Českotřebovský deník 248/2021 (4.9.) 
Den železnice zaujal nejen Třebováky

V sobotu 4. září se v železničním uzlu Česká Třebová )a vlastně také v širokém okolí) konal Regionální den železnice. Byl rozhodně vydařený, zájem veřejnosti byl  opravdu velký, počasí přálo, přišli zejména rodiny s dětmi a také železničáři, kteří na takovou akci prostě "musí".  Opět bylo živo jak ve stanici, tak na řídícím stanovišti - hlavním stavědle, tak i v požární stanici Správy železnic za budovou 019, která se má v dalších letech postavit úplně nová o nějakých 100 metrů dále na nov zakoupeném pozemku na Semanínské ulici.  Konaly se tradiční okružní jízdy železničním uzlem. Celou akci již ráno zahájila jízda parní lokomotivy 464.202 do Svitav a Borové u Poličky.  Parní vlak se včas vrátil a mohl  se potom krátce po 14. hodině zúčastnit např. souběžné jízdy s pantografovou jednotkou řady 475. Rosnička byla vzhledem k úvrati ve Svitavách zařazena na konci soupravy a v čele soupravu s šesti vagony dnes neobvyklé třetí třídy  vedl "traktor" T466.0007. Z celé akce máme natočené videozáběry, které budou příští týden zkompletovány a publikovány. 
Obdivována byla především parní lokomotiva 464.202, zvaná Rosnička". Tento unikátní stroj byl vyroben jako druhý prototyp řady rychlíkových lokomotiv a zároveň také byl posledním typem parních lokomotiv pro ČSD v roce 1956 v závodech V. I. Lenina (Škodovy závody Plzeň). To už ale Škodovka a ČKD zahájily sériovou výrobu elektrických a motorových lokomotiv a proto i přes zájem ČSD na dalších dodávkách nebyla sériová výroba zahájena. Řada 464.2 však přesto patřila ke konstrukčně nejdokonalejším parním lokomotivám u nás. Díky svému zelenému laku dostala přezdívku Rosnička. Svoji službu započala v Jihlavě, koncem 60. let se přestěhovala do depa v Brně a v roce 1972 se přesunula do Olomouce. Dnes je majetkem Národního technického muzea.
 
Je třeba ještě dodat, že to byl v tomto termínu jediný Den železnice u nás, v našem kraji se dříve pořádal také v Pardubicích. Letos a jistě i napřesrok je zde ovšem nádraží v totální přestavbě a jakékoliv další akce, které by narušily zdejší provoz by způsobily kolaps pardubického uzlu.  V České Třebové máme s porovnání s okolím  na nádraží opravdu co ukázat a tak pořádání Dne železnice u nás nemá v regionu konkurenci. Myslím, že to bylo letos skutečně dobře využito. Loni se přece Den železnice nekonal, proto byla zvědavost veřejností o stupeň vyšší.
Fotografií z akce mnoho nemám, pokud můžete, pošlete, abychom udělali nějakou ucelenější reportáž. 

Šest Českotřebováků na šesti kandidátkách voleb do Parlamentu

Tereza Hýblová (25 let), 1. místo na kandidátce Zelených v Pardubickém kraji
Zdeněk Kocman, (49 let) 1. místo na kandidátce Aliance národní sil  v kraji Vysočina
Zdeňka Renčínová (68 let) 10. místo na kandidátce Levice v Olomouckém kraji
Jaroslav Lainz (44 let) 14. místo na kandidátce Pirátské strany v Pardubickém kraji
Václav Košnar (58let)  16. místo na kandidátce TSS (Trikolóra, Svobodní, Soukromníci) v Pardubickém kraji
Pavel Hildebrand (75 let) 17. místo na kandidátce Volného bloku v Pardubickém kraji
Josef Kopecký (41 let) 19. místo na kandidátce SPOLU v Pardubickém kraji.
Volit ovšem můžeme jen ty, kteří jsou na kandidátkách pro náš Pardubický volební kraj, ostatní budou na volebních lístcích distribuovaných v jiných krajích.  Z okolních měst je na kandidátkách 5 Oušťáků, nejlepší pozici má Radim Jirout na kandidátce Spolu. Zajímavostí je to, že na kandidátce volebního hnutí Přísaha jsou v Ústí n. O. hned tři kandidáti. Ze Svitav je dobré upozornit na tamního starostu Davida Šimka (44let), který je na 6. místě kandidátky koalice SPOLU.

