Českotřebovský deník 244/2021 (31.8.)
Začíná nový školní rok ...

Vážení,
je 1. září, začíná nový školní rok 2021/2022 a já, stejně jako mnozí z Vás, přemýšlím, jaký bude.
Letní prázdniny uběhly jako voda. Doufám, že jste si je užili podle svých představ, že jste si také odpočinuli a nabrali jste mnoho sil a energie pro plnění každodenních povinností nového školního roku.
Poslední dva školní roky byly pro většinu z vás, pro žáky, pedagogy i rodiče, v mnohém náročnější, protože jste se všichni museli naučit pracovat úplně jinak, než jste byli dosud zvyklí. Školáci byli ochuzeni o společná setkání i mnoho aktivit, které obvykle školní dřinu zpříjemňují, nejen učitelé museli zvládat nové formy výuky a rodiče se často museli stát kantory. „Každé zlé je na něco dobré“, říká se. Jsem přesvědčena, že všichni dokážete využít i něco z toho nového, co jste se se změnou způsobu výuky v minulých dvou letech naučili, ale především věřím, že zvítězí zdravý rozum, že se v letošním roce vše vrátí do starých kolejí, že škola bude opět vzdělávací institucí se vším všudy a nikdo nebude omezován ve svých právech na vzdělání.
Všem Vám přeji pevné zdraví, hodně úspěchů, radosti z práce, žákům přeji, aby tento školní rok mohli prožít ve vzájemné blízkosti přímo ve školních třídách a nikoli pouze v online prostředí a aby bylo ve školách živo nejen o přestávkách.
S úctou Magdaléna Peterková

Nové video Českotřebovského deníku: Kobylinec 2021 byl již počtvrté

V sobotu 28. srpna nebylo ranní počasí pro organizátory čtvrtého ročníku  výtvarného happeningu Kobylinec v Kobylím dole nijak povzbudivé . Meteorologické radarové mapy dávaly naději, že "bude líp" a tak proč to nezkusit, vždyť přípravy byly náročné a všechno by pak přišlo vniveč. Úplně bez deštíku to nebylo, ale dalo se to přežít.  Kapela nastoupila podle domluvy a všem hodně zvedla náladu. "Hrajeme tady už potřetí. Poprvé bylo ukrutné vedro, loni bylo naprosto ideální počasí a letos jsme do poslední chvíle počítali i deštěm", řekl frontman kapely Poutníci Láďa Vraspír.
O vystoupení kapely byl mimořádný zájem, na dolním konci Kobylího dolu bylo opravdu plno. Nabídka vystavených výtvarných děla byla možná poněkud menší než v loňském roce.  Byly zde i tak zajímavé stánky a příležitosti prohlédnout a zakoupit  věci, které jinde nekoupíte.
Opět bylo zajištěno občerstvení, bylo možné sehnat kontakt na výtvarníky a vybrané práce zakoupit třeba s odstupem po rodinné konzultaci. Byla zde také opět příležitost k setkávání lidí specificky zaměřených na výtvarno i hudbu a také zvědavých na to, jaký bude ten letošní Kobylinec.
Bylo plné pochval za iniciativu, za cílevědomou práci vytrvat. Kobylinec má za sebou čtvrtý ročník a stal se tedy již tradiční akcí obohacující jinak chudý prázdninový život v našem městě.  Kobylinec tedy určitě bude i příští rok a pořadatelé zase přijdou s něčím novým....
Video natáčel Českotřebovský deník i loni a tak můžeme porovnávat jaké to bylo v roce loňském a jaké v roce letošním...
Pořadatelé:
Alice Formánková & Kulturní centrum Česká Třebová

PŘEHLÍDKA STŘEDNÍCH ŠKOL V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Ve středu 13.10.2021 představí střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům základních škol.
Přehlídka škol proběhne od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana, na adrese Skalka 1692, Česká Třebová. Na přehlídce získají žáci a jejich rodiče aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, aktuální informace o podmínkách přijímacího řízení, informace o stipendijních programech a plánovaných aktivitách škol.
Informační a poradenské středisko nabízí žákům a jejich  rodičům poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit Vaše rozhodování.  
 Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394
T: 950 172 445, 950 172 213 E: iva.tomsova@uradprace.cz, jitka.hanackova@uradprace.cz 

TJ Lokomotiva oddíl Jóga, zahajuje pravidelná cvičení jógy.
Čtvrtek 17.00 -18.30. Úterý 18.00. - 19.30.
Začínáme  již tento čtvrtek  2.9.2021 17.00- 18.30. Cvičíme ve škole VDA  -  ul. Habrmanova. 

