Českotřebovský deník 239/2021 (26.8.)
Dernisáž výstavy "Do plavek" v městském muzeu přinesla letní minidivadlo. 

Návštěvníků, zvědavých na výstavu a také na její "Dernisáž" bylo poměrně dost. "Když jsme díky covidu nemohli mít slavnostní vernisáž, tak jsme si chtěli užít alespoň dernisáž v podobě rozloučení s létem, řekla ředitelka muzea Jana Voleská. Expozice městského muzea byla jako naplněná létem a sluncem, nikoliv však plážemi na Malorce nebo na Makarské. Vrátili jsme se do minulosti a předvedli si problematiku koupání v historických obdobích. Jana Voleská  dokázala skutečně velmi dobře ohodnotit rozdíly v morálce, v koupacích úborech i možnostech obyvatel třeba i v různých desetiletích minulého století. Občané se zajímali na možnosti koupání v České Třebové  za I. republiky a v poválečných letech a litovali, že nyní už koupaliště v té jeho minulé podobě mít nebudeme. V rámci komentované prohlídky výstavy pak trojice herců Jiří Holý, Adam Pávek a Tereza Andělová sehráli  pro tento účel napsanou, tedy autorskou  scénku ve které charakterizují, jak probíhala dovolená někdy v sedmdesátých či osmdesátých letech minulého století. Více ZDE
 
K investiční akci rekonstrukce cesty a obnově stromořadí do oblasti chaty U Floriana

Vzhledem k častým dotazům o jakou  úpravu se jedná uvádím, že oficiální název této akce, kterou zajišťuje Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Pardubický kraj a k tomu formou spolupráce i Město Česká Třebová je „Realizace společných zařízení v k.ú. Parník cesta 1 a 5“. V souladu s jednáním partnerů a řešením dalších kroků v realizaci projektu, byl dohodnut společný postup při realizaci stavebních prací a dodávek. Projekt zahrnuje realizaci polní cesty v délce 1,170 km v obvodu pozemkových úprav s asfaltobetonovým povrchem. Město Česká Třebová bude realizovat úpravy navazujících úseků na tyto polní cesty (úsek navazující na cestu 5 o délce 34 m a úsek navazující na cestu 1 o délce 159,86 m) dle projektové dokumentace zpracované společností OPTIMA spol. s r.o. Vysoké Mýto. Projekt zajišťuje novou polní cestu do lokality u Floriána, a to formou společného postupu zadavatelů v zakázkovém řízení  včetně výběru jednoho dodavatele stavebních prací a dodávek. Nabídku podalo 7 uchazečů. Hodnotící komise doporučila zadavateli uzavřít smluvní vztah s uchazečem č. 2 – STRABAG a.s., 
Aby bylo zřejmé jak se státní rozpočet a naše město podílí na tomto projektu uvádím následující údaje, ze kterých vyplývá, že z celkové hodnoty investičního projektu v hodnotě  10 842 119 Kč uhradí dle uzavřené smlouvy město Česká Třebová 1320 tis. Kč, t.j. 12,4%. Cena odpovídá i poměřením délky "našeho úseku" A+B, který činí  činí 184 metrů z celkové délky upravované trasy (1354 metrů) což je 13,6%  V obrázku je podíl státního rozpočtu uveden jako dotace, ale ve skutečnosti jde o projekt dvou partnerů, každý financuje svoje. Součástí úprav trasy je také úprava zeleně podél trasy.
 
Kros po lyžařských tratích na Horách  se poběží 25. září 

Závod je zařazen do Orelské běžecké ligy a ISCAREX poháru. Jedná se již o 24. ročník a je určen pro nejširší veřejnost od předškolnich děti, až po seniory a pro netrénované je doplněn lidovým během. Pro náročnou trať a krásné prostředí na Horach je závod velmi oblíben a účastní se ho okolo 300 závodniků z celé republiky.
 
Track Monstr show v Borku bude v sobotu 28. a v neděli 29. srpna.

Pořadatel tohoto atraktivního závodu objíždí republik, naposledy pobýval celý týden v Pardubicích. Do České Třebové přijede na dva dny na sobotu 28. a neděli 29. srpna, obě vystoupení na Náměstí 17. listopadu v Borku začínají v 15 hodin. Atraktivnější nároží ve městě jsou již okrášlena nepřehlédnutelnými plakáty.
 
