Českotřebovský deník 246/2021 (2.9.)
TANEČNÍ ŠKOLA ČESKÁ TŘEBOVÁ NA EVROPĚ

Taneční škola zahajuje letošní rok nejen výukou, ale i účastí na Mistrovství Evropy (IDO EUROPEN CHAMPIONSHIP 2021) v Polsku. Taneční šampionát se bude konat 9. -12. září 2021 ve městě Brzeg Dolny (poblíž Wroclavi) a reprezentovat bude na 22 tanečníků, kteří prošli nominacemi a postupovými kvótami z MČR.
Držíme celé výpravě palce a o výsledcích budeme nadále informovat.
Nominovaní tanečníci: Hřebíčková Marie, Jiroušková Ema, Kabátová Petronila, Konkolová Eliška, Krajová Sofie, Motlová Nella, Ježová Eliška, Fišarová Natálie, Honlová Daniela, Horská Sofie, Kalábová Anežka, Kalousek Tomáš, Linhartová Anděla, Prossa Martin, Sirová Monika, Skalická Tereza, Škrabálková Kamila, Marčíková Nikola, Martincová Kateřina, Vavroušková Natálie, Rybková Lucie, Špajsová Lenka. 
 
Na střední škole a v DDM v České Třebové bylo o prázdninách živo

Léto patří dětem, tímto heslem se řídili na Vyšší odborné škole a Střední škole technické v České Třebové a v DDM Kamarád Česká Třebová. Ve škole probíhaly příměstské tábory s technickou tématikou. Dům dětí se zaměřil na zahradničení. Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové nabídla dětem tábor zaměřený na oblast robotiky a elektrotechniky. Celkem 30 dětí si zde během dvou turnusů tábora mohlo vyzkoušet svou vynalézavost a předpoklady k řešení úkolů při programování robotů, turnaji v Člověče, nezlob se s vlastní vyrobenou elektronickou kostkou či práci se stavebnicí Boffin.  Ve dnech 27.-30. července probíhal v Klubu Rébus v DDM Kamarád Česká Třebová vícedenní letní workshop Od semínka po sklizeň. Děti se nejprve vzájemně poznaly při seznamovacích hrách v parku Javorka a pak už se věnovaly bohatému programu, který byl pro ně připraven: vyrobily si zápich do květináče, seznámily se s péčí o zahradu, dozvěděly se informace o pěstování sukulentů a jejich přesazování a zkusily si sestavit budku pro ptáčky.  Více v samostatném článku a fotoreportáži ZDE
 
Začal školní rok a je to znát zejména v dopravě

Přijedete-li dopoledne na parkoviště u supermarketu Billa, místo nenajdete. Přijeli si zaparkovat studenti a učitelé.  Zákazníci se musí hodně snažit a zaparkovat někde stranou, nebo čekat. Řidiči  jsou frustrovaní a hledají řešení v omezení času pro zaparkování vozidel, aby zde prostě nemohla zůstávat odstavená vozidla po celý den. Je to však parkoviště soukromé a rozhodnout o tom může jen  jeho majitel. Protože se uzavření na ovládanou závoru spíše odmítá (muselo by fungovat 24 hodin denně), tak zbývá skutečně vymezení parkoviště jako zóny s maximální určenou dobou stání pro nákup nebo snad i návštěvu lékaře. A to ještě nefunguje placené stání pro rezidenty na sídlišti Trávník. Město samo ovšem o tom rozhodnout nemůže.  
Podobně se začátek školního roku projevil např. ve vlakové dopravě. V úseku Ústí - Choceň nejezdí osobní vlaky, ale jen náhradní autobus, kterým nikdo jet nechce a tak všichni hurá do rychlíku. Tak plní nástupiště v Chocni jsem už dlouho neviděl. V Ústí dav zase vystoupil aby dál pokračoval na Letohrad....


Kabelizace nízkého napětí a nové osvětlení na Vinohradech

Stavba se dostává do fáze dokončovací. Nové sloupy veřejného osvětlení jsou postaveny v ulici Brožíkově, Dvořákově, V Lukách a také na části ulice Slovanské, zatím, ale nesvítí.  Dosavadní veřejné osvětlení, které bylo napojené na snesené vedení po sloupech však už nefunguje. Naštěstí je zde dostatek světla od osvětlení nádraží. Nakonec loni byli bez veřejného osvětlení v Podbranské ulici několik měsíců. Včera 1.9. zde byl kontrolní den, je třeba ještě vyřešit úpravu povrchu některých chodníků. Firma Matex HK, která prováděla práce bude brzo hotova.

