Českotřebovský deník 251/2021 (7/9)
Nové video ze Zhoře: Loučení s létem

Uvádí Spolek Zhoř, z.s.

Českotřebovské gymnázium hledá novou kolegyni či kolegu pro výuku společenských věd na částečný úvazek jako zástup po dobu nemoci. Bližší informace poskytne ředitel školy na mailové adrese Josef.Mensik@gymnct.cz nebo na telefonním čísle 465 519 501.

POSLEDNÍ DNY TANEČNÍ ŠKOLY PŘED MISTROVSTVÍM EVROPY

Jak již bylo psáno Taneční škola se dostala na Mistrovství Evropy (IDO EUROPEN CHAMPIONSHIP 2021) v Polsku. Odjezd v brzkých ranních hodinách se neuvěřitelně blíží a na samotné tanečníky čeká reprezentace nejen České republiky, ale i našeho města. Za připraveností se však skrývá nákup kostýmů, tvoření choreografií a mnoho mimořádných tréninků na tanečních sálech, které by nebyly možné bez podpory rodičů. V kategorii HIP HOP nás bude reprezentovat 7 sólových tanečníků, 7 tanečních dvojic (DUO), 1 tanečník v Battle a 3 malé skupiny o celkovém počtu dvaceti tanečníků. V každé disciplíně budou mít na 20 - 40 soupeřů z různých zemí Evropy např. Německa, Dánska, Maďarska, Jižní Makedonie, Polska, Ruska, Slovenska, Švédska, Itálie.  Přejeme šťastnou cestu a mnoho úspěchů. Šárka Prossová
 
Historickými vlaky na Kralicko se svezlo na 5000 pasažérů

Letní prázdniny jsou za námi, ale jedna mimořádná jízda historického parního vlaku je stále před námi. Uskuteční se v sobotu 18. září při příležitosti dne otevřených dveří v Muzeu starých strojů a řemesel v Žamberku, které pro Pardubický kraj v letošním roce jízdy zajišťovalo. V rámci devíti jízd bylo prodáno 4 831 jízdenek a to bez malých dětí, kterým nebylo nutné jízdenky pořizovat.
“Po loňském zkráceném ročníku, kdy jsme z důvodu protiepidemických opatření mohli vyrazit na trať pouze v srpnu, byly letošní parní jízdy opravdu nadmíru úspěšné, o čemž svědčí 4 831 prodaných jízdenek a to bez menších dětí, které se mohly svézt parním vlakem bez jízdenky. Takový výsledek a zájem cestujících je pro nás jednoznačným signálem k tomu, abychom v této turistické atraktivitě s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku pokračovali i v příštích letech a přemýšleli o dalších vylepšeních a servisu pro cestující,” uvedl hejtman Martin Netolický.
Historickým vlakem z České Třebové a Litomyšle do Žamberka a zpátky 

Ačkoliv je již léto za námi, parní vlak provozovaný Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku vyjede ve spolupráci s Pardubickým krajem ještě jednou, a to v sobotu 18. září při příležitosti dne otevřených dveří muzea. “Parní lokomotiva 555.0153 – Němka s klasickou souprava historického expresu Králický Sněžník vyjede po deváté hodině ranní z České Třebové, přes Ústí nad Orlicí a Letohrad až do Žamberku, odkud se v 16 hodin vrátí stejnou trasou zpět do České Třebové,” uvedl Michal Bednář z Muzea starých strojů a technologií v Žamberku.
Kromě parního vlaku sveze návštěvníky také historický motorový vlak. “Jedná se o lokomotivu T478.1 “Zamračená” s vozy Bix o kapacitě 150 cestujících. Souprava vyrazí o půl deváté ráno z Litomyšle a přes Vysoké Mýto, Choceň a Potštejn přijede do Žamberku. Zpět do Litomyšle by měla vyrazit v 16 hodin,” řekl Michal Bednář s tím, že doprava osob mezi muzeem a nádražím v Žamberku bude zajištěna autobusy.