V sobotu nabitý program: Kobylinec + Ahasveři v Javorce  + Gulášfest 

Všechno záleží na počasí. Výstava a dílna výtvarných děl amatérských umělců c Kobylím dole získala v minulých letech velkou oblibu, vždy se také vydařilo počasí. No a pro letošek meteorologové nic takového neslibují. Bude to tedy s rizikem, takovým jak pořady pod širým nebem přinášejí. Tady bohužel není přirozeně zakrytý žádný prostor, zbývá počítat se stanovým řešením. Třeba si to déšť rozmyslí.  Večer hrají Ahaveři v Javorce, aby se rozloučili s létem. Jenže ono to léta asi uteklo pryč tak nějak bez rozloučení. Kapela zde má výhodu že bude hrát pod střechou hudebního pavilonu, zvukař může mít střechu nad hlavou. Pele pro obecenstvo se s žádnou střechou nepočítá.  Zde se nabízí připomenutí akce v roce 2019, kdy se krásné počasí velmi rychle změnilo na velmi prudký déšť, který všechny zahnal do jediné místnosti pod střechou do javorecké restaurace. Ale nebudeme strašit dopředu, třeba to s tím deštěm nebudě tak zlé. Žádné velké teplo ale nebude.
Další atraktivní program je v Přívratu, kde se bude konat další ročník Gulášfestu. Požádá Miroslavova země.


Čtvrteční letní koncert 26. srpna se nekonal

Kapela UKULELE ENSEMBLE, která měla být v České Třebové novinkou bohužel nepřijela, Důvodem byla nemoci.
Kraj získal další finanční prostředky na výměnu kotlů v rodinných domech

Díky získání dotací v celkové výši téměř 89 milionů korun bude moci Pardubický kraj uspokojit dalších skoro 800 žadatelů o kotlíkové dotace. Původní finanční prostředky byly navýšeny z evropských i národních zdrojů.
„Pardubický kraj nyní získal další finanční prostředky určené domácnostem, které by rády zmodernizovaly zdroje vytápění svých domů.  Zmíněná modernizace obnáší náhradu stávajících kotlů za ekologicky šetrnější varianty. Finanční alokace projektu kotlíkových dotací v rámci Operačního programu Životní prostředí byla z původních 184 milionů korun navýšena o dalších téměř 19 milionů. Díky tomuto navýšení budeme moci uzavřít smlouvy s dalšími 169 žadateli. Z národních zdrojů z programu Nová zelená úsporám – adaptační a mitigační opatření navíc budeme čerpat 70 milionů korun, z nichž bude financováno 629 žádostí,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy
Jedná se o financování žádostí předložených do již ukončené 5. výzvy kotlíkových dotací v Pardubickém kraji. Podmínky poskytnutí dotace žadatelům jsou v obou případech stejné.
Investiční prostředky jsou určeny výhradně na výměny kotlů. Realizace projektu bude ukončena v dubnu roku 2024.

  

V Ústí diskutovali o revitalizaci Wolkerova údolí

V Ústí nad Orlicí se sešla pracovní skupina, která řešila přípravu revitalizace Wolkerova údolí, lesoparku pod sídlištěm Dukla. Schůzce předcházela veřejná anketa, kterou vyhlásilo město v květnu. Jejím cílem bylo otevřít debatu, jak tuto odpočinkovou lokalitu plnou zeleně a klidových zákoutí ještě více pozvednout. Že další osud Wolkerova údolí leží lidem na srdci a veřejná zeleň jim není lhostejná dokazuje zájem, jaký anketa vyvolala.
Na adresu radnice přišla řada velmi zajímavých příspěvků, některé obsahovaly i konkrétní návrhy, jak prostor obnovit a rozšířit, aby co nejlépe sloužil pro relaxaci a setkávání obyvatel Ústí nad Orlicí. Živě se o revitalizaci údolí diskutovalo i na sociálních sítích. Diskutující společností často rezonovalo, že Wolkerovo údolí je cenným kusem přírody na území města a tomu by měly odpovídat i případné změny, aby přírodní ráz lokality zůstal zachován. To je i názor vedení města. „Wolkerovo údolí je jedno z nejcennějších míst našeho města, přírodní ráz, doplnění o přírodní herní prvky, nový městský mobiliář a zvýšená údržba. To by měl být hlavní cíl revitalizace Wolkerova údolí,“ konstatoval místostarosta města Jiří Preclík.
Vedle schůzek pracovní komise, do které byli pozváni i autoři nejzajímavějších příspěvků z řad veřejnosti, město na podzim plánuje k revitalizaci Wolkerova údolí i veřejnou debatu.