Diskuze o parkování na Trávníku bude později

Vzhledem k dlouhodobé pracovní neschopnosti pana místostarosty Ing. Dalibora Zeleného se jednání o problematice rezidenčního parkování na Trávníku překládá z 8. září na 5. října 2021 od 16:00 hodin. Místo diskuze zůstává zachováno - Kulturní centrum.

 
Pronájem garáže ve vnitrobloku "čtverec" 

Jedná se o pronájem stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku pozemku ve vnitrobloku "čtverec".  Plochu vnitrobloku  připravuje město k úpravám, vykoupená garáž je proto dočasnou, ale využitelnou stavbou.  Garáž byla nabízena s nájmem 12 Tisíc Kč/rok a zájemce se za tuto cenu nenašel. Nyní se nabízí  se sníženou  cenou za 8.000 Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.10.2021. (Úpravy plochy vnitrobloku předpokládají dokončení stavebních úprav fasád).
 
Další  parkové cesty v Javorce budou upraveny

Jde o zakázku na stavební práce  „Zpevnění části parkových cest cestní sítě v parku Javorka, Česká Třebová“. Zakázkou v obdobném rozsahu město Česká Třebová v Javorce každoročně rozšiřuje  síť parkových cest se zpevněným povrchem. Původní úprava parku s takovou cestní sítí nepočítala.
V letošním roce budou upraveny parkové cesty v horní části parku Javorka za sochou Šárky
Bylo schváleno uzavření smluvního vztahu se společností ZEMPRO CZ, s.r.o., Třebovice 79, 561 24 Třebovice.  a byla schválena nabídková cena ve výši 286 000,- Kč včetně DPH.
Součástí předmětu této Smlouvy o dílo je i dodávka materiálu pro řádné provedení díla a likvidace odpadů vzniklých realizací díla.
Termín zahájení plnění je stanoven na 15. 09. 2021 a termín ukončení plnění předmětu díla je stanoven do 30. 11. 2021.
Na zhotovené dílo bude záruka po dobu 60 měsíců ode dne převzetí.

 

Online diskuse organizované v rámci výzkumu Město pro byznys. 

Zástupci krajů, měst a firem budou ve čtyřech tematických debatách diskutovat o digitalizaci, turismu, migraci obyvatel a problematice přeshraniční spolupráce.   Přehled témat a termínů jednotlivých debat a možnosti registrace.
Digitalizace - jak může usnadnit řízení firem, měst i krajských úřadů (2. září)
Turismus jako příležitost pro rozvoj regionu (3. září)
Je silný soused za hranicemi příležitost nebo problém? (7.září)
Přírůstek a migrace obyvatel  (8. září)
Aktivní účast na diskusi je možná pouze po předchozí registraci na jednotlivé akce. Je to příležitost diskutovat s organizátory soutěže - (časopis Ekonom) o tom, zda stanovená kritéria soutěže "Město pro byznys" pomáhají ke zlepšení ekonomického prostředí. Soutěž je každoročně hodnocena pro 2045 měst s rozšířenou působností a od počátku se jí tedy účastní i město Česká Třebová. Soutěž je vyhodnocována v rámci krajů a potom také celostátně. Zatím převažuje názor, že velkou část stanovených kritérií nelze ovlivnit a v soutěži by neměly být hodnoceny. Společně se hodnotí také velká i malá města, je tam řada otázek, které  stojí za to projednat a postupně i změnit. 
 Více na webové stránce www.mestoprobyznys.cz