Sodomkovo Vyoké Mýto - velkolepá přehlídka veteránů a nejen to

Fanoušky automobilových veteránů tento víkend rozhodně nenechala chladnými tradiční vysokomýtská akce Sodomkovo Vysoké Mýto. To už po XV. pořádalo setkání aut s karosérii, které ve městě vyráběl slavný Josef Sodomka.
Kvůli pandemii koronaviru muselo Regionální muzeum i letos akci přesunout, a tak se akce opět spojila s tradičními dvoudenními Městskými slavnostmi. Ty vyvrcholily večerním koncertem zpěváka Xindla X. Připraven byl ale i doprovodný program, například pardubická četnická pátrací stanice v akci, představení nového praporu dobových cyklistů, historická plášťová kola nebo třeba křest almanachu k 150 letům Sboru dobrovolných hasičů ve Vysokém Mýtě. Fotografie Luboš Kozel

Letní liga České kuželkářské asociace 2021

Letní liga je již historií a zbývá zveřejnit výsledky dosažené ve finálovém turnaji. Výsledky utkání skupinové fáze soutěže byly průběžně zveřejňovány na stránkách www.kuzelky.com. V první řadě ale chceme poděkovat všem, kteří se Letní ligy aktivně účastnili buď jako hráči, nebo jako organizační pracovníci. Ocenění hodná je zejména skutečnost, že všechna utkání skupinové fáze byla řádně odehrána a nikdo svůj start, byť třeba za rozhodnutého stavu, nevzdal. Věříme, že Letní liga splnila svůj účel. Družstva, které se do soutěže přihlásila, se patřičně rozehrála na nadcházející sezonu. Skupinové fáze se zúčastnila 32 družstva, která hrála v 8 skupinách. Vítězové postoupili do finálového turnaje na kuželně SC Olympia Radotín. Finále se kvůli nedostatku hráčů bohužel nemohlo zúčastnit družstvo SK Podlužan Prušánky. Vítězem se stalo družstvo SKK Rokycany A. Výkony, kterými se jeho hráči prezentovali, jen potvrzují jejich dominanci. Finálový turnaj ovládli naprosto suverénním způsobem, když jako jediní překonali hranici 2400 poražených kuželek a každý hráč družstva překonal hranici 600 poražených kuželek. Finalového turnaje zúčastnilo i čtyřčlenné družstvo Lokomotivy Česká Třebová. Lze říci že obstálo, v tabulce finálové skupiny obsadilo čtvrté místo, mezi jednotlivci obsadil na finálovém turnaji 12.  místo Jakub Sokol 13. místo Jiří Kmoníček shodným výkonem 566 bodů, Jan Kmoníček byl 18 s 544 body, a Petr Holanec na 21. místě a 539 body
 
NOVELA ZÁKONA O DĚTSKÝCH SKUPINÁCH PROŠLA ÚSPĚŠNĚ LEGISLATIVNÍM PROCESEM

Účinnost novely je k 1. 10. 2021. Stávající poskytovatelé, tzn. ti, kteří oprávnění k provozování služby péče o děti v DS vzniklo před 30. 9. 2021, budou mít dostatečné přechodné období na přizpůsobení se změnám.
Změny v zákoně vycházejí z dosavadní praxe dětských skupin a mikrojeslí. Klíčové pro novelu bylo zavedení stabilního financování ze státního rozpočtu po ukončení podpory z Evropského sociálního fondu (ESF), které končí během první poloviny roku 2022. Způsob financování i výše příspěvku je stanoven tak, aby provozovatelé měli finanční jistotu a rodiče dostupnou kvalitní službu péče o děti, zejména o děti mladší tří let
Věk pro děti navštěvující DS je upraven od 6 měsíců do zahájení povinné školní docházky, kdy děti od 6 do 12 měsíců mohou být zařazeny vždy jen v kolektivu max. 4 dětí mladších 4 let. Jedná se o podmínku pro péči v určitý den, kdy jsou přítomny dané děti, neváže se k omezení oprávnění a kapacity zařízení zapsané v evidenci. Péče o mladší dítě bude, s ohledem na její náročnost, finančně zvýhodněná. CELÝ MATERIÁL NAJDETE ZDE

Slavnostní vyhlášení výsledků letošního již 16. ročníku soutěží o Ceny Hospodářských novin Firma roku 2021 a Živnostník roku 2021 v Pardubickém kraji se bude konat 15. září od 18  hodin v Congress centre Pardubice. Inspirujte se příběhy dalších podnikatelů a přijďte si poslechnout také nejúspěšnějšího cyklistu paralympijské historie Jiřího Ježka, který na akci vystoupí. Večerem provází moderátor České televize Radek Erben.

