třeba i prodělají, neboť pozemků k zastavění přibývá. Další publikovanou zprávou je přece možnost využít pro stavbu rodinných domků tříhektarový pozemek v Křivolíku, hluková studie dopadla dobře a pro toto území bude připravována další nová zastavovací studie. Další urbanistická studie je připravena pro  lokalitu Roubák ve čtvrti Javorka. Takže spekulace o tom, že pozemků je nedostatek a tak budu požadovat cenu co možná nejvyšší nemusí vyjít.
Nedostatek parcel dosud způsoboval odliv stavebníků do okolních měst či obcí. Přesvědčit se o tom můžeme na realitních serverech, kde jsou některé nabízené ceny skutečně ohromující. Na vesnici je parcela  sice k mání laciněji, ale přece jenom vznikají zde bydlícím další prakticky celoživotní náklady spojené s dopravou do zaměstnání, dětí do škol,  k veřejné dopravě... 
Pro cenu parcel odkupovaných městem je  stanovena max. nabídková cena 600 Kč /m2. K této částce je zapotřebí  připočítat stále rostoucí náklady na zainvestování pozemků.Výše popsané změny  ovšem mohou učinit nabídku stavebních míst v České Třebové bohatší. (mm)
Obrázek: studie pro zástavbu lokality Rudoltičky II, připravená již před deseti lety....
 


Krajský fotbalový přebor: hrálo se čtvrté kolo

Sobota 21. 8. 2021 a neděle 22.8.
Litomyšl - Moravská Třebová 1:0 (0:0)
Česká Třebová - MFK Chrudim B 1:1 (0:0) 80 diváků 
Choceň - Třemošnice 3:2 (1:0)
Holice - Heřmanův Městec 7:2 (2:1)
Luže - Lanškroun 3:4 (1:1)
Rohovládova Bělá - Horní Ředice 1:7 (1:3)
Proseč - Svitavy 0:3 (0:1)
Pardubičky - Moravany 2:0 (0:0)

TABULKA

#

KLUB

Z

V

R

P

S

B

P+

P-

1.

Horní Ředice

4

4

0

0

15:4

12

0

0

2.

Holice

4

3

1

0

19:6

10

0

0

3.

MFK Chrudim B

4

3

1

0

10:3

10

0

0

4.

Litomyšl

4

3

0

1

9:4

9

0

0

5.

Pardubičky

4

3

0

1

6:3

9

0

0

6.

Svitavy

4

2

1

1

7:3

7

0

0

7.

Lanškroun

4

2

1

1

11:9

7

0

0

8.

Moravská Třebová

4

1

2

1

6:3

5

0

0

9.

Česká Třebová

4

1

2

1

5:5

5

0

0

10.

Choceň

4

1

1

2

6:8

4

0

0

11.

Heřmanův Městec

4

1

1

2

5:11

4

0

0

12.

Proseč

4

1

0

3

7:9

3

0

0

13.

Třemošnice

4

1

0

3

3:8

3

0

0

14.

Luže

4

1

0

3

8:14

3

0

0

15.

Moravany

4

0

0

4

1:12

0

0

0

16.

Rohovládova Bělá

4

0

0

4

4:20

0

0

0


 

B. mužstvo hraje okresní přebor II. třídy

Dolní Dobrouč - Česká Třebová B 0:0 (0:0)
Klášterec nad Orlicí - Dolní Čermná 0:5 (0:2)
Řetová - Verměřovice 0:0 (0:0)
Jehnědí - Sruby 4:2 (1:0)
Rybník - Sopotnice 3:2 (2:1)
Mistrovice - Brandýs nad Orlicí 9:0 (2:0)
Rudoltice - Albrechtice 1:5 (1:2)
Zajímavostí jsou velké návštěvy na zápasech, které předčí krajský přebor. FK Česká Třebová má zatím na svém kontě po 3 kolech pouze dvě remízy a tedy jen dva body, což jej ve čtrnácti týmové tabulce řadí na 12. místo. Za ním již jsou jen dva týmy bez bodového zisku. Příští týden  hraje doma, hostí Jehnědí, které je 2. místě tabulky. Nejlepší jsou Mistrovice.