Netolický: Budeme chtít odložit účinnost rekodifikace stavebního zákona 

Na Seči byla ve čtvrtek zahájena právní konference Svazu měst a obcí ČR. Jejího zahájení se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Mezi témata konference patří nová odpadová legislativa, změny v procesu zadávání veřejných zakázek z pohledu ÚOHS či rekodifikace stavebního zákona. S tou nejen krajská samospráva nesouhlasí a bude chtít odložit její účinnost s využitím své zákonodárné iniciativy.
„Změna stavebního zákona se jednoduše nepovedla a byla protlačena politicky a nikoliv odborně. Chceme proto využít na zářijovém jednání krajského zastupitelstva našeho práva zákonodárné inciativy a předložíme návrh na odložení účinnosti rekodifikace stavebního zákona. Musíme se snažit udělat vše, aby v této podobě nevešel v platnost. Stavební zákon tak rozhodně neskončil jeho schválením, ale budeme jej chtít znovu otevírat, protože se stále více ukazuje, jaká úskalí a překvapení bude v reálné implementaci mít,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Nejsem si navíc jistý, zda je naše země natolik bohatá, že si může po dvaceti letech dovolit financovat reformu veřejné správy. Nevím také, zda by se například vybavení nově vznikajících úřadů mělo financovat z Národního plánu obnovy, který je primárně určený na oživení ekonomiky po koronavirové pandemii,“ sdělil hejtman Netolický.
Ten také na právní konferenci avizoval další společné kroky Asociace krajů České republiky, Svazu měst a obcí České republiky a Sdružení místních samospráv České republiky. „Dohodli jsme se s kolegy na vytvoření koordinační skupiny, která by měla identifikovat agendy, které podle nás nebudou v rámci změny stavebního zákona fungovat. Chceme tímto přesvědčit resorty, aby o tyto agendy bojovaly a minimalizovaly se tak problémy, které jinak jednoznačně nastanou,“ uvedl hejtman, který je zároveň předsedou Komise pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů ČR.

V pátek 3/9 se koná cyklojízda starostů a dalších příznivců regionu Orlicko - Třebovsko.
Zastávka cyklojízdy je také v České Třebové na Pekláku

 

Gymnázium v Litomyšli v novém kabátě

Se zahájením nového školního roku byla na Gymnáziu Aloise Jiráska v Litomyšli dokončena energeticky úsporná opatření za částku přesahující 49 milionů korun. Součástí investice bylo zateplení historické fasády školní budovy a výměna oken. V příštím roce by měla být uskutečněna rekonstrukce střechy za sedm milionů korun.
„V případě historických školních budov je nutné v rámci energeticky úsporných opatřeních postupovat daleko šetrněji, a je nutné komunikovat také s památkáři. Navíc dlouhou dobu nebylo možné na tyto památkově chráněné objekty čerpat evropské dotace, a proto jsme přistoupili k zateplení budovy gymnázia ihned, jakmile to nastavení výzev umožnilo,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celkové náklady přesáhly 49 milionů korun s tím, že téměř 13 milionů korun jsme získali z evropských fondů. V příštím roce bychom chtěli opravit střechu, protože jsme zjistili, že je v horším stavu, než jsme předpokládali,“ doplnil k výhledu další investice hejtman Netolický.
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy a bývalý litomyšlský starosta Michal Kortyš ocenil, že město díky opravě získalo další výstavní budovu. Zároveň se podílel na jednání s památkáři. „Litomyšl se pyšní celou řadou architektonicky zajímavých budov, o které se dlouhodobě snažíme pečovat. Jsem rád, že i budovy krajských škol jsou opravené a jsou nedílnou součástí města. V případě gymnázia jsme s památkáři řešili okna. První návrh byl vrátit původní repasovaná okna, ale podařilo se nám nakonec vyjednat umístění nových oken, která jsou replikami těch původních. Jsem přesvědčený, že nakonec zvítězil selský rozum,,“ řekl Michal Kortyš.

Cvičení  Jogy  na "Července" začíná  v úterý  14.9.2021  v 18. hod.
Těší se na Vás cvičitelky Hyšková a Cejnarová