 

Z Dopravní konference v Pardubicích

V Pardubicích byla ve čtvrtek zahájena Dopravní konference. Té se vedle zástupců Pardubického kraje zúčastnili také ředitelé Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic či Státního fondu dopravní infrastruktury a další odborníci včetně prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Důležitou informací pro kraje je garance příspěvku ve výši čtyř miliard na rekonstrukce silnic II. a III. tříd z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro Pardubický kraj by to mělo znamenat 226 milionů korun.
„Po pravidelném a garantovaném příspěvku z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury voláme každoročně a jsem rád, že již v září letošního roku nás pan ředitel Hořelica ujistil, že na příští rok počítá rozpočet SFDI s částkou čtyř miliard pro kraje na rekonstrukce silnic II. a III. tříd. To pro nás samozřejmě znamená, že můžeme pokročit v přípravě řady projektů, které máme v zásobníku, ale bez kompletního finančního krytí,“ řekl hejtman Martin Netolický. 
Více v samostatném článku s řadou tabulek a přehledů z konference ZDE
Cvičení  Jogy  na "Července" začíná  v úterý  14.9.2021  v 18. hod.
Těší se na Vás cvičitelky Hyšková a Cejnarová

Ústecká 21 je zrušena!  

Ve čtvrtek 2. 9. 2021 zasedal organizační výbor závodu Ústecká 21, který po dlouhé diskusi rozhodl o zrušení plánovaného závodu automobilů do vrchu Ústecká 21 v termínu 11. 9. – 12. 9. 2021.
Důvodem tohoto rozhodnutí byl nízký celkový počet přihlášených závodníků k oficiálnímu termínu ukončení přihlašování (1. 9. 2021). Na základě tohoto počtu potvrzených přihlášených jezdců a ekonomické rozvahy realizace celého sportovního podniku byl organizační výbor nucen přistoupit k tomuto rozhodnutí.
Vážení sportovní přátele, jezdci i sponzoři Vám všem se za toto nepříjemné a překvapivé rozhodnutí omlouváme, ale bohužel za těchto podmínek nejsme schopni dostát všem závazkům, které by garantovaly udržení a zdárný průběh závodů Ústecká 21, které jezdeckou obsazeností a organizací patřily vždy ke špičce v této oblasti motoristického sportu. 
 
Den první pomoci na ústecké Kociánce

V pátek 3. září se na prostranství Kociánka v Ústí nad Orlicí konal 22. ročník Světového dne první pomoci letos doplněný o Den životního prostředí. Vše se konalo v rámci ústeckých slavností Město v pohybu. Na Světovém dnu se představili složky IZS, ale také dobrovolné záchranářské a zdravotnické organizace. Nechyběla prezentace Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, Sborů dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí, Městské policie Ústí nad Orlicí a dalších subjektů.
Naproti tomu Den životního prostředí byl zaměřen na recyklaci odpadu a znovu využití starého textilu a jeho barvení. Během celého dopoledne se na Kociánce vystřídalo mnoho dětí a odnesli si originálně zdobená trička.
Obdobná akce se také koná na českotřebovském Starém náměstí a to ve středu 8. září 2021 - viz plakátek:           

Prohlédněte si Českou Třebovou z horkovzdušného balonu !                             

Krásné fotografie Zdeňka Dejdara ukazují, jaké krásné bylo páteční ráno 3.9. nad Českou Třebovou. Více k prohlížení ZDE

Radní Josef Kozel se vydal do Zaječic za ředitelem roku malotřídek

 Na konci června se stal Radek Machatý, ředitel Základní školy Zaječice na Chrudimsku, ředitelem roku v kategorii malotřídek. Do Zaječic se nyní po konci prázdnin vypravil s gratulací radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel.
„Musím říct, že na mě škola udělala opravdu skvělý dojem. Pan ředitel Machatý je ve funkci teprve třetím rokem, ale již nyní je jednoznačně vidět, že pod jeho vedením vzkvétá. Základní škola v Zaječicích je jasným důkazem, že malotřídky mají ve vzdělávací soustavě své pevné místo,“ sdělil radní Josef Kozel. 
Radek Machatý dříve učil na velké základní škole v Pardubicích, prý chtěl ale vždy učit na malotřídce. Nominující i porota u něj ocenili mimo jiné to, že za dva roky jeho působení se škola proměnila v prostor, kam mnozí žáci dochází nejen kvůli tomu, že Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, ale protože je to tam pro ně zajímavé a zábavné. Radní předal řediteli tematický dárek v podobě zahradního náčiní a sazenic, protože právě sázení rostlin je jednou z aktivit, které na škole žáci podnikají.
V poslední době se podařilo například přeměnit obecní byt v areálu školy, ve kterém v minulosti bydlel nájemník, na dílničky a kuchyňku. Díky těmto staronovým prostorám se mohla také navýšit kapacita školní družiny.
Radní Josef Kozel si ve společnosti Radka Machatého a místostarosty Zaječic Františka Mihulky prohlédl i další místa v obci. František Mihulka je také ředitelem, a to Střední průmyslové školy v Chrudimi, společnou prohlídku tedy doprovázela diskuze o různých otázkách z oblasti školství.