Českotřebovský deník 259/2021 (15/9)
XXV. konference s mezinárodní účastí "Současné problémy v kolejových vozidlech" Kulturní centrum Česká Třebová 15. - 17. 9. 2021.  

Konferenci pořádá Asociace strojních inženýrů, Klub Česká Třebová a Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice ve spolupráci s Žilinskou univerzitou v Žilině. Konference se koná jednou za dva roky, střídavě v České Třebové a v Žilině. Naposledy se konala v České Třebové v září 2017 a předtím v roce 2013. tehdy ještě v Národním domě. Českotřebovské sídlo této prestižní konference vyplynulo z doby, kdy v našem městě sídlila významná část dopravní fakulty zabývající se právě problematikou kolejových vozidel a dodnes tyto kontakty udržuje dislokované pracoviště DFJP UP Česká Třebová koncipované jako konzultační centrum.
Konferenci pořádá Asociace strojních inženýrů ČR, Klub Česká Třebová a Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice ve spolupráci s Žilinskou univerzitou v Žilině.
V rámci konference jsou přednáškové bloky plánovány na středu 15. září a na čtvrtek 16. září, zatímco pátek 17. září je plně vyhrazen pro doprovodný program v podobě exkurze do Muzea starých strojů a technologií v Žamberku. Cílem 25. ročníku tradiční konference Současné problémy v kolejových vozidlech 2021 je seznámit účastníky s novými poznatky ve výzkumu, vývoji, zkušebnictví, konstrukci, výrobě, provozu, údržbě a opravárenství kolejových vozidel a samozřejmě také navázat nové a udržovat stávající kontakty mezi jednotlivými účastníky konference, mezi akademickou sférou a průmyslovou a provozní praxí.  Více v samostatném příspěvku ZDE 

Zemřela Milena Čermáková, bývalá profesorka zdejšího gymnázia

(* 5.1.1946, + 13.9. 2021)
Pocházela z Řečan nad Labem, na zdejším gymnáziu učila fyziku a chemii jenom několik roků v sedmdesátých letech, odešla v roce 1979. Učila potom ve Chvaleticích na odborném učilišti a jako zajímavost lze uvést, že jejím žákem byl populární omilostněný vrah  Kájínek. Na našem gymnáziu byla u ročníků, které učila, velmi oblíbená a jezdila pravidelně na srazy absolventů, naposledy v loňském roce. Zemřela v pondělí. 13. září. V poslední době žila v komunitním centru v Řečanech nad Labem. Absolventi  gymnázia ze sedmdesátých let nyní vzpomínají, že jim během roku zemřeli tři  profesoři. Připomeňme si Milenu Čermákovou nyní alespoň na fotografiích. Ta první je z roku 2000 a druhá byla pořízena na srazu v loňském roce 2020, další snímky jsou ještě starší  - ze sedmdesátých let.  Čest její památce! 

Foto ze srazů a z doby působení Mileny Čermákové na zdejším gymnáziu v sedmdesátých letech doplňuje skupinový snímek z učiliště ve Chvaleticích, na které je vlevo nahoře omilostněný vrah (ve studentských letech) označen šipkou. (Archiv VV)


Asfaltování na Vinohradech oznamuje konec prací firmy MATEX HK

Všechno směřuje k tomu, že vozidla, stroje a pracovníci královéhradecké firmy MATEX HK své pracoviště, na které působili od začátku léta definitivně opustí. Byla provedena revize a předání elektrického zařízení, rozsvíceno diodové veřejné osvětlení na stožárech, zádlažba a asfaltování všech narušených ploch. Na asfaltování se podílela firma Strabag a práce byla provedena pečlivě. Stejně pečlivě byly provedeny zednické práce na nemovitostech občanů, kde bylo instalováno  nové připojení zemním kabelem. Staré nadzemní vedení bylo sneseno a na fasádách byly veškeré zbytky konzol upraveny a zabarveny. Problém vidím jen v tom, že se původní rozsah prací zmenšil a tak třeba v ulici Brožíkově a na třech domech ulice Alešovy zůstaly konzoly a připojení nadzemním vedením. A tak zde budou dva chodníky kopat zase znovu možná v příštím roce až si na ČEZu vzpomenou...

Testování se do škol vráti?

Šlo by zřejmě o dva termíny, zatím to ale není zcela jasné. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch . Za tři kola testování ve školách bylo potvrzeno 438 pozitivních případů, 290 na ZŠ a 148 na SŠ. Celkově bylo provedeno téměř 3,2 milionu testů. Incidence, tedy počet pozitivních na 100.000 testů, je 13,8, na ZŠ 11,8 a na SŠ 20,6.
Počet potvrzených případů ve školách podle Vojtěcha odpovídá trendu šíření nákazy v celé populaci. Záchyt podle něj není dramatický. Pokud jde o strukturu zátěže ve školách podle pozitivních záchytů, tak vyšší zátěž byla identifikována na středních školách, potažmo vyšších odborných školách, což opět odpovídá tomu celkovému stavu v populaci, kdy víte, že nákaza se nejvíc šíří zejména mezi lidmi plus 16 až 29 let. Nejhorší epidemická situace je od začátku září podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška v Praze a Karlovarském kraji, zejména v okrese Karlovy Vary. Přestože tam na středních školách v prvním kole bylo 213 pozitivních případů na 100.000 testů, trend už je tam klesající.

