Českotřebovský deník 238/2021 (25.8.)
Domy pod hudební školou rychle mizí, udělají místo pro parkoviště

Bourání sledujeme od počátku a musím napsat, že si dodavatelská firma Davida Skalického vede profesionálně. Demolice domu má svá pravidla a základem všeho je bezpečnost práce a pořádek na staveništi. Po opatrném vyklizení dřevěných konstrukcí půd a krovů  obou domů a úklidu bylo přistoupeno k likvidaci spodního domu čp. 801. Kolem demolice po Kozlovské ulici je zachován dopravní provoz, proti prachu byl zajištěn postřih bouraného zdiva. Stavební suť bude odvezena k dalšímu zpracování na recyklát. Přibyly také další záběry do připravovaného videa, ve kterém také vzpomeneme původní obyvatele bouraných domů a jejich osud.

Radnice Vysoké Mýto hlásí meziroční skokové zlepšení třídění směsného komunálního odpadu. Dokážeme to také?

Ve Vysokém Mýtě došlo meziročně ke skokovému zlepšení třídění směsného komunálního odpadu. Z porovnání množství nejběžněji tříděných komodit, jako je plast, papír a sklo, odevzdaných do kontejnerů a nádob v prvním pololetí letošního a loňského roku ve Vysokém Mýtě vzešly velmi dobré výsledky! V prvním pololetí 2021 obyvatelé města a místních částí vytřídili o 32 tun více plastu než v roce předchozím, což představuje meziroční nárůst o 34,4 %. Dále vytřídili 131 tun papíru, což je o 12 % více než v roce 2020, čirého skla 61 tun, tedy o 22 % více, a barevného skla 51 tun, což znamená 11% nárůst.
Z měsíčních přehledů vyplývá, že největší nárůst nastal v dubnu 2021 se zavedením čtrnáctidenního svozu směsného odpadu. Někteří občané tedy začali třídit až teprve tehdy, když začali řešit otázku Kam s ním? I přes tyto dobré výsledky je zřejmé, že velké rezervy v třídění odpadů mají obyvatelé některých bytových domů.
Je třeba připomenout,. že Vysoké mýto patřilo již před zavedením systému k premiantům a ve třídění dosahovalo dobré výsledky. Všechno se dá ještě zlepšit.  Tato cesta také čeká nás v České Třebové.

 

Blíží se začátek školního roku a tím začíná návrat dětí do škol.

Vážení rodiče! S návratem dětí do škol jsou spojena nařízení vlády, která jsou protiprávní. Pokud chcete získat informace o neoprávněnosti požadavků na testování dětí před vstupem do školy a nošení roušek ve škole, tak si je můžete přečíst v následujícím textu a odkazu.
A pokud byste chtěli pro své děti alespoň něco málo udělat, můžete v jídelně Oázy zdraví na Starém náměstí podepsat Petici pro návrat dětí do škol bez podmínek.
Vydané opatření je v řadě svých formulací v rozporu s Úmluvou o právech dítěte a v rozporu s Listinou základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku České republiky, a jako celek bylo vydáno na základě jasného zneužití dvou zákonů – zákona o ochraně veřejného zdraví a zákona k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a šíření onemocnění covid-19.
Přátelé a podporovatelé Zdravého fóra, v pondělí jsme rozeslali 8000 ředitelům ZŠ a SŠ tento dopis: https://preview.mlsend.com/w0u8z9
 
Je to návod pro ředitele, zřizovatele i rodiče, jak se postavit nařízení MZ, které je v rozporu s Úmluvou o právech dítěte.
Právní zdůvodnění vypracovala respektovaná advokátní kancelář Jany Zwyrtek Hamplové (Mohelnice), zabývající se především veřejnou správou a jejím vztahem k občanům. Tento právní názor v originále lze  získat na tomto odkazu: http://zdraveforum.cz/texty/Deti_ve_skole_Hamplova.pdf
Prosíme, šiřte a rozesílejte dále - ideálně zřizovateli vaší školy, který je za školu zodpovědný.                 Michal Kadlec

 
Kácení aleje podél cesty k Florianovi se zatím nekoná.

Vzhledem k dovoleným na odboru životního prostředí  MěÚ nebyly dosud označeny stromy vybrané ke kácení a bez takového označení si žádná firma nedovolí kácet a měnit nevratně životní prostředí. V případě této investice žádné zdržení nehrozí, je třeba všechno zajistit v souladu s prováděcími předpisy a hodně se rozmýšlet, které stromy skutečně  "musí dolů" a které mohou zůstat nebo na nich realizovat pouze tzv. "pěstební opatření". 

Den Pardubického kraje 2021  

Známé hudební kapely, regionální potraviny a bohatý program. To vše zažijte na jedné z největších kulturních akcí regionu – Den Pardubického kraje 2021, který nabídne zábavu pro každého…
Místo konání: Pernštýnské a Komenského náměstí v Pardubicích
Termín: 3. září 2021, 13:00 – 21:00 hod.