Hrady a zámky zvou na Dny evropského dědictví

Zářijové Dny evropského dědictví - Europian herritage days (EHD) – jsou příležitostí, jak představit naše kulturní dědictví - hrady a zámky - v jiném pojetí. Právě na tyto dny zpřístupňují kasteláni běžně nepřístupné prostory a pořádají doprovodné akce.
Dny evropského dědictví (EHD) jsou pro letošní rok oficiálně vyhlášeny pro období 10. až 19. září, nicméně, v tomto kontextu je obecně vnímán celý měsíc září a proto i na státních hradech a zámcích jsou speciální prohlídky nabízeny v různých termínech.
Na náchodském zámku jsou na 11. září připraveny Kuronské slavnosti s celodenním bohatým kulturním programem v areálu zámku. Návštěvníky čeká divadlo, koncerty, řemeslné trhy, akce pro děti, aj. Letošní novinkou v rámci Dnů evropského dědictví jsou kostýmované zkrácené prohlídky apartmá Petra Birona a jeho manželky, tedy vévodů Kuronských a Zaháňských. V Ratibořicích jsou na stejný den, v 16 a v 17 hodin, připraveny speciální, prodloužené prohlídky, které se budou věnovat 240. výročí narození Její Výsosti Kateřiny Bedřišky Vilemíny Benigny vévodkyně Zaháňské, princezny Kuronské, známé literární paní kněžny z knihy Babička spisovatelky Boženy Němcové, která prožila velkou část svého života v milovaných Ratibořicích. Spolu se svým otcem Petrem Bironem, vévodou Kuronským, Semgalským a Zaháňským se zasloužila v duchu osvícenství o zlepšení životních podmínek svých poddaných na přelomu 18. a 19. století. Přednáška Móda v osvícenské společnosti a její proměny historické antropoložky Mgr. Aleny Foglové je připravena na 18. září na zámku v Opočně.
Na Kuksu se 11.9. koná tradiční Vinobraní.
Na Liberecku se do Dnů evropského dědictví zapojil zámek Lemberk v sobotu 11. září oživenou Černou kuchyní a prohlídkami zámku s ukázkou stolování, na Bezdězu bude celý víkend mimořádně otevřen ochoz v kapli a budou zde vystaveny dřevořezby z Křížové cesty, na nádvoří se budou odehrávat rytířské turnaje. Na 11. září je připraven také koncert v zámecké galerii na zámku Sychrov – Pokračovatelé mistrů. Účinkují: Šárka Neprašová – soprán, David Ullrich – tenor, Augustin Kužela – klavírní doprovod, Radmila Hrdinová - průvodní slovo, Zora Jehličková  - host, sólistka opery Národního divadla v Praze. Na programu jsou árie z českých a světový oper: B. Smetana, W. A. Mozart, G. Rossini, G. Verdi, G. Puccini aj. O týden později, v sobotu 18. září, se na hradě Grabštejn konají  Prohlídky hradu aneb skrytá historie Grabštejna, tedy prohlídky  zaměřené na starší historii hradu s využitím poznatků ze stavební historie, archeologie a historické vědy, mimořádně se návštěvníci v rámci těchto prohlídek podívají i do hradní věže.
Stavebně-historické prohlídky běžně nepřístupných prostor nabídne v termínu 11.-12. září také správa zámku Litomyšl. Zájemce čeká prohlídka pozdně-gotického mezipatra v bývalém paláci Kostků z Postupic. Prohlídka bude bez průvodce, od 9 do 16 hodin a návštěvníci se vstupenkou ze stavebně-historické prohlídky z 11. a 12. 9. mají v ten samý den nárok na volný vstup na věž. Na 19.9. chystá správa litomyšlského zámku komentované prohlídky běžně nepřístupných prostor.
Stavebně-technické prohlídky pod názvem Pokrok nezastavíš! budou 19. září na zámku Slatiňany.