Českotřebovský deník 242/2021 (29.8.)
Nové video Českotřebovského deníku:
Výstava DO PLAVEK!  Nebyla vernisáž, dernisáž byla o to povedenější !

Návštěvníků, zvědavých na výstavu a také na její "Dernisáž" bylo dost. "Když jsme díky covidu nemohli mít slavnostní vernisáž, tak jsme si chtěli užít alespoň dernisáž v podobě rozloučení s létem, řekla ředitelka muzea Jana Voleská. Expozice městského muzea byla jako naplněná létem a sluncem, nikoliv však plážemi na Malorce nebo na Makarské. Vrátili jsme se do minulosti a předvedli si problematiku koupání v historických obdobích. Jana Voleská  dokázala skutečně velmi dobře ohodnotit rozdíly v morálce, v koupacích úborech i možnostech obyvatel třeba i v různých desetiletích minulého století. Občané se zajímali na možnosti koupání v České Třebové  za I. republiky a v poválečných letech a litovali, že nyní už koupaliště v té jeho minulé podobě mít nebudeme.  V rámci komentované prohlídky výstavy pak trojice herců Jiří Holý, Adam Pávek a Tereza Andělová sehráli  pro tento účel napsanou  scénku charakterizují, jak probíhala dovolená někdy v osmdesátých. letech minulého století.
Video obsahuje autentické záběry z dernisáže, komentovanou prohlídku výstavy a úryvky z předvedenékrátké inscenace.
Výstavu komentuje Mgr. Jana Voleská Kamera Libor Vašina, Milan Mikolecký Fotografie Martin Šebela
Reportáž z dernisáže doplňuje stream předvedené scénky, který byl zveřejněn v předstihu ZDE: https://youtu.be/jcbaFFiD8_w

Dne 31. srpna obdrží v Krytém plaveckém bazénu Česká Třebová slevu ve výši 20% ze základního vstupného všichni studenti (ISIC) a děti do 15-ti let v doprovodu dospělé osoby.
Následně z důvodu periodické údržby technologického vybavení bude provedena odstávka bazénu, která proběhne v termínu od 6.9. – 10.9.2021.


Loučení s létem  bylo tradičně s Ahasvery a také s Markem Výborným   

V sobotu 28. srpna podvečer se konal již tradiční sedmý večer se skupinou Ahasver, který pořádala Koalice pro Českou Třebovou  v spolupráci s MO KDU-ČSL. Šestkrát se akce konala v pátek, letos po sedmé se trak stalo v sobotu.  Den nebyl nijak příznivý, ale dešťové mraky šly jinam a České Třebové se odpoledne  a večer vyhýbaly. 
Ahasveři byli opět ve skvělé formě, jejich první letní koncert musel být  pro déšť odvolán a  a snad právě proto byl zájem o Ahasvery tak veliký.   Skupina totiž slavila kulaté jubileum, na pódiích, ale také v táboráků vystupuje a zpívá již padesát let! Program, ve kterém po dlouhé době nechyběla ani hymna Ahasverů měli tradiční, obecenstvo často zpívalo s kapelou, dobře si rozuměli. Loučení s létem je tradičně doplněno občerstvením. Loni tomu tak bylo ještě v Národním domě, nyní zcela osiřelém a bez života. V Javorce tak pivo, nealko, klobásy a další pochutiny zajišťovala MO KDU-ČSL a bylo to na tradičně dobré úrovni.
Koncert každý rok navštěvuje host  z našeho kraje, který nás někde zastupuje v zastupitelských sborech. Předloni  přijel senátor Petr Šilar, loni Roman Linek, letos jsme tu opět přivítali poslance Marka Výborného. Je to rodák z Heřmanova Městce, vystudovaný učitel, který se v Pardubicích na gymnáziu v Dašické ulici vypracoval na pozici ředitele. Po úmrtí manželky  rezignoval na politické funkce a  ponechal si pouze pozici poslance Parlamentu,. kde právě zastupuje náš Pardubický kraj. V České Třebové je poměrně častým hostem a mohu všechny ubezpečit, že pro nás v Třebové už hodně udělal a máme v něm jistotu, že se  na něho můžeme obracet s našimi problémy a potřebami. přiznal se, že měl právě dost náročnou sobotu. Dopoledne, kdy měli v Heřmanově Městci pouť s dětmi pekl pouťové koláče, aby pak odpoledne rozdělil mezi tři akce v Chrudimi (vrcholil festival Zlatá pecka), pak v Chvaleticích  slavili 40 let povýšení na město (s koncertem Marie Rotrové) a pak přijel po šesté hodině k nám do českotřebovské Javorky. Zde o přestávce kapely vystoupil na pódium a vysvětloval svoji pozici v současné rozdělené politické scéně, kterou se lidovci rozhodli dát společně s ODS a TOP 09 dát do pořádku. Na krajské kandidátce je celkem 19 jmen, Marek Výborný je kandidát na třetí pozici s šancí obhájit  místo v Parlamentu. Je správné současně zmínit, že na této devatenáctičlenné kandidátce koalice SPOLU také najdeme Českotřebováka, místostarostu  Josefa Kopeckého. Společně usilují o to, aby se poměry v našem státě dostaly do demokratických kolejí, ve kterých nerozhodují peníze pro Agrofert. Připomněl,. že ve volbách  půjde o hodně, že je třeba poslouchat a číst s rozumem,  dívat se také do  budoucnosti, všechny lákavé sliby bude muset někdo zaplatit. Marek Výborný a celé tříčlenné vedení kandidátky přijede do České Třebové znovu koncem měsíce září., to už bude před volbami.
Z koncertu i vystoupení Marka Výborného pořídil Českotřebovský deník reportáž, kterou připravujeme k uvedení co nejdříve. Zde budeme moci přímo poslechnout přesné formulace vyslovené v Javorce  Markem Výborným. Na pozici poslance dosáhl řady úspěchů při   návrhů novel některých důležitých zákonů.  Jde především o novelu volebního zákona, která nastolila spravedlnější počítání hlasů získaných v jednotlivých krajích a zabránila tomu, a aby velké strany získá´valy  další mandáty navíc, vlastně nezaslouženě.  Lze připomenout i jeho zásluhu na přípravě novely insolvenčního zákona,. Tomu  se mohu věnovat v samostatném textu.... (mm)
 