Program:
· 13:00 LIKE-IT
· 14:00 ČT:D – Tance z pohádkového rance
· 15:30 Perutě – Milan Peroutka
· 16:30 Halina Pawlowská (Příhrádek)
            Slavnostní vyhlášení Regionální potraviny
· 17:00 Slavnostní nástup pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Pardubice k udělení čestného
            názvu praporečníka Karla Bezdíčka u příležitosti 100. výročí Československé obce legionářské      
· 18:00 Heidi Janků                             
· 20:00 Michal Hrůza
 
Na co se dále můžete těšit:
· Prohlídky krajského úřadu
· Ukázky práce a techniky hasičů, policie, záchranné služby
· Střední školy Pardubického kraje
· Univerzita Pardubice
· Parádní kraj
· Autogramiáda známých sportovců a osobností
· Regionální výrobci potravin
· Armáda České republiky s ukázkami bojových zásahů (MUSADO)
 
V Žamberku otevřeli nový skatepark

Stalo se tak v pondělí 21. června v lokalitě, která je dobře na očích veřejnosti - u Penny Marketu poblíž dopravního hřiště. Stavba město vyšla na 2,4 milionu korun. Na stejném místě již obdobné hřiště bylo, ale s asfaltovým povrchem (a kovovými překážkami). Bový skatepark má kvalitní betonový povrch, který je pro kolečkové sporty vhodnější. Překážky zdobí barevné graffiti skateboardisty Jakuba Karlíka a la "Rio de Žambéro"


Nový potok
v Bartošovicích
se zaplnil rybami i obojživelníky

V Orlických horách u Bartošovic byl letos dokončen nový biotop pro ryby, obojživelníky a na vodu vázaný hmyz.
Je to 1200 metrů dlouhý úsek potoka, který byl díky stavbařům vrácen do přírodě blízké podoby. Ten se tak prodloužil o 20 % a byl doplněn tůněmi s rybími úkryty.
V tůních se prakticky hned po dokončení objevili skokani hnědí a užovky obojkové. Vysadilo se tu také 123 stromů a 127 keřů. Vybudovanými opatřeními chce Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vrátit vodu do krajiny.
Připomeňme že podobně byl nedaleko Třebové v Zádolce upraven Zádolský potok s podobnými účinky.

Recyklát z demoličního odpadu přestává být odpadem 

Dnem 7. srpna 2021 nabyla účinnosti nová vyhláška č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, která je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 541/2020 Sb., o odpadech a kde jsou uvedeny podmínky a kritéria, při jejichž splnění přestávají být některé materiály odpadem.
V nové vyhlášce o podrobnostech nakládání s odpady jsou nyní uvedena kritéria, při jejichž splnění přestává být recyklát ze stavebního a demoličního odpadu, znovuzískaná asfaltová směs a výstupy ze zařízení určeného k nakládání s biologicky rozložitelnými odpady odpadem.
Na základě těchto kritérií již není nutné disponovat vyjádřením Ministerstva průmyslu a obchodu, zda se výsledná věc běžně využívá ke konkrétnímu účelu uvedenému v jeho žádosti, zda pro ni existuje trh nebo poptávka a zda splňuje pravidla pro uvádění výrobků na trh pro výše uvedené výstupy ze zpracování některých odpadů.
Recyklát ze stavebního a demoličního odpadu.
V přechodném ustanovení uvedeném v § 83 jsou uvedena kritéria, při jejichž splnění přestává být recyklát ze stavebního a demoličního odpadu odpadem, pokud jde o inertní minerální materiálový výstup recyklace, při které dochází ke změně zrnitosti a roztřídění na velikostní frakce s platností do 31. prosince 2024. Jedná se o materiály vyrobené výhradně z následujících odpadů pocházející z minerálního inertního materiálu:
17 01 01 Beton
17 01 02 Cihly
17 01 03 Tašky a keramické výrobky
17 01 07 Směsi nebo oddělené frakce betonu, cihel, tašek a keramických výrobků neuvedené pod číslem 17 01 06
17 05 04 Zemina a kamení neuvedené pod číslem 17 05 03 nebo
17 05 08 Štěrk ze železničního svršku neuvedený pod číslem 17 05 07
za podmínek stanovených v § 83 odst. 2 vyhlášky č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady (dále jen „vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady“).
Znovuzískaná asfaltová směs
Znovuzískaná asfaltová směs nebo asfaltová směs vyrobená z odpadní asfaltové směsi přestává být až do 31. prosince 2023 odpadem, pokud jsou na základě § 83 odst. 5 vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady splněny podmínky uvedené ve vyhlášce č. 130/2019 Sb., o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem.
Výstupy ze zařízení určeného k nakládání s biologicky rozložitelnými odpady odpadem
Uvedená vyhláška dále v § 53 a přílohách č. 29 - 32 stanovuje kritéria, při jejichž splnění přestávají být výstupy ze zařízení určeného k nakládání s biologicky rozložitelnými odpady odpadem.
Pro tyto tři výstupy ze zařízení pro nakládání s odpady přestává MPO vydávat svá vyjádření podle § 10 odst. 1 zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech. Důvodem je skutečnost, že pro tyto druhy odpadů resp. výstupů ze zařízení pro nakládání s odpady jsou vymezeny podmínky pro ukončení odpadového režimu prováděcím právním předpisem, v souladu se zněním § 9 odst. 1 zákona o odpadech.