 

Město Ústí láká podnikatele do průmyslové zóny v Hylvátech

Město Ústí nad Orlicí nabízí k prodeji pozemky p.p.č. 792/18, p.p.č. 792/10 a p.p.č. 792/14 o celkové výměře 3 000 m2 vše v k. ú. Hylváty a obci Ústí nad Orlicí. Pozemky se nachází v průmyslové zóně městské části Hylváty.
Minimální kupní cena je stanovena na 3.267.000 Kč. 
Nabídky je možno podávat ve lhůtě nejpozději do 25.10.2021.

 

Hasiči SDH Ústí nad Orlicí I. oslaví 150 let své existence 

Ústečtí dobrovolní hasiči slaví významné výročí. Od založení prvního hasičského spolku ve městě letos uplyne sto padesát let. Vznikl v roce 1871 po velkých požárech, které ukázaly, jak vážné nebezpečí pro necvičené obyvatelstvo znamenají.
SDH Ústí nad Orlicí I., jeden z nejstarších sborů v České republice, chystá na 18. září velkou oslavu svých kulatin. „Čeká na vás bohatý program, který je určen pro všechny věkové kategorie,“ zvou hasiči širokou veřejnost. Oslavy odstartují v 10 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v němž se bude konat mše za všechny hasiče. Následovat bude průvod k hasičskému domu v centru města v doprovodu dechového orchestru. „Ve 14 hodin začne zábavné odpoledne pro malé i velké. Těšit se můžete na divadýlko JO-JO, malování na obličej, skákací hrad, ukázku historické i moderní hasičské techniky včetně ukázky vyprošťování,“ doplňuje pořadatelský sbor.
Program bude vskutku pestrý, hasiči připravují ve spolupráci s ústeckým městským muzeem také soutěžní odpoledne pro rodiny s dětmi. Stanoviště budou rozmístěna před hasičským domem v centru města a Hernychovou vilou, ve které se zároveň koná i výstava Hoří? o činnosti ústeckých dobrovolných hasičů a historii tohoto sboru.
Na žádné oslavě nesmí chybět živá muzika. Při oslavách 150 let SDH Ústí nad Orlicí I. bude hrát Sopotnická dechovka, večer to rozjedou kapely DWĚ DÁVKY a Existence Nové Doby. Atraktivní podívanou bude také ohňová show v podání spolku Honorata Rewera.
K výročí hasičů bude ještě v letošním roce vydána kniha, která se ohlédne i za zářijovými oslavami SDH Ústí nad Orlicí I.

Czech invest chce podpořit inovační a technologická centra

Generální ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl navštívil v doprovodu ředitele regionální kanceláře Tomáše Vlasáka Pardubický kraj. Řeč byla především o aktuálních aktivitách agentury, či o pasportizaci podnikatelského prostředí a podpoře inovací v regionu.
„Kraje obecně nejsou uzpůsobené k tomu, aby vytvářely podmínky přímo pro podnikatelské prostředí. Jsme však připraveni pomoci při rozvoji dopravní infrastruktury v případě, že jsme o investičních záměrech včas a dostatečně informováni a vidíme přínos investice pro celou širší lokalitu. Podnikatelským záměrům jsme schopni pomoci také dílčím dotačním způsobem, což děláme například v rámci krajské podpory pro problémové mikroregiony, kde mohou být žadatelem jak obce, tak soukromníci,“ řekl hejtman Martin Netolický, kterého Patrik Reichl seznámil s pasportizací podnikatelského prostředí v Pardubickém kraji. Ta obsahuje přehledné souhrny ukazatelů definujících podnikatelské prostředí, které jsou složené ze statistických a socioekonomických dat v kombinaci s analýzami ze všech obcí s pověřeným obecním úřadem. Dále obsahuje profil potřeb firem, který poskytuje informace o potřebách firem napříč Českou republikou v oblasti technické a sociální infrastruktury, kvalifikované pracovní síly, aktivitách v oblasti výzkumu a vývoje nebo o spolupráci s místní samosprávou.
Řeč byla také o projektu Technologické inkubace, v rámci kterého plánuje CzechInvest v následujících sedmi letech podpořit více než 300 inovativních startupů s celkovým objemem až jedné miliardy korun. „Důležité je, že CzechInvest počítá s velmi intenzivní spoluprací s regionálními inovačními a technologickými centry tak, aby došlo k zvýšení synergie nabízené podpory. To je velká příležitost pro náš Pardubický podnikatelský inkubátor k dalšímu rozvoji jeho programů pro začínající podnikatele, a to v celém území kraje,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.