Vybrané vlaky na Ústecku a Králicku nahradí na tři týdny v září autobusy

Dvě motorové jednotky Leoexpres musí do opravy
Z důvodu krátkodobé odstávky některých vozidel, které nebyly zaviněny dopravcem, bude na vybraných železničních spojích provozovaných společností Leo Express zavedena od 1. do 19. září náhradní autobusová doprava. Aby byl snížen dopad na cestující, byly vybrány méně obsazované spoje.
„Leo Express nás informoval o nutnosti krátkodobé odstávky dvou jednotek a nahrazení části spojů náhradní autobusovou dopravou. Ta se bude v pracovní dny týkat spoje, který vyjíždí v 3:50 z Králíků a v 5:03 je v Ústí nad Orlicí. Dále jsou vybrány některé spoje mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí, jeden odpolední spoj z Letohradu do Jablonného nad Orlicí a z Dolní Lipky do Králíků,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš. „V případě víkendových spojů jsou pak autobusovou dopravou nahrazeny všechny vlaky, které jezdí mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi,“ doplnil náměstek Kortyš s tím, že detailní informace budou k dispozici na všech zastávkách, a to včetně označení náhradní autobusové dopravy.
“Bohužel došlo k námi nezaviněnému poškození dvou našich jednotek po střetu s automobilem na přejezdu a po najetí do kamení umístěného na kolejích. Jsme tak nuceni některé vlakové spoje nahradit od 1. do 19. září autobusy. K náhradě jsme vybrali takové spoje, kde předpokládáme nejmenší dopad na cestující. Čekání vlaků na autobusy a naopak je zajištěno,” vysvětlil tiskový mluvčí společnosti Leo Express Emil Sedlařík. 


Ústí nad Orlicí: Čtyři velké události v měsíci září  

V září budou v sousedním Ústí nad Orlicí čtyři události, které stojí za to, abychom na ně upozornili i v Českotřebovském deníku:   Nejaktuálnější akcí jsou městské slavnosti "Město v pohybu – týden dobré pohody", kterým bude ústecké náměstí patřit již v tomto týdnu od 2. do 4. září.  Na následující víkend (11. až 12. září) chystá Auto klub Ústí nad Orlicí v AČR legendární závod Ústecká 21.
Velkou událostí bude v pátek 17. září otevření nového Domu dětí a mládeže Duha spojené se dnem otevřených dveří. O den později, 18. září, se uskuteční oslavy 150 let sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí.

Krytý bazén hlásí: Z důvodu periodické údržby technologického vybavení bude provedena odstávka bazénu, která proběhne v termínu od 6.9. – 10.9.2021.

Památkově chráněný most v Přelouči opět v provozu

Půlnocí z 31. srpna na 1. září se na most přes Labe v Přelouči vrátí řidiči. Pardubický kraj zde dokončil úpravu památkově chráněného mostu z Přelouče směrem na Břehy.  Práce vyšly na 41 milionů korun včetně daně.
„Stav mostů přes Labe řešíme intenzivně již velmi dlouho a postupně se nám i za přispění evropských a státních prostředků daří jejich stav zlepšovat. Po stavbě zcela nového mostu mezi Valy a Mělicemi jsme dokončili modernizaci památkově chráněného mostu v Přelouči směrem na Břehy za 41 milionů korun včetně daně. Otevření mostu nám také zjednoduší plánování objízdných tras pro autobusovou dopravu, ale uleví se samozřejmě také řidičům osobních automobilů,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj pokračuje v přípravě investic do mostu v Řečanech nad Labem směrem na Kladruby, ale také do mostu Pavla Wonky v Pardubicích.
Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše byla samotná příprava opravy přeloučského mostu, která spočívala v přeložkách sítí a provizorním mostu, daleko složitější než samotná realizace. „I přesto, že se jedná o památkově chráněnou stavbu, tak se jednalo o finančně nejméně náročnou stavbu. Spolupráce s památkáři fungovala po celou dobu stavby velice dobře, za což bych chtěl všem poděkovat. Stavební firma navíc dodržela stanovený harmonogram stavby, za což si také zaslouží naše poděkování. Jsem přesvědčený, že jsme i my přistoupili k rekonstrukci tohoto památkově chráněného mostu s maximálním respektem,“ řekl Michal Kortyš.
Práce na mostě spočívaly v odstranění jeho nevyhovujícího příslušenství, odbourání vyrovnávací desky nosné konstrukce a odstranění izolace. Na připravené konstrukci byla  vybudována monolitická vyrovnávací deska včetně říms pod chodníky a nového odvodnění komunikace. Na mostě bylo také instalováno nové zábradlí v parametrech toho předchozího.