Žamberku staví novou hasičskou stanici v areálu bývalých kasáren 

Výstavba nové stanice v Žamberku o velký kus pokročila. Požární stanice roste na pozemku v okrajové části města, v místě bývalých Orlických kasáren s přímým výjezdem na silnici I. třídy, čímž budou mít hasiči zajištěn rychlejší a bezpečnější výjezd zásahové techniky.
„Na dalším kontrolním dni už můžeme říci, že je hotové topení, podlahy, omítky, a namontována už byla i výjezdová vrata,“ říká ke stavbě Libor Dušek, ředitel HZS územního odboru Ústí nad Orlicí. Stavba byla zahájena 9. listopadu 2020 a hotova by měla být koncem ledna 2022.

 

V pondělí 13. září budou zasedat městská zastupitelstva
v České Třebové v Ústí nad Orlicí ve stejném čase 

Vzhledem k tomu, že se zasedání zastupitelů má konat max. po tříměsíční pauze tak od posledního zasedání dne 14. června uplynou tři měsíce  14. září. Termín 13. září je tedy zvolen tak, aby se po dovolených dal plánovaný projednávaný program dobře připravit a současně aby splnil zákonnou lhůtu. 
V České Třebové bude zastupitelstvo města zasedat po delší době zase v přednáškové síni Městského muzea. Začátek je v 15 hodin. Na programu jsou majetkové záležitosti, změna č. 2 Územního plánu Česká Třebová – projednání nově podaných návrhů na změnu ÚP, změna č. 2 Regulačního plánu MPZ Česká Třebová – schválení pořízení a obecně závazná vyhláška č. 2/2021 o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Různé. Na programu tedy nebude druhá rozpočtová změna, která se přiravuje až na další jednání v říjnu t.r.
V Ústí nad Orlicí se zastupitelé sejnou na 16. zasedání Zastupitelstva města ve stejném čase, tedy od 15:00 hodin v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí, Smetanova č. p. 510, Velký sál. Navržený program: Finanční záležitosti - Majetkoprávní úkony  - Změna územního plánu Ústí nad Orlicí č. 2 - Různé  V Ústí uvádí na webové stránky ještě podrobný projednávaný program, který je zveřejňován týden před schůzí zastupitelstva. 

Krajský fotbalový přebor: FK Česká Třebová zvítězil v Moravanech

V Heřmanově Městci se nehrálo. V tabulce je nyní Česká Třebová stále na  9. místě...Porazil Moravany  na hřišti soupeře, ale je třeba dodat, že Moravany v letošní  podzimní sezóně nezískaly ještě ani jeden bod.
Sobota 28. 8. 2021
Moravany - Česká Třebová 0:2 (0:0)
Třemošnice - Proseč 5:1 (3:0)
 
Neděle 29. 8. 2021
MFK Chrudim B - Choceň 5:0 (3:0)
Moravská Třebová - Pardubičky 2:1 (1:0)
Heřmanův Městec - Litomyšl NEZAHÁJENO NEDOHRÁNO
Horní Ředice - Holice 4:0 (1:0)
Lanškroun - Rohovládova Bělá 3:1 (2:0)
Svitavy - Luže 9:2